Όχι στις επιπόλαιες αναδασώσεις!

Διαβάζω το ιστολόγιο Αναδάσωση που θέτει σε κάποιες καλές και ψύχραιμες βάσεις το ζήτημα πλην όμως είναι αρκετά λειψό σε πολύ σημαντικά επιμέρους ζητήματα. Αυτό διαφαίνεται από το ζήλο μερικών σχολιαστών να αναλάβουν άμεσα και βιαστικά πρωτοβουλίες για αναδασώσεις σε καμένες δασικές εκτάσεις. Λίγο κράττει. Κάντε λίγο κράττει. Δικαιολογημένη η οργή και η θλίψη που νιώθουμε όλοι μας αλλά η ψυχραιμία, η λογική και ένα καλά οργανωμένο σχέδιο έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να πάμε βιαστικά την επόμενη μέρα σε μια καμένη έκταση να φυτεύουμε όπου βρούμε πχ πεύκο κι ευκάλυπτο που είναι τα πιο συνηθισμένα δέντρα αναδάσωσης. Η Πάρνηθα κυρίως, αλλά το Πήλιο καθώς και άλλες δασικές εκτάσεις, έχουν δικό τους ιδιαίτερο οικοσύστημα και κάθε επέμβαση χωρίς να έχει μελετηθεί κι εγκριθεί από πριν, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Έτσι, διατυπώνω κάποιες σκέψεις μέσα από τις ενστάσεις μου σχετικά με την Πρωτοβουλία για την Αναδάσωση:

  1. Χρειάζεται καθοδήγηση από άμεσα σχετιζόμενους επαγγελματίες, δεν είδα στο ιστολόγιο κάποιον δασολόγο ή δασοπόνο.

  2. Η Πάρνηθα ειδικά, είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός. Αυτό σημαίνει πως όποιος πάει να φυτέψει μόνος του ένα δεντράκι, χωρίς την επίβλεψη και την άδεια των αρμόδιων αρχών, είναι παράνομος διότι επεμβαίνει στο προστατευόμενο οικοσύστημα της περιοχής!

  3. Δείτε εδώ ποιο είναι (ήταν) το οικοσύστημα της Πάρνηθας. Δεν μπορείτε να πάτε για αναδάσωση με τις γλάστρες του μπαλκονιού σας! Έχω δει και τέτοιου είδους εξωφρενική «αναδάσωση»…

  4. Η πρόταση για αυτόκλητη σύσταση Ομάδων Περιφρούρησης πιθανόν είναι κι αυτή παράνομη διότι μπορεί να παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Δεν γίνεται να απαιτείται για κάθε «ύποπτο» να «συλλαμβάνεται» για περίεργη συμπεριφορά. Υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόληψης, λχ επώνυμες καταγγελίες και δημοσιοποιήσεις υπόπτων συμβάντων αλλά όχι και να αναλάβουν ιδιώτες την αστυνόμευση. Κάτι τέτοιες κινήσεις θυμίζουν περασμένες και αντιδημοκρατικές εποχές…

 

__________________________________

Διαβάστε:

*new! Υγιεινή Διατροφή: Φωτιές. Διαβάστε το οπωσδήποτε!

*new! Ν. Σ. Μάργαρης: Δασικές Πυρκαγιές, οι ελληνικές αγκυλώσεις και οι σύγχρονες αντιλήψεις. Περσινό άρθρο μεν, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο γνωστό γλαφυρό ύφος του. Μας το υπενθύμισε ο καλός μπλόγκερ philos.

*new! Αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την Coolplatanos και τον Bihac για τα «ταπεινά σπιτάκια» που χτίζονται ολόγυρα (ή και μέσα κυρίως…) από την Πάρνηθα και βγαίνουν οι ιδιοκτήτες τους στα τηλεοπτικά κανάλια και διαμαρτύρονται για το «ανύπαρκτο κράτος»…

**new! Διαβάστε το σημερινό άρθρο της Κύρας Αδάμ στην Ελευθεροτυπία όπου αποστομώνει τη φυγοδικία της ΔΕΗ. Απάντηση επί του θέματος θα πάρουμε ποτέ; Και κυρίως, θα ασκηθεί η απόδοση ευθυνών από τους [συνήθεις υπόπτους] αρμόδιους φορείς;

new Τα Νέα: Μαύρα σενάρια για τον Δρυμό. Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν οι επιστήμονες για την επιτυχία αναγέννησης του δάσους.

