Εξαπατήστε τον εαυτό σας με το feedburner

feed_general

Ξέρετε τι είναι το feed; Αν καταλαβαίνετε τον τρόπο λειτουργίας του μπορείτε να συνεχίσετε το διάβασμα του άρθρου. Αν όχι, δεν χάνετε και τίποτα να δείτε πως μερικοί εξαπατούν πρώτα και κύρια τους εαυτούς τους για να δείξουν στους αναγνώστες (τους;) ότι είναι δήθεν και οι πρώτοι μαγκίτες στο διαδίκτυο. 

Εκτός από τα απλά feed που παρέχει ο κάθε ιστοτόπος για την ειδοποίση και την ανάγνωση καινούριων δημοσιεύσεων, υπάρχουν πιο προχωρημένα εργαλεία που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και διαχείριση όπως το FeedBurner, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από το Google. Κι όπως συμβαίνει συχνά, αυτή η ευελιξία παρέχει και μερικές τρύπες για να αλλοιώσεις τα κοντέρ της αναγνωσιμότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση έπεσα τις προάλλες, ένα γνωστό μπλογκ «κινηματογραφικής κριτικής» που δείχνει υπερβολικά υψηλό νούμερο feeds για τα δικά του μέτρα. Λέω δικά του μέτρα, γιατί θα περίμενε κανείς τόση δημοφιλία να έχει έστω ένα μικρό αντίκρυσμα στο σχολιασμό. Μόνο που τα μοναδικά σχόλια είναι των συντακτών του… Αναζητώ λοιπόν να δω τι τρέχει.

rssfeed02

 

Όπως βλέπετε στην εικόνα, σήμερα πλησιάζει σχεδόν τις εννιά χιλιάδες rss feeds προς τη σελίδα του (8728 feeds), αλλά οι online βαθμολογίες του κοινού που βάζει σε κάθε παρουσίαση ταινίας είναι υπερβολικά φτωχές σε αριθμό, στην καλύτερη περίπτωση θα δω μέχρι τριάντα συμμετοχές. Και είπαμε, άλλα σχόλια εκτός των συντακτών του είναι ανύπαρκτα.

Βάζω κατευθείαν το λινκ του μπλογκ στο Google Reader για να δω πόσοι από τους χρήστες του το έχουν καταχωρημένο. Πρώτο αποτέλεσμα, μόνο 371 subscribers για σήμερα, δηλαδή 1 προς 23,5 σε σχέση με το feedburner. Φαίνεται υπερβολική η διαφορά; Μία πρώτη εξήγηση είναι ότι το μπλογκ αυτό μπορεί να έχει καταχωρημένο το feed του σε αυτές τις ενοχλητικές έτοιμες μπάρες για τους browser. Αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Δίνει το feed του συνδεδεμένο με το feedburner αλλά το σχετικό εικονίδιο που δείχνει τον αριθμό των feed είναι απενεργοποιημένο! 

google-reader

Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Κι αυτό το μονοπάτι λέγεται Feed Analysis v1.1. Μια ιστοσελίδα όπου μπορείς να βγάλεις χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση όσων ιστοσελίδων χρησιμοποιούν feedburner. Βάζω το feed που δίνει το μπλογκ και… οποία έκπληξις! The feed is not found. Please make sure you have typed in the correct feed address!

feed-analysis-1

Αυτή τη φορά ελέγχω το ίδιο feed στο Google Reader και παίρνω το ίδια αποτέλεσμα με πριν, 371 subscribers. Κοιτάζω τη διεύθυνση του feed και βλέπω ότι τελικά χρησιμοποιεί το παλιό λινκ του feedburner και το μόνο που είχα να κάνω ήταν να προσθέσω ένα μαγικό νουμεράκι στο αναβαθμισμένο λινκ. Δηλαδή, από http://feeds.feedburner.com/ΧΧΧ να το κάνω http://feeds2.feedburner.com/ΧΧΧ. Και εγένετο.

feed-analysis-2

Όμως, αυτό το δεύτερο feed δεν το δίνει δημόσια! Αυτό που του δίνει τον εξωφρενικό αριθμό των 8728 subscribers από τον feedburner, αγγίζοντας ενίοτε τα 10000! Αν αναρωτιέστε πόσο δείχνει στον Google Reader, ιδού:

google-reader-2

 

Μόνο 7 subscribers! Τι έχουν κάνει εδώ τα παλικάρια; Πουτινιές; Θα έλεγα με σιγουριά, ναι. Προσέξτε αυτή την εικόνα από το Feed Analysis v1.1:

feed-analysis-3

 

