Μην πεθαίνετε πριν την ώρα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Εχτές νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου διάβασα επί τροχάδην στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα βοθρομπλογκ ανάμεσα στα άλλα πως πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αντί να αφήσω ένα γρήγορο RIP στον τοίχο μου στο Facebook, έκλεισα τον υπολογιστή γιατί τελικά με ενοχλεί να κάνω μαζεμένη συλλογή από RIP. Καίτη Λαμπροπούλου, Μάργκαρετ Πράις, Τζον Μπάρρυ για να αναφέρουμε μερικές από τις πρόσφατες επισκέψεις του χάρου.

Μετά από λίγες ώρες ανοίγω το Facebook και διαβάζω μια μεγαλοπρεπή διάψευση της είδησης του θανάτου του από τον Νίκο Άγκο. Στο διάλογο που ακολούθησε και με άλλους φίλους συνειδητοποιήσαμε πως τα πορτάλ που ανέδειξαν πρώτα το θάνατο του Καμπανέλλη απέσυραν την ψευδή είδηση χωρίς να επανορθώσουν και να απολογηθούν για τη μακάβρια γκάφα.

Πρόκειται για το newsroom των ΔΟΛιανών και τον Αλαφούζο (Καθημερινή, ΣΚΑΙ) χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές αν ο υπαίτιος προέρχεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο· είναι γνωστή η πολυθεσία των κοπυπαστωμάτων που μαστίζει τον κλάδο των δημοσιογράφων, στο σημείο που η ταυτόχρονη αλληλοεπικάλυψη σε πραγματικό χρόνο δείχνει το μέγεθος της προχειρότητας και της αναξιοπιστίας τους στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ένας γνωστός και εξαιρετικά συμπαθής δημοσιογράφος εξήγησε στο Facebook τι περίπου συνέβη φωτογραφίζοντας τους προαναφερόμενους. Για λόγους αρχής και τακτικής δεν κοινοποιώ το όνομά του χωρίς την έγκρισή του, ο κύκλος των «φίλων» εμπίπτει στο πεδίο της εμπιστευτικότητας.

«Ένας αρχισυντάκτης βάρδιας στις ιντερνετικές εκδόσεις -ίσως 1.60 ύψος ίσως και όχι- άρχισε κάπου να γκαρίζει: ”Αυτός ο Καμπανέλλης πεθαίνει. Γράψε την είδηση ότι πέθανε για να την έχουμε έτοιμη πριν από τους άλλους”. Το ίδιο συνέβη, σε 2, 3, πολλές εφημερίδες. Αγνοώ ποιος πάτησε πρώτος το send και πώς μπερδεύτηκε. Αλλά με το που το έκανε, σε κάποιο άλλο μαγαζί, ένας άλλος αρχισυντάκτης βάρδιας άρχισε να σκούζει: ”Γιατί ρε γομάρι αυτοί έχουν τον θάνατο του Καμπανέλλη κι εμείς δεν τον έχουμε;”. Και μετά από λίγο, τον είχαν όλοι…»

Επίσης τέθηκε θέμα μήπως εννοούσαν τον αδερφό του Καμπανέλλη, τον ηθοποιό Γιώργο Καμπανέλλη που πέθανε επίσης πρόσφατα. Μόνο που ο Γιώργος Καμπανέλλης αποχώρησε από τον επίγειο κόσμο πέρυσι τέτοια εποχή…

Απ’ όσο μπόρεσα να ελέγξω σήμερα στο «ενημερωτικό» διαδίκτυο, μόνο το Insider.gr – και προς μεγάλη του τιμή – αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί. Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Ζητούμε ένα μεγάλο συγνώμη. Θα έπρεπε να είχαμε επιβεβαιώσει την είδηση. Έχουμε ευθύνη γιατί αναδημοσιεύσαμε μια λανθασμένη πληροφορία. Μια πληροφορία που διαβάσαμε σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές πηγές.»

Μόνο τα ΔΟΛιανά και τα Αλαφουζέικα σφυρίζουν αδιάφορα. Τα παρακάτω screenshot της ντροπής είναι εύγλωττα:

Διαβάστε κι ένα διασκεδαστικό ποστ του Στέλιου Φραγκόπουλου για τους πρόωρους θανάτους διάσημων υπέργηρων ανδρών.

ΥΓ. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος που μας εξήγησε το μηχανισμό παραγωγής ετοιματζίδικων νεκρολογιών, καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Εγώ είχα για καιρό στον υπολογιστή μου στΧ ΧΧΧ [σ.σ. το όνομα της εφημερίδας απαλείφτηκε από μένα] τη νεκρολογία του Μητσοτάκη. Μέχρι που πέθανε (ο υπολογιστής μου)»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μην πεθαίνετε πριν την ώρα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

  1. Παράθεμα: Mauthausen « We are not alone

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s