Murder, They Blogged

Σοβαρό προβληματισμό φέρνει η είδηση από το TIME για την ψυχοπαθολογική κατάντια από την κατάχρηση κακή χρήση του διαδικτύου. Όσο για το MySpace, για πολλοστή φορά μπαίνει στο στόχαστρο. Κατά τα άλλα, το ίδιο περιοδικό αποκάλεσε τους bloggers και τους youtubers «ανθρώπους της χρονιάς»…

Σημ: στη φίλτατη Mauve_All τα εύρετρα για το άρθρο.

9 σκέψεις σχετικά με το “Murder, They Blogged

  1. H Mauve_All είναι ικανή για χειρότερα από αυτά τα τρελά που ανακαλύπτει!.. Να της δώσεις τα φιλιά μου.

  2. Σύμφωνα με το άρθρο του ΤΙΜΕ, ο δεκαεπτάχρονος δολοφόνησε την αλκοολική μητέρα της φίλης του με σκοπό να προστατέψει την δεκαπεντάχρονη και να της προσφέρει την οριστική λύση στην τραυματισμένη και προβληματική σχέση με τη μητέρα της. Οι δύο ανήλικοι αντάλλαζαν σκέψεις και μηνύματα σχετικά στα blog που διατηρούσαν στο myspace, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία. Ποσταρίσματα όπως «Θα χαρείς πολύ όταν έρθεις σπίτι! Η γυναικούλα σου καθάρισε το σπίτι και έπλυνε ΟΛΑ τα άπλυτα 🙂 » αναφέρονταν στην πραγματικότητα στα ματωμένα ρούχα του δράστη.

    Προσωπικά, βρίσκω συγκλονιστικό το γεγονός πως στην καλωδιωμένη κοινωνία μας, ο θάνατος της συνειδητότητας βαδίζει χέρι-χέρι με τη βουβή συνείδηση. Ακόμα και μια δολοφονία συζητείται και αναλύεται από τους δράστες της σαν ένας οποιοσδήποτε καθημερινός προβληματισμός μέσα από ένα blog. Τα παιδιά αυτά αντί να κρυφτούν τα ίδια ή να κρύψουν τη δράση τους, να σκεφτούν, να μετανιώσουν, να παραδοθούν ή να εξαφανιστούν, ανταλλάσουν μηνύματα δημοσίως, ανίκανα προφανώς να αντιληφθούν όχι μόνο τη σοβαρότητα της πράξης τους, αλλά και την έκθεσή τους μέσω του διαδικτύου. Το ίδιο όμως κάνουν και οι 1100 σχολιαστές του μπλογκ της δεκαπεντάχρονης Tess, αφήνοντάς της μηνύματα όπως «Είναι άλλο πράγμα να σκοτώσεις τη μαμά σου και άλλο να κλειδώσεις το πτώμα της στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου για 25 μέρες και μετά να κάνεις πάρτι στο σπίτι.. Είναι απλά αρρωστημένο!».

    Μήπως τελικά το πιο αρρωστημένο είναι αυτή η βύθιση στην επίφαση μιας προσωπικής όσο και ανώνυμης επικοινωνίας, που εξιλεώνει τις ενοχές μας και μας αποκόβει τόσο από τον πραγματικό όσο και από τον εσωτερικό μας κόσμο;

  3. Ευχαριστούμε για τη συμβολή σου στη συζήτηση, Ροδιά. Χαρακτηριστική και απαραίτητη όπως πάντα.

  4. Φαίνεται πως υπάρχει εξιλέωση στα μάτια των πιτσιρικάδων από τη στιγμή που το διαδίκτυο τούς χρησιμεύει ως εξομολογητής για το ξεφόρτωμα των ενοχών τους. Όμως, η δημόσια έκθεση των αμαρτημάτων πάντα δύσκολα λαμβάνεται στα σοβαρά από τους συνομήλικούς τους, καθώς η ψυχοσύνθεσή τους βασίζεται ακόμη στην ανωριμότητα και την επιπολαιότητα των αντιδράσεων και των συναισθημάτων τους. Έτσι, δεν μου φαίνεται τόσο περίεργο που η συναισθηματική τους ανάπτυξη εξαρτήθηκε – εν τέλει – κατά μεγάλο βαθμό από το εξομολογητάρι του διαδικτύου. Διότι, στα μάτια αυτών των άτσαλα μεγαλωμένων εφήβων, το διαδίκτυο τούς κάθησε ως βολικό άλλοθι κοινωνικότητας και ατιμωρησίας.

    Επί 25 μέρες που το πτώμα της μητέρας ήταν κλειδωμένο στο πορτ μπαγκάζ, κάνανε «πάρτυ» στο σπίτι της – σύμφωνα με το άρθρο. Αυτό μας δείχνει, με κάθε επιφύλαξη, πως η προσωπική επαφή μεταξύ αυτών, εξαντλείται στα όρια ενός «πάρτυ». Με μουσική και μπύρες ενδεχομένως. Αν λοιπόν το διαδίκτυο είναι η έκφραση της «φυσιολογικής» τους συμπεριφοράς, τότε ο φόνος αυτός ίσως φάνταζε ως μια εξαίρεση παρόμοια με τα «πάρτυ» άρα, κι εξίσου δοκιμαστέα.

    Αυτά βέβαια μοιάζουν εξωπραγματικά για τα δικά μας δεδομένα θα πείτε, μα η δολοφονία του Άλεξ της Βέροιας δεν ήταν εξίσου εξωπραγματική; Αναρωτιέμαι ακόμη αν η περίπτωση αυτών των παιδιών στην Αμερική έχει όντως σαφείς αντιστοιχίες και στη δική μας νεοελληνική πραγματικότητα…

  5. Το έγραψα και στον χαρτοπόντικα.
    Συγκλονιστική είδηση!
    Δεν νομίζω εδώ να φταίει η χρήση του διαδικτύου. Από ό,τι φαίνεται, η ψυχοπαθολογική κατάσταση της κοπέλλας οφείλεται σε τραυματικά βιώματα μέσα στην οικογένειά της.
    Τελικά από ‘κει ξεκινούν όλα! Κατά τα άλλα, ερωτευμένοι ήταν, είχαν ο ένας τον άλλον, εννοώ δλδ, ότι δεν ήταν internet freaks, να περνούν όλη τους την ημέρα στο νετ, αποκομμένοι από σχέσεις και κοινωνικοποίηση!
    Πάντως σοκαρίστηκα, γιατί κι εμείς γράφουμε μερικές φορές «σκοτεινά»
    και είναι η πρώτη φορά που προβληματίζομαι, όχι για την ψυχική μου υγεία, LOL, αλλά πώς μπορεί κάποιος άλλος να εκλαμβάνει αυτά που διαβάζει!
    Ξανά πω πω! Προβληματίστηκα πολύ, ρε γμτ!

Σχολιάστε