Αναδάσωση: διαδικτυακή πρωτοβουλία για την αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων.

Make Athens Green: τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τις αναδασώσεις.

Make Athens Green: πως μπορεί να στηθεί οργανωμένα ένα σχέδιο αναδάσωσης.

Κύρα Αδάμ: «Είδα το έγκλημα«. Αν όντως τεκμηριώνεται αυτό, υπαίτιο 100% είναι το κράτος…

Τα Νέα: άρθρο και πίνακας για το οικολογικό σύστημα της Πάρνηθας.

Το Βήμα: Τα 7 λάθη που έκαψαν την Ελλάδα. Ολοσέλιδο άρθρο σε μορφή JPEG.

Black Cat, Red Cat: εύλογες απορίες που ζητούν απαντήσεις.

Magicasland: Το χρονοδιάγραμμα σε εικόνα για την αναγέννηση ενός δάσους μετά από μια φυσική καταστροφή και κάποιες σκέψεις και προτάσεις.

Fireman.Gr: στο πρώτο τμήμα του άρθρου υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους λόγους που μια δασική πυρκαγιά δεν οφείλεται απαραιτήτως σε ανθρώπινη παρέμβαση ή γιατί ένα δάσος μπορεί να καταστραφεί τόσο εύκολα και ολοσχερώς. Αναλύει και τα είδη δασικών πυρκαγιών.

new Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

new Μια πολύ καλή συρραφή από τα ρεπορτάζ του Mega στο YouTube, με τη βαρυσήμαντη μαρτυρία της Κύρας Αδάμ ανάμεσά τους.

 

Η λίστα θα διευρύνεται με άμεσου ενδιαφέροντος άρθρα επικαιρότητας και τεκμηρίωσης.

29 σκέψεις σχετικά με το “Όχι στις επιπόλαιες αναδασώσεις!

  1. Hello, το link για το πλήρες άρθρο που έχει την φωτογραφία με το οικοσύστημα της Πάρνηθας που βρίσκεται…?

    Titanas

  2. Νομίζω ότι στο anadasosi τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους. Και θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει σωστά. Και εγώ άκουσα να λένε «θέλει καιρό να ηρεμήσει πρώτα το οικοσύστημα και μετά αναδάσωση».

  3. Arammos

    Θέτω το ζήτημα με αυτό τον τρόπο γιατί είδα κάποια βιαστικά σχόλια που μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους ότι υπάρχουν σοβαρότερες παράμετροι από το να λέμε «παίρνω ένα δεντράκι και το φυτεύω επειδή κάηκε εχτές το δάσος». Δεν γίνονται έτσι οι αναδασώσεις.

    Πάντως, θα επιμείνω στο γεγονός για το αν υπάρχει κάποιος δασολόγος που θα δώσει κύρος και αποτελεσματικότητα στη Κίνηση. Και κυρίως, να υπάρξει μελετημένο σχέδιο με την έγκριση της Πολιτείας, αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

  4. Οπως και να ‘χει, καλό είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις!
    Σχεδιασμένες ενέργειες από τους ειδικούς!

    Καλό βράδυ!

  5. @JustAnotherGoneOff: Αυτό είναι το link για την φωτογραφία. Εννοούσα το link για το άρθρο που περιέχει και την φωτογραφία.. αν υπάρχει βέβαια.

