Τα 28 δισεκατομμύρια της Μπεγκούμ

Στις 31 Οκτωβρίου 2008 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε στη Βουλή ότι η τότε κυβέρνηση: «Διαθέτει, βρήκε 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα του Ελληνικού λαού. Διαθέτει, 28 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στο φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, το δανειολήπτη, τον παραγωγό, το μικρομεσαίο επιχειρηματία …Σήμερα, έρχεστε και δίνετε 28 δισ. ευρώ για να στηρίξετε τους τραπεζίτες, και όχι την πραγματική οικονομία, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε… Λευκή επιταγή στις τράπεζες. Σε αυτές, που συσσώρευσαν τεράστια υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενες και τους δανειολήπτες, και τους καταθέτες. Αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

πηγή

Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και «για να πατήσουν οι τράπεζες σε πιο σταθερά πόδια, ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Ήδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς έχουν υποβάλλει αιτήσεις στην Τράπεζα Ελλάδος για να κάνουν χρήση των εγγυήσεων -ύψους 14δισ. ευρώ- από το πακέτο των 28 δισ ευρώ.

πηγή

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου σχεδίου, ο υπουργός Οικονομίας (σ.σ. ο Γ. Αλογοσκούφης τότε) τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο έλλειμμα, παρά μόνο στο δημόσιο χρέος, στον βαθμό που θα εξαντληθούν τα 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Αντιθέτως, στην ολοκλήρωση του σχεδίου, εξαιτίας των αποδόσεων που προβλέπονται, θα υπάρξουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, της τάξεως των 400 – 500 εκατ. ευρώ. Μοιραία, όμως, εξαιτίας των εκδόσεων ομολόγων, θα επιβαρυνθεί το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, καθώς για τα μέτρα 2 και 3 θα υπάρξει έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

πηγή

Λένε και ξαναλένε ότι δεν έχει πόρους το σύστημα, αλλά, αντί για εξεύρεση πόρων, επιλέγουν την περιστολή των δαπανών. Τη στιγμή που οι οφειλές προς τα ταμεία είναι 5,5 δισ. ευρώ των ιδιωτών, 12,5 δισ. του Δημοσίου και 8,5 δισ. η εισφοροδιαφυγή. Εικοσιεφτά δισ. αζήτητα, λοιπόν. Όσα πήραν οι τράπεζες σε ρευστό και εγγυήσεις.

πηγή

Αναβιώνει το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, με την παράταση της εφαρμογής του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, που προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, με απόφασή του και αφού έχουν προηγηθεί εισήγηση της ΤτΕ και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρατείνει την ισχύ του νόμου για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες και τα οποία αποδίδονται στα υψηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

πηγή

Πόση κερδοφορία έχουν οι Τράπεζες είπαμε;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s