Βραβεία παπΑρίων

Θα φύγει, δεν θα φύγει. Έφυγε, δεν έφυγε. Πλέει, δεν πλέει. Έπαθε βλάβη, δεν έπαθε βλάβη. Θα κάνει πίσω, δεν θα κάνει. Θα σπάσει τον αποκλεισμό, δεν θα τον σπάσει. Θα το βυθίσουν, δεν θα το βυθίσουν. Θα πετύχει, δεν θα πετύχει. Όλη αυτή η σπαρταριστή ιλαροτραγωδία που παίχτηκε με τον Αρίωνα, τους «εκατοντάδες» τόνους βοήθειας σε ένα… καρυδότσουφλο, σιγά μην ήταν φορτηγό του Χανδρή, έχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Αντιγράφω από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Δεν έκλεψαν, ευαισθητοποιήθηκαν
Καταμέτρηση των φαρμάκων που δόθηκαν ως δωρεά
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΝΑΓΗ

Τους ορρούς και τα υπόλοιπα φάρμακα και αναλώσιμα που φαίνεται να «βγήκαν» χωρίς έγκριση από το νοσοκομείο της Λεμεσού για να σταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, καταμετρούν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες το τελευταίο εικοσιτετράωρο για να μπορέσουν να βρουν και την αξία των «απολεσθέντων» υλικών. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται ότι έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής είναι το γεγονός ότι το φαρμακευτικό υλικό που μάζεψαν οι νοσηλευτές από τους θαλάμους του νοσοκομείου κατ’ εντολή ανώτερων τους, παραλήφθηκε από γνωστό άτομο το οποίο και το μετέφερε όντως στο πλοιάριο «Αρίων» που είχε αποπλεύσει με προορισμό τη Γάζα. Η διαπίστωση αυτή μάλιστα φαίνεται ότι έχει καλυτερεύσει κάπως τη θέση των όσων συμμετείχαν στην συλλογή του υλικού, καθώς αποδείχθηκε ότι ακόμα και αν ενήργησαν με παράνομο τρόπο, δηλαδή χωρίς έγκριση, δεν είχαν κακό σκοπό. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών Γιώργος Φλουρέντζος «από την ενημέρωση της οποίας έτυχα τόσο από τους νοσηλευτές, όσο και από τους γιατρούς έχω διαπιστώσει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, αφού από τη μια ναι όντως θα έπρεπε πριν πάρουν τους ορρούς και κάποια επιθέματα για εγκαύματα από το νοσοκομείο να πάρουν έγκριση από την αρμόδια αρχή, αλλά από την άλλη δεν είχε κανένας κακή πρόθεση και φυσικά όλοι είχαν υπόψη ότι το να παίρνουμε φαρμακευτικό υλικό από τα νοσοκομεία και να το δίνουμε για αυτούς τους σκοπούς είναι κάτι το οποίο γίνεται συχνά (κατόπιν διαδικασιών βεβαίως)». «Στην προκειμένη περίπτωση», είπε ο κ. Φλουρέντζος, «η ώρα ήταν προχωρημένη και έτσι οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν έκριναν ότι θα έπρεπε στις 3 η ώρα το πρωί να αποταθούν στον υπουργό Υγείας για κάτι τέτοιο». «Άρα», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος των νοσηλευτών, «ότι έγινε, έγινε σίγουρα καλή τη πίστη». «Τα νοσοκομεία έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα και μιλάμε για ορρούς και φάρμακα πολύ μικρής αξίας, και μάλλον και ο υπουργός θα πρέπει να κατανοήσει την καλή πρόθεση των λειτουργών», τόνισε. Διέταξε έρευνα ο υπ. Υγείας Από πλευράς, ωστόσο, του υπουργείου Υγείας φαίνεται να επικρατεί μια διαφορετική άποψη. Το γεγονός ότι έφυγαν φάρμακα από το νοσοκομείο χωρίς να ζητηθεί έγκριση κρίνεται ως κάτι πολύ σοβαρό. Για αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας. Όπως ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε στον «Φ», «δεν μπορεί ο κάθε λειτουργός να λαμβάνει αυτού του είδους τις αποφάσεις και να φεύγουν φάρμακα και αναλώσιμα από τα νοσοκομεία χωρίς να δοθεί έγκριση». «Οι συνθήκες βεβαίως κάτω από τις οποίες έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό», είπε, «θα διαπιστωθούν από την έρευνα που έχει αρχίσει». Εσωτερική έρευνα διεξάγεται και από πλευράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα για τα φάρμακα στα κρατικά νοσοκομεία.

Τη σκυτάλη παίρνει ο «Πολίτης», όπου ειρωνεύεται το σαφέστατα επικοινωνιακό εγχείρημα, αλλά καμία από τις δύο εφημερίδες δεν αναφέρεται στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, τόσο για την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση. Σύφωνα με την «Ε», ένα σημαντικό σκέλος στην αποτυχία της αποστολής Free Gaza ήταν οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά την υποτιθέμενη μηχανική βλάβη.

Από την άλλη, προσέξτε καλά την φωτογραφία του «Αρίωνα», που τον είδαμε και στις τηλεοράσεις:

arion15-new

Η «Ε» γράφει ότι στο πλοίο επιβαίνουν 26 άτομα, επτά πλήρωμα και 19 μέλη της αποστολής αλλά και πως μεταφέρει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια (όπως γράφουν και τα «Νέα»). Ξέρουμε, λοιπόν, πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί που επιβιβάστηκαν στο «καρυδότσουφλο» αλλά όχι πόσοι τόνοι ήταν τελικά η ίδια η βοήθεια σε υλικό. Τελικά, τι ήταν αυτή η περίφημη «ανθρωπιστική βοήθεια», ένα ανόητο πλιάτσικο σε αποθήκες νοσοκομείου για τους τύπους και τους σκοπούς μιας μικροπολιτικής φούσκας;

Κι όχι ότι κάθε βοήθεια είναι δεκτή, αλλά όσο να ΄ναι, τα μέλη της αποστολής ας ήταν το πολύ πέντε για να χωρέσουν σε αυτό το καρυδότσουφλο περισσότερες προμήθειες σε βάρος αποφορτίζοντας έτσι και την διπλωματική ένταση. Αλλά, όπως φαίνεται, όλη αυτή η κατάσταση ήταν καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα. Κρίμα.

Σημ. Άξια παρατήρησης η αναφορά για «επτά άτομα πλήρωμα». Ο Αρίων έχει τις ίδιες διαστάσεις και χωρητικότητα με τα καραβάκια που συνδέουν το Πέραμα με τη Σαλαμίνα. Όσοι τα χρησιμοποιούν, κατάλαβαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s