  6. Ν αι , το θεμα της αναδάσωσης είναι πολυ πιο περίπλοκο απ ότι όλοι εμείς νομίζουμε. Γι αυτο και θέλει προσοχή στις κινητοποιήσεις μας. Ισως πολλές φορές σε ορισμένες περιοχές με συγκεκριμενη γεωολογική υφή, η αναδάσωση να αποβεί μοιραία Αλλα τί να σκεφτούμε κι εμείς τα ορφανά του φαινομένου του θερμοκηπίου ; Στην πρόληψη δεν τα καταφέρνουμε , στην καταστολή δεν τα βγαζουμε πέρα…ποια είναι η ενδιάμεση κατάσταση; η αδιαφορία ; Ε, αυτό είναι που πολεμαμε μεσα από τα μπλογκ
    Ριτς

  7. Σωστά, χρειάζεται μελετημένη απο ειδικούς, συντονισμένη και σε βάθος αναδάσωση.
    Αν ειναι να ξαναδούμε Πάρνηθα κατα το 2021 τότε πρέπει να αρχίσει μόλις ειναι δυνατό αυτό, σωστά και προγραμματισμένα.
    Πιστεύω οτι θα γίνει κάτι καλό.

  8. Δημιουργήθηκε ένας δικτυακός χώρος προκειμένου να αποτελέσει κομβικό σημείο όλων των πληροφοριών, ενεργειών , δράσεων, και κινητοποιήσεων που αφορούν στην αναδάσωση και προστασία της Πάρνηθας.

    Είμαστε πολλοί αλλά χρειάζεται συντονισμός και ενημέρωση.
    Προς το παρών είναι στο στάδιο της κατασκευής, αφού η συλλογή πληροφοριών είναι χρονοβόρα υπόθεση.

    το blog έχει τίτλο act-parnitha και η διεύθυνση είναι :

    http://act-parnitha.blogspot.com/

    Χρειάζεται η συνδρομή όλων μας ώστε το blog να ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα.

    Ευχαριστώ, Κώστας.

  9. makeathensgreen, είναι δύο τα λινκ που κάνουν ένα άρθρο, δλδ τα λινκ των Νέων.

    Ροδιά, καταπληκτικό άρθρο! Αυτό πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι όσοι βιάζονται να μιλήσουν για αναδασώσεις.

    Ευχαριστώ Μάτζικα, παράλειψή μου αυτό το λινκ

    Ρίτσμας, Τζονάκο συμφωνούμε.

    Κ, ενημέρωνε το μπλογκ σου σε τακτά διαστήματα για να αποκτήσει δυναμική.

  10. Μπράβο σου που μάζεψες ένα σωρό ποστς σχετικά με το θέμα.
    Γενικά είναι ωραίο που από κάτι κακό γεννιέται μια όροφη αναζήτηση και κουβέντα που μπορεί να βοηθήσει από ελάχιστα έως πάρα πολύ για να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα δάση μας.

  11. Αν αγαπάμε το Δάσος, μία πρόταση πριν την αναδάσωση. Επέκταση νομοθετική των ορίων 37000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (κάηκαν 17000 στρεμμ.) τουλάχιστον 20% στη Δυτική πλευρά, με περιορισμό και αστυνόμευση της ελευθερης βόσκησης, και απολλοτρίωση των καταπατητών γης υπερ του Εθνικού Δρυμού. Αυξηση των ορίων του Δρυμού!

  12. Αν δε σπαρθεί ΑΠΟ ΤΩΡΑ η Πάρνηθα, πόσοι θα πνιγούν από τη λάσπη στις επερχόμενες πλημμύρες;

    http://www.millionseedballs.org,
    http://www.volunteertaskforce.org,
    http://www.ekke.gr/estia/Cooper/Mathper.htm
    http://gym-pteleou.mag.sch.gr/drasthriothtes/gewrgia.htm
    http://www.helada.org/05%20Events/Anthousadetails.htm

    ΕΡΗΜΟΣ… Ή
    ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ ;
    ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ !

