Είσαι Λέσβιος; Χαίρω πολύ, εγώ είμαι Κραβαρίτης

russian-brothers.jpg

Ορίστε, οι Λέσβιοι δώσανε το σύνθημα και το έγκυρο BBC τους έδωσε το χώρο. Ούτε επί εποχής Μπαμπινιώτη με το διαβόητο λήμμα «Βούλγαροι» δεν έγινε τέτοιο διεθνές ρεζιλίκι.

Αλλά τώρα, ας δώσουμε και μια ιδέα στους Έλληνες ομοφυλόφιλους. Να κάνουν μήνυση στους Ρώσους. Ναι, στους Ρώσους. Επειδή ο ομοφυλόφιλος στη γλώσσα τους αποκαλείται pederaska.

Οι ορθοπρεπίσαντες Άγγλοι να μην πάνε πίσω. Δεν γίνεται στην ευδαιμονία μεταξύ μαύρης μπύρας και δωδεκαετούς σκοτς να τους χαρακτηρίσει κάποιος ως gay (=χαρούμενος) χωρίς να παρεξηγηθούν.

Και οι Έλληνες ψαράδες να κάνουν μήνυση. Χάνουν μεγάλα έσοδα, πώς; Θα ψωνίσει για να φάει ο βάζελος γαύρο χωρίς να του κάτσει η μπουκιά στο λαιμό; Δεν γίνονται αυτά.

Μα και ο κάθε τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας είναι εν δυνάμει μηνύσιμος. Διότι δεν επιτρέπεται να σκεφτεί πως όλοι οι Έλληνες έχουν το ίδιο όνομα.

ΥΓ Δεν εξηγείται αλλιώς τόση μίρλα, οι επονομαζόμενοι «Λέσβιοι» μάλλον πρέπει να είναι από τα Κράβαρα.

Advertisements

103 thoughts on “Είσαι Λέσβιος; Χαίρω πολύ, εγώ είμαι Κραβαρίτης

 1. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει τί παίζεται διεθνώς με τους ομοφυλόφιλους. Έχουν πατήσει πόδι παντού, από την διαστρέβλωση της ιστοριογραφίας μέχρι την διαστροφή της υιοθεσίας παιδιών.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΘΕΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ.

  ΕΤΑΙΡΑ

 2. Ρίξτε μια ματιά και εδώ:
  http://www.12830.gr/component/option,com_smf/Itemid,122/topic,187.140/

  Α/Α: 582951
  Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  Ημ/νία: 31/01/2000
  Σελίδα: 15
  Κατηγορία: Κόσμος

  ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ φιλμ ερωτικής διαπαιδαγώγησης για μαθητές κατηγορείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία
  «Αποδοχή ή προτροπή;»

  Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
  ΛΟΝΔΙΝΟ

  Διχάζει τη βρετανική κοινωνία ένα φιλμάκι για την ομοφυλοφιλία, που προβάλλεται στα σχολεία στο πλαίσιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών.

  «Πέρα από αυτή τη φάση -οδηγός για την καταπολέμηση του φόβου για την ομοφιλοφυλία» ονομάζεται το φιλμάκι, διάρκειας 14 λεπτών, που συνοδεύεται από έντυπο υλικό και προβάλλεται μέχρι στιγμής σε μαθητές 14-16 ετών σε 180 σχολεία στη Μ. Βρετανία.

  Αφηγητής είναι ένας νεαρός φοιτητής κολεγίου, ο Καρλ, και συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές ότι πρέπει να πειραματιστούν ερωτικά με άτομα του άλλου αλλά και του ίδιου φύλου για να διαπιστώσουν με ποιο από τα δύο φύλα βρίσκουν ερωτική ολοκλήρωση και αισθάνονται άνετα. Αλλοι ήρωες μοιράζονται με τους μαθητές τις εμπειρίες τους όταν αποκάλυψαν τον ερωτικό τους προσανατολισμό στους γονείς τους, περιγράφουν τις αντιδράσεις του περίγυρού τους και συμβουλεύουν: «Είναι καλύτερο να είσαι ειλικρινής για τις ερωτικές σου προτιμήσεις πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. Η ερωτική καταπίεση οδηγεί σε απόγνωση και μελλοντικά ίσως και σε διαταραχές της προσωπικότητας». Στο τελευταίο μέρος του βίντεο οι μαθητές καλούνται να συζητήσουν εάν ο 15χρονος Μαρκ θα πρέπει ή όχι να κάνει έρωτα χωρίς προφυλακτικό με το φίλο του.

  Το φιλμάκι, κόστους περίπου 5 εκατ. δρχ., δημιουργήθηκε πέρυσι για το κυβερνητικό πρόγραμμα ερωτικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών στα σχολεία, με συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της εταιρείας Avon. Εκπρόσωπος της Avon, η οποία σε συνεργασία με την κυβέρνηση παράγει ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό για θέματα υγείας, δήλωσε: «Το φιλμάκι δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει την αξία της αποδοχής των συνανθρώπων μας, όποιες κι αν είναι οι ερωτικές τους προτιμήσεις».

  «Λάθος κατεύθυνση»

  Γονείς, όμως, και εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετική άποψη και τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας δέχθηκαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα για την απόσυρση του ενημερωτικού πακέτου από τα σχολεία «γιατί έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 28 του εκπαιδευτικού κώδικα, που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας στο σχολείο».

  «Το βίντεο κατευθύνει το μυαλό των νεαρών εφήβων σε περιοχές που δεν θα έπρεπε φυσιολογικά να πηγαίνουν. Είναι άλλο θέμα να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αποδέχονται τους συνανθρώπους τους και άλλο να τα ενθαρρύνουμε να πειραματιστούν», δήλωσε η Βάλερι Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Εφηβοι και Γονείς» και τόνισε: «Δεν επιζητούμε την άγνοια, αλλά δεν μπορούμε να φθάνουμε και στην άλλη άκρη».

  «Ελάχιστοι γονείς θα ήθελαν να εκτίθενται τα παιδιά τους σε τέτοια ερεθίσματα. Το πακέτο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εκπαιδευτικό κώδικα», δήλωσε ο βουλευτής Λίαμ Φοξ, εκπρόσωπος των Συντηρητικών στα θέματα υγείας, και πρότεινε στην κυβέρνηση «να αναπροσαρμόσει το ενημερωτικό πακέτο».

  Ακόμη και οι ίδιοι οι μαθητές παρουσιάζονται «μπερδεμένοι». Σε μίνι συνεντεύξεις τους στις κυριακάτικες εφημερίδες άλλοι παρουσιάζονται «ευτυχισμένοι που επιτέλους η αλήθεια βγαίνει στη φόρα» και άλλοι προβληματισμένοι για τη σύνδεση της αποδοχής των ομοφυλόφιλων με τις προτάσεις για ερωτικό πειραματισμό. Ο υπεύθυνος επιθεωρητής για όλα τα βρετανικά σχολεία, Κρις Γούντχεντ, υπερασπίστηκε το φιλμάκι λέγοντας: «Δεν έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά. Δεν είναι αντίθετο με τον κώδικα. Αντίθετα, διευκολύνει τους δασκάλους να αποτρέπουν τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παιδιά βασανίζονται από τους συμμαθητές τους λόγω του ερωτικού τους προσανατολισμού».

  ——————————————————————————–

  Λεζάντες: «Αλλο να μην ντρέπεσαι γι’ αυτό που είσαι και άλλο να πειραματίζεσαι για να το βρεις», λένε οι πολέμιοι του φιλμ
  Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  Θέμα: ΔΙΕΘΝΗ

 3. Το ότι οι κάτοικοι της Λέσβου (ή όσοι από αυτούς υποστήριξαν την προσφυγή) δεν επιθυμούν να υπάρχει ενδεχόμενη «διπλή ανάγνωση» με την χρήση του όρου Λέσβιος/Λεσβία δεν μού φαίνεται και τόσο κατακριτέο.
  Αυτό, όμως, που με παραξενεύει είναι πως αντί να αγωνισθούν στο φυσικό πεδίο, αυτό της γλώσσας, για να επαναφέρουν το σημαινόμενο της λέξης στο αρχικό της, προσφεύγουν στο νομικό πεδίο.
  Με αφορμή την «γλωσσολογική» αυτή δημοσίευση μία απορία: Ο σωστός όρος είναι ομοφυλόφιλος ή ομόφυλος;

 4. Ο Ντροπαλός είπε:
  «Αυτό, όμως, που με παραξενεύει είναι πως αντί να αγωνισθούν στο φυσικό πεδίο, αυτό της γλώσσας, για να επαναφέρουν το σημαινόμενο της λέξης στο αρχικό της, προσφεύγουν στο νομικό πεδίο.»

  Δηλ. πώς να αγωνιστούν στο γλωσσικό πεδίο για να επαναφέρουν το σημαινόμενο της λέξης στο αρχικό της ;

  Το όνομα Έλλην σήμερα έχει (κατά περίπτωση και κατ’ επιλογήν αυτού που το χρησιμοποιεί) μια πολιτισμική, μια εθνική και μια γεωγραφική σημασία.
  Το ίδιο ισχύει και με πάρα πολλά επιμέρους ελληνικά τοπωνύμια π.χ. Δελφοί, Αθήνα, Ολυμπία, Σπάρτη κλπ (γιατί όχι και η Λέσβος;).
  Όπως όλοι γνωρίζουμε επι αιώνες το όνομα Έλλην είχε επιχειρηθεί να σημαίνει τον ειδωλολάτρη, τον σεξουαλικά διεστραμμένο (παιδεραστή κλπ.), τον, τον, τον…
  Η ερωτική συκοφάντηση της Σαπφούς, η οποία παγιώθηκε στη συλλογική συνείδηση κυρίως μέσω του χριστιανισμού, εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια της συκοφάντησης του ελληνικού πολιτισμού. Το ίδιο και η διαστρέβλωση της πολιτισμικής ,ή εθνολογικής, ή γεωγραφικής ιδιότητας «Λέσβιος-Λεσβία». Πρέπει να επιτρέψουμε να εξακολουθήσει να συμβαίνει αυτό στο όνομα κάποιας δήθεν ελευθερίας έκφρασης;
  Κια ποιά πολιτισμική, ή εθνολογική, ή γεωγραφική ιδιότητα (=εντοπιότητας), επικαλούνται οι ομοφυλόφιλες χρησιμοποιώντας το εν λόγω όνομα;

  Όλα τα παραπάνω επισημαίνονται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εδώ:
  http://www.davlos.gr

 5. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι αρχαίοι ημών κοινοί γνωστοί δεν ήταν διόλου φειδωλοί στον χαρακτηρισμό συμπεριφορών βάσει καταγωγής: τα ειδεχθή εγκλήματα λέγονταν «Λήμνια», οι Αθηναίοι όταν θέλανε να πουν πως κάτι έχει καταντήσει αηδία έλεγαν «Διός Κόρινθος» και, στο επίμαχο θέμα, ο Λουκιανός στους εταιρικούς διαλόγους μιλάει για τη σχέση μιας εταίρας με μια λέσβια λεσβία.

  Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει και είμεθα στην εποχή της πολιτικής ορθότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σωστό να αποκαλούμε τις λεσβίες «λεσβίες»; Μήπως παραβιάζεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των γηγενών της Λέσβου; Τι άποψη έχει ο Νίμιτς για το θέμα; Κι αν δε λέμε τις λεσβίες λεσβίες, πώς θα τις λέμε; Δεν είναι πολιτικώς ορθότερον, λαμβάνοντας υπόψη και το queer theory το «Γυναίκα με μη συμβατικό σεξουαλικό προσανατολισμό»; Πώς μεταφράζονται στην πολιτικώς ορθή γλώσσα οι δημώδεις εκφράσεις «τι να πει κανείς για το μουνί της αλληνής» και το «δε γαμιόμαστε να ασπρίσουμε»;

 6. Ο Κρείτων Κουσουράτος είπε:
  «Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι αρχαίοι ημών κοινοί γνωστοί δεν ήταν διόλου φειδωλοί στον χαρακτηρισμό συμπεριφορών βάσει καταγωγής: τα ειδεχθή εγκλήματα λέγονταν “Λήμνια”, οι Αθηναίοι όταν θέλανε να πουν πως κάτι έχει καταντήσει αηδία έλεγαν “Διός Κόρινθος” και, στο επίμαχο θέμα, ο Λουκιανός στους εταιρικούς διαλόγους μιλάει για τη σχέση μιας εταίρας με μια λέσβια λεσβία.»

  Υπήρχε, όπως ξέρεις, κάποια αφορμή που τα ειδεχθή εγλήματα λέγονταν «Λήμνια» και η αηδία «Διός Κόρινθος». Υπάρχει κάποια αντίστοιχη αφορμή για να ονομάσουμε τη Σαπφώ ομοφυλόφιλη; Έχει μήπως βρεθεί κάποιο άγαλμά της,ή κάποια οποιαδήποτε άλλη παράστασή της, που να την παρουσιάζει με μουστάκι; Ο Λουκιανός πάντως την υπερασπίζεται στο «Περί του μή ραδίως…» και επίσης στους εταιρικούς διαλόγους του πουθενά δεν συσχετίζει τη Λέσβο με τη γυναικεία ομοφυλοφιλία: το περιστατικό που αναφέρει μόνο ως συμπτωματικό μπορεί να θεωρηθεί (αλλιώς θα έκαναν κι άλλοι από τότε τον συσχετισμό Λέσβου και γυναικείας ομοφυλοφιλίας).
  Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι συκοφαντίες περί Σαπφούς ήσαν βάσιμες, είναι σωστός ο παρακάτω συλλογισμός; Σαπφώ= Λεσβία,
  Σαπφώ=ομοφυλόφιλη, άρα
  Λεσβία=ομοφυλόφιλη ;

  Όσο για την ενδεχόμενη άποψη του Νίμιτς για το θέμα, μάλλον θα είναι παρόμοια με την άποψή του για τα Σκόπια…

 7. Επειδή πάνε και τρία χρόνια, ας θυμηθούμε και κάτι κλασσικό.
  Εξαιρετικά αφιερωμένο στους χριστιανικής ηθικής δαυλίζοντες, γεωργιαδικύς της Ελληναράδικης Αγωγής και ψευτοδωδεκαθείστές, που θεωρούν ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν την ηθική ζωϊκής θεούσας.

