Δεν ήξερα αν διαβάζω Ρεσάλτο ή «σοβαρή εφημερίδα»

…την περασμένη Κυριακή:

Τα έκτροπα των ημερών αυτών μπορεί να υποχωρούν σε ένταση, αλλ΄ οι αιτίες της τυφλής εξέγερσης δεν θεραπεύτηκαν. Με την πρώτη ευκαιρία θα δούμε να ξεχύνονται και πάλι στους δρόμους όχι μόνον οι αγανακτισμένοι νέοι, μα και τα παρακολουθήματά τους, οι ύαινες του πλιάτσικου.

Σε μια κοινωνία όπου οι πολιτικές ηγεσίες προδίδουν τον ρόλο τους και τις αρχές που τον καθιστούν σεβαστό και όπου οι πνευματικές δυνάμεις κηρύσσουν πτώχευση ιδεών, οι νέοι εύπορων ή μη προνομιούχων τάξεων- καταφεύγουν κατά κανόνα σε κινήσεις όχι λελογισμένης διαμαρτυρίας αλλά τυφλής απελπισίας, χωρίς σαφείς στόχους, άρα χωρίς προσδοκία επίλυσης των προβλημάτων που την προκαλούν.

Ετσι δημιουργούνται οι «αντάρτες των πόλεων», αντάρτες που στρέφουν τη μανία τους εναντίον του Κράτους, εναντίον των χώρων της ίδιας της εκπαίδευσής τους, εναντίον αθώων πολιτών.

Ο φόνος δεκαπεντάχρονου νέου από ένα όργανο… «της τάξης»(!) ήταν απλώς η θρυαλλίδα που προκάλεσε τον καλά οργανωμένο ξεσηκωμό της νέας γενεάς εναντίον μιας κοινωνίας, της οποίας τη λειτουργία θεωρεί όχι μόνον αλυσιτελή αλλά απαράδεκτη. Μα η δικαιολογημένη οργή, αν δεν έχει στόχο αποσαφηνισμένο, είναι καταδικασμένη να παραμείνει ανενεργός.

Αυτό δεν την καθιστά βέβαια ολιγότερο επικίνδυνη: Η αναρχία στους δρόμους, οι πυρπολήσεις, οι καταστροφές εκατοντάδων καταστημάτων ανά την Ελλάδα (που ρίχνουν σε ανέχεια χιλιάδες βιοπαλαιστές) ξεκινούν από το μεγάλο κενό που δημιούργησε, τα τελευταία χρόνια, η απουσία πολιτικού λόγου αξιόπιστου, με στελέχη των κομμάτων να δείχνουν συχνά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας… και η αξιοποίησή της για δικό τους όφελος.

Τα σύννεφα σε βάρος της οικονομίας μας αλλά και της εθνικής μας ακεραιότητας πυκνώνουν ολοένα και γίνονται πιο απειλητικά. Αν οι πολιτικές ηγεσίες (όλων των κομμάτων) του τόπου δεν δείξουν ότι «επήραν το μήνυμα» και αν δεν αντιδράσουν έγκαιρα, τα αυτοκαταστροφικά φαινόμενα της ανταρσίας των πόλεων θα επαναλαμβάνονται με κάθε ευκαιρία!

Τι έγραφα ανήμερα, πριν συμβεί, της δολοφονίας Γρηγορόπουλου; Ε, πάλι ο ίδιος ψυχαριστής υπογράφει το απαράδεκτο κείμενο!

Η πρώτη ευκαιρία δόθηκε ξανά εχτές με την τυφλή(;) απόπειρα κατά του 16χρονου μαθητή στο Περιστέρι. Θα ακολουθήσει ξανά τυφλή εξέγερση, όχι λελογισμένης διαμαρτυρίας αλλά από τυφλή απελπισία, χωρίς σαφείς στόχους άρα χωρίς προσδοκία επίλυσης των προβλημάτων που την προκαλούν. Οι αντάρτες των πόλεων θα βγουν ξανά στους δρόμους εναντίον αθώων πολιτών, που μέσα από την τυφλή εξέγερσή τους στήνουν τον καλά οργανωμένο ξεσηκωμό (!!) της νεολαίας. Οι χιλιάδες βιοπαλαιστές της Ερμού, του Κολωνακίου και των τριγύρω τραπεζών θα στερηθούν για λίγο καιρό το αγαπημένο τους καφεδάκι στο Φίλιον και το Σκουφάκι, θα υποκαταστήσουν προσωρινά την εθνική ακεραιότητα στο καλά φυλασσόμενο δέντρο του Συντάγματος με τα δέκα χιλιάδες ευρώ, πλασέμπο της μικροαστικής ηθικής της ευάριθμης κάστας των χλιδεμπόρων.