    Η διάβρωση και η απώλεια του εδάφους, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, η ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα, η μείωση του οξυγόνου τής ατμόσφαιρας κι η μετατροπή των εύφορων εκτάσεων σε έρημους είναι οι εφιαλτικές συνέπειες του τραγικού αφανισμού των δασών…
    Για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου για την ανθρωπότητα προβλήματος και στην προσπάθεια να ξαναπρασινίσουν οι έρημες περιοχές, ο εμπνευστής και συγγραφέας τής «Φυσικής Καλλιέργειας» (:αντί τής αδιέξοδης μονοκαλλιέργειας, απλές συγκαλλιέργειες, όπως στα περιβόλια, για αυτάρκεια – προϋπόθεση της ευημερίας σε μικρές, ανθρώπινες πόλεις 30-35.000 κατοίκων και κατά τον Αριστοτέλη – με άφθονες θρεπτικές τροφές χωρίς φυτοφάρμακα-λιπάσματα-βοτάνισμα) Μ. Φουκουόκα έχει αναπτύξει μια μέθοδο αναδάσωσης τις τελευταίες δεκαετίες με θαυμαστά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ινδίας.
    Λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά : «Όταν βρέθηκα στην έρημο των ΗΠΑ κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν «πέφτει» έτσι απλά από τον ουρανό, αλλά «πηγάζει» από αυτό το ίδιο το έδαφος : οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή˙ μάλλον η βροχή παύει να πέφτει όταν εξαφανιστεί η βλάστηση… Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθενείας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πώς ν’ αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση».
    Η μέθοδος έγκειται όχι στο αναποτελεσματικό συνήθως φύτεμα δενδρυλλίων που έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες φυτωρίου, αλλά στην ταυτόχρονη σπορά σπόρων δασικών δένδρων, θάμνων, καρποφόρων δένδρων, φυτών χλωρής λίπανσης (όπως τριφυλλιού, βίκου, κ.τ.λ.), λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών. Για να προστατευθούν αυτοί οι σπόροι από τα τρωκτικά και τα πουλιά, τους κάνουμε σβώλους, ανακατεύοντάς τους με νερό και κοσκινισμένο χώμα καθώς τους περιστρέφουμε μέσα σε λεκάνες ή μπετονιέρες.
    Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι, όσο δυσμενείς συνθήκες κι αν τύχουν, αρκετοί θα βλαστήσουν, τα νέα φυτά θα συγκρατήσουν με το ριζικό τους σύστημα το χώμα και, ακόμα κι αν κάποια ξεραθούν στη συνέχεια, θα κρατήσουν θερμοκρασία και υγρασία στο έδαφος για τα επόμενα. Ένα χρόνο μετά τη σπορά τα φυτά που θα έχουν επιβιώσει είναι πια αυτά που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο έδαφος και κλίμα.
    Ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ξαναπρασινίσει η χώρα κι ολόκληρος ο πλανήτης είναι να σπέρνουμε με αεροπλάνα (ή και με την εθελοντική – γιορτινή συμμετοχή μικρών και μεγάλων!) μια μεγάλη ποικιλία σπόρων σε χωμάτινους σβώλους. Γι’ αυτό…
    ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ (σταφύλια, μήλα, κεράσια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, πεπόνια, καρπούζια, πιπεριές κλπ), ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΑ* Ή ΚΑΝΤΕ-ΤΟΥΣ ΣΒΩΛΟΥΣ. Επειδή χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σπόρων, κάθε προσφορά, ακόμα και από σπόρους δένδρων των δρόμων (ακακίες, χαρουπιές κλπ) και των αλσυλλίων, βοηθά σημαντικά την προσπάθεια. Μπορείτε να οργανώσετε ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ σε γειτονιές, συλλόγους, σχολεία. Ήδη έχουν σπαρθεί χιλιάδες στρέμματα γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα, στα Τζουμέρκα, το Ποικίλο Όρος στην Αττική και αλλού. Ας γίνουμε οι σπορείς που θα ξαναπρασινίσουν τη μονάκριβη Γη !

    http://www.friendsofscience.org

  13. Σχετικά με το άρθρο του κ. Μάργαρη «http://apkor.blogspot.com/2007/07/blog-post.html»

    Κε Μάργαρη καλό καλοκαίρι,

    Διάβασα το άρθρο σας και να με συγχωρέσετε αν ένιωσα θυμωμένος, και πήρα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας.

