Τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα είναι πολύ πιο ακριβά από το πείραμα του CERN –Διαδώστε το–

Ενώ το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 1996-2000 είχε κόστος περίπου €11.740.000.000, το κόστος των αγορών όπλων της επόμενης δεκαετίας (2006-2015) φτάνει τα €22.064.110.000. Από αυτά, 11.390.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν την πρώτη πενταετία, εκ των οποίων 8.400.000.000 ευρώ αφορούν σε αποπληρωμές παλαιότερων παραγγελιών, ενώ μόνο τα 3.000.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν για νέους εξοπλισμούς.

Από την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η υποκριτική πιπίλα με τα κακόμοιρα τα παιδάκια του Τρίτου Κόσμου που διαβάζω σε μπλογκ, φόρουμ και ενημερωτικές σελίδες με δυνατότητες σχολιασμού (πχ τα Νέα), που κυκλοφορεί ως αντίλογος στο ακριβό, μόλις 6 δισεκατομμύρια ευρώ, πείραμα του CERN, έχει τα όρια της. Να υποχωρεί η επιστήμη έναντι του επισιτικού προβλήματος του πλανήτη μας είναι κάτι παραπάνω από απλή ανοησία, είναι καθαρά φονταμενταλιστική – και προφανώς εθνικιστική – άποψη. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια επαλήθευση της θεωρητικής κατασκευής του Peter Higgs, ο πρακτικός αντίκτυπος θα πάρει ακόμα μερικές δεκαετίες μέχρι να γίνουν κοινό κτήμα οποιαδήποτε αποτελέσματα προκύψουν από το πείραμα του CERN και να βρουν τα ανάλογα πεδία την εφαρμογή τους. Και φυσικά, είναι ευνόητο ότι θα οδηγηθούμε στη διαστημική εποίκηση που θα λύσει το πρόβλημα του ζωτικού χώρου. Οι τρομολάγνοι και οι κήνσορες των ενοχών ας τραβήξουν τις πρίζες του υπολογιστή και της τηλεόρασης και να γυρίσουν πίσω στις εποχές εκείνες που η θρησκεία τους διατυμπάνιζε την «αγάπη» διαμέσου της βίας. Τότε δεν είχαν τα καταραμένα μηχανήματα του διαβόλου, τα αεροπλάνα, να επιλύουν το επισιτικό πρόβλημα κι ούτε ήταν γνωστός ο κόσμος πέρα από τη μεσόγεια λεκάνη, με το ίδιο σκεπτικό τους οι αδερφοί Ράιτ πέταγαν τα λεφτά τους, αντί να βοηθάνε τους συνανθρώπους τους. Κι όμως αυτή η εφεύρεσή των πρωτοπόρων γάλλων βοήθησε πολύ περισσότερους ανθρώπους μέχρι σήμερα απ΄όσο αν έδιναν τα χρήματά τους σε «φιλανθρωπίες». Περιμένουμε λοιπόν από το πείραμα του CERN να επαναληφθεί το ανθρωπιστικό όφελος σε μεγαλύτερη έκταση.

Advertisements

7 thoughts on “Τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα είναι πολύ πιο ακριβά από το πείραμα του CERN –Διαδώστε το–

 1. Ναι, για κάποιον περίεργο λόγο, οι θιασώτες της αντιεπιστημονικής σκέψης «ξεχνάνε» ότι κάθε επιστημονική προσπάθεια έχει και παράπλευρα οφέλη. Και στην περίπτωση του CERN τα οφέλη θα είναι πολλά…

  Το ωραίο είναι ότι υπάρχουν και επιστήμονες που έχουν αυτή την αντίληψη — άλλο ένα δείγμα ότι τα πτυχία δεν σημαίνουν απαραίτητα και ευστροφία…

 2. Δηλαδή, η άποψή σας είναι ότι αξίζει να παύσει να υπάρχει ένας λαός δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, ένα έθνος τόσων χιλιάδων ετών, μια χώρα σαν την Ελλάδα να σβηστεί από τον χάρτη και την Ιστορία, προκειμένου να επαληθεύσουμε πειραματικώς το μποζόνιο Χιγκς;

  Ερωτώ: Υπάρχει ανάγκη υπέρτερη, επένδυση πιο προσοδοφόρα και χρήματα πιο αναγκαία από αυτά που διατίθενται για την ύπαρξή μας, την ζωή και την ασφάλειά μας και την εθνική μας κυριαρχία;

  Ελπίζω να καταλαβαίνετε πόσο γελοία είναι η κριτική του άρθρου που παραθέσατε.

