Τι λέει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος

Επειδή μας έχουν φάει τα αυτιά εδώ και καιρό οι φασίστες του ΛΑΟΣ με τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα (κατά του μεταναστευτικού!), ας ανοίξουμε το Σύνταγμα για να δούμε υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται ένα δημοψήφισμα.

Άρθρο 44

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Update: το γράφει σήμερα και η Ελευθεροτυπία.

Advertisements

20 thoughts on “Τι λέει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος

 1. Πάντως φαντάζομαι ότι -πέρα από την αστειότητα της συζήτησης για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα- σε έναν ανοιχτόμυαλο δημοκρατικό άνθρωπο, αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις για διενέργεια δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να είναι και τόσο αρεστές…

 2. Φαντάσου όμως πόσο εύκολα θα σερνόμασταν σε απανωτά δημοψηφίσματα της πορδής αν δεν υπήρχαν τέτοιοι όροι.

  Το μεταναστευτικό ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Αν φρίκαραν τότε οι ψηφοφόροι, γιατί το ψήφισαν με τόσο συντριπτική διαφορά από τη ΝΔ;

 3. Και με δυσκολία υπενθυμίζω την υπόθεση της Ελβετίας με τους μιναρέδες, πόσο κόστισε στη «φιλελεύθερη» εικόνα της στον υπόλοιπο κόσμο… Πολύ δυσάρεστη αυτή η ιστορία.

 4. Μην μου ξαναβάλεις λινκ του ρεπουμπλικανοθρεμμένου ακροδεξιούλη. Μιλάω σοβαρά, με όλη την εκτίμηση που σου έχω.

  Και δεν θα πέσω στην παγίδα να τον κάνω σκόνη λέξη προς λέξη. Αρκετές μαλακίες διαβάζω στην περιορισμένη ζωή μου, δεν μου μένει χρόνος να τον ξεσκίσω αναλυτικότατα με τις ανυπέρβλητες βλακείες που γράφει.

 5. Ωχ μωρε τώρα, με τον Αλτσχαϊμερόπουλο θα ασχολείσαι τώρα; Λυπήσου τον τον άνθρωπο, θα σου άρεσε να σε βρίζουν κι εσένα αν είχες κι εσύ διανοητική προγηρία;

 6. Ερώτηση: είναι φασίστες, ακροδεξιοί ή οπαδοί του ΛΑΟΣ όσοι πολίτες επιθυμούν να έχουν λόγο για τις συνθήκες με τις οποίες θα υποδεχτούν τους νέους πολίτες στη χώρα τους;

 7. Το δημοψήφισμα το ζητάει το ΛΑΟΣ κι εξηγώ γιατί δεν μπορεί να το πετύχει. Δεν αναφέρομαι στα φοβικά σύνδρομα των νοικοκυραίων, φυσικά όλοι έχουν λόγο. Όχι όμως οι (κρυφο)νοσταλγοί του Χίτλερ και του Μεταξά να καθορίζουν την πολιτική ατζέντα της χώρας.

 8. Το ΛΑΟΣ ψηφίστηκε από λίγους και το δημοψήφισμα το θέλουν πολύ περισσότεροι. Όσοι το θέλουν, πλην των οπαδών του ΛΑΟΣ, είναι νοικοκυραίοι με φοβικά σύνδρομα;

 9. Ας πρόσεχαν λοιπόν οι κρετίνοι που πάνε και δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα στην ηλίθια, ανούσια και εγνωσμένης αναποτελεσματικότητας εκστρατεία του Λά.Ο.Σ.

 10. Βρε Rowlf, έλεος. Ο τυπάς που’χει το ιστολόγιο στο οποίο δίνεις link είναι γνωστό πόσο γκάου είναι.

  Χ, άσε τις εξυπνάδες. Κανένας σοβαρός, νοήμων, εχέφρων, αξιοπρεπής και πραγματικά ηθικός πολίτης δεν θα έβαζε την υπογραφή του σε χαρτί που του προσφέρεται από κόμμα το οποίο έχει ως ιδεολογικό καθοδηγητή έναν ΔΗΛΩΜΕΝΟ νεοναζί και εχθρό της δημοκρατίας και του οποίου η πολιτική παρουσία αποτελείται από:

  1. Έναν βασιλοχουντικό φιλοναζιστή (αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του στις εκπομπές του) τύπο που αλλάζει θέσεις πιο γρήγορα κι από υαλοκαθαριστήρα αυτοκινήτου στη μεγάλη σκάλα.
  2. Το γιο ενός ΔΗΛΩΜΕΝΟΥ νεοναζί.
  3. Έναν ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟ εκπρόσωπο Τύπου.
  4. Έναν τηλεβιβλιοπώλη-εκδότη που ωρύεται και ψεύδεται ασυστόλως και κατά συρροή, προωθεί βιβλία ρατσιστικού μίσους και, στις συγκεντρώσεις του Λά.Ο.Σ., κραυγάζει το ναζιστικό (της «Χρυσής Αυγής» και του Γκαίμπελς) σύνθημα «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».
  5. Έναν τηλεβιβλιοπώλη εθνικιστικής-ρατσιστικής συνωμοσιολογίας που κι αυτός έχει αποδώσει φόρο τιμής στη νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».
  6. Έναν βουλευτή που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της βίαιης άκρας δεξιάς (τον τσεκουράτο λέμε) και είχε αποβληθεί από το φοιτητικό σύλλογο της σχολής του για φασιστική δράση.

  Το ότι βρέθηκαν τόσοι πολλοί να υπογράψουν στην εκστρατεία του πατριδοκάπηλου αυτού κόμματος δείχνει μόνον ότι οι ΕΛ-ληναράδες «συμπολίτες» μας είναι ηλίθιοι, αμόρφωτοι, αγράμματοι, αστοιχείωτοι, ξενόφοβοι και παρασύρονται πιο εύκολα κι από τα «αμερικανάκια».

 11. Το αρχικό μου ερώτημα ήταν αν «είναι φασίστες, ακροδεξιοί ή οπαδοί του ΛΑΟΣ όσοι πολίτες επιθυμούν να έχουν λόγο για τις συνθήκες με τις οποίες θα υποδεχτούν τους νέους πολίτες στη χώρα τους;».

  To «δεν θέλω να καθορίζει τη πολιτική ατζέντα ένα φασιστικό κόμμα με τσιρίδες και τσεκούρια» δεν απαντά σε αυτό, ούτε στο επόμενο (αν όσοι θέλουν δημοψήφισμα «πλην των οπαδών του ΛΑΟΣ, είναι νοικοκυραίοι με φοβικά σύνδρομα»).

  Το «άσε τις εξυπνάδες» που γράφτηκε παραπάνω, δεν είναι άξιο σχολιασμού.

 12. «Ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση τέσσερα πράγματα:

  – Ότι βλέπουμε την ελληνικότητα ως κοινότητα πολιτισμού, όχι ως κοινότητα αίματος.

  – Ότι αυτή η προσέγγιση είναι η καλύτερη ασπίδα κατά του ρατσισμού.

  – Ότι, όπως διευκρίνισε χθες και ο Συνήγορος του Πολίτη, η απόδοση ιθαγένειας είναι διοικητική πράξη, όχι ανθρώπινο δικαίωμα.

  – Κι ότι θα ενσωματώσουμε τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα στην «ημετέρα παιδεία».

  Κι έτσι προτείναμε να τους χορηγείται ιθαγένεια όταν ενηλικιωθούν, εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Κι εφ’ όσον, ακόμα, παραιτούνται από άλλη ιθαγένεια που ενδεχομένως έχουν από τρίτες – μη ευρωπαϊκές – χώρες.»

  Συμφωνώ με αυτές τις προτάσεις και δεν με νοιάζει αν τις κάνει ο Σαμαράς – που δεν τον ψηφίζω κιόλας. Δεν υπάρχει τίποτε «ακραίο», που να μην εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιο «σκληρό» είναι η παραίτηση από άλλη ιθαγένεια, αλλά βοηθάει στο να μη δημιουργούνται νέα γκέτο.

  http://www.antinews.gr/?p=31902

 13. Γιατί, λοιπόν, θέλουν δημοψήφισμα κάποιοι «εξυπνάκηδες» που δεν ψηφίζουν ΛΑΟΣ/Χρυσή Αυγή;

  Γιατί το νομοσχέδιο είναι επικίνδυνο. Όχι «φυλετικά», όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά κοινωνικά και οικονομικά. Πραγματική βόμβα. Με τόσο εύκολη διαδικασία νομιμοποίησης, καλύτερα να κρεμάσουμε ταμπέλα «μπουρδέλο». Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και τα γκέτο θα αυξηθούν.

  Συλληφθέντες μετανάστες που ήρθαν παράνομα από 2001-2008: 794.137

  Απελάσεις: 130.153

  Έμειναν: 663.984

  Από τα επίσημα στοιχεία:

  Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο, προστίθενται 83 χιλιάδες. 10 την ώρα. Δεν μπορεί αυτή η χώρα, σε αυτήν την κατάσταση, να αντέξει αυτά τα νούμερα. Δεν είμαστε ΗΠΑ.