    Κατ’ αρχάς επειδή δεν μου αρέσει η ανωνυμία, όχι δεν είμαι καθηγητής περιβάλλοντος, δεν έχω αντίστοιχες περγαμηνές. Είμαι ένας απλός βιβλιοθηκονόμος με μεγάλο ενδιαφέρον για το δασικό και περιβαντολλογικό πλούτο της χώρας μας και αρκετή προσωπική ενασχόληση με το περιαστικό πράσινο της Αθήνας.

    Από τα λίγα που ξέρω λοιπόν θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

    1. Ναι, φυσικά η φωτιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Και ναι, είναι ενταγμένο στα οικοσυστήματα. Για ποια οικοσυστήματα όμως μιλάμε; Για το ήδη κατεστραμμένο οικοσύστημα του λεκανοπεδίου? Γνωρίζετε κ. Μάργαρη πως οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας έχουν το μικρότερο ποσοστό έκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η δασική κάλυψη της χώρας μας το τελευταίο αιώνα έχει μειωθεί ραγδαία? Θεωρείται φυσιολογικό σε ένα δασόφυτο άλλοτε λεκανοπέδιο να έχει μείνει κάτω από 10% δασόφυτες εκτάσεις και αυτές να καίγονται αυτοστιγμεί? Θεωρείτε φυσιολογική πυρκαγιά –η οποία εντάσσεται σε φυσικές διαδικασίες και την οποία το οικοσύστημα την χρησιμοποεί προς όφελος του– μία φωτιά η οποία κατέκαψε περίπου 23.000 με 28.000 στρ. σε συνολική έκταση 35.000? Θεωρείτε φυσιολογικό φαινόμενο τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πορτογαλλία πριν από λίγο καιρό ή τις φωτιές που έχουν αφήσει την ελληνική δασική έκταση στο 12% περίπου (συγχωρήστε την ανακρίβεια των αριθμητικών μου δεδομένων δεν έχω άμεσα ενημερωμένα στοιχεία) και τα οποία τα «φυσιολογικά φαινόμενα» παρουσιάζονται πάντα καλοκαιρινούς μήνες με ιδιαίτερα δυνατό αέρα και με τουλάχιστον 2 ως 5 μέτωπα? Και αν ναι, γιατί δεν έχουν ξαναεπανέλθει τα οικοσύστηματα που έχουν καεί με αυτόν τον τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας? Στην Ελλάδα μ –> ια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι χορτολιβαδική έκταση γιατί καίγεται συνέχεια. Τη δεύτερη και την τρίτη χρονιά είναι τσιμέντο.

    2. Ναι, εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα έχει τεράστιο πρόβλημα το σημείο πρόληψης, καταστολής αλλά και αποκατάστασης.

    3. Σίγουρα οι αιτίες των πυρκαγιών στην Ελλάδα –και όχι μόνο– είναι πολυποίκιλες. Μόνο όποιος δεν έχει ασχοληθεί δεν το ξέρει. Όμως επίσης μόνο ένας αδαής μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν εμπρηστές. Ο εμπρησμός στη χώρα μας είναι από τις κύριες αιτίες καταστροφής δασικού πλούτου. Άκουσαμε όλοι ότι στην Πάρνηθα υπήρξαν πολλαπλά μέτωπα και εμπρηστικός μηχανισμός. Έχετε κάποια επίσημη πληροφορία από πηγές που δε γνωρίζουμε πως η φωτιά μπήκε από οβίδα? Και όσον αφορά τους «σατανικούς εμπρηστές» αρκεί κανείς να δει τα δελτία τύπου της Πυροσβεστικής και τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που βρίσκονται συχνά από εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Αττική. Εγώ από μόνος μου έχω εντοπίσει τουλάχιστον δύο στον Υμηττό. Εκτός βέβαια και αν θεωρείται και τις αυτοψίες της Πυροσβεστικής ως αυτοψίες ασχέτων.