 8. Αγαπητέ penguin-witch,
  Μήπως είσαι εκτός θέματος;
  To ζήτημα δεν είναι το εάν υπήρχε ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα (φυσικά υπήρχε, όπως παντού και πάντα)αλλά το εάν ένα εθνικό τοπωνύμιο μπορεί να συσχετίζεται εγγράφως (π.χ. ως όνομα σωματείου)με κάποια οποιαδήποτε προσωπική ερωτική προτίμηση.
  Κατανοώ ότι κι εσύ (όπως άλλωστε και όλοι οι ομοφυλόφιλοι, που έχουν πρόβλημα με αυτό που είναι -γιατί υπάρχουν και μερικοί αξιοπρεπέστατοι που δεν έχουν)επιχειρείς να παρελκύσεις τη συζήτηση σε γενικότερα και άσχετα με το θέμα μας ζητήματα. Π.χ. σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την ομοφυλοφιλία καθώς και στην αναζήτηση ιδεολογικών ερεισμάτων στην έρμη την αρχαία Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο (αναζήτηση ιδεολογικών ερεισμάτων στην αρχαία Ελλάδα) είναι γνωστή τακτική όλων των μισανθρωπικών και φοβικών κοσμοαντιλήψεων, όπως του χριστιανισμού, του ναζισμού κλπ. Σήμερα το ίδιο κάνετε κι εσείς, η πλειοψηφία των ομοφυλοφίλων.
  Π.χ. για τα περί Αλέξανδρου αποσιωπείς το ότι όταν κάποιος σατράπης του έστειλε «δώρο» ένα αγοράκι, ο Αλέξανδρος ένιωσε τόσο προσβεβλημένος που διέταξε να τον εκτελέσουν.
  Επίσης αποσιωπείς όλη την δυσμενέστατη για τους ομοφυλόφιλους νομοθεσία της αρχαίας Αθήνας. Αποσιωπείς το κυριότερο: ότι οι αρχαίοι δεν ήσαν καθόλου δημοκρατικοί στο θέμα της ερωτικής προτίμησης γι’ αυτό και ονόμαζαν κίναιδους αυτούς, που σήμερα ονομάζουμε ουδέτερα και δημοκρατικά ομοφυλόφιλους. Οι προσδιορισμοί «ομοφυλόφιλος» και «ετεροφυλόφιλος» λάμπουν δια της απουσίας τους από την αρχαία ελληνική.
  Φυσικά δεν θέλω να πω ότι οι αρχαίοι καλώς έκαναν (ίσως για την εποχή τους πολύ καλά να έκαναν). Επίσης ο τρόπος που «ερμηνεύεις» τον γνωστό δικανικό λόγο που επικαλείσαι είναι μάλλον εις βάρος σου: αποδεικνύεις ότι από μόνη της η κιναιδική ερωτική προτίμηση ήταν τεκμήριο αναξιοπιστίας σε ένα αθηναϊκό δικαστήριο…

 9. Συνεννόηση μπουζούκι. Ούτε διάβασες, ούτε κατάλαβες. Ο Τίμαρχος δεν καταδικάστηκε για τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις, αλλά για το ότι εκδιδόταν επι πληρωμή. Χρειάζεσαι μάθημα στην κατανόηση κειμένου.
  Κοίτα, διάβασε και λίγο τους αρχαίους και μην τρώς μασημένη τροφή απο τους κρυπτοχριστιανούς του Δαυλού.

 10. Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες ούτε το κείμενο που επικαλείσαι, ούτε το τί σου είπα.
  Είπα ότι «από μόνη της η κιναιδική ερωτική προτίμηση ήταν τεκμήριο αναξιοπιστίας σε ένα αθηναϊκό δικαστήριο». Δεν είπα αυτό που κατάλαβες εσύ, ότι δηλ. καταδικαζόταν κάποιος μόνο και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
  Από την άλλη, το ότι εκδιδόταν επί πληρωμή όντας αρσενικός είναι κάτι που επίτηδες(;) σού διέφυγε. Γιατί αν εκδιδόταν όντας γυναίκα δεν θα έτρεχε τίποτα.
  Άρα η ομοφυλοφιλία ήταν σοβαρότατος λόγος αναξιοπιστίας στο δικαστήριο και σε μια τέτοια περίπτωση ένιωθαν ότι έπρεπε να το «ψειρίσουν» το ζήτημα.

  Μασημένη τροφή εγώ;
  Tότε το παραπλανητικό κουτόχορτο που σερβίρεις εσύ τί είναι;

 11. Θα λείψω για σαββατοκύριακο. Θα επανέλθω από Δευτέρα, αν το θέμα συζητιέται ακόμα.
  Penguin-witch, περιμένω να διευκρινήσεις, αν φυσικά θέλεις, τις έννοιες του… «δωρικού» έρωτα καθώς και του εραστή-ερώμενου. Δηλ. οι Θερμοπυλομάχοι και οι Μαραθωνομάχοι την «κούναγαν» (όπως λέει το κείμενο που επικαλέστηκες) την «αχλαδιά»;
  Γιατί όπως μου τα έμαθαν εμένα στο πανεπιστήμιο, ο εραστής ήταν κάτι ανάλογο με τον σημερινό χριστιανικό ανάδοχο (άλλο ένα έθιμο που έκλεψε ο χριστιανισμός από την Ελλάδα). Λες οι κίναιδοι ιστοριοδίφες να ξέρουν κι άλλα, που τα κρύβουν σε μας τους ερωτικά «συμβατικούς»;
  Και τελικά ανακάλυψες μήπως κανένα άγαλμα της Σαπφούς με μουστάκι;

 12. Το θέμα θα συζητηθεί κι από Δευτέρα. Δεν θα το αφήσουμε να αιωρείται ασχολίαστο.

  Θα εστιάσω μόνο στο κυρίως θέμα που είναι η όψιμη ευθιξία κάποιων Μυτιληναίων. Μα όψιμη; Τόσα χρόνια δηλαδή τι έκαναν, κατάπιναν την οργή τους και ξαφνικά τους βγήκε μαζεμένη; Απ’ όσο ψάχνω, ένας άνδρας και δύο γυναίκες δεν μπορεί να αντιπροσωπεύουν το σύνολο των κατοίκων της Λέσβου, όταν ειδικά τους παρέχει υποστήριξη ένας εκδότης ενός αμφιλεγόμενου περιοδικού (που καλώς υπάρχει για να γαργαλιέται και λίγο η «απέναντι» πλευρά – έχει πραγματικά πολύ πλάκα το εξώδικο της «Αλληλεγγύης»).

  Αλήθεια, γιατί βγήκε σήμερα το ζήτημα κι όχι τόσα χρόνια πριν; Μαζεύτηκαν πολλές συμπτώσεις ειδικά τώρα με τις δίκες Πλεύρη – τη μια για τον άγριο αντισημιτισμό του και την άλλη για ΞΕΚΑΘΑΡΗ λογοκρισία ενός βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου. Ο «Δαυλός», κατά σατανική σύμπτωση, παρέχει βήμα και σε υπερασπιστές του Πλεύρη… Ο Simos από τους Atheoi.org ανακαλύπτει και μια τρίτη σύμπτωση:
  http://atheoi.org/2008/05/01/davlos_lesbians/

  Γιατί νιώθουν τόσο εύθικτοι αυτοί οι Λέσβιοι που είπαν να δώσουν μια χαριτωμένη ανάπαυλα στους δικαστές από τις σοβαρότατες υποθέσεις που δικάζουν;

  Θεωρείτε εσύ Εταίρα, ο κος Λάμπρου (που τον ξέρετε εσείς καλά και πιθανόν με διαβάζει τώρα), οι τρεις ενάγοντες ότι όταν σκέφτομαι και προφέρω τη λέξη «Λεσβία» υποτιμώ ταυτόχρονα και το νησί; Είναι τελείως ξεχωριστές έννοιες και μάλιστα με εντελώς διαφορετική κλίση στον τονισμό. Άλλο Λέσβια, κι άλλο Λεσβία. Θα τη χάσετε παταγωδώς τη δίκη, θα με θυμηθείτε.

  Τι να πω και για τους Βλάχους δηλαδή; Είναι πλέον παραδεκτό γεγονός ότι είναι απόγονοι Ρωμαίων λεγεωναρίων, όπως και οι Ρουμάνοι, αλλά δεν νομίζω ότι τους προσβάλλουμε σήμερα όταν ο χαρακτηρισμός του «χωριάτη» λειτουργεί ως δεύτερη έννοια (που ΔΕΝ αντικαθιστά την κύρια). Το ίδιο γίνεται με τους Πόντιους, που όμως εδώ έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται λόγω του ρατσισμού που έφαγαν με την κουτάλα από τους γνήσιους αιματοκαθαρολάγνους ελληναράδες.

  Το ίδιο δεν πρέπει να πούμε και για τους Κρητικούς; Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι από την Κρήτη και σας τα έχωσα προ καιρού στο 12830.gr με τα τραβηγμένα ανέκδοτα λόγω των Ζωνιανών. Δεν είναι ότι δεν έχω χιούμορ, σας έφτιαξα και μερικά ανεκδοτάκια, αλλά η συνειδητοποίηση ότι όλα είναι λέξεις και μόνο λέξεις. Ο ρατσισμός βρίσκεται όταν συνδέεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ έναν τόπο καταγωγής με μια έννοια που δεν είναι αρεστή, όχι τη «λάθος», τη «μη αρεστή».

  Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κατ’ ουσίαν ανάποδος ρατσισμός. Ομοφυλόφιλους μας λέτε εμάς, πάρτε μια μήνυση τώρα, έτσι λέτε. Που αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο γεγονός: ότι είστε πουριτανοί, εξίσου μάλιστα με τους ιουδαιοχριστιανούς τους οποίους πολεμάτε. Κρίμα.

 13. Προσθέτω κάτι που ξέχασα: οι κάτοικοι των Ζωνιανών έχουν πολλά περισσότερα νομικά ερείσματα από τους Λέσβιους για να κάνουν μήνυση σε κάθε φόρουμ, ιστολόγιο, εφημερίδα, περιοδικό κτλ. Αλλά δεν το κάνανε, καταλαβαίνετε γιατί;

 14. Ένα ένα τα θυμάμαι τώρα.

  Οι αγιορείτες γιατί δεν κάνουν μήνυση σε αυτά τα τουριστικά γραφεία που διαφημίζουν «gay cruises στο Άγιο Όρος»; Χάρη σας κάνουν αφού τους ξεφτιλίζετε στην τελική (τους αγιορείτες, όχι τους gay).

  Και δεν νομίζω ότι υπάρχει Μυκονιάτης που να παραπονιέται όταν το χρήμα ρέει «καυτό»…

  Εμπόριο είναι αυτά, όχι μια ad hoc διένεξη «δωδεκαθεϊστών» και ιουδαιοχριστιανών. Αυτό το τελευταίο δείχνουν τα μέχρι τώρα γεγονότα (τα εισαγωγικά μπήκαν επίτηδες… έτσι κύριε Λάμπρου;)

 15. Να απαντήσω και στην απορία του Ντροπαλού:

  Ο σωστός όρος είναι ομοφυλόφιλος ή ομόφυλος;

  Ομοφυλόφιλος είναι αυτός που του αρέσουν τα άτομα του ίδιου φύλου. Ομόφυλος αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή. Άρα, στην προκειμένη περίπτωση, το σωστό είναι το πρώτο.

 16. @JustAnotherGoneOff: Ευχαριστώ για το σύνδεσμο.

  @Εταίρα: Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΛΚΕ γιατί τώρα που η οργάνωση είναι στην επικαιρότητα και όχι τόσα χρόνια που ύθισται ο όρος;

 17. To θέμα έχει καλυφθή με εξαιρετικές αναλύσεις, όχι μόνο από το BBC, αλλά από όλα τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  πχ CNN
  http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/04/30/greece.lesbos.ap/index.html

  MSNBC, AOL, Star Tribune, Daily Mail, The Times, Australian.
  http://article.wn.com/view/2008/04/30/Straight_Lesbians_Want_Their_Identity_Back/?section=TopStories&template=cheetah-meta%2Frelated-stories.txt

  ELPAIS
  http://www.elpais.com/articulo/sociedad/habitantes/Lesbos/quieren/les/tome/homosexuales/elpepusoc/20080430elpepusoc_11/Tes

  Bάλτε στο google τις λέξεις Lesbians και Lambrou και θα βρήτε όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πχ Γαλλίας, Γερμανίας, ακόμα κι Αυστραλίας, αλλά κι από πολύ μακρυνές χώρες, όπως πχ Tασμανία, Νησιά Φίτζι κτλ κτλ., που έχουν αναφερθή στο θέμα.

  Όλοι οι ξένοι αντιμετωπίζουν το θέμα τελείως διαφορετικά από τον τρόπο, που το αντιμετωπίζουν οι ρωμηοί.
  Ποιοί ρωμηοί;
  Αυτοί που τα χώνουν στον Δαυλό, αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια αυνανίζονται με το όνομα Μακεδονία, ενώ ο Δαυλός είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα, που από την αρχή έχει πή σταθερά Ναί στην ονομασία του γειτονικού κράτους ως Μακεδονία. (Βλ. «Η Ρωμιοσύνη του χαλβά», http://www.davlos.gr).

  Ο ιουδαιοχριστιανικός ρωμιοσυνισμός έχει διαποτίσει βαθιά τα μυαλά των ρωμηών, τα μυαλά σας, γι’ αυτό δεν δύνασθε ούτε καν να υποψιασθείτε τη διάσταση του θέματος.

  Ο Δαυλός προσπαθεί να σας ξυπνήσει εδώ και τρείς δεκαετίες, το λόγο του επιχειρείτε να αναμασήσετε ασυνείδητα ή ενσυνείδητα και νομίζετε ότι ξυπνήσατε, κοιμάσθε όμως ακόμα με τα τσαρούχια της ρωμιοσύνης.

 18. μα πόσο γελοίοι μπορεί να είναι? Τρείς τυχάρπαστοι ιθαγενείς από ένα κωλόνησο θα αντιταχθούν σε έναν όρο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως! Έλεος

  Υγ: Αν όμως ο τουρισμός του νησιού, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από ομοφυλόφιλες γυναίκες, μειωθεί δραματικά εκεί θα δούν τη γλύκα οι μπουρτζόβλαχοι

 19. Λαπούτα, παιδιά, καλησπέρα,

  μια μικρή παρέμβαση μόνο, αν επιτρέπεται.

  Αναφορικά λοιπόν με το ερώτημα τού Κρείτονα
  Κουσουράτου «πώς μεταφράζονται στην πολιτικώς
  ορθή γλώσσα οι δημώδεις εκφράσεις “τι να πει κανείς
  για το μουνί της αλληνής” και το “δε γαμιόμαστε να
  ασπρίσουμε”;», τι θα λέγατε για τις παρακάτω
  διατυπώσεις:

  1) Tι είπωμεν περί τού αιδοίου τής ετέρας;

  2) Συνεσόμεθα νυν (του) λευκοί γενέσθαι.

  Εγώ πάντως από ’δώ και μπρος για τον φόβο
  των Ιουδαίων, αυτό θα λέω! 😉

 20. O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Θεωρείτε εσύ Εταίρα, ο κος Λάμπρου (που τον ξέρετε εσείς καλά και πιθανόν με διαβάζει τώρα), οι τρεις ενάγοντες»

  Δεν τον ξέρω τον κ. Λάμπρου. Το μόνο που ξέρω είναι το περιοδικό του.

