Ο Τσουκάτος και η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών

Πώς άρχισαν όμως όλα αυτά; Με μια σημαία.

Αυτή είναι η σημαία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Κάθε ομοιότητα με τα καθ’ ημάς είναι συμπτωματική; Ίσως όχι τόσο, τα κοινά σημεία και οι παράλληλες πορείες μεταξύ των πολυεθνικών και των χωρών όπου δρουν έχουν μια ιστορικά κοινή αφετηρία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα συμπτώματα που ζούμε σήμερα αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αιτίες και την προέλευση των τακτικών τους.

Είναι να απορεί κανείς με την υπερβολική σημασία που δίνουν στους μιζαδόρους της SIEMENS τα ΜΜΕ και τα ιστολόγια, δεν ανακαλύψαμε με το στόμα ανοιχτό σήμερα κιόλας ότι πολλοί πολιτικοί χρηματίζονται. Σαν να μαθαίνω τώρα μόλις ότι πέθανε ο …Έλβις Πρίσλεϊ. Τα πήρε ο ένας, τα τσέπωσε ο άλλος και ούτω καθεξής, ποιά είναι ακριβώς η πρωτοτυπία της είδησης; Όλη αυτή η προσωποποίηση των αποδεκτών πάσης φύσεως «δώρων» αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι ακριβώς «δικό μας» πολιτικό αλλά διεθνές πολιτικό πρόβλημα.

Πώς άρχισαν όμως όλα αυτά; Η πρώτη πολυεθνική στην ιστορία ήταν σαφώς η μακρόβια HEIC, η διαβόητη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, έζησε από το 1600 μέχρι το 1874 (κατά Wiki 1858), και λύγισε από τη διαφθορά και το βάρος των εθνοαπαλευθερωτικών κινημάτων της Ινδίας, που ήταν εξ αδιαιρέτου εθνική και κρατική οντότητα με το Πακιστάν μέχρι να τους χωρίσουν από υποδαύλιση βίας και θρησκευτικού μίσους οι Άγγλοι 73 χρόνια μετά. Στην πραγματικότητα, οι Πακιστανοί είναι Ινδοί όσο οι Μακεδόνες (οι δικοί μας να ξηγούμαστε) είναι Έλληνες.

Στην εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το πολυτιμότερο κι ακριβότερο προϊόν ήταν το τσάι και μετά τα μπαχαρικά, σήμερα είναι η τεχνολογία και κυρίως οι υπηρεσίες. Έτσι, αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν µονοπωλιακά, ή έστω ολιγοπωλιακά, δικαιώµατα εξαγωγής τεχνολογίας µεταξύ της µητρόπολης και των πελατών µε αντάλλαγμα την προώθηση και των οικονοµικών και πολιτικών στόχων των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι πως η HEIC ξεκίνησε για να πουλάει το, κατώτερης ποιότητας σε σχέση με το ινδικό, βρετανικό βαμβάκι αλλά όταν διείδε τη ζήτηση των ανατολικών προϊόντων επέβαλλε σκληρά μέτρα για να εδραιωθεί το μονοπώλιο της. Σε αυτήν περίπτωση, δεν ήταν μόνο η στρατιωτική επιβολή και τα ακραία διοικητικά μέτρα, αλλά και η εξαγορά των τοπικών αξιωματούχων για να χαλιναγωγήσει τις αντιδράσεις τους. Τα τεράστια υπερκέρδη της δημιούργησαν ένα ταμείο με πακτωλούς χρημάτων για να διασφαλιστούν εξυπηρετήσεις και εξαγορές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ινδίας. Η SIEMENS φαίνεται ότι ενεργεί με παρόμοιο τρόπο, είναι παραγωγός εταιρεία προϊόντων και υπηρεσιών και προκειμένου να κρατήσει το μονοπώλιο της σε ένα περιβάλλον «πλαστού» ολιγοπωλίου, ξοδεύει μεγάλα ποσά για να έχει την αποκλειστικότητα στο πολιτικό και το τεχνικό περιβάλλον. Έτσι, η εμπορική επιτυχία της γερμανικής εταιρείας προκαλεί την έπαρση των διευθυντών της και το σκάνδαλο με τις μίζες είναι μια φυσική απόρροια της κατάχρησης εξουσίας και της ασυγκράτητης υπεροψίας απέναντι στον ανταγωνισμό. Τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται τώρα για διαφθορά, όπως ακριβώς έγινε τότε με την HEIC. Η HEIC ήταν κράτος εν κράτει που καθοδηγούνταν αλλά και ρύθμιζε την εξωτερική πολιτική της Αγγλίας, ενώ η SIEMENS συμπεριφέρεται ανάλογα με ύποπτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά ξένων χωρών εκθέτοντας τη χώρα της αλλά και την Ε.Ε.

Θέλω να πω μέχρι εδώ πως όλη αυτή η (παρα)δημοσιογραφική υστερία εδώ στην Ελλάδα ξεφεύγει από την ουσία. Το θέμα δεν είναι ποιοί πήρανε και πόσα «μαύρα» χρήματα, αλλά ότι έχουμε μια εξόφθαλμη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα σε βάθος χρόνου αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν θυμάται τους μιζαδόρους ινδούς αξιωματούχους αλλά το όνομα της HEIC έμεινε στην ιστορία. Με τη ξώβεργα θα πιάσεις αφελή πουλιά (μιζαδόρους) αλλά ποτέ τα μεγάλα αρπακτικά που έχουν σαφώς ανώτερη νοημοσύνη (πολυεθνικές). Η σπουδή των δημοσιογράφων να εστιάζουν στον Τσουκάτο και στον κάθε Τσουκάτο είναι ξώβεργες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από το σκάνδαλο Κοσκωτά π.χ. περιορίζονται σε μια μάλλον σαρδόνια ανάμνηση των εμπλεκομένων, όπως συμβαίνει και στην πλειάδα των κατοπινών, αλλά και πολλές φορές σημαντικότερων, πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων.

Αυτή η σημαία της HEIC ίσως δεν μοιάζει τυχαία με την ελληνική. Κόκκινο του αίματος, προνοεί την επιθετικότητα της πολιτικής της κι έτσι, κατά διαβολική σύμπτωση αποσυμβολισμού, η δική μας υποδηλώνει την υποταγή μας και την εξάρτηση από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ίσως το προτεκτοράτο μας να είναι τώρα πιο κοντά στο σύνδρομο Ερντογάν, που νίκησε όχι χάρη στην πολιτική του αλλά επειδή ο τουρκικός λαός αηδίασε από την επιδεικτική χλιδή και την συστηματική ατιμωρησία των κυβερνήσεων Τανσού Τσιλέρ και Μπουλέντ Ετσεβίτ στέλνοντάς τους στα σπίτια τους. Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων βοούν εδώ.

_________________________

Trivia: Κωνσταντίνος Γεράκης ή Κονστάντζο Φαλκόνε. Έλληνας πρωθυπουργός του Σιάμ την περίοδο 1683 – 1688. Κλάψτε από τα γέλια διαβάζοντας το πενιχρό βιογραφικό στην Wiki, πόσο επιφανειακά όσο και ξυστά αναφέρεται στην HEIC και καθόλου στις μεθοδεύσεις της, που σίγουρα ο Γεράκης χρησιμοποίησε για να κυβερνήσει. Αλλά είπαμε, ό,τι είναι ΕΛ είναι καλό.

5 σκέψεις σχετικά με το “Ο Τσουκάτος και η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών

  1. Παράθεμα: buzz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s