    4. Τα πεύκα χρειάζονται νερό. Όσο για το τα εύφλεκτο υλικά τα περισσότερα δάση είναι από ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό: Το ξύλο. Και δεν πουλάω πνεύμα. Μία δασώδη πυρκαγίά υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει πολλούς βαθμούς κελσίου, τόσους που να κάνει τα πάντα στάχτη (ακόμα και τους σπόρους στο έδαφος). Τα πεύκα καίγονται πιο εύκολα, αλλά δεν πιάνουν φωτιά μόνα τους. Στο Πήλιο το πεύκο δεν ήταν δα και άγνωστο είδος. Ωστόσο είναι αλήθεια πως δεν ταιριάζουν πάντα και παντού. Και η σωστή δεντροφύτευση απαιτεί μελέτη.

    –>

    5. Για να αποφανθεί κάποιος για το πως δουλεύει ένα οικοσύστημα πρέπει να το πλησιάζει με φόβο και δέος και με ένα πολύστροφο κομπιούτερ. Το αν χρειάζεται ένα οικοσύστημα με ελάφια, και λύκους δεν είναι κάτι απόλυτο. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα έλατα είχαν καταστραφεί από τα ελάφια. Αντίθετα είχαμε ένα από τα τελευταία πυκνά ελατόδαση της Αττικής στην Πάρνηθα. Ακόμη τα ελάφια είχαν φυσικούς βοσκότοπους εντός της καμένης περιοχής. Και δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τι εννοείτε όταν λέτε πως » Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια». Είχατε δει πολλούς φράχτες στην Πάρνηθα ή μήπως στάνες? Ξέρετε τίποτα τέλος για το κόκκινο ελάφι το οποίο επιπόλαια το λέτε κρι-κρι?

    6. Όσο για το δύσμοιρο λεκανοπέδιο, σοβαρολογείτε? Ποιος μίλησε για το οξυγόνο? μιλάμε για την ποιότητα του αέρα. Η Πάρνηθα και το δάσος της αποτελούσε ένα σημαντικότατο φυσικό φίλτρο το οποίο δεν είναι δυνατό λόγω ειδικότητας να μη γνωρίζετε πως λειτουργεί. Όσο για τον Υμηττό ξέρετε για τί μιλάτε? Τον Υμηττό τον περπατάμε καθημερινά. Πρώτον τα έλατα του είναι λιγοστά. Δέυτερον είναι ένα βατό βουνό, μαδημένο, για το οποίο επίσης δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε «με το έχει ξαναπρασινίσει». Εννοείτε από το 1940? Γιατί τα τελευταία χρόνια ο Υμηττός –και μπορούν να το βεβαιώσουν όσοι το γνωρίζουν το βουνό– έχει δραστικά περιοριστεί ως περιαστικό πράσινο ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήσεις που είναι ασύμβατες με το φυσικό περιβάλλον. Η συμπαγής δασική έκταση τελειώνει στα όρια της Καισαριανής-Βύρωνα (Κακόρεμα). Μετά υπάρχουν μεγάλα πράσινα τμήματα ανακατεμένα με χρήσεις (σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων-στρατόπεδα-πάρκινγκ-βενζινάδικα-σκοπευτήρια-τσιμέντα) ως τα όρια του Καρέα. Εκεί η περιοχή είχε καεί το 1999 (θυμάστε? κάηκαν και 3 άνθρωποι σε πυρκαγιά κατ’ εσάς φυσιολογική για το οικοσύστημα) και ως τα όρια της Ηλιούπολης έχουμε να κάνουμε με μία άδεντρη περιοχή ή με μικρά νεοφυτεμένα δεντράκια, η οποία ουδέποτε συνήλθε από την πυρκαγιά του 1999. Γιατί κε Μάργαρη η μεγάλη κατωφέρεια του βουνού σε συνδυασμό με τις μεγάλες βροχές του 1999-2000 απογύμνωσε όλο το έδαφος από το χώμα και τα μικρά φυτά.