  O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Ο “Δαυλός”, κατά σατανική σύμπτωση, παρέχει βήμα και σε υπερασπιστές του Πλεύρη…»

  Κρίμα που, ενώ ασχολείσαι με το διαδίκτυο, έχεις μείνει καθυστερημένος τόσες δεκαετίες πίσω. Ο Δαυλός έχει δώσει κατά καιρούς βήμα σε πολλούς και διάφορους, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών αρχιερέων των νεοδωδεκαθεϊστών. Αυτό τον καθιστά, όπως λες, «αμφιλεγόμενο», ή απλώς πλουραλιστικό; Μήπως είσαι λίγο προκατειλημμένος;
  (σχετικά με την έκφραση «σατανική σύμπτωση» που χρησιμοποίησες, να το θεωρήσω συνομωσιολογικό κατάλοιπο
  χριστιανικής προέλευσης;)

  O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Θα εστιάσω μόνο στο κυρίως θέμα που είναι η όψιμη ευθιξία κάποιων Μυτιληναίων. Μα όψιμη; Τόσα χρόνια δηλαδή τι έκαναν, κατάπιναν την οργή τους και ξαφνικά τους βγήκε μαζεμένη; Απ’ όσο ψάχνω, ένας άνδρας και δύο γυναίκες δεν μπορεί να αντιπροσωπεύουν το σύνολο των κατοίκων της Λέσβου, όταν ειδικά τους παρέχει υποστήριξη ένας εκδότης ενός αμφιλεγόμενου περιοδικού»

  Aυτό σε «μάρανε» και σένα και άλλους και ψάχνετε για θεωρίες συνομωσίας; Έχω κι εγώ μερικά ερωτήματα: γιατί οι Έλληνες περίμεναν τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας για να κάνουν επιτέλους μια σοβαρή Επανάσταση κι όχι απλώς μια τοπική εξέγερση ; Γιατί περίμεναν έξι χρόνια δικτατορίας μέχρι να κάνουν τη Νομική και το Πολυτεχνείο; Γιατί περίμεναν τόσες χιλιετίες μέχρι κάποιοι απο αυτούς να αμφισβητήσουν την εθνοσωτήρια δράση του χριστιανισμού;
  Kαι επίσης ποιός σού είπε ότι οι τρεις μηνυτές (πρέπει να) αντιπροσωπεύουν το σύνολο των κατοίκων της Λέσβου; Αντιπροσωπεύουν απλώς τον εαυτό τους. Είναι κακό αυτό; Ή μήπως θα έπρεπε κατ’ εσέ να ζητήσουν την άδεια των υπολοίπων; Και επίσης πώς προεξοφλείς τί σκέφτονται οι υπόλοιποι κάτοικοι της Λέσβου;
  Το να επινοεί κανείς θεωρίες συνομωσίας είναι ίδιον όσων πάσχουν από μανία καταδίωξης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές από τις παντοειδείς μειονότητες. Όταν είσαι (ή νομίζεις ότι είσαι) καταπιεσμένος, θεωρείς ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το πώς θα σε καταδιώξει…

  O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Ο ρατσισμός βρίσκεται όταν συνδέεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ έναν τόπο καταγωγής με μια έννοια που δεν είναι αρεστή, όχι τη “λάθος”, τη “μη αρεστή”.»

  Δεν καταλαβαίνω πώς κατέληξες σε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι οι ομοφυλόφιλοι μή αρεστοί; Τότε, σύμφωνα με τον αυτοσχέδιο αφορισμό σου δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να λέγονται καν Έλληνες. Ωστόσο δεν νομίζω ότι τους αμφισβητήθηκε αυτό το δικαίωμα, αφού γεννήθηκαν και ζουν εδώ.
  Ο ρατσισμός εκδηλώνεται ως ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ απο την πλευρά των ομοφυλοφίλων, όταν δεν γνωρίζουν ποιά είναι τα όριά τους. Όταν π.χ. αναζητούν έρεισμα στην αρχαία Ελλάδα για την σεξουαλική τους ιδιαιτερότητα (φαντάζεσαι να έκαναν το ίδιο και οι ετεροφυλόφιλοι;), ή όταν απαιτούν να τους δοθεί το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά (σχετικά με αυτά τα δύο, φίλος μου ομοφυλόφιλος, αξιοπορεπής και κατασταλαγμένος, καγχάζει…). Πρόκειται για τον, εν μέρει δικαιολογημένο, θυμό τού επί δεκαετίες, ή και αιώνες καταπιεσμένου, κυνηγημένου κλπ.
  Και επαναλαμβάνω το ερώτημα, στο οποίο μάλλον κάποιοι αποφεύγουν την απάντηση:
  ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, Ή ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ, Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ (εντοπιότητας, καταγωγής κλπ.) ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑ;

 21. Kαι κάτι που ξέχασα: ο Δαυλός, εκτός από το ότι «κατά σατανική σύμπτωση, παρέχει βήμα και σε υπερασπιστές του Πλεύρη”, έχει δώσει επανειλημμένα βήμα,όχι μόνο στους αρχιερείς των νεοδωδεκαθεϊστών (όπως προανέφερα)αλλά και σε στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και του Κ.Κ.Ε.
  Άραγε ποιά φασιστο-σιωνιστο-δωδεκαθεο-κομμουνιστική συνομωσία να κρύβεται από πίσω;

 22. O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Ένα ένα τα θυμάμαι τώρα.»

  Εγώ να δεις…

  O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Είναι τελείως ξεχωριστές έννοιες και μάλιστα με εντελώς διαφορετική κλίση στον τονισμό. Άλλο Λέσβια, κι άλλο Λεσβία.»

  Αυτό το «και μάλιστα» με τελείωσε…Τρρρομερή διαφορά αυτή τού τονισμού! Αυτός ο τόνος στο «ε» αντί στο «ι», που επικαλείσαι, μού θυμίζει εκείνο το περίφημο «φύλλο συκής της ηθικής».
  Αμφιβάλλω αν το πιστεύεις πραγματικά, ή το λες για να το πιστέψεις…

 23. Άντε να πω κι άλλο ένα σχετικά με το… «αμφιλεγόμενο» του Δαυλού.
  Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα κείμενο ενός αναρχικού (όχι των Εξαρχείων…), ο οποίος είναι και από τους σχετικά σταθερούς αρθρογράφους του περιοδικού:

  http://www.davlos.gr/pdf/20589.pdf

  Είδατε πόσο «αμφιλεγόμενο» περιοδικό είναι ο Δαυλός;

 24. O JustAnotherGoneOff είπε:
  «όλα είναι λέξεις και μόνο λέξεις»

  Μόλις έδωσες τον ορισμό της ισοπέδωσης. Από εκεί, μέχρι την αυθαιρεσία στις ερμηνείες, τη διαστρέβλωση των εννοιών, την προπαγάνδα και, προπάντων, τον ΦΑΣΙΣΜΟ, ο δρόμος είναι πολύ μικρός.

  O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κατ’ ουσίαν ανάποδος ρατσισμός. Ομοφυλόφιλους μας λέτε εμάς, πάρτε μια μήνυση τώρα, έτσι λέτε. Που αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο γεγονός: ότι είστε πουριτανοί, εξίσου μάλιστα με τους ιουδαιοχριστιανούς τους οποίους πολεμάτε. Κρίμα.»

  Αν θεωρείς «πουριτανό» κάποιον, που διεκδικεί να μήν χρησιμοποιείται το τοπωνύμιο της καταγωγής του, ώστε να καταστήσουν κάποιες κυρίες «έγκυρες» τις προτιμήσεις τής κλειτορίδας τους, τότε εσύ που τα ισοπεδώνεις όλα με τον πιό χριστιανικό τρόπο τί είσαι;
  Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο;
  Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται (φυσιολογικότατα) όταν τους συσχετίζουν με την ομοφυλοφιλία. Άλλωστε και οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι ενδόμυχα αισθάνονται άσχημα με την ομοφυλοφιλία τους, σε όσο ανεκτική κοινωνία κι αν ζουν. Νομίζω ότι θα έπρεπε να δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους όλες οι ευκαιρίες για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους (εκτός φυσικά από αυτές που προσκρούουν στους περιορισμούς, που απορρέουν από την ερωτική τους συμπεριφορά, π.χ. γάμος, υιοθεσία κ.α.). Θα πρέπει η κοινωνία να τους βοηθήσει να συμφιλιωθούν με αυτό που είναι και αυτό δεν μπορεί να γίνει ξεφτιλίζοντας, τα σημεία αναφοράς της (οικογένεια, πολιτισμικά και ιστορικά σημεία αναφοράς κλπ). Το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος δεν τον εμποδίζει από το να γίνει σπουδαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης κλπ. αλλά το προσπαθεί να προσκολληθεί σε πράγματα, έννοιες κλπ. διαστρεβλώνοντάς τα, δεν βοηθά ούτε αυτόν να εξελιχθεί,αλλά ούτε και την κοινωνία για να τον αποδεχτεί. Το πολύ πολύ να δημιουργήσει για τον εαυτό του μια παρωδία «φυσιολογικής» ζωής.

  Ευχαριστώ για την παραχώρηση του χώρου και συγγνώμη για την κατάχρησή του.

 25. JustAnotherGoneOff είπε:
  “Είναι τελείως ξεχωριστές έννοιες και μάλιστα με εντελώς διαφορετική κλίση στον τονισμό. Άλλο Λέσβια, κι άλλο Λεσβία.”

  Λέσβιος, λεσβία, λέσβιον είναι στα Ελληνικά.

  Λέσβια υπάρχει μόνο στη φαντασία σου και στη φαντασία κάτι αστοιχείωτων
  ομοφυλοφίλων γυναικών, που μιλούσαν
  στην τηλεόραση.

 26. Ας υποθέσουμε ότι ένα επίθετο που υποδηλώνει καταγωγή από κάποιον ορεινό τόπο (π.χ. Αράχωβα, Μέτσοβο ή Πάπιγκο) επικρατούσε – για τον Χ, Ψ, Ω λόγο – να υποδηλώνει ότι ο άνθρωπος τον οποίον προσδιορίζουμε με τη χρήση αυτού του επιθέτου κουτουπώνει κατσικούλες.

  Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα έχουν λόγο να προσβάλλονται από τη χρήση αυτής της ερμηνείας του επιθέτου αυτού ναι ή όχι;

  Η «κρατούσα» ερμηνεία για τη λέξη «λεσβία» (λες και τις χαλάει τις κυρίες αυτές να αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλες και όχι ως λεσβίες) αποδίδει συλλήβδην στις γυναίκες που κατάγονται από τη Λέσβο την ιδιότητα της ομοφυλόφιλης. Προφανώς, δεν έχεις δικαίωμα να αποδίδεις σε κάποιον άνθρωπο ιδιότητες τις οποίες δεν έχει, πόσω μάλλον όταν αυτές μπορεί να τον προσβάλουν.

  Παρακαλώ, μην αρχίσετε τα «γιατί να προσβληθεί κάποια γυναίκα αν υπονοήσουμε ότι είναι ομοφυλόφιλη;». Ας σεβαστούμε την επιθυμία του καθενός να μην του αποδίδονται χαρακτηριστικά που δεν επιθυμεί να του αποδίδονται και ας μην προσπαθούμε, εν ονόματι της «πολιτικής ορθότητος» να εξαναγκάσουμε τον οποιονδήποτε να αποδέχεται οποιονδήποτε χαρακτηρισμό.

  Καλώς έπραξαν και κινήθηκαν νομικά, γιατί η χρήση αυτή του όρου «λεσβία» καταλήγει να δημιουργεί παρεξηγήσεις. Βάλτε μόνο με το νου σας πόσο θα’χει σιχαθεί η ψυχή τους να εξηγούν στον κάθε ηλίθιο (συνήθως αρσενικό) ότι είναι από τη Λέσβο κι ότι όχι, δεν είναι λεσβίες, άρα πρέπει να βγάλει απ’το μυαλό του ότι υπάρχει περίπτωση να τις πάρει μάτι να κάνουν κόλπα με τις φίλες τους.

 27. Από την άλλη, πιθανολογώ ότι η οικογένεια Λάμπρου είχε κι έναν ακόμα λόγο για να επιχειρήσει νομικά να αποδεσμεύσει το επίθετο «λέσβιος-λεσβία-λέσβιον» από την όποια σεξουαλική προτίμηση οποιασδήποτε γυναίκας.

  Βλέπετε, ο Γιάννης Λάμπρου (που νομίζω ότι είναι γιος του Δημήτρη Λάμπρου) παράγει στη Λέσβο κρασί με την επωνυμία «Μεθυμναίος», χρησιμοποιώντας ό,τι απέμεινε από την αρχαία ποικιλία του κρασοστάφυλου της Λέσβου. Δεν αποκλείω, λοιπόν, στην προσπάθειά του να προωθήσει το προϊόν του, να θέλησε να πετύχει την αποκλειστική χρήση του επιθέτου «λέσβιος-λεσβία-λέσβιον» για γεωγραφικό προσδιορισμό, αφήνοντας στην άκρη τυχόν σεξουαλικούς υπαινιγμούς.

  Μην ξεχνάτε ότι τυχόν σεξουαλικοί υπαινιγμοί σε ένα όνομα ή προσδιορισμό ενός προϊόντος μπορεί να σημάνουν την αποτυχία του. Σας θυμίζω ότι το Seat Gredos στις υπόλοιπες αγορές ονομαζόταν Malaga (από το όνομα της ισπανικής πόλης) κι εδώ πουλιόταν ως Gredos. Γιατί άραγε; Ομοίως, το Mitsubishi Pajero πουλιέται στις ισπανόφωνες αγορές ως Montero, γιατί στην ισπανική αργκό η λέξη pajero σημαίνει «μαλάκας».

  Φαίνεται ότι η οικογένεια Λάμπρου είπε «όχι ρε σεις, δεν θα αλλάξουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό, θα υποχρεώσουμε τους άλλους να ξεχωρίσουν τη Λέσβο απ’την ομοφυλοφιλία». Αν η υπόθεσή μου είναι σωστή, μαγκιά τους.

 28. Ο αιρετικός έχει ένα δίκιο…
  Methymnaios wine offers you a unique lesbian experience that will mesmerize your senses.Feel your lesbian myth now!

  Έχει το γέλιο του αν σκέφτεται ο κρασοπαραγωγός να κάνει χοντρή μπίζνα με τους τουρίστες και οι παλιολεσβίες του χαλάνε τη δουλειά…Μήπως κυρία Εταίρα γι αυτό σας καίει ο κώλος και γράφετε το ένα σχόλιο μετά το άλλο ή θέλετε να αποδείξετε κάτι με τα επιχειρήματά σας?

  Πείτε ευθύς εξ αρχής ότι κάνει κακό στο μαγαζί και αφήστε τα βαθυστόχαστα σχόλια στο ίδιο πνεύμα με το άρθρο του Δαυλού εκτός κι αν έχετε σχέση με τον Λιακόπουλο και θέλετε να σηκωθούμε από ντουβάρια, καναπέδες,πολυθρόνες και να σας βοηθήσουμε στον άξιο αγώνα μας.

  Ξέρετε έχουμε μια έφεση σαν λαός στο μπουρδολογίζειν!

  ΥΓ.Ο κόσμος έχει πραγματικά προβλήματα.

