Δυο λόγια για την τιμημένη αγροτιά

agron_agoraze

Εξαρχής θα δηλώσω πως το κοινωνικό κόστος από την καθιερωμένη ετήσια κινητοποίηση των αγροτών έχει υπερβεί τα όρια του. Σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, δεν μπορεί μια ευνοημένη φορολογικά και επιδοτικά κοινωνική ομάδα να ζητάει εκβιαστικά τα διπλάσια απ’ όσα ζήταγε πέρυσι. Αλλά…

…αν ο αγρότης επιμένει στην βαμβακοκαλλιέργεια, που καταπίνει αδηφάγα το μισό Μόρνο, όταν το εισαγώμενο αιγυπτιακό, τούρκικο, κινέζικο βαμβάκι είναι κατά πολύ φτηνότερο, τότε κάτι δεν πάει καλά όχι μόνο στην (άχρηστη πλέον) εγχώρια παραγωγή αλλά στο κύκλωμα διανομής και διαχείρισης. Κι εκεί είναι το ζήτημα που δεν τολμούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν καθαρά και τολμηρά. Τον αν η αιγυπτιακή πατάτα κοστίζει πολύ φθηνότερα από την πατάτα Νευροκοπίου δεν είναι θέμα ποιότητας αλλά ενδιάμεσων τιμολογιακών παρεμβάσεων μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Όταν επί χρόνια οι αγρότες καλομαθαίνουν από τις παχυλές επιδοτήσεις ενώ ταυτόχρονα δεν αναπροσαρμόζουν τις μεθόδους παραγωγής και τους στόχους τους, ας μην αναζητήσουν τις ευθύνες από τις κυβερνήσεις και το κακό διευθυντήριο των Βρυξελλών αλλά να αναζητήσουν οι ίδιοι τις δικές τους ευθύνες που δεν αναπροσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής, του εμπορίου και του καταναλωτισμού. Ήδη υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί που προσαρμόστηκαν επιτυχημένα στις γεωργικές εξελίξεις κι έχουν κερδοφορία πχ, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, πολλοί παραγωγοί κρασιών, ο κροκοπαραγωγοί της Φλώρινας (αν δεν κάνω λάθος) προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους με σημαντικές εξαγωγές και πολύ καλό μάνατζμεντ.

Ήδη εισάγουμε ντομάτες από την Τουρκία, κι ας βαφτίζονται «Κρήτης» πολλές φορές, αγγούρια από το Ισραήλ, πορτοκάλια από την Ισπανία σε πολύ καλύτερες τιμές από την εγχώρια παραγωγή… γιατί συμβαίνει αυτό νομίζετε; Όταν ο αγρότης θέλει (σχεδόν) δωρεάν το νερό, (σχεδόν) δωρεάν το τρακτέρ, (σχεδόν) δωρεάν το κόστος της παραγωγής (λιπάσματα, βενζίνες κλπ) κι έχει τόσο χαμηλή ανταποδοτικότητα ας μην ζητάει τα διπλάσια από πέρυσι γιατί, πολύ απλά, μεταθέτει το πρόβλημα των πόρων και της διανομής επάνω στους δικούς μας ώμους, τινάζοντας αυτοί τους δικούς τους ώμους. Με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να μετακυλίεται σε εμάς ως καταναλωτές επειδή δεν υπάρχει σαφής όσο και εκσυγχρονισμένη ελληνική γεωργική πολιτική. Η Ολλανδία, λόγου χάρη, πως τα καταφέρνει τόσο καλά με την παραγωγή του γάλακτος;

Διότι, εμείς δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες πολίτες, είμαστε γενικά οι Ευρωπαίοι πολίτες. Όσα χρήματα δίνει ο Ευρωπαίος σε φόρους άλλα τόσα δίνουμε κι εμείς, η διαφορά βρίσκεται στο κέντρο της διαχείρισης του χρήματος που – καλώς – βρίσκεται στα αντιπαθή διευθυντήρια των Βρυξελλών. Τρομάζω και μόνο στην σκέψη, αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη τί και πόσα περισσότερα θα απαιτούσαν οι αγρότες!

Αντί λοιπόν να κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες, να κλείσουν τις λαχαναγορές. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει μια εξορθολογισμένη συζήτηση για το κόστος των γεωργικών προϊόντων, από την παραγωγή μέχρι τον πάγκο της λαϊκής. Αλλά, πολύ φοβάμαι, η ιδέα δεν θα αρέσει στην Παπαρήγα.

Advertisements

4 thoughts on “Δυο λόγια για την τιμημένη αγροτιά

  1. Αυτο που εχω να πω εγω ειναι πως οι αγροτες κανουν «κινητοποιησεις» ανεξοδα. Οταν οι μισθωτο απεργουν χανουν τα μιστά τους. Οι αγροτες δε κινδυνεύουν τπτ οταν κλεινουν τους δρομους. Καποιος κακος θα ελεγε πως αυτην την περιοδο δεν κανουν και τπτ στα χωραφια, οποτε βαριουνται κιολας

  2. Ναι δεν κάνουν τίποτα στα χωράφια αλλά είναι και η εποχή που «κλείνουν ταμείο» έσοδα – έξοδα, οπότε θυμούνται να ζητήσουν και να απαιτήσουν ότι θέλουν.

    Επιπλέον, η αλλαγή καλλιεργειών χρειάζεται και την ανάλογη ενημέρωση αλλά και υποστήριξη (προς το παρόν). Το 2012 είναι κοντά και τότε η αναπροσαρμογή της αγροτικής δραστηριότητας θα είναι επιβεβλημένη για όσους θα θέλουν να ζήσουν και να μην εξαφανιστούν. Και θα ισχύσει πάλι το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»

  3. κοινωνικούλης αυτοαμτισμούλης μου κάνει η παρούσσα ανάρτηση.
    Εάν στη σπάει ο κλείσιμο δρόμων για 10′ ή και μισή ώρα, αν δεν ανέχεσαι να παίρνει επιδότηση (όπως και οι υπόλοιποι αγρότες της ευρώπης μέχρι και η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας!) αλλά παράλληλα σε απασχολεί το πως ζει μια κοινωνική ομάδα αλλά και πόσο αγοράζεις ένα προϊόν σε παγκοσμιοποιημένη οικονομία;
    Μάλλον πρέπει να γράψεις κάτι πιο σοβαρό από μια αναπαραγωγή τύπου «στ@ρ..δια μας τι κάνουν οι αγρότες» «εμάς μας ρώτησαν πως ζούμε;» και τα τοιαύτα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s