Η εξαφάνιση

disappearance

Εξαφανίστηκα από το μπλογκ μου για δυο βδομάδες αλλά όχι χωρίς λόγους, ένας είναι ότι ήθελα να ανασάνω λίγο από την «υποχρέωση» να γράφω καθημερινά (λέμε τώρα) ποστ. Δεν νιώθω κανένα ψυχαναγκασμό, κι ούτε θα έπρεπε, να ενημερώνω συχνά το μπλογκ. Αρκετές φορές ήταν που ήθελα να ξεκινήσω ένα κείμενο αλλά όλο κάτι μέσα μου έλεγε ότι… βαριόμουνα. Με το ζόρι να γράφω, δεν πάει. Έτσι διοχέτευα, και διοχετεύω ακόμα, την ενέργεια μου σε άλλα πράγματα τα οποία δεν σας αφορούν προς ώρας.

Ένας άλλος λόγος για την απουσία μου είναι πως ο υπολογιστής μου περνάει από σταδιακές και καίριες αναβαθμίσεις με αφορμή ένα έκτακτο κάψιμο του τροφοδοτικού. Για να ανακαλύψω μετάπως δουλεύοντας στα όρια του το τροφοδοτικό, για αρκετό καιρό πριν παραδώσει το πνεύμα, «έψηνε» τα εξαρτήματα του υπολογιστή. Ήταν μεγάλη τύχη που πρώτα κάηκε αυτό παρά ο σκληρός δίσκος. Για να καταλάβετε, δείτε την εικόνα:
hard-disk

Εκτός από το τροφοδοτικό, εφοδιάστηκα με WD 640GB σκληρό για περισσότερο χώρο και πιο πριν απ’ όλη την ιστορία διπλασίασα τις μνήμες RAM ως μια διερευνητική δοκιμή για την απόδοση του συστήματος, αφού τότε δεν είχα υποψιαστεί ότι, πέρα από τις «επισκευές» του software, πως η αιτία που καθυστερούσε ο υπολογιστής ήταν τελικά το τροφοδοτικό. Πάντως, τώρα συνολικά έχω διαθέσιμη μνήμη σκληρών, εσωτερικών και εξωτερικών, σχεδόν 1ΤΒ. Μια χαρά, προς το παρόν…

Να σημειώσω πως κάτι με ενόχλησε όταν ήθελα να βεβαιωθώ για τη διαμόρφωση του καινούριου δίσκου όταν έψαξα πληροφορίες στο διαδίκτυο για να πάρω ιδέες και οδηγίες σχετικά με partitions και τα συναφή. Τι το ήθελα να ψάξω στα ελληνικά «σχετικά» μεγάλα φόρουμ αναφορικά με τα προβλήματα εγκατάστασης καινούριου σκληρού δίσκου. Οι περισσότεροι χρήστες δεν μπορούσαν να κάνουν τον υπολογιστή τους να «δει» τον (εσωτερικό εννοείται) σκληρό δίσκο και έπαιρναν «συμβουλές από ειδικούς», το γνωστό σύνδρομο της πολυξερίασης εξ αποστάσεως, από τη χειροκίνητη δήλωση ονόματος του σκληρού, το βάλε-βγάλε καλωδίων για να δέσουν «σωστά», την επιστροφή στο κατάστημα μέχρι τις «μυστηριώδεις» θέσεις raid=0 και raid=1. Οι περισσότεροι προβληματισμένοι χρήστες παρατούσαν τη διαδικασία με ένα ευγενικό «σας ευχαριστώ, λύθηκε το πρόβλημα» αφού ήταν φως φανάρι πως ο κάθε «πολύξερος πολυπράγμονας» πρότεινε από μια διαφορετική λύση σε ένα κοινότατο πρόβλημα.

Κανείς απ’ όλους αυτούς τους πολυπράγμονες προς τους αρχάριους χρήστες δεν γνώριζε να πει το αυτονόητο: τη «διαμόρφωση δίσκου» ή αλλιώς στα βαρβαρικά «disk defragment» «Format Disk»! (Thanks Neco73) Το πρώτο πράμα που κάνεις όταν εγκαθιστάς καινούριο εσωτερικό σκληρό δίσκο!