 29. *άξιο αγώνα σας…
  Με πείσατε με τα επιχειρήματά σας και υποσυνείδητα έγινε και αγώνας μου.

  ιθαγενοποίηση που λέει κι ο Ethan.

 30. Μπορώ να πω ότι γέλασα με τις δικαιολογίες σας;

  Έχω κι εγώ μερικά ερωτήματα: γιατί οι Έλληνες περίμεναν τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας για να κάνουν επιτέλους μια σοβαρή Επανάσταση κι όχι απλώς μια τοπική εξέγερση ; Γιατί περίμεναν έξι χρόνια δικτατορίας μέχρι να κάνουν τη Νομική και το Πολυτεχνείο; Γιατί περίμεναν τόσες χιλιετίες μέχρι κάποιοι απο αυτούς να αμφισβητήσουν την εθνοσωτήρια δράση του χριστιανισμού;

  Οκ, κατάλαβα. 400 χρόνια τουρκοκρατίας εξισώνονται με τον λεσβιασμό. Όταν η χατζάρα έπεφτε σε τρυφηλούς χριστιανικούς λαιμούς, οι Γερμανοί διάβαζαν αρχαία ελληνική γραμματεία και είπαν σε κάποια φάση: ελάτε μωρέ να δώσουμε τα φώτα στους βρωμύλους που δεν ξέρουν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων. Τα έχετε εξισώσει όλα, μα όλα, προκειμένου να δικαιολογήσετε τι; Διαβάζω το σχόλιο του Αιρετικού, μωρέ για να πουλήσουμε κάνα μπουκαλάκι ούζο παραπάνω το κάνουμε. Δεν πάει έτσι ρε παίδες. Αν αληθεύει η συγγενική σχέση των Λάμπρων, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων κι αυτό είναι υποχρεωτικό να τεθεί υπόψη του δικαστηρίου αφού ο πατήρ Λάμπρου ΔΕΝ λέει τελικά όλη την αλήθεια.

  Κατά τα άλλα, από τα απανωτά σχόλια φαίνεται πως χτύπησα πολύ ευαίσθητη χορδή, για να μην πω διάνα. Εντάξει, βγάζω απ’ έξω τα περί Λάμπρου, Δαυλού, υπερασπιστών του Πλεύρη κλπ. Αυτό που μένει είναι το θέμα του ποστ. Λέει κάποιος Νίκος Τζήμας (υπάρχει κάποια σχέση με τον σκηνοθέτη του Ανθρωπου με το Γαρύφαλλο; http://www.imdb.com/name/nm0879283/) :

  Λέσβιος, λεσβία, λέσβιον είναι στα Ελληνικά. Λέσβια υπάρχει μόνο στη φαντασία σου και στη φαντασία κάτι αστοιχείωτων ομοφυλοφίλων γυναικών, που μιλούσαν στην τηλεόραση.

  Ωραία, εγώ λέω (προσοχή στους τόνους!) Λεσβίος, λέσβια, λεσβίον. Αλλάζει κάτι; Μήπως την αδολεσχία να την κάνουμε αδολέσχια; Μήπως καλύτερα να αναζητήσετε την πηγή όλου αυτού του κακού, κι όταν λέω πηγή, εννοώ να ψάξουμε μέχρι και στο Thesaurus Linguae Graecae. Μήπως πρέπει να γίνει αναδρομικά μήνυση σε αποθανόντες κάτι αιώνων; Δε λέω περισσότερα για ευνόητους λόγους.

  Και δηλαδή, εγώ που βλέπω μια ομοφυλόφιλη γυναίκα (ουάου!) που αποκαλείται «λεσβία», γιατί δεν κάνω σύνδεση με τη νήσο Λέσβος; Ξέρω πολύ καλά ότι άλλο λεσβία, άλλο Λέσβος, δεν είμαι βλάκας να τα μπερδέψω. Με αυτό τον τρόπο, είστε όλοι σας άδικοι που μόνοι σας τα μπερδεύετε, οι ξένοι δεν είναι τόσο χαζοί. Εκτός από την περίπτωση που πιστεύετε ακόμα στην πανηλίθια ρήση «όταν αυτοί τρώγανε βελανίδια, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες«.

 31. JustAnotherGoneOff,
  την έχασες την μπάλλα, αγόρι μου!

  Πολύ χρήσιμη πάντως η διευκρίνισή σου, ότι δεν είσαι βλάκας…

 32. Αναφερόμενος στην παρατήρηση τού JustAnotherGoneOff
  ότι «άλλο Λέσβια, κι άλλο Λεσβία», ο Νίκος Τζήμας σχολίασε
  ότι το μεν «Λέσβιος, λεσβία, λέσβιον είναι στα Ελληνικά», το
  Λέσβια ωστόσο «υπάρχει μόνο στη φαντασία» τού ιστολόγου
  καθώς και «στη φαντασία κάτι αστοιχείωτων ομοφυλοφίλων
  γυναικών που μιλούσαν στη τηλεόραση».

  Σωστά, θα συμπληρώσω εγώ. Όπως επίσης και στη φαντασία
  τού πανάσχετου Μπαμπινιώτη που δέχεται και τους δύο
  τύπους, του Μονοτονικού Λεξικού Δημοτικής «Υδρόγειος»
  (εκδ. «Δομική») που αναφέρει μόνο το Λέσβια αλλά και
  του Liddel & Scott που στα μεν παράγωγα τού λήμματος
  «Λέσβος» λέει: «Λέσβιος, α, ον», στο δε «λεσβιάζω»:
  «πράττω ό,τι αι Λέσβιαι (σ.σ. όχι Λεσβίαι) γυναίκες».

  Παρακαλώ δε εκ των προτέρων να μη βομβαρδιστώ
  τώρα με ατέλειωτους καταλόγους παραδειγμάτων χρήσης
  τού πατριδωνυμικού Λεσβία, γιατί ελπίζω να έγινε
  αντιληπτό τι ακριβώς ήθελα να καταδείξω με την
  παρέμβασή μου.

  Ευχαριστώ πολύ.

  Υ.Γ. Αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ, βεβαίως και κάνει τη διαφορά
  ο τονισμός μιας λέξης. Εδώ στα ομόηχα το πώς ΓΡΑΦΕΙΣ
  τη λέξη έχει σημασία, και δεν θα ’χει σημασία σε ποια
  συλλαβή βρίσκεται ο τόνος; Η διαφορά λοιπόν ανάμεσα
  στον απολύτως ΥΠΑΡΚΤΟ τύπο «Λέσβια» και στον τύπο
  «Λεσβία» είναι αρκετά σαφής για να αποτρέπονται
  παρερμηνείες. Αρκεί να το θέλουμε κι εμείς. Αν δεν
  το θέλουμε και προτιμάμε τις φασαρίες, πάω πάσο…
  Μην ξεχάσουμε μόνο, μαζί με την απόσυρση τής επίμαχης
  υποσημασίας από τα λεξικά, να ζητήσουμε και την
  απόσυρση απασών των αρχαίων πηγών -των Βατράχων,
  φερ’ ειπείν, τού Αριστοφάνη- που προσδίδουν στο
  παράγωγο τού απλού τοπωνυμίου Λέσβος «λεσβιάζω»
  αισχρό -αισχρότατο!- σημασιολογικό περιεχόμενο!

 33. O JustAnotherGoneOff είπε:
  «Αν αληθεύει η συγγενική σχέση των Λάμπρων, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων κι αυτό είναι υποχρεωτικό να τεθεί υπόψη του δικαστηρίου αφού ο πατήρ Λάμπρου ΔΕΝ λέει τελικά όλη την αλήθεια.»

  Εξακολουθείς να ψάχνεις για θεωρίες συνομωσίας και γι’ αυτό αρπάχτηκες απελπισμένα από τον πρώτο υπαινιγμό που πετάχτηκε. Τελικά παρ’ όλο που ασχολείσαι με το διαδίκτυο έχεις μείνει πολυυύ πίσω. Αλλιώς θα γνώριζες ότι ο Δαυλός (τον οποίο πολεμάς μόνο και μόνο από εμπάθεια, χωρίς να έχεις πιάσει ποτέ ούτε ένα τεύχος του στα χέρια σου)είναι οικονομικά (και άρα)ιδεολογικά αδέσμευτος αφού δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν κάνει κανένα από τα εμπορικά κολπάκια των άλλων. Επομένως πώς θα μπορούσε ο εκδότης του να λειτουργεί στην μία περίπτωση εντελώς αντιοικονομικά και στην άλλη (ως οινοπαραγωγός) οικονομίστικα;
  Πολύ μου άρεσε ο… συγκροτημένος συλλογισμός σου, που μετατρέπει το αρχικό σου «αν» σε ένα τελικό «αφού. Σού έχουν ξαναπεί ότι δεν είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ούτε έναν απλούστατο καθημερινό συλλογισμό; Αν όχι, στο λέω εγώ
  Tόσο ενημερωμένος και -κυρίως- λογικός είναι ο δημόσιος λόγος σου κύριε… μπλόγκερ;

  Αγαπητέ Kostas για την ταμπακιέρα δεν βλέπω να κάνεις λόγο:
  ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, Ή ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ, Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ (εντοπιότητας κλπ.) ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑ;
  Αντίθετα βλέπω ότι αρέσκεσαι κι εσύ να κρύβεσαι πίσω από τόνους, οξείες, βαρείες, περισπωμένες κλπ. , όπως στο ανέκδοτο με τον ελέφαντα, που «κρύβεται» πίσω από την παπαρούνα. Τόση υποκρισία πια!

 34. Αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ,

  αν και το τόνισα – σχεδόν εν… προγνώσει!- ότι ελπίζω να
  έγινε αντιληπτό τι ακριβώς ήθελα να καταδείξω με την
  παρέμβασή μου, εσύ δυστυχώς μου μιλάς για ταμπακιέρες
  και λοιπά καπνιστικά.

  Στην περίπτωσή μου λοιπόν και αποκλειστικά με βάση
  τα ζητήματα που έθιξα, φοβάμαι ότι άλλη ήταν η…
  ταμπακιέρα: πρώτον, το κατά πόσο ο τύπος Λέσβια
  είναι υπαρκτός ή όχι (αμφισβητήθηκε), και δεύτερον,
  το αν συνιστά ή δεν συνιστά σημαντική διαφορά το πού
  τονίζεται μια λέξη (επίσης αμφισβητήθηκε).

  Για τα υπόλοιπα τώρα περί τού φαινομένου των
  σημασιολογικών αλλαγών και των πολυποίκιλων
  αιτιών και μηχανισμών που οδηγούν σ’ αυτές, ε, ας
  ερωτηθεί κάποιος… ανυπόκριτος ειδικός! Αυτά.

 35. Ατυχείς οι παραλληλισμοί πεντεράσκα, γκέι, γαύρος, κατσικάκια γάλακτος και λοιπά άσχετα. Το «λεσβία» υποδηλώνει την καταγόμενη ή την κάτοικο Λέσβου και, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την μήνυση, (προσωπικώς με αφήνει αδιάφορη) οι Λέσβιοι και οι Λεσβίες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν άλλοι – όποιοι άλλοι – στον επίσημο τίτλο τους το λεσβιακός/λεσβιακή, έχουν δικαίωμα να επιδιώξουν την κατάργηση αυτού του επιθετικού προσδιορισμού. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν ζητούν να καταργηθεί ο «όρος» λεσβία (πώς θα μπορούσαν, άλλωστε;) αλλά το «λεσβιακή» από τον τίτλο της ΟΛΚΕ.

  Για διεθνές ρεζιλίκι ας μην συζητάμε. Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου στην, ούτως ή άλλως, ρεζιλεμένη διεθνή κοινότητα. Ανέχεται τις εκατόμβες θυμάτων των αμερικανονατοϊκών και ευρωπαϊκών επιθέσεων, ανέχεται το δράμα της Αφρικής και θα «ντραπόυμε» εμείς επειδή τρεις Λέσβιοι έκαναν μήνυση στην ΟΛΚΕ.

  Εταίρα,
  Σαπφώ με μουστάκι, όντως δεν υπάρχει. Όλες οι απεικονίσεις Λεσβίας Σαπφούς την δείχνουν όμορφη γυναίκα με τρίχες στα σωστά σημεία. Το ίδιο ωραίες μπορεί να είναι και οι λεσβίες, το μουστάκι δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά τους. Λίαν ομοφυλοφοβική η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου.

  Ωστόσο, είναι ευκαιρία να πω ότι το «λεσβία» ως υποδηλωτικό της ομοφυλόφιλης σεξουαλικής προτίμησης εκτός από κακόηχο το βρίσκω και ατυχές. Η Σαπφώ αυτοκτόνησε από έρωτα για έναν άνδρα.

  …εκτός αν ξέρουν καλύτερα αυτοί που «επινόησαν» τον «όρο» και αυτό είναι το καταληκτικό ερωτικό όνειρο κάθε λεσβίας 🙂

 36. O K.σ-Μ. είπε:
  «Εταίρα,
  Σαπφώ με μουστάκι, όντως δεν υπάρχει. Όλες οι απεικονίσεις Λεσβίας Σαπφούς την δείχνουν όμορφη γυναίκα με τρίχες στα σωστά σημεία. Το ίδιο ωραίες μπορεί να είναι και οι λεσβίες, το μουστάκι δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά τους. Λίαν ομοφυλοφοβική η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου.»

  Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα υπόλοιπα που γράφεις, εδώ θεωρώ ότι με αδικείς. Οι απόψεις που διατύπωσα μέχρι στιγμής για την ομοφυλοφιλία, αρσενική, ή θηλυκή, και για τον τρόπο που θεωρώ ότι πρέπει να τήν αντιμετωπίζει η κοινωνία, δεν καταλαβαίνω που δείχνουν «ομοφυλοφοβία».
  Από την πλευρά της κοινωνίας μπορεί να υπάρχει ομοφυλοφοβία, όπως άλλωστε και απο την πλευρά των ομοφυλόφιλων υπάρχει ετεροφυλοφοβία. Πιστεύω ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει κάποτε να ξεπεραστούν.

  ΥΓ. Το «μουστάκι» στις ομοφυλόφιλες είναι προαιρετικό. Αυτό που βγάζει μάτι όμως είναι η παντελής τους έλλειψη θηλυκότητας. Μπορεί οι ίδιες να έχουν τα δικά τους αισθητικά κριτήρια (και δικαίωμά τους)αλλά προσωπικά δεν γνωρίζω άντρα που να έχει δει -με αντρικά κριτήρια- όμορφη ομοφυλόφιλη. Η Σαπφώ όμως στις απεικονίσεις της είναι όμορφη με τα αντρικά και όχι με τα ομοφυλοφιλικά κριτήρια. Άρα…

 37. Να διορθώσω ένα λάθος: Η τελευταία απάντησή μου είναι προς την K.σ-Μ. και όχι προς τον K.σ-Μ.