    Να μη μιλήσουμε για την περιοχή προς τα Γλυκά Νερά, ή την πίσω πλευρά του Υμηττού (απέραντα τραυματισμένη), ή το κύριο όγκο του βουνού προς την κορυφή που ποτέ δεν αναδασώθηκε.

    Να μη μιλήσουμε τέλος για την περιφερειακή Υμηττού που σχημάτισε νέο όριο για την πόλη και τη συνέχεια της που θα αποσαρθρώσει όλη τη Β’ ζώνη στην περιοχή Βύρωνα-Ηλιούπολης και θα έχει πλήρη θέα από το μνημείο των καμμένων πυροσβεστών του 1999.

    7. Να σας θυμίσω ότι στο΄Άγιο Όρος γύρω από εκείνη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις και δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης και όχι μόνο πολύ μεγάλες εκτάσεις τσιμέντου όπως στην πρωτεύουσα. Όσο για τις πλημμύρες κοντός ψαλμός αλληλούια, λέει ο σοφός και θυμόσοφος λαός και μακάρι να μην έχουμε τις βροχές του 1999 ξανά.

    Κε Μάργαρη δε σας γνωρίζω, δεν ξέρω γιατί λέτε όλα αυτά που λέτε, δεν ξέρω γιατί με επιχειρήματα επιστημονικής βάσης που όμως με έναν επιπόλαιο τρόπο λέγονται και αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα προσπαθείτε να απαλύνετε εντυπώσεις. Γιατί αυτό κάνετε.

    Νιώθω όμως υποχρεωμένος να τονίσω όλα αυτά. Και βέβαια δεν είναι η λύση να μπουν αύριο συνεργεία στην Πάρνηθα για να κάνουν αναδασώσεις, όμως χρειάζεται και βούληση και ενέργειες με έναν επιστημονικό σχεδιασμό και προφύλαξη από τα διάφορα συμφέροντα –οικοδομικά και όχι μόνο– που καιροφυλακτούν και τα οποία αν μη τι άλλο οι κυβερνώντες και ιθύνοντες έχουν δείξει ότι τα ανέχονται και τα υποστηρίζουν με τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών που έχουν περάσει ή προσπαθούν να περάσουν. (Δασικοί χάρτες βάσει Εθνικού Κτηματολογίου, Άρθρο 24 του συντάγματος, Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, Νομοσχέδια για παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες και πάει λέγοντας…).

    Χατζηστέλιος Δημήτριος

  14. Ασχετο: Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να βάλω αβατάρ? Έχω διαλέξει την λεπτομέρια από την δημιουργία του Αδάμ. Ξέρετε, τα δάχτυλα.

  15. Όταν λέτε «δημιουργία του Αδάμ» αναφέρεστε στο πασίγνωστο φρέσκο του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιστίνα με τα «δαχτυλάκια»;

  16. Θα σας απαντήσω αύριο αναλυτικά για τον τρόπο που θα ανεβάσετε το άβαταρ, τώρα έχω νάνι τάιμ. Έσο έτοιμος για το παρόν ποστ.

  17. just24.Φυσικά. Δεν σας απαντησα χτες γιατί κοιμήθηκα. Δεν είμαι αγενής. Η μάχη που έδωσα μαζί σας σε συνδιαμό με την ήττα των νέων μας από τους Ισπανούς με εξήντλησαν. Εδώ τι είναι? Προσπαθησα να καταλάβω όμως τα σχόλια είναι πολύ μεγάλα και δυσκολεύτηκα. Είχατε καλό ύπνο χτες?

  18. Μία ακόμα ερώτηση. Ο Βιλχεμ Φουρτβενγκλερ τι είναι. Εννοώ συγγραφέας, ποιητής κλπ

Σχολιάστε