  Επειδή δεν βλέπω να έχει η εφημερίδα το άρθρο σε απλή μορφή κειμένου:

  http://tinyurl.com/metanasteutiko

 14. Χ, πόσες φορές θα πω ότι μιλάω για το ΛάΟΣ;

  Κι εξάλλου, έγινε διαβούλευση στο opengov.gr όπου παρουσιάστηκαν και πολλές ενδιαφέρουσες ενστάσεις που θα σε ικανοποιούσαν τα μάλα.

  Τι άλλο θέλεις; Δεν θέλω να μπω στο τριπάκι να κατηγορήσω συλλήβδην όλους οόσους αντιτίθενται ως ακροδεξιούς, το κάνει για σας μια χαρά το ΛάΟΣ.

 15. Με τέτοια μυαλά σας κι εσάς όλους, η Ελλάδα καταστρέφεται… αλλα που να πάρετε χαμπάρι…. στην κοσμάρα σας… Ελάτε μια βόλτα και στον Κολωνό που τα βράδια οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί χέζουν στο δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα και κατουράνε στους τοίχους… 350.000 απο αυτούς τους άμοιρους έχουν μαζευτεί εκεί και σέρνονται…. Ποιά κοινωνία θα τους απορροφήσει ρε ανώμαλα κοθώνια που έχετε και άποψη; Δυστυχώς σε αυτό τον κόσμο όλοι έχουν άποψη γι αυτό πάμε κατα διαόλου…..

 16. Ο μόνος ηλίθιος εδώ πέρα είσαι εσύ, βλακόμουτρο που πας και σέρνεσαι πίσω από τους φιλοναζιστές του Λά.Ο.Σ., γελοίε φασιστάκο του «δυστυχώς σε αυτόν τον κόσμο όλοι έχουν άποψη». Δηλαδή ανώμαλε φιλοχιτλερικέ της κακιάς ώρας, άποψη θα πρέπει να έχουν μόνον συγκεκριμένα άτομα κατά τη γνώμη σου, έτσι; Και ποια άτομα θες να έχουν άποψη;

  1. Ο δηλωμένος νεοναζί, ΚΥΠατζής και παρακρατικός Κώστας Πλεύρης
  2. Ο (πρώην?) ΚΥΠατζής και αρχηγός της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος
  3. Ο πρώην υπαρχηγός της «Χρυσής Αυγής» και εκδότης μιας εκ των δυο φασιστοφυλλάδων (ή της Ελεύθερης Ώρας ή του Ελεύθερου Κόσμου, τις μπερδεύω τελευταία) Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, καταδικασθείς για παράνομη οπλοφορία
  4. Ο ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης
  5. Ο «είμαι σούπερ κομάντο» Θάνος Πλεύρης
  6. Οι αγράμματοι τραμπούκοι του νεοναζισμού
  7. Ο Σπύρος Χατζάρας
  8. Ο Καρατζαφέρης (πολύ… σπουδαγμένος και μορφωμένος)
  9. Οι «πάρε-πάρε-πάρε καλέ κυρία βιβλία, εδώ οι καλές εβραιοσιωνιστικές συνωμοσίες, εδώ τα Νεφιλίμ, εδώ τα αρχαιοελληνικά UFO» Βελόπουλος, Τσιρίδας και Λιάκουρας
  10. Οι παράφρονες και αγράμματοι εψιλονισμένοι

  Για σένα, μόνον ΑΥΤΟΙ πρέπει να έχουν άποψη. Οποιοσδήποτε έχει μελετήσει τα πράγματα περισσότερο και τυγχάνει να είναι και επιστήμονας (π.χ. Θάλεια Δραγώνα), στοχοποιείται, συκοφαντείται και πάει λέγοντας.

  Τώρα να σου πω ότι αυτοί που υποστηρίζεις, ως τσιράκια του κράτους-παρακράτους που είναι (και, κατ’επέκταση, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ), πρώτοι αυτοί θέλουν αθρόα λαθρομετανάστευση, γιατί τους βολεύει: να φοβάται ο κόσμος και να παίρνουν ψηφαλάκια, να’χουν τις βο(υ)λευτικές έδρες που κάτι χρήσιμοι ηλίθιοι σαν κι εσένα τους χαρίζουν, να’χουν βο(υ)λευτικό αμάξι, γαμάτο μισθό και να παίρνουνε και μίζες και κρατικές επιχορηγήσεις;

  Στο κενό θα πέσει, γιατί είσαι ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, όπως όλοι οι φασίστες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s