 38. Αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ,

  δεν κρύβομαι. Ούτε καλά ούτε άσχημα. Απλώς το χούι μου
  είναι η σαφήνεια και η ακρίβεια. Επειδή λοιπόν, αυτό για το
  οποίο διαφώνησα ήταν αποκλειστικά και μόνο δύο απολύτως
  συγκεκριμένα γλωσσικά ζητήματα που τέθηκαν, βιάστηκες
  να με κατατάξεις στους (γενικώς) αντιφρονούντες. Να
  τοποθετηθώ λοιπόν εν συντομία επί της ταμπακιέρας,
  εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το ίδιο θα συμβεί
  και για τις… δικές μου ταμπακιέρες (Λέσβια, τονισμός,
  – α, και απόσυρση αρχαίων κειμένων).

  Ως γνωστόν λοιπόν κάθε ζωντανός οργανισμός υπόκειται
  σε μια αδιάλειπτη διαδικασία μεταβολών. Το ίδιο φυσικά
  και η γλώσσα, εκτός κι αν είναι πλέον νεκρή. Από τις
  σημαντικότερες λοιπόν και εμφανέστερες αλλαγές
  που επέρχονται με το πέρασμα τού χρόνου σε ένα
  γλωσσικό σύστημα, είναι οι λεξικολογικές (σημασιακές).

  Το γιατί τώρα και πώς μία συγκεκριμένη λέξη περνάει
  εντελώς στο περιθώριο αντικαθιστάμενη από κάποια
  άλλη (φράτηρ-αδελφός), υφίσταται περιορισμό (πετεινός),
  επέκταση (κάμνω), επιβράχυνση (συκωτόν ήπαρ> συκώτι),
  βελτίωση (καημένος> συμπαθής) ή επιδείνωση τής
  σημασίας (γαμείν), συνδέεται πέραν των αμιγώς
  γλωσσικών παραγόντων και με κοινωνικές, ιστορικές,
  πολιτιστικές και πολιτισμικές παραμέτρους, ενώ
  -καλώς ή κακώς- δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως
  εγγύηση ότι η σημασιακή αλλαγή θα απηχεί τα
  πραγματικά δεδομένα και όχι ταμπού, προκαταλήψεις
  και άλλου είδους αλλοιωμένες πεποιθήσεις. Δυστυχώς
  έτσι λειτουργεί η γλώσσα. Γι’ αυτό ήδη από την
  αρχαιότητα υπήρχαν οι «Αβδηρίτες» και τώρα οι
  «Πόντιοι». Και για αυτό τον ξεροκέφαλο τον αποκαλούμε
  «Βούλγαρο» ή «βουλγάρικο κεφάλι». Ας μη ψάχνουμε
  λοιπόν μονομανώς αν η Σαπφώ ήταν όντως λεσβία
  ή όχι. Ούτε αν η σημασία τής αρχαίας λέξης «λεσβιάζω»
  απηχούσε πραγματικά δεδομένα ή ήταν απλώς προϊόν
  κακόβουλης παραπληροφόρησης. Απλά έτσι λειτουργεί
  η γλώσσα.

 39. Αγαπητέ Costas έγραψες:
  «-καλώς ή κακώς- δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως
  εγγύηση ότι η σημασιακή αλλαγή θα απηχεί τα
  πραγματικά δεδομένα και όχι ταμπού, προκαταλήψεις
  και άλλου είδους αλλοιωμένες πεποιθήσεις. Δυστυχώς
  έτσι λειτουργεί η γλώσσα.»

  Έτσι όπως το θέτεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Το πράγμα όμως δεν σταματάει εδώ.
  Η λειτουργία της γλώσσας περιλαμβάνει και την επίσημη, ή ανεπίσημη χρήση της. Όταν ένα σωματείο αυτοαποκαλείται «λεσβιακό» υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ ταύτιση της λέξης (εν προκειμένω ενός τοπωνυμίου) με μια έννοια (εν προκειμένω της γυναικείας ομοφυλοφιλίας). Αυτό είναι φυσικά κάτι τελείως διαφορετικό από την τρέχουσα, ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ προφορική, ή γραπτή χρήση της γλώσσας, στην οποία χρήση, οι λέξεις μπορούν να συνάπτονται κατά βούλησιν με τις εκάστοτε επιθυμητές έννοιες.
  Επομένως δεν τίθεται θέμα να… αποσύρουμε τα κείμενα (και μάλιστα τα κωμικά θεατρικά έργα τα οποία ενδεχομένως αποτυπώνουν την εκάστοτε τρέχουσα και ανεπίσημη σημασία των λέξεων).
  Τίθεται όμως σαφώς θέμα με την ΕΠΙΣΗΜΗ χρήση της γλώσσας, ειδικά όταν επιχειρείται να επισημοποιηθεί η αντιστοιχία ανάμεσα σε μια πολιτισμική-εθνολογική-γεωγραφική σημασία και σε μια ερωτική προτίμηση (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κι αν είναι αυτή). Εν προκειμένω μια και πρόκειται για την ονομασία σωματείου, η ταύτιση της λέξης «λεσβιακή» με μια ερωτική προτίμηση αποκτά και ΝΟΜΙΚΗ εγκυρότητα (αφού για να υπάρχει ένα οποιοδήποτε σωματείο είναι απαραίτητη η νομική του αναγνώριση).
  Εκεί το πάνε οι «λεσβίες» και αυτό συνιστά επιθετική και συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη, ερωτικώς «συμβατική», κοινωνία.

 40. Χμμμ… νομίζω πως αντιλαμβάνομαι αυτό που εννοείς.
  Και βέβαια, σε αντίθεση με το σαφέστατο Λέσβια, ο
  προσδιορισμός «λεσβιακός» όντως είναι αμφίσημος
  και κατανοείται μόνο εντός ενός σαφούς συμφραστικού
  πλαισίου. Αναφορικά τώρα με τα πραγματικά κίνητρα
  τής Ο.Λ.Κ.Ε., δηλώνω ολική άγνοια. Οψόμεθα…

 41. Από τα γραφόμενα της ΕΤΑΙΡΑΣ, αυτό είναι που νομίζω ότι συνοψίζει την υπόθεση καλύτερα από όλα:

  «Τίθεται όμως σαφώς θέμα με την ΕΠΙΣΗΜΗ χρήση της γλώσσας, ειδικά όταν επιχειρείται να επισημοποιηθεί η αντιστοιχία ανάμεσα σε μια πολιτισμική-εθνολογική-γεωγραφική σημασία και σε μια ερωτική προτίμηση (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κι αν είναι αυτή). Εν προκειμένω μια και πρόκειται για την ονομασία σωματείου, η ταύτιση της λέξης “λεσβιακή” με μια ερωτική προτίμηση αποκτά και ΝΟΜΙΚΗ εγκυρότητα (αφού για να υπάρχει ένα οποιοδήποτε σωματείο είναι απαραίτητη η νομική του αναγνώριση).»

  Και συμφωνώ με τη διατύπωσή της. Όπως είναι ηλίθιο να καθιερώσουμε (άτυπα ή και νομικά) το «αμερικάνος = ηλίθιος», «γερμανός = ναζί», «μαύρος = χαζός πρεζάκιας ράπερ», άλλο τόσο είναι βλακώδες και απαράδεκτο να δεχόμαστε την ταύτιση του θηλυκού γένους του επιθέτου «λέσβιος» με οποιαδήποτε σεξουαλική προτίμηση.-

 42. Επίσης, θα δώσω δίκιο στους νομικώς προσφεύγοντες λέσβιους και για μία ακόμη βλακώδη, ρατσιστική και γελοία ταύτιση:

  «πόντιος = βλάκας»

  Εφ’όσον δεχόμαστε ισονομία και ισοπολιτεία, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στους κατοίκους της Λέσβου το δικαίωμα να ΜΗΝ ταυτίζεται το επίθετο «λέσβιος» με οποιαδήποτε σεξουαλική προτίμηση, όπως αναγνωρίσαμε τελικά στους πόντιους το δικαίωμα να ΜΗΝ ταυτίζεται η λέξη «πόντιος» με τη λέξη «βλάκας».

  Έχουμε λοιπόν ακριβώς μια τέτοια υπόθεση και οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να αγανακτούν και να ζητούν το δίκιο τους. Απλώς τσινάει τώρα ο πολύς ο «προοδευτικός» κόσμος επειδή οι λέσβιοι στρέφονται κατά της ΟΛΚΕ – απλώς επειδή τώρα θεωρούμε ότι είναι της μοδός να τασσόμαστε στο πλευρό των ομοφυλοφίλων ό,τι και αν συμβαίνει. Ε όχι, εγώ δεν τάσσομαι άκριτα υπέρ ή κατά κανενός.

 43. KOSTAS,

  Λέσβιος-Λεσβία-Λέσβιον είναι η λέξη
  στα Ελληνικά, σε όλα τα λεξικά.
  Εννοώ στην Ελληνική Γλώσσα, όχι στη δημοτικιά.

  Λέσβια είναι στη δημοτικιά του Μπαμπινιώτη, που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ρωμιοσυνιστικό κατεστημένο.

  Πρέπει επίσης να μάθης πώς κλίνεται.

  Στην ονομαστική του ενικού πάντως είναι Λεσβία.
  Επειδή επικαλείσαι το Liddell Scott, το συγκεκριμένο λεξικό
  λέει Λέσβιος – α – ιον, χωρίς να διευκρινίζει, που είναι ο τόνος (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).
  4-5 γραμμές παρακάτω όμως, παραθέτει τη λέξη στην ονομαστική του ενικού από τον Αριστοτέλη (Ηθ. Νικ. 5.10.7).
  Λεσβία οικοδομή λέει.

  Διάλεξε: Ελληνικά θέλεις, ή μπαμπινιώτικα;

 44. @Νίκος Τζήμας

  Επιτέλους η ταμπακιέρα που λέγαμε… Αγαπητέ κε Τζήμα,
  την υπόδειξη-προτροπή σας να μάθω πώς κλίνεται το
  πατριδωνυμικό Λέσβιος, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε, ότι
  μόνο ως χιούμορ μπορώ να την εκλάβω. Για την ακρίβεια,
  έσκασα στα γέλια!

  Αναφορικά δε με τον διαχωρισμό που κάνατε μεταξύ
  «Ελληνικής» και δημοτικής, με συγχωρείτε, αλλά θα μού
  επιτρέψετε την παρατήρηση ότι εφαρμόζοντας τους δικούς
  σας κώδικες επικοινωνίας, κάθε περαιτέρω απόπειρα
  συνεννόησης θα ισοδυναμούσε με άντληση εις πίθον
  Δαναΐδων. Αλλιώς αντιλαμβάνεστε εσείς τα γλωσσικά
  ζητήματα, αλλιώς εγώ.

  Επί της ουσίας όμως, επιτρέψτε μου να επισημάνω
  τα εξής:

  1ον: Το ότι εσείς απορρίπτετε διαρρήδην τον δημώδη
  τύπο Λέσβια και βλέπετε μόνο τον αρχαίο-λόγιο τύπο
  Λεσβία, είναι μια καθαρά δική σας επιλογή η οποία
  ωστόσο ουδόλως αναιρεί ή αλλοιώνει το αδιαμφισβήτητο
  γεγονός ότι -ω του θαύματος!- πάρα πολλοί άνθρωποι
  σ’ αυτόν τον τόπο επιμένουν να βάζουν τον τόνο
  στην προπαραλήγουσα: Λέσβια! Δικαίως λοιπόν
  αποτυπώθηκε το γεγονός αυτό με την καταχώριση
  τού επίμαχου τύπου στα δύο λεξικά που μνημόνευσα.
  Και στη τελική ας μη ξεχνάμε ότι το τι καταλήγει να
  θεωρείται γλωσσικά αποδεκτό και τι όχι, δεν το
  αποφασίζει κανείς άλλος παρά οι ίδιοι οι φυσικοί
  ομιλητές! Το «λάθος» και το «σωστό υπόκεινται
  έτσι σε μια αέναη διαδικασία αλληλεπίδρασης και
  αλληλοδιαδοχής, κι η γλώσσα συνεχίζει την πορεία
  της.

  2ον: Σχετικά με την καταχώριση τού Liddel & Scott,
  όπως διαπίστωσα εξετάζοντας και άλλα λήμματα,
  σε αντίθεση με τα ΚΟΙΝΩΣ εφαρμοζόμενα, το
  κατέβασμα τού τόνου αποτυπώνεται μόνο στα
  ουσιαστικά, και όχι στα θηλυκά επίθετα. Ως εκ τούτου
  δέχομαι απερίφραστα ότι στο συγκεκριμένο λεξικό
  το «Λέσβιος, α, ον» ισοδυναμεί με το «Λέσβιος, ία, ον».
  Αναφορικά τώρα με το «Λεσβία οικοδομή», ασφαλώς
  και το ’δα. Όμως, αν θυμάστε, είχα εκφράσει την
  παράκληση να μην βομβαρδιστώ με ατέλειωτα
  παραδείγματα χρήσης του τύπου «Λεσβία», γιατί
  άλλο ήθελα να καταδείξω (ότι -αρέσει, δεν αρέσει-
  υπάρχει κι ένας άλλος τύπος: το «Λέσβια»).

  Το είδα λοιπόν το «Λεσβία οικοδομή». Εσείς το
  «πράττω ότι αι Λέσβιαι (σ.σ. και όχι: Λεσβίαι)
  γυναίκες» το είδατε;

 45. Αγαπητέ KOSTAS,οι σημερινές ομοφυλόφιλες αυτοαποκαλούνται «λεσβίες» και όχι «λέσβιες» λόγω της φαντασίωσής τους ότι, οι γυναίκες της αρχαίας Λέσβου (ή τουλάχιστον αρκετές από εκείνες)συνήθιζαν… να επιδίδονται στον ομοφυλοφιλικό έρωτα. Όπως όμως λες η γλώσσα μετασχηματίζεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αλλάζουν και οι σημασίες τις οποίες προσδιορίζει. Έτσι είτε για «λεσβία» μιλάμε, είτε για «λέσβια», εννοούμε διαχρονικά και σε κάθε περίπτωση την κάτοικο, ή την καταγόμενη από τη Λέσβο. Επομένως η χρήση της λέξης για άλλους λόγους (και δη για αυτούς, για τους οποίους την επικαλούνται οι «λεσβίες»)καταντά προσβλητική και απαξιωτική. Καταντά ακόμη περισσότερο προσβλητική όταν επιχειρείται να επισημοποιηθεί αυτή η διαστρέβλωσή της και νομικά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν η λέξη μεταφέρεται σε άλλες γλώσσες π.χ. «lesbian». Τα υπόλοιπα είναι κρυφτούλι πίσω από τη δήθεν νοηματική διαφορά που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προκύπτει από τον τονισμό της λέξης «λεσβια» στο «ε», ή στο «ι». Η επινοημένη αυτή «διαφορά» είναι ένα σόφισμα που το καταπίνουν μόνο οι διανοητικά καθυστερημένοι και οι ετεροφυλόφοβοι.
  Επειδή λοιπόν εγώ τοποθετήθηκα εκτεταμένα (τόσο εδώ όσο και στην αμέσως προηγούμενη απάντησή μου)στο, κατά τη γνώμη μου, επουσιώδες ζήτημα που έθεσες, θα σε παρακαλούσα να τοποθετηθείς κι εσύ στο υπό συζήτησιν θέμα δηλ.
  ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, Ή ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ, Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ (εντοπιότητας κλπ.) ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑ;

 46. Εταίρα είπε:
  Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα υπόλοιπα που γράφεις, εδώ θεωρώ ότι με αδικείς. Οι απόψεις που διατύπωσα μέχρι στιγμής για την ομοφυλοφιλία, αρσενική, ή θηλυκή, και για τον τρόπο που θεωρώ ότι πρέπει να τήν αντιμετωπίζει η κοινωνία, δεν καταλαβαίνω που δείχνουν “ομοφυλοφοβία”.