  Το δεύτερο πιο γελοίο του άρθρου είναι είναι ο βλακώδης ισχυρισμός ότι υπάρχει φτώχεια στον κόσμο παγκοσμίως λόγω των εξοπλισμών. Και όχι λόγω του κοινωνικού και οικονομικού καθεστώτος. Και ότι αν περιορίζονταν οι στρατιωτικές δαπάνες θα έπαυαν να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί (και δεν θα φούσκωναν ακόμα περισσότερο οι τσέπες των καρχαριών)! Και να τά λένε αυτά και τάχα αριστεροί, αθωώνοντας τον διεθνή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και ενοχοποιώντας την εθνική άμυνα !

  Το τρίτο πιο γελοίο είναι ότι αγνοεί ο αρθρογράφος την σχέση θεωρίας, πειράματος, πρακτικών εφαρμογών. Τίποτε πρακτικό δεν προσφέρει το CERN. Ο πνευματικός άθλος είναι η θεωρία του Χιγκς και κόστισε όσο ένα χαρτί και ένα μολύβι. Το CERN προσφέρει μόνο την πνευματική ικανοποίηση της επαλήθευσής της θεωρίας. Πράγμα αρκετό για τον αληθινό επιστήμονα και εραστή της γνώσης και υπέρτατο κίνητρο.

  Αλλά να δικαιολογεί κάποιος τις δαπάνες λέγοντας ότι από το CERN μπορεί να προκύψει… ωφέλεια στην ποιότητα της πατάτας (έμμεσα ως πιθανή εφαρμογή της πιθανής εφαρμογής της πιθανής εφαρμογής) και να χορτάσουν οι πεινασμένοι της Αφρικής, άρα αξίζει την επένδυση, είναι εντελώς γελοίο. Και αυτός που το λέει, όχι μόνο δεν είναι αληθινός επιστήμων (ο αληθινός θεωρεί ικανό και υπέρτατο λόγο για την κατασκευή CERN την καθαρή γνώση), αλλά είναι και υποκριτής. (Διότι, τότε, ας επενδύονταν τα χρήματα απ’ ευθείας στην πατατοκαλλιέργεια, εάν αυτό είναι το ζητούμενο.)

  Το τέταρτο πιο γελοίο είναι το ότι αγνοεί ο αρθρογράφος ότι οι δαπάνες για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν από το 2004 μειωθεί σχεδόν στο μισό, με αποτέλεσμα ο Ελληνικός Στρατός να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της διάλυσης. Προτιμάτε δε να αγνοήσετε ακόμη και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΕθΑ, ο οποίος… υπερηφανεύεται για την καταβαράθρωση της Εθνικής Άμυνας! («Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος έχει μειώσει περισσότερο την ασφάλεια της χώρας!»)

  Το πέμπτο πιο γελοίο είναι το ότι αγνοεί ο αρθρογράφος τις τεράστιες δυνατότητες βιομηχανικής, τεχνολογικής, επιστημονικής αναπτύξεως που μπορούν να προσφέρουν οι αμυντικές επενδύσεις. (Αλλά ωρύεστε με βεβαιότητα ιεροκήρυκα για τις άγνωστες «πρακτικές ωφέλειες» του CERN. Και δεν έχετε καν το θάρρος να παραδεχθείτε ότι για έναν και μοναδικό σκοπό γίνεται το πείραμα. Για την γνώση – την πνευματική ικανοποίηση. Έστω και χωρίς καμμία πρακτική ωφέλεια. Και αυτό σημαίνει επιστήμη.)

