Γίνε κι εσύ Σταύρος Θεοδωράκης, μπορείς

Πριν μια βδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης από το protagon.gr έγραψε ένα άρθρο όπου απομονώνει μια χειρονομία που ανήκει στο βασικό οπλοστάσιο της ανθρώπινης, μη βίαιης, αντίδρασης – τη μούτζα – για να απαξιώσει εντέχνως το κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Οι περισσότεροι σχολιαστές αντέδρασαν και τα είπαν πολύ καλύτερα από μένα, ήδη από το πρώτο σχόλιο τού καταλογίζουν εύστοχα:

Είστε αξιέπαινος, κύριε Θεοδωράκη,
που νοιάζεστε,
μην τυχόν και παραστρατήσει
η Αγανάκτηση.

Κάπου στο βάθος του μυαλού μου ένιωσα ότι δεν είχε ειπωθεί κάτι βασικό, πράγμα που το θυμήθηκα σήμερα με αφορμή μια επίσκεψή μου σε νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις που ήθελα να κάνω. Ανέτρεξα στο αρχείο του Στ. Θεοδωράκη και βρήκα αυτή τη φράση:

Η τηλεόραση σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συνεχίζει να κάνει είδηση την γελοιότητα. Πολλές φορές την κατασκευάζει κιόλας αναμασώντας ηρωικές πράξεις του παρελθόντος. Γιατί μην μου πείτε ότι φανταζόταν ποτέ ο Αλ Ζάιντι – ο Ιρακινός δημοσιογράφος που πέταξε το παπούτσι του στο Μπους – ότι κάποτε θα τον αντέγραφε ένας «πατριώτης» που βλέπει οράματα ότι του παίρνουν την Μακεδονία και ότι δεν του διορίζουν την κόρη (εναλλάξ).

Θυμάστε πως στο Ισλάμ η ρίψη παπουτσιού θεωρείται μεγάλη προσβολή και είναι σχεδόν ισάξια με τη δική μας μούτζα. Ο Θεοδωράκης λοιπόν θεωρεί «ηρωική πράξη» την ενέργεια του Αλ Ζάιντι αλλά «νόσο μολυσματική» τη μούτζα στο Σύνταγμα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις να κάνουμε, πέρα από την ενδόμυχη άμυνα (για ποιό λόγο;) του Θεοδωράκη απέναντι στους Αγανακτισμένους να επισημάνουμε πως στο ίδιο άρθρο με τις μούτζες δεν κάνει καμία αναφορά και στις περιβόητες κρεμάλες που ήταν σαφώς ένα μήνυμα διχασμού και αλητείας από εμφανώς ακροδεξιές ομάδες. Ας είναι.

Να πω μόνο πως το θυμήθηκα το παλιό άρθρο του Θεοδωράκη. Είχα κλείσει ραντεβού αλλά στο ιατρείο του νοσοκομείου δεν ήταν κανείς ενώ το δεύτερο δωμάτιο που είχε ήταν κλειδωμένο. Περίμενα υπομονετικά και περίπου 15-20 λεπτά μετά φάνηκε ο αρμόδιος γιατρός, μέσα σε φοβερό ιδρώτα, από το κλειδωμένο δωμάτιο. Με καλεί μέσα και βλέπω έκπληκτος πως δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να κλείσει στον υπολογιστή του μια ιστοσελίδα για πορνοτόρρεντ. Σκέφτηκα εκείνη την ώρα, να του ρίξω δέκα μούτζες ή να βγάλω το παπούτσι μου για να το κοπανήσω στο κεφάλι του; Κι έτσι μου ήρθε η φλασιά για τον Θεοδωράκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s