  Ας σταθώ στο τελευταίο σου δείγμα για να καταλάνεις πού «δείχνεις ομοφυλοφοβία»:

  Επομένως η χρήση της λέξης για άλλους λόγους (και δη για αυτούς, για τους οποίους την επικαλούνται οι “λεσβίες”)καταντά προσβλητική και απαξιωτική.

  Aν δεν ήσουν, θα είχες επιλέξει διαφορετικές λέξεις: παραπλανητική, ανακριβής, ακόμα ακόμα, και ψεύτικη. Προσβλητική και απαξιωτική γιατί όμως;

  Και με ποιο τρόπο νομίζεις ότι «αυτές οι καταστάσεις πρέπει κάποτε να ξεπεραστούν», όταν εσύ η ίδια που ισχυρίζεσαι πως πιστεύεις σ’ αυτή την αναγκαιότητα βρίσκεις πως η χρήση της λέξης «λεσβία» ως υποδηλωτική ομοφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαξιωτική και προσβλητική; Mε το να αποδεχτούν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες την «απαξία» τους και να σκάσουν μήπως;

  Για την ετεροφυλοφοβία συμφωνώ ότι υπάρχει στον ίδιο περίπου βαθμό με την ομοφυλοφοβία, ας μην ξεχνάμε όμως ότι η πρώτη ακολούθησε την δεύτερη και είναι μια λογική και δίκαιη αντίδραση. Η ομοφυλοφοβία, όμως, ποια ακριβώς λογική έχει;

  Καλημέρα

  υ.γ.
  Ας μην ανοίξουμε το κεφάλαιο της στερεοτυπικής θηλυκότητας. Και, φιλικά στο λέω, η γυναίκα που προσπαθεί να προσαρμόζεται ή να πληροί τα «ανδρικά» κριτήρια για τη γυναικεία ομορφιά και συμπεριφορά, είναι χαμένη από χέρι.

  (jago, τσάκω ένα ωραίο θέμα)

 47. (Κostas, όπως διαπιστώνεις ο jago έχει φροντίσει για την ευθυγράμμιση των σχολίων. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζεις εσύ τη σειρά στα κείμενά σου)

 48. K.σ-Μ.,όταν κάποιος σου επικολλά ιδιότητες που δεν έχεις και ούτε θέλεις να έχεις (και ειδικά όταν οι ιδιότητες αυτές που επιδιώκει να σου επικολλήσει άπτονται της προσωπικότητάς σου, π.χ. ερωτική συμπεριφορά)τότε δεν πρόκειται όπως γράφεις για απλή «παραπλάνηση», «ανακρίβεια», «ψέμα» κλπ. αλλά για έντεχνη προσβολή και απαξίωση της προσωπικότητάς σου.
  Πουθενά δεν είπα οτι το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι προσβλητικό για τον ίδιο, ή για τους άλλους. Όταν όμως προσπαθεί να αποκτήσει για την ιδιότητά του αυτή ιστορικά, πολιτισμικά, εθνολογικά, ή οποιουδήποτε άλλου είδους ιδεολογικά ερείσματα,τότε γίνεται προσβλητικός για τους άλλους, που δεν «σκέφτηκαν» να χρησιμοποιήσουν παρόμοια ερείσματα για την ετεροφυλοφιλία τους.
  Κατά συνέπεια η χρήση του πολιτισμικού-εθνολογικού-γεωγραφικού προσδιορισμού «λεσβία» για την…ιδεολογική «επικύρωση» μιας ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ερωτικής συμπεριφοράς είναι προσβλητική και απαξιωτική για όσους έχουν κάθε πολιτισμικό-ιστορικό-εθνολογικό-γεωγραφικό δικαίωμα να φέρουν αυτόν τον προσδιορισμό. Επιπλέον η χρήση του όρου από τις «λεσβίες» συνιστά επιθετική και συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία.

  Ούτε πήγα να ανοίξω κανένα κεφάλαιο για κάποια ανύπαρκτη στερεοτυπική θηλυκότητα περί «ορθής» θηλυκής ομορφιάς και συμπεριφοράς, η οποία θα εκπληρεί τα εξίσου ανύπαρκτα στερεοτυπικά ανδρικά κριτήρια (αφού σε άλλον αρέσουν οι λεπτές, σε άλλον οι παχουλές, σε άλλον οι «γατούλες», σε άλλον οι «αγριόγατες», σε άλλον οι μορφωμένες, σε άλλον οι χαμηλοβλεπούσες κλπ κλπ.). Αλλά η θηλυκότητα, όπως και η αρρενωπότητα είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα μιας στοιχειώδους, πρωτογενούς και διαχρονικής αρμονίας,προκαταβολικά δοσμένης από τη φύση, η έλλειψη τής οποίας γίνεται αντιληπτή, τόσο από τους ετεροφυλόφιλους, όσο και από τους ομοφυλόφιλους. Ένα αρσενικό, ή θηλυκό σώμα, που κινείται, εκφράζεται, προβάλλεται κλπ. σαν να ήταν του άλλου φύλου, δεν θεωρείτο αρμονικό σε καμία εποχή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση απλώς θέμα στερεοτύπων, ή κριτηρίων της κάθε εποχής.

 49. Αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ,

  εκπλήσσομαι! AN διάβασες την προηγούμενη μου τοποθέτηση
  στις διευκρινίσεις σου περί της παραμέτρου «επίσημη γλώσσα»,
  είπα ξεκάθαρα ότι «νομίζω πως αντιλαμβάνομαι αυτό που εννοείς»,
  ενώ αναγνώρισα ότι «σε αντίθεση με το σαφέστατο (σ.σ. και όχι
  “υποτίθεται” σαφέστατο) Λέσβια ο προσδιορισμός “λεσβιακός”
  όντως είναι αμφίσημος και κατανοείται μόνο εντός ενός σαφούς
  συμφραστικού πλαισίου». Σχεδόν… συμφώνησα δηλαδή μαζί σου!
  Επομένως αδυνατώ ν’ αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο μού
  επανέλαβες το -όπως επισήμανε κι ο Αιρετικός- αξιοσημείωτο
  επιχείρημά περί προσπάθειας επισημοποίησης μιας υποσημασίας
  που δεν έχει κανένα, μα κανένα πολιτισμικό, εθνολογικό ή
  γεωγραφικό έρεισμα!

  Πέραν τούτου, επίσης αδυνατώ ν’ αντιληφθώ για ποιον λόγο με καλείς
  να τοποθετηθώ επί ενός ζητήματος το οποίο ΗΔΗ σχολίασα με
  απόλυτη σαφήνεια! Διότι αφού πρώτα παρέθεσα μερικά ενδεικτικά
  παραδείγματα σημασιακών αλλαγών και ανέφερα ότι το φαινόμενο
  αυτό «συνδέεται πέραν των αμιγώς γλωσσικών παραγόντων και με
  (σ.σ. η ταμπακιέρα!) κοινωνικές, ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές
  παραμέτρους», επισήμανα -κι αν δεν απατώμαι, εσύ συμφωνησες-
  ότι «-καλώς ή κακώς- δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως εγγύηση ότι
  η σημασιακή αλλαγή θα απηχεί τα πραγματικά δεδομένα και όχι
  ταμπού, προκαταλήψεις και άλλου είδους αλλοιωμένες πεποιθήσεις».
  Εσύ λοιπόν ΓΙΑΤΙ εξακολουθείς να με ρωτάς για κάτι το οποίο
  -όπως η ίδια συμφώνησες- δεν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κριτήριο
  στην περίπτωση των σημασιακών αλλαγών;

  Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για το σχόλιο σου ότι μόνο
  οι διανοητικά καθυστερημένοι και οι ετεροφυλό(φιλο)φοβοι καταπίνουν
  το σόφισμα τής επινοημένης διαφοράς μεταξύ των δύο διαφορετικά
  τονισμένων τύπων. Αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος, δεν πρόκειται
  να σου επιστρέψω τον λογισμό.

  Για το υποτιθέμενο δε κρυφτούλι «πίσω από τη δήθεν νοηματική διαφορά
  που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προκύπτει από τον τονισμό της λέξης “λεσβια”
  στο “ε” ή στο “ι”», πρώτον θα σου υπενθυμίσω για μία ακόμη φορά
  την απάντησή που σου έδωσα («δεν κρύβομαι, ούτε καλά ούτε άσχημα»)
  και την οποία εσύ διάβασες, δέχθηκες, ωστόσο μυστηριωδώς και
  ανεξηγήτως τώρα δεν λαμβάνεις υπ’ όψιν, και δεύτερον, τι ακριβώς θα πει
  «επινοημένη»; Όλες οι λέξεις… κάποτε και για κάποιο λόγο επινοήθηκαν,
  ή μήπως κάνω λάθος; Τι επιχείρημα λοιπόν είναι αυτό; Και το «λεσβιάζω»
  … ΚΑΠΟΤΕ επινοήθηκε! Πριν δεν υπήρχε! Όσον για τη σημασία
  τού τονισμού, εντάξει, δεν θ’ αποδείξουμε τώρα πως δεν είμαστε ελέφαντες…
  Μίλησα για τα ομόηχα, να το προσπαθήσω λοιπόν και με μερικά παρώνυμα:

  πρόγονος – προγονός (παιδί από προηγούμενο γάμο)
  κανόνας – κάνονας (ποινή σε εξομολογούμενο πιστό)
  κουρά – κούρα
  μπουζί -μπούζι (ψοφόκρυο)
  νόμος – νομός κ.α.

  Ή και με περιπτώσεις όπου παρά τον ίδιο τονισμό η σημασία διαφοροποιείται
  εντελώς ανάλογα με το αν έχουμε ασυνίζητο ή συνιζημένο τύπο. Ένα πολύ
  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίθετο «δόλιος». Ίδια ορθογραφία, ίδιος
  τονισμός, όμως άλλο «δό-λι-ος» κι άλλο «δό-λιος». Λοιπόν; Υπήρχε αυτή
  η διαφορά ανέκαθεν (αν μπορούμε στη γλώσσα να μιλάμε για «ανέκαθεν»);
  Προφανώς όχι. Κάποιος την επινόησε. Κι εμείς τη δεχθήκαμε. Τι αποδεικνύεται
  λοιπόν;

  Ας κρατήσουμε λοιπόν το επιχείρημα περί προσπάθειας επισημοποίησης
  μιας ατεκμηρίωτης υποσημασίας, κι ας αφήσουμε τα υπόλοιπα περί
  «υποτιθέμενων» διαφορών και λεξικολογικών επινοήσεων.

 50. Kostas, πραγματικά δεν καταλαβαίνω πού το πας σε αυτή τη συζήτηση.
  Πιστεύεις δηλ. ότι άλλο το «λεσβία» και άλλο το «λέσβια»; Δηλ. κατ’ εσέ «λεσβία» είναι η αρχαία –και …ομοφυλόφιλη…- που κατάγεται από τη Λέσβο και οι σημερινές ομοφυλόφιλες «κληρονόμοι» της, που «δικαιούνται» να την επικαλούνται ιδεολογικά; Eνώ «λέσβια» είναι η σημερινή κάτοικος, ή η καταγόμενη από τη Λέσβο; Και άρα δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης, ή σύγχυσης των δύο «διαφορετικών» όρων;
  Τότε δεν κρύβεσαι απλώς πίσω από μια παπαρούνα αλλά, πίσω από έναν τόνο σε μια λέξη. Και φυσικά θα πρέπει να αποδείξεις, είτε ότι δεν είσαι ελέφαντας, είτε ότι ο τόνος πίσω από τον οποίο κρύβεσαι είναι γραμματική, και σημασιολογική πολυκατοικία.
  Θεωρώ το «επιχείρημα του τόνου», ως υποκριτικό σόφισμα. Σήμερα όποιον και να ρωτήσεις πού πηγαίνει ο νους του όταν ακούει τη λέξη «λεσβια» (ανεξαρτήτως πού πέφτει ο τόνος) θα σκεφτεί πρώτα απ’ όλα την γνωστή σεξουαλική ιδιαιτερότητα, ή θα χαμογελάσει πονηρά. Η αληθινή πονηριά όμως δεν βρίσκεται σε αυτόν (αφού έτσι έχουν δρομολογηθεί τα νοητικά του αντανακλαστικά) αλλά σε αυτούς που προσποιούνται ότι δήθεν «κατανοούν» τις –ανύπαρκτες- διαφορές που απορρέουν από τον διαφορετικό τονισμό της λέξης. Τα παραδείγματα διαφορετικού τονισμού που παραθέτεις είναι ατυχέστατα: οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί π.χ. την εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στις λέξεις «νομός» και « νόμος» αλλά, μόνο ένας που τού αρέσει να ανακαλύπτει πράγματα τα οποία ο ίδιος έχει κρύψει , θα βρει διαφορές ανάμεσα στις λέξεις «λεσβία» και «λέσβια».
  Στην περίπτωση που δεν είναι υποκριτής είναι, είτε διανοητικά καθυστερημένος και τρώει ό,τι κουτόχορτο του πασσάρουν, είτε ομοφυλόφιλος με πρόβλημα ταυτότητας, είτε ομοφυλόφιλος ετεροφυλόφοβος, είτε κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Ειλικρινής πάντως δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι.
  Μπορείς να μου επιστρέψεις όποιον χαρακτηρισμό θέλεις.

 51. λεσβία Ο4 η ομοφυλόφιλη γυναίκα.
  λεσβιακός Ε1 1 αυτός που σχετίζεται με τη Λέσβο ή τους Λεσβίους 2 αυτός που σχετίζεται με τη γυναικεία ομοφυλοφιλία: ~ έρωτας/σχέση.
  λεσβιασμός Ο54 η γυναικεία ομοφυλοφιλία.

  Μήνυση, μήνυση στον Μπαμπινιώτη! Αίσχος!

 52. λεσβία (η) ουσ. [θηλ. του αρχ. επιθ. λέσβιος – Λέσβος] (Κ κ. λεσβιάς, -άδος) γυναίκα ομοφυλόφιλη.

  λεσβιάζω ρ. [- αρχ. λεσβιάζω – Λέσβος] (για γυναίκες) ασελγώ με ομόφυλη.

  λεσβιακός -ή, -ό επιθ. [- Λέσβιος] ο της Λέσβου ήτων Λεσβίων: λεσβιακή ποίηση || ο χαρακτηρισμός του λεσβιασμού: λεσβιακός έρωτας – λεσβιακή διαστροφή.