  Το έκτο πιο γελοίο ειναι το ότι αγνοεί ο αρθρογράφος ότι μεγάλο μέρος των πόρων που διατίθεται στην επιστημονική έρευνα διεθνώς προέρχεται ακριβώς από τις αμυντικές δαπάνες. Ναι, οι αμυντικές ανάγκες προωθούν την επιστήμη. Και χωρίς αυτόν τον κινητήριο μοχλό η επιστήμη πιθανόν να βρισκόταν ακόμη στον μεσαίωνα.

  Μορφωμένοι άνθρωποι να αναμασούν τα προπολεμικά κομμουνιστικά κλισέ «τι τα θέλουμε τα όπλα, να τα κάνουμε αξίνες και τσαπιά»

  Απογοητευτικό, και ενδεικτικό της πολιτικής και πνευματικής καθυστέρησης της χώρας.

  Πραγματικά απογοητευτικό.

  Το CERN αξίζει διότι αξίζει η ΓΝΩΣΗ.

  Οι αμυντικές δαπάνες αξίζουν ακόμη περισσότερο διότι αξίζει η ΖΩΗ, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Και διότι οι Σιαλμάδες και οι Ηλιάκηδες θυσιάζουν την ζωή τους, με τα ακριβά αυτά αεροπλάνα, για να μπορούμε εμείς να κάνουμε πειράματα στο CERN απερίσπαστοι.

  Η καταναλωτική κραιπάλη των υπανάπτυκτων τσιφτετελλήνων, ή οι θυρίδες στην Ελβετία των καρχαριών, όπου θα πήγαιναν οι πόροι εάν δεν αξιοποιούνταν στην Άμυνα και στο CERN, έρχονται πολύ μετά. Και δεν αξίζουν τίποτε.

 3. Εγώ είχα μείνει στο ότι τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα είναι κατά πολύ ακριβότερα από τα κονδύλια που διατίθενται για την Παιδεία.

  Εξού και το παραπάνω…

 4. Βασικά, εγώ θα τα πώ, εγώ τ’ακούω, αλλά για να δούμε πόσο αλλού γι αλλού είναι ο πολεμοχαρής εθνικιστής:
  -Η σύγκριση θα ήταν πιο συντριπτική αν σκεφτούμε ότι το CERN είναι μια ΔΙΕθΝΗΣ προσπάθεια και δούμε τι ποσοστό του συνολικού εισοδήματος των χωρών που συμμετέχουν είναι η δαπάνη για το CERN και τι ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος είναι η δαπάνη για τους εξοπλισμούς. Και επειδή εκείνοι που γκρινιάζουν γαι το CERN είναι εκείνοι που χειροκροτούν για τις στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Βυζαντινών Δεσποτάτων, θα έπρεπε να το σκεφτούν λίγο.
  – Οι εξοπλισμοί δεν αποτρέπουν κάποιον αποφασισμένο να εισβάλλει στη χώρα. Είδαμε τη Γεωργία με τα υπερσύγχρονα όπλα και τους εξοπλισμούς των Αμερικάνων τι άμυνα προέβαλλε απέναντι στους Ρώσσους, όταν βλακωδώς τους προκάλεσε…
  – Οι δαπάνες είναι μια σημαντική αιμορραγία, ειδικά μάλιστα απο τη στιγμή που βλακωδώς επίσης δεν παίρνουμε αντισταθμιστικά οφέλη. Οι Τούρκοι, εκτός από εξοπλισμούς, πήραν τεχνογνωσία και κατασκευάζουν δικά τους αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Οι δικοί μας πήραν μίζες. Ας παίρναμε τεχνολογία σαν αντισταθμιστικό και δε θα μίλαγε κανείς.
  – Επειδή μάλλον θα είναι νέος ο Πολεμοχαρής εθνικιστής, θα πρέπει να πάρει χαμπάρι ότι, αυτά που θα βρεί το cern σήμερα, μόλις θα πάει ογδόντα χρονών, θα έχουν μετατραπεί σε θεραπευτική ή διαγνωστική μέθοδο. Εκτός αν προτιμάει να πεθάνει απο σφαίρα στα τριάντα, οπότε πάω πάσο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s