Γιατί, μην το ξεχνάμε, η οικονομική καταστροφή(;) της χώρας δείχνει ένα πράμα: ότι μερικοί αχόρταγοι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας διαχειρίζονται τον εθνικό πλούτο. Αλλά δυστυχώς, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, οι ύαινες του πλιάτσικου είναι οι μάσκες των προβοκατόρων (άγνωστη λέξη στον ψυχαρικό κόσμο).

Ή μήπως όλα αυτά είναι μούφες;

(η ειρωνική φωτογραφία, από το Έχουμε Πόλεμο)

Advertisements

2 thoughts on “Δεν ήξερα αν διαβάζω Ρεσάλτο ή «σοβαρή εφημερίδα»

 1. Αυτές τις ημέρες, όλοι όσοι θεωρούμε πως μας έχει μείνει λίγη τσίπα, είμαστε στενοχωρημένοι. Έτσι, ενδέχεται να καταφύγουμε και σε υπερβολές, αφού δύσκολα βλέπουμε καθαρά.

  Ο οικονομικός και εμπορικός συγκεντρωτισμός, βλάπτει μια χώρα. Αναντίρρητα. Για να δανειστώ από τις τύψεις του άλλου Χ. (με κάποιο… λογικό άλμα), αυτές οι «ανεπαίσθητες ραγισματιές» που πληθαίνουν, δεν αφορούν μόνο σε πολυεθνικές με πολλές ετικέτες.

  Γνωρίζω αρκετούς με μικρά μαγαζιά που επηρεάστηκαν. Κοπέλες που νοίκιασαν με χίλια βάσανα μια τρύπα για να πουλήσουν τις γεμάτες αγάπη και μόχθο χειροποίητες δημιουργίες τους. Δισκάδικα που κρατιούνται μακριά από το ηχητικό περιβάλλον που μας ρυπαίνει. Κι άλλους πολλούς, που αν συνεχίσω θα με πεις Ξανθόπουλο.

  Κατ’ εμέ, η οικονομική καταστροφή δείχνει τους χαλαρούς δεσμούς του κοινωνικού ιστού – και είμαι ευγενικός στο χαρακτηρισμό. Πολλοί μένουν μακριά από το κέντρο, σε περιοχές με φτηνότερο ενοίκιο, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται αποτελεσματικά από τα ΜΜΜ. Πήραν δάνειο, αυτοκίνητο, φωτιά και τον πούλο – με αυτή τη σειρά. Ο ταξικός εχθρός πάλι, δεν κατάλαβε Χριστό.

  Υποκατάστατα έχουμε – και χρειαζόμαστε – όλοι. Ενστάσεις για την αισθητική της εξουσίας έχω κι εγώ, όμως νιώθω λίγος ώστε να κρίνω αν π.χ. τα μη προνομιούχα στρώματα που ξεχνιόνται με μια βόλτα πέριξ του Συντάγματος, πρέπει να τη στερηθούν.

  Και για να πάμε πίσω στις τύψεις, είμαι το ίδιο βρώμικος, καθώς έχω περάσει την ηλικία της σεμνότητας.

 2. Jago,
  Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω (στους περίεργους καιρούς που ζούμε) για το γεγονός ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ με λογόκρινες στο μπλογκ σου, παρά το γεγονός ότι είχαμε ψιλο-παρεξηγηθεί κάποτε (νομίζω ΕΝΤΕΛΩΣ αναίτια).

  Δεύτερον, να σε συγχαρώ για ορισμένα ποστ σου, όπως αυτό εδώ, που είναι πολύ καυτές πηγες προβληματισμού.

  Τρίτον, θέτω υπ’ όψη σου ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ πάρα πολλών… σαλταρισμένων ιδεών στις μέρες μας:
  http://omadeon.wordpress.com/2008/12/18/stelios-ramfos-critique-2/#comment-12481

  You are welcome to comment there.

  Τέλος, επειδή σχεδόν ποτέ δεν υπήρξαν σύννεφα στην καλή επικοινωνία μας, πλην μιας φοράς (που νομίζω ήταν απλή παρεξήγηση) αν θέλεις μπορούμε να ζητήσουμε από την blogger m13 να σβήσει εκείνο τον ανούσιο διάλογο κάποτε, αν θυμάσαι, όπου… μαζί μιλούσαμε και χώρια καταλαβαινόμασταν. Απέδειξες επανειλλημένα την τιμιότητα και την ανωτερότητά σου, ελπίζω κι εγώ το ίδιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s