Α, και να σας πω πως σύντομα ξεκινάω συνεργασία με ανερχόμενο πολυσυνεργατικό μπλογκ, η ανακοίνωση θα γίνει στην ώρα της αλλά να δηλώσω πως δεν πρόκειται να ξαναμπαζάρω το συγκεκριμένο για λόγους εντιμότητας κι ευγένειας προς τον «ανταγωνισμό». Μέσα στη βδομάδα, λοιπόν, ξεκινάω τη συνεργασία μου.

Και έπονται κι άλλα σχέδια που υλοποιούνται αυτό τον καιρό γιατί είναι αρκετά χρονοβόρα. Δεν θέτω το παρόν μπλογκ στην υπηρεσία της υστερικής στατιστικής αναγνωσιμότητας γιατί εδώ και κάποιο καιρό πολλοί έχουμε συνειδητοποιήσει και πειστεί πως τελικά το κλειδί μιας καλής παρουσίας στο διαδίκτυο είναι το λεγόμενο influence και όχι να ποστάρεις με τρέλα σαν τον μαλάκα τον proktiko ή τον άλλον τον τυρέμπορα. Παρεμπιπτόντως, τι χοντρή νίλα ήταν αυτή με το UK και το GB με τον Σαρλ ντε Γκωλ… Αυτά παθαίνεις όταν ποστάρεις τις μαλακίες του Καρατζαφύρερ και το παίζεις βολεμένος «αριστερός με ISO 1917».

Advertisements

2 thoughts on “Η εξαφάνιση

 1. Γράφεις τα παρακάτω:

  ‘τη “διαμόρφωση δίσκου” ή αλλιώς στα βαρβαρικά “disk defragment“! ‘

  Φυσιολογικό να είσαι μπερδεμένος. Διαμόρφωσή Δίσκου = Format Disk. Η προετοιμασία του δίσκου με λίγα λόγια να δεχθεί δεδομένα, να εγκατασταθεί λειτουργικό σύστημα. Τεχνικά προηγείται μια άλλη διαδικασία, η διαδικασία διαμερισματοποίησης=partitioning, οπού δίνεται η δυνατότητα σ’ένα φυσικό σκληρό δίσκο, να δημιουργήσεις ένα η περισσότερα κομμάτια-διαμερίσματα, κυρίως για οργανωτικούς λόγους. Σε επίπεδο απλού χρήστη, οι 2 διαδικασίες είναι πλέον ταυτόσημες. Στους εσωτερικούς δίσκους αυτή(ες) η διαδικασία(ες) πρέπει να γίνουν από την αρχή, ενώ στους εξωτερικούς έχει γίνει αυτή η διαδικασία από την παραγωγή τους.

  Από την άλλη το Disk Defragment = Ανασυγκρότηση δίσκου. Είναι μια άλλη διαδικασία. Αφορά σκληρούς δίσκους και αποθηκευτικά μέσα, που είναι σε λειτουργία και έχουν ήδη αποθηκευμένα δεδομένα – αρχεία. Περιληπτικά είναι μια διαδικασία που βάζει σε τάξη τα δεδομένα. Επειδή στα αποθηκευτικά μέσα σβήνουμε – γράφουμε αρχεία-δεδομένα, πολλές φορές χάνεται η σειρά. Για παράδειγμα ένα οποιοδήποτε αρχείο του Η/Υ μπορεί να είναι «κομματιασμένα» αποθηκευμένο σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του σκληρού δίσκου. Η διαδικασία του Defragment – Ανασυγκρότησης, φροντίζει να βάλει αυτά τα αρχεία στην σειρά και το κάθε αρχείο να είναι σε συγκεκριμένο σημείο της επιφάνειας του δίσκου.

  Αυτά.

 2. Διαμόρφωσή Δίσκου = Format Disk.

  Προτρέχω κι εγώ και ξεχνάμε του αγγλικούς όρους με τόσες ομαδικές ελληνοποιήσεις λειτουργικών! Τότε είχα γίνει κιμάς με τις πληροφορίες που έψαχνα, καλά να πάθω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s