  λεσβιασμός (ο) ουσ. [- λεσβιάζω] γυναικεία ομοφυλοφιλία.

  λέσβιος -ια κ. ία, -ιο επιθ. [- αρχ. λέσβιος – Λέσβος] ο από τη νήσο Λέσβο || θηλ. η λεσβία ως ουσ., || λέσβιος κανών, μολύβδινος κανόνας που μπορεί να κάμπτεται χρησιμοποιούμενος για τη μέτρηση ανώμαλων επιφανειών.
  —————————————-
  Μήνυση και στον Φυτράκη! Μήνυση!

 53. Τα υπόλοιπα είναι κρυφτούλι πίσω από τη δήθεν νοηματική διαφορά που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προκύπτει από τον τονισμό της λέξης “λεσβια” στο “ε”, ή στο “ι”. Η επινοημένη αυτή “διαφορά” είναι ένα σόφισμα που το καταπίνουν μόνο οι διανοητικά καθυστερημένοι και οι ετεροφυλό[φιλο]φοβοι.

  Έχω IQ ραδικιού και είμαι μια γριέντζω αδερφή. Εντάξει τώρα; Μήπως να σου κάνω καμιά μηνυσούλα που έρχεσαι και προσβάλλεις κατ’ αυτό τον τρόπο; Κατά τα άλλα το «λεσβία» σε μάρανε.

  όταν κάποιος σου επικολλά ιδιότητες που δεν έχεις και ούτε θέλεις να έχεις (και ειδικά όταν οι ιδιότητες αυτές που επιδιώκει να σου επικολλήσει άπτονται της προσωπικότητάς σου, π.χ. ερωτική συμπεριφορά) τότε δεν πρόκειται όπως γράφεις για απλή “παραπλάνηση”, “ανακρίβεια”, “ψέμα” κλπ. αλλά για έντεχνη προσβολή και απαξίωση της προσωπικότητάς σου.

  Όμως όταν εσύ μας μας χαρακτηρίζεις «διανοητικά καθυστερημένους και οι ετεροφυλό[φιλο]φοβους» δεν κάνεις «έντεχνη προσβολή και απαξίωση της προσωπικότητας».

  η χρήση του όρου από τις “λεσβίες” συνιστά επιθετική και συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία.

  Όπως και τα ανέκδοτα για τους Πόντιους, τους (χασισο)Κρητικούς, τους υβριστικούς προσδιορισμούς «Κραβαρίτης», «Βλάχος», όλους τους χαρακτηρισμούς του Δαυλού κατά των Χριστιανών, το «τουρκόσποροι» που ξέρουμε πολύ καλά πως ξεκίνησε και πως χρησιμοποιείται σήμερα, τα χαριτωμένα συνθήματα των «φιλάθλων» σαν το «Αλβανοί» και το «Σλάβοι» και πάρα πολλά άλλα παραδείγματα που ξέρουμε όλοι μας.

  Ερώτηση Εταίρα: εσείς γιατί δεν κάνετε μήνυση στην Εκκλησία για την υποτιμητική χρήση του όρου «Ελληνας»;

  η θηλυκότητα, όπως και η αρρενωπότητα είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα μιας στοιχειώδους, πρωτογενούς και διαχρονικής αρμονίας, προκαταβολικά δοσμένης από τη φύση, η έλλειψη τής οποίας γίνεται αντιληπτή, τόσο από τους ετεροφυλόφιλους, όσο και από τους ομοφυλόφιλους. Ένα αρσενικό, ή θηλυκό σώμα, που κινείται, εκφράζεται, προβάλλεται κλπ. σαν να ήταν του άλλου φύλου, δεν θεωρείτο αρμονικό σε καμία εποχή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση απλώς θέμα στερεοτύπων, ή κριτηρίων της κάθε εποχής.

  «Αρμονικό»; Τι όριζεις αρμονικό σε έναν άνθρωπο, είναι αρμόζουσα η ανδρογύναιη συμπεριφορά της Χίλαρυ Κλίντον πχ σύμφωνα με τα δικά σου «κριτήρια» περί αρμονικότητας; Τελικά, κι εσείς έχετε το δικό σας «Ιερόν Πηδάλιον»…

  Σήμερα όποιον και να ρωτήσεις πού πηγαίνει ο νους του όταν ακούει τη λέξη «λεσβια» (ανεξαρτήτως πού πέφτει ο τόνος) θα σκεφτεί πρώτα απ’ όλα την γνωστή σεξουαλική ιδιαιτερότητα, ή θα χαμογελάσει πονηρά.

  Για όνομα! Δεν χρειάζεται ούτε καν να ξεστομίσεις «λεσβία» για να χαμογελάσεις πονηρά! Αριστοφάνη έχεις διαβάσει ποτέ; Ή έστω, βλέπεις Λάκη Λαζόπουλο;

  Στην περίπτωση που δεν είναι υποκριτής είναι, είτε διανοητικά καθυστερημένος και τρώει ό,τι κουτόχορτο του πασσάρουν, είτε ομοφυλόφιλος με πρόβλημα ταυτότητας, είτε ομοφυλόφιλος ετεροφυλόφοβος, είτε κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Ειλικρινής πάντως δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι.

  Περιέγραψες με ακρίβεια κι εμβρίθεια ψυχιάτρου τον αβυσσαλέο ψυχικό κόσμο μου. Για τους άλλους δεν ξέρω.

 54. «Ερώτηση Εταίρα: εσείς γιατί δεν κάνετε μήνυση στην Εκκλησία για την υποτιμητική χρήση του όρου “Ελληνας”; »

  «Τελικά, κι εσείς έχετε το δικό σας “Ιερόν Πηδάλιον”…»

  Εμείς; Ποιοί εμείς;(!)
  Κατά τα άλλα, βαράς τόσο πολύ στον γάμο του Καραγκιόζη που σχεδόν με διασκεδάζεις.

 55. Εγώ βαράω ή εσύ που ρίχνεις ολόκληρα κατεβατά με απαξιώσεις και προσβολές; Μάλλον εσύ αυτοπροσκαλέστηκες στο γάμο του Καραγκιόζη[sic]

 56. Αλλά για τα λεξικά του Μπαμπινιώτη και του Φυτράκη, κιχ δεν βγάζετε. Μόνο να ξεσπάτε με ομοφοβικό/ρατσιστικό μένος σε «δακτυλοδεικτούμενους» ξέρετε να κάνετε. Ξανατονίζω μια φράση σου:

  Ένα αρσενικό, ή θηλυκό σώμα, που κινείται, εκφράζεται, προβάλλεται κλπ. σαν να ήταν του άλλου φύλου, δεν θεωρείτο αρμονικό σε καμία εποχή.

  Τα είπες όλα.

 57. Μάλιστα. Εγώ νομίζω πως κατάλαβα καλύτερα τι θέλει να πει η Εταίρα. Πίσω από τη δήθεν αθώα ονομασία της Ο.Λ.Κ.Ε., κρύβεται μια ομοφυλοφιλική συνωμοσία σπίλωσης του ονόματος των κατοίκων της Λέσβου. Το κίνητρο της συνωμοσίας αυτής είναι προφανές: οι ομοφυλόφιλοι είναι κάτι κακοί άνθρωποι που ζηλεύουν τους ετεροφυλόφιλους.

  Κατάλαβα σωστά;

 58. Ένα ημιχρονάκι ακόμα να τελειώσει το ματσάκι κι επανέρχομαι. Μέχρι τότε κάντε
  παρακαλώ, αν θέλετε, λιγάκι ησυχία για ν’ ακουστεί καλύτερα: κοκοκοκοκοκοκοκο…
  Τ’ ακούσατε; Εγώ μια φορά τ’ ακούω. Σχεδόν… εκκωφαντικά!

 59. KOSTAS,

  σου είπα να μάθης πώς κλίνεται,
  αλλά εσύ κουκουρούκου.

  Είσαι άσχετος, επιμένεις κι όλας.

  Επειδή στην ονομαστική του πληθυντικού
  είναι λέσβιαι,
  αυτό δεν σημαίνει,
  ότι κι η ονομαστική του ενικού
  είναι λέσβια.
  Η ονομαστική του ενικού είναι λεσβία
  και του πληθυντικού λέσβιαι.
  Γκέγκε;

  Έπιασες ένα Liddell Scott στα χέρια σου
  και νομίζεις, ότι έμαθες Ελληνικά!
  Χου!

  Στην Ελληνική και για χιλιάδες χρόνια
  η λέξη είναι λεσβία.
  Σας παραπέμπω σε οποιοδήποτε λεξικό
  της Αρχαίας Ελληνικής θέλετε.

  Στα λεξικά της δημοτικής τύπου Μπαμπινιώτη, οι άλλων τέτοιων, που ευδοκίμησαν με την αρωγή της
  Ορθοδόξου Εκκλησίας, η λέξη απαντάται
  και ως λεσβία και ως λέσβια.
  Και λοιπόν, όπως πολύ σωστά παρατηρεί
  η εταίρα, αλλάζει τα πράγματα;
  Έχει καμμιά σημασία;

  [ Σχετικά με την Ελληνική Γλώσσα
  και τα μεθοδευμένα κτυπήματα του
  χριστιανισμού εναντίον της
  δήτε: http://www.davlos.gr/pdf/21102.pdf ]

  ΟΛΚΕ=Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή
  Κοινότητα Ελλάδας.
  Ρε KOSTAS και justAnotherGoneOff,
  αυτό το Λεσβιακή πώς θα το λένε τώρα;
  Λέσβιακη;

  Ρε τι τραβάμε στο Διαδίκτυο
  με τον κάθε ρωμηοχριστιανό
  κρυπτοντιγκιντάγκα…

 60. Ρε… χριστιανέ μου,

  γιατί βιάζεσαι τόσο πολύ να εκτεθείς; Μάθε πρώτα να διαβάζεις
  και να καταλαβαίνεις τι ακριβώς λέει ο άλλος, και μετά άνοιγε το
  στόμα σου! Όταν για παράδειγμα παρέπεμψα στο Liddel & Scott,
  λες να μην ήξερα ότι σίγουρα θα βρισκόταν κάποιος που θα μου
  «έτριβε στη μούρη» το παράδειγμα «Λεσβία οικοδομή»; Κι από
  τη στιγμή που είχα εκφράσει την παράκληση να μη βομβαρδιστώ
  με ατέλειωτα παραδείγματα χρήσης τού τύπου «Λεσβία» αφού άλλο
  ήταν για μένα το ζητούμενο, λες να… μην ήξερα πώς κλινόταν το
  επίθετο στην Αρχαία, ότι δηλαδή στο θηλυκό ο τόνος κατέβαινε;
  Το μπέρδεμα τώρα με την παράθεση τού λεξικού, εξήγησα πώς
  συνέβη. Αυτό όμως, διάολε, δε σημαίνει ότι δεν ξέρω πώς κλίνεται
  ένα κωλοεπίθετο! Μη γίνεσαι λοιπόν γραφικός και μάσα καλύτερα
  τσίκλα. Ή κάνε κανένα κρύο ντουζ. Είτε το ένα, είτε τ’ άλλο, καλό
  θα σου κάνει, δε θα σου κάνει κακό!

  Περισσότερα όμως επί της ουσίας -καλα να ’μαστε- από αύριο…

  Υ.Γ. «Ρε τι τραβάμε στο Διαδίκτυο με τον κάθε ρωμηοχριστιανό
  κρυπτοντιγκιντάγκα… »

  Αχαχαχαχαχαχα! Μπουαχαχαχαχαχαχα!

  Και φυσικά δεν γελάω τώρα για το «κρυπτοντιγκιντάγκα»…
  Όποιος κάνει ένα κλικ στο μπλογκ μου, θα καταλάβει…

 61. ΚΟSTAS,
  πολύ γελαδερός μας βγήκες.
  Κάνε ένα κόπο όμως, και σύγκρινε αυτά
  που έγραφες πρίν μερικές μέρες
  με αυτά που γράφεις τώρα
  και θα γελάσης ακόμα πιό πολύ.

 62. Κρείτων Κουσουράτος είπε:
  «Μάλιστα. Εγώ νομίζω πως κατάλαβα καλύτερα τι θέλει να πει η Εταίρα. Πίσω από τη δήθεν αθώα ονομασία της Ο.Λ.Κ.Ε., κρύβεται μια ομοφυλοφιλική συνωμοσία σπίλωσης του ονόματος των κατοίκων της Λέσβου. Το κίνητρο της συνωμοσίας αυτής είναι προφανές: οι ομοφυλόφιλοι είναι κάτι κακοί άνθρωποι που ζηλεύουν τους ετεροφυλόφιλους.
  Κατάλαβα σωστά;»

  Για τα δεδομένα του μυαλού σου, μια χαρά κατάλαβες. Θα έλεγα μάλιστα ότι ξεπέρασες τον εαυτό σου.

 63. JustAnotherGoneOff είπε:
  «“Αρμονικό”; Τι όριζεις αρμονικό σε έναν άνθρωπο, είναι αρμόζουσα η ανδρογύναιη συμπεριφορά της Χίλαρυ Κλίντον πχ σύμφωνα με τα δικά σου “κριτήρια” περί αρμονικότητας;»

  Η Χίλαρυ Κλίντον μπορεί να είναι άχαρη, μέγαιρα, σκύλα, ή δεν ξέρω τί άλλο αλλά, ακόμα κι έτσι, δεν παύει να είναι και να φαίνεται γυναίκα. Ενώ μια «λεσβία» που προσπαθεί να αντιγράψει το οποιοδήποτε αντρικό φέρσιμο δεν είναι απλώς άσχημη (δεν είναι εκεί το πρόβλημα): είναι δυσαρμονική. Το ίδιο και ένας αρσενικός που «σειέται και λυγιέται».
  Δηλ. το πρόβλημα της δυσαρμονίας δεν έχει να κάνει κυρίως με την αισθητική αλλά με την ταυτότητα.

  JustAnotherGoneOff είπε:
  «είμαι μια γριέντζω αδερφή. Εντάξει τώρα;»

  Εντάξει, εντάξει…

 64. JustAnotherGoneOff είπε:
  «Αλλά για τα λεξικά του Μπαμπινιώτη και του Φυτράκη, κιχ δεν βγάζετε. Μόνο να ξεσπάτε με ομοφοβικό/ρατσιστικό μένος σε “δακτυλοδεικτούμενους” ξέρετε να κάνετε.»
  «Μήνυση και στον Φυτράκη! Μήνυση!»
  «Μήνυση, μήνυση στον Μπαμπινιώτη! Αίσχος!»