Είναι σαφές τι δείχνει, την κίνηση του συγκεκριμένου feed ανά μήνα. Αλλά βλέπουμε το μήνα Ιανουάριο κάτι τρελά hit οπότε κι ελέγχουμε τι δείχνει πριν από τότε και εκείνες τις μέρες.

feed-analysis-4b

Στις 29/12/2008 βγάζει 725 εγγραφές στα feed. Κι ακόμα λιγότερα feed για τους προηγούμενους μήνες, αλλά…

feed-analysis-5

Την Πρωτοχρονιά του 2009 βγάζει 6712 εγγραφές και 433357 hit! Κι από τότε αρχίζει η εξωφρενική ανηφόρα των feed αλλά με τεράστια κάθετη πτώση των hit μετά τις 4 του μήνα που ξεπέρασαν τα 700000. Δηλαδή, την Πρωτοχρονιά, οι περισσότεροι μπήκανε στο μπλογκ και το κάνανε άνω κάτω! Την Πρωτοχρονιά! Το πιστεύετε; Σαν να μου λέτε ότι ο Έλβις ζει…

Καλό; 

Θα σας πω ποιο είναι το κόλπο, αλλά με δική σας ευθύνη θα το μάθετε κι εξαρτάται από τη δική σας θέληση για το αν θα το χρησιμοποιήσετε για τους δικούς σας σκοπούς. Εγώ το δείχνω γιατί, αν και το γνώριζα καιρό αυτό, σε κανέναν – όπως και σε μένα – δεν τον παίρνει να κάνει πουτινιές στο ίντερνετ. Έτσι εξυπνοπούλια του καταπληκτικοτερότερου και τεραστιοτερότερου μπλογκ για ταινίες;

Το άρθρο:

Feedburner hack: how to get 2500 subscribers overnight

Και το σχετικό βίντεο:

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=1463913&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1

Feedburner hacked! from Boris Veldhuijzen van Zanten on Vimeo.

ΥΓ. Οι ψαγμένοι κατάλαβαν σαφώς σε ποιο μπλογκ αναφέρομαι, αυτό που πριν δυο τρία χρόνια, όταν τα μπλογκ ήταν λίγα και στις καλύτερες περιπτώσεις θα έκαναν 2000 επισκέψεις τη μέρα, τα εξυπνόπουλα καμάρωναν σε συνέντευξή τους σε free press για… 300.000 επισκέψεις! Τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα; Θα σας γελάσω…

Advertisements

5 thoughts on “Εξαπατήστε τον εαυτό σας με το feedburner

  1. Ποιος σου είπε πως δεν γνωρίζουν και δεν ελέγχουν; Βλέπεις σε κανένα από κείνα τα «μουράτα» μπλογκ πληρωμένες διαφημίσεις σε δικό τους χώρο; Αν θυμάσαι και την ιδιότυπη περίπτωση του pestaola…

  2. α πολύ τεχνικό το πόστ για μια απλή αδερφή όπως εγώ. ένοιωσα όπως όταν έπρεπε να αλλάξω μπαταρία στο αυτοκίνητο του αδερφού μου. ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΕΝΟ!!!
    anyway, who gives a fuck μορέ με τους διάφορους χαζούς που νομίζουν πως το μπλόγκινγ είναι η ζωή τους…ή που μάλλον όντως το μπλόγκινγ είναι η ζωή τους.

  3. Τι να πω ρε συ JAGO; Αν μπλέξουμε με την καπιταλιστική ανταγωνιστική λογική που τα μετράει όλα σε αριθμούς, τότε φυσικό είναι να εμφανιστούν και τέτοια παρατράγουδα…

    Άποψή μου είναι να παραμείνουν τα ιστολόγια σε παρεΐστικο, αφιλοκερδές και χαλαρό ύφος, μακριά από στατιστικές και διαφημίσεις. Αλλιώς θα γίνουμε η νέα Athens Voice ή η νέα City Press…

  4. Ξέρετε κάτι, το ποστ δεν το έγραψα για να καταγγείλω τα συγκεκριμένα άτομα, εξάλλου μόνο τους φωτογραφίζω για τους άμεσους γνώστες, αλλά περισσότερο σαν αυτοεπιβεβαίωση ότι δεν τσιμπάω από τέτοιου είδους μαλαγανιές όσο και να καταλάβουν κάποιοι άλλοι πως στο ίντερνετ δεν είναι εύκολο να κοροϊδέψεις κανέναν. Μα κανέναν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s