  Αυτό ακριβώς εννούσα όταν είπα ότι δεν είσαι σε θέση να διατυπώσεις ούτε έναν απλούστατο καθημερινό συλλογισμό αλλά, κατά τα άλλα θέλεις να έχεις και …δημόσιο λόγο (τρομάρα σου!).
  Τα λεξικά λοιπόν ορθώς κάνουν και αποτυπώνουν την τρέχουσα χρήση της λέξης (αλλιώς δεν θα ήσαν λεξικά). Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να τους υποβληθεί μήνυση αφού δεν επιχειρούν να επισημοποιήσουν νομικά την υπό συζήτησιν έννοια. Μάλιστα, αν θέλουν να είναι καλά λεξικά θα πρέπει να συνεχίσουν να αναφέρουν, έστω και για ιστορικούς λόγους, την επίμαχη σημασία, έστω και στην περίπτωση που ο διαστρεβλωτικός συσχετισμός «λεσβία=ομοφυλόφιλη» απεβάλλετο κάποτε από την τρέχουσα χρήση της γλώσσας.
  Αν, πάντως, πάλι δεν κατάλαβες τα παραπάνω, μπορώ να σού τα πω ΑΚΟΜΑ πιο απλά.
  Γκέγκε; Γκέγκε.

 65. Σοφίσματα και μόνο σοφίσματα…

  @Νίκος Τζήμας & Εταίρα

  Βρε τι τραβάμε με τον κάθε ψευτο12θεούσο στρεητίλα…

  @Κώστα & Κουσουράτε

  Στου κουφού την πόρτα, βρόντα όσο θέλεις.

 66. Και μην με αναγκάσετε να σβήσω υβριστικά σχόλια, ήδη πήρατε τον πούλο απο το 12830.gr, αν χρειαστεί θα πάρετε κι από δω αν συνεχίσετε αυτό το ύφος.

 67. JustAnotherGoneOff είπε:
  » ήδη πήρατε τον πούλο απο το 12830.gr»

  Σε ό,τι μέ αφορά, δεν καταλαβαίνω γιατί πράγμα μιλάς.
  Πάντως φαίνεσαι να έχεις χάσει εντελώς την ψυχραιμία σου.

 68. Ψύχραιμος είμαι, εσύ έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι. Κουράζεις πολύ. Αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο χρήσιμο εκτός από προσβολές, ας σταματήσει η συζήτηση εδώ.

 69. Oκ, jago

  Κι εγώ κρίνω ότι τα σχόλια της Εταίρας είναι ομοφυλοφοβικά, αλλά αν είναι και σοφίσματα, επί της ουσίας, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ν’ αποδειχτεί.

  Προς το παρόν μόνον περί του τονισμού έγινε λόγος, που, βεβαίως, δεν είναι επιχείρημα για το «δικαίωμα» της χρήσης του επιθέτου «λεσβιακή» – και όχι μόνον γιατί το επιχείρημα περί του τόνου βασίζεται σε ελλιπή γνώση της γλώσσας -, και για τα υπόλοιπα που έγραψε οι απαντήσεις που έλαβε ήταν για Πόντιους, Ζωνιανούς, Κρητικούς, Βλάχους και λοιπά.

  Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το θέμα που συζητάτε (-άμε). Αν γινόταν κάποιο επίσημο σωματείο για «μειωμένης αντίληψης» ανθρώπους και είχε στον επίσημο τίτλο του το επίθετο «Ποντιακός», αν υπήρχε ένα άλλο για καλλιεργητές νταμίρας με το επίθετο «Ζωνιανιακός» ή «Κρητικός» κ.ο.κ., ίσως είχαν αυτές οι απαντήσεις κάποια σχέση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνδέω αρνητικές έννοιες (σύμφωνα με τις επικρατούσες αντιλήψεις) με την ιδιότητα της λεσβίας.

  Το ζήτημα είναι αν ένα σωματείο – ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ – μπορεί να χρησιμοποιεί έναν επιθετικό προσδιορισμό – ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ – που παραπέμπει σε συγκεκριμένη καταγωγή – ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ.

  Όσο για την θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα, καλύτερα να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Δυστυχώς, οι στερεοτυπικές εικόνες δεν προβάλλονται μόνον στις οθόνες του μυαλού των ετεροφυλοφίλων. Στην μπλογκόσφαιρα ζεις, στο ίντερνετ γενικότερα, και θα έχεις δει πολλούς gay bloggers να διαφημίζουν το straight looking τους (αρρενωπή εμφάνιση και μπάσα φωνή), κατ’ επανάληψη. Μορφή στρεητίλας είναι κι αυτή, περισσότερο κατακριτέα από την «ορίτζιναλ». Και θα έχεις δει άλλους τόσους να ζητάνε αποκλειστικά «αρρενωπούς» συντρόφους. Επομένως, δεν είναι οι μόνον ετεροφυλόφιλοι που καλλιεργούν και συντηρούν αυτές τις απόψεις, στον ίδιο ακριβώς βαθμό συμβάλλουν και οι μεν και οι δε.

  Καλός ο θυμός, αλλά με την νεοελληνική του έννοια, ας στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, αν επιθυμείς να είναι ουσιαστικές και ειλικρινείς οι συζητήσεις.

 70. …κι επειδή κι εγώ δεν έχω ιδέα περί του 12830.gr, να υποθέσω ότι πρόκειται για κάποια αρένα που βγάζει νικητές και ηττημένους, ή για κάποιο διαδικτυακό τόπο συζητήσεων;

 71. Αυτό θα είναι και το τελευταίο μου σχόλιο.

  K.σ-Μ. απ’ ό,τι βλέπω εμμένεις στα περί «ομοφυλοφοβίας» μου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί εμμένεις δεδομένου ότι ξεκαθάρισα πως το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος δεν το θεωρώ προσβλητικό ούτε για τον ίδιο, ούτε για τους άλλους. Προσωπικά μού επιβεβαιώνεις την πάγια γραμμή των ομοφυλοφίλων ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Θεωρώ ότι αυτή τους η τακτική είναι χαρακτηριστικά ετεροφυλοφοβική και πιστεύω ότι εσύ, μάλλον άθελα, τους βοηθάς να την συντηρούν.

  Γράφεις επίσης:
  «Όσο για την θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα, καλύτερα να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Δυστυχώς, οι στερεοτυπικές εικόνες δεν προβάλλονται μόνον στις οθόνες του μυαλού των ετεροφυλοφίλων. Στην μπλογκόσφαιρα ζεις, στο ίντερνετ γενικότερα, και θα έχεις δει πολλούς gay bloggers να διαφημίζουν το straight looking τους (αρρενωπή εμφάνιση και μπάσα φωνή), κατ’ επανάληψη. Μορφή στρεητίλας είναι κι αυτή, περισσότερο κατακριτέα από την “ορίτζιναλ”. Και θα έχεις δει άλλους τόσους να ζητάνε αποκλειστικά “αρρενωπούς” συντρόφους. Επομένως, δεν είναι οι μόνον ετεροφυλόφιλοι που καλλιεργούν και συντηρούν αυτές τις απόψεις, στον ίδιο ακριβώς βαθμό συμβάλλουν και οι μεν και οι δε. »

  Κατ’ αρχήν δεν ζω ούτε στη μπλογκόσφαιρα ούτε «στο ίντερνετ γενικότερα». Στο διαδίκτυο δεν ψάχνω κι ούτε έχω δει gay bloggers κλπ. Ζω στην πραγματική ζωή και αυτό που έχω δει κατ’ επανάληψιν είναι η δυσαρμονική εικόνα «γυναικών» που κρατούν μάγκικα το τσιγάρο και έχουν σηκωμένα τα μανίκια του -αντρικού- πουκαμίσου τους και ξεκούμπωτα τα επάνω μπροστινά κουμπιά, για να προβάλλουν, όχι φυσικά το μπούστο τους αλλά, τις …τρίχες στο στήθος τους. Επίσης έχω δει την δυσαρμονική εικόνα «αντρικών» κώλων, που παρελαύνουν με στριγκάκια και στολισμένοι με κουνελίστικες φουντίτσες. Έχω δει δηλ. αυτά που γνωρίζει και ο περισσότερος κόσμος και αυτά που προβάλλουν οι «υπερήφανοι» ομοφυλόφιλοι στα καρναβάλια και στα πανηγύρια. Είναι φυσικά αναφαίρετο δικαίωμά τους αλλά, πρέπει όπως με προτρέπεις, «για την θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα, καλύτερα να κάνω πως δεν καταλαβαίνω», για να μην κατηγορηθώ για «ομοφυλοφοβία»;
  Είχα επίσης την σπάνια τύχη να γνωρίσω κι ένα-δυό σοβαρούς ομοφυλόφιλους, συμφιλιωμένους με αυτό που είναι, οι οποίοι χαίρονται τη ζωή τους, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ. Και οι οποίοι είχαν απόλυτη επίγνωση των ΟΡΙΩΝ των επιλογών τους, χωρίς να τρέφουν την συμπλεγματική ψευδαίσθηση ότι «δικαιούνται» να ζήσουν μια «φυσιολογική» ζωή (π.χ. να υιοθετήσουν παιδιά). Για τους ανθρώπους αυτούς αισθάνομαι βαθιά εκτίμηση.

  Από πλευράς μου με εκφράζει απόλυτα αυτό που είπε περαπάνω ο Αιρετικός: «τώρα θεωρούμε ότι είναι της μοδός να τασσόμαστε στο πλευρό των ομοφυλοφίλων ό,τι και αν συμβαίνει. Ε όχι, εγώ δεν τάσσομαι άκριτα υπέρ ή κατά κανενός.» Δεν καταλαβαίνω πού εντοπίζεις ομοφυλοφοβία σε αυτό.

 72. Μην έχουμε για γλωσσολογικό πρότυπο τον Μπαμπινιώτη με το… «αφτί» και το «αβγό». Ήμαρτον.

  Σε ό,τι αφορά τους ομοφυλοφίλους, προσωπικά δεν μου αρέσει αυτό το τσίρκο των gay pride παρελάσεων. Το βρίσκω εξ ίσου γελοίο με το να βγουν πεντακόσιοι μουστακαλήδες με μπυροκοιλιές, τρίχα για πουλόβερ, ανοιχτό πουκάμισο, το ζωνάρι λυμένο για καυγά και το μαντζαφλάρι έξω και να την πέφτουν σ’ό,τι θηλυκο βρουν μπροστά τους (ακόμη και γατί) για να γιορτάσουν το «straight pride», ενώ απ’τα καγκουρεμένα YouDie (συγγνώμη, ήθελα να πω Hyundai) τους ακούγεται στη διαπασών το «Είσαι αμαρτωλή, δε σε θέλω πια», με τα μπάσα να παραμορφώνουν τόσο που κάθε μπάσα νότα να ακούγεται σαν πορδή.

  Από την άλλη, πιθανώς να μπορούσα να κατηγορηθώ για ομοφυλοφοβία, καθώς δεν μπαίνω με τίποτα σε εκκλησίες, μοναστήρια, κατηχητικά, εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία και εκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς, ούτε πλησιάζω κοντά σε παπά, καλόγερο ή θεολόγο.

  Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι δεν τάσσομαι άκριτα υπέρ κανενός και έχω γραμμένες εκεί που δεν πιάνει μελάνι τις κοινωνικοπολιτικές μόδες της εκάστοτε εποχής. Αν δω ότι κάποιος έχει άδικο ή κάνει χαζομάρες ή, ακόμα χειρότερα, εγκληματεί, θα στηλιτεύσω την πράξη, ανεξαρτήτως του αν ο στηλιτευόμενος είναι μέλος κάποιας «ευαίσθητης» ομάδας, την οποίαν η πολιτική ορθότης επιβάλλει να διατηρούμε στο απυρόβλητο.

 73. Αιρετικέ,
  όλες σου οι παρεμβάσεις ήταν πολύ εύστοχες!
  Έχεις πολύ ξεκαθαρισμένες απόψεις.
  Είσαι πολύ σωστός.
  Εύγε!

 74. Απαντώ εφ’ όλης της ύλης απευθυνόμενος τόσο στην ΕΤΑΙΡΑ όσο και
  στον Νίκο Τζήμα:

  Αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ,

  με ρώτησες πού το πάω σ’ αυτή τη συζήτηση. Επειδή λοιπόν αναγνωρίζω
  πως θ’ ακουγόταν κοινότοπο αν απαντούσα «πουθενά», επιχειρώ για μία
  ακόμη -και πολύ φοβάμαι, ύστατη- φορά να γίνω έστω και στοιχειωδώς
  κατανοητός:

  Από την πρώτη κιόλας στιγμή λοιπόν που παρενέβην επί της ουσίας
  σ’ αυτή τη συζήτηση, δηλ. από το 2ο μου σχόλιο και μετά, έθιξα σε απλά,
  τοις πάσι κατανοητά Ελληνικά, δύο και μόνο δύο πολύ συγκεκριμένες
  γλωσσικές παραμέτρους: πρώτον, το αν στη γλώσσα αυτή που σήμερα
  μιλάει η πλειονότητα των Ελλήνων και ονομάζουμε «Νεοελληνική κοινή»
  (ΝΕΚ), υπάρχει το τονιζόμενο στην προπαραλήγουσα πατριδωνυμικό
  «Λέσβια», και δεύτερον, το κατά πόσο επηρεάζει ο τονισμός μιας λέξης
  τη σημασία της. Για τον φόβο δε των Ιουδαίων -σχεδόν εν… προγνώσει,
  όπως επανειλημμένα σχολιάσα!-, εξέφρασα την παράκληση να μη
  βομβαρδιστώ με ατέλειωτα παραδείγματα χρήσης τού τονιζόμενου
  στην παραλήγουσα «Λεσβία», γιατί δεν ήταν το θέμα αυτό˙ δεν
  αμφισβητούσα δηλαδή τον αρχαίο-λόγιο τύπο, αλλά επικαλούμουν
  και αντιπρότεινα τον έτερο που ΔΕΝ είναι αμφίσημος.

  Στην πρώτη σου τώρα απάντηση, με κατηγόρησες πως κρύβομαι
  υποκριτικά «πίσω από τόνους, οξείες, βαρείες, περισπωμένες κλπ.»
  αντί να πάρω θέση για την ταμπακιέρα – για το ποια δηλαδή πολιτισμική,
  εθνολογική ή γεωγραφική ιδιότητα επικαλούνται οι ομοφυλόφιλες
  που χρησιμοποιούν το επίμαχο όνομα.

  Έτσι λοιπόν -παρότι ελάχιστα με απασχολούσε η όλη αντιπαράθεση-
  ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση-πρόκλησή που μου απηύθυνες,
  πήρα θέση εξηγώντας -εν τάχει μεν, αλλά θέλω να πιστεύω επί της ουσίας-
  γιατί και με ποιον τρόπο κάποιες λέξεις με το πέρασμα τού χρόνου παύουν
  να σημαίνουν (μόνο) το Α και αρχίζουν να σημαίνουν (και) το Β. Είπα λοιπόν
  δυο-τρία πράγματα και εσύ συμφώνησες. Μου επισήμανες ωστόσο μια
  σημαντική λεπτομέρεια: ότι άλλο πράγμα είναι η ανεπίσημη χρήση τής
  γλώσσας, και άλλο η επίσημη. Αυτό λοιπόν μού αντέταξες κι εγώ είπα ρητά
  ότι το αντιλαμβάνομαι. Και μάλιστα και με το παραπάνω, αφού πήρα θέση
  και για κάτι που δεν με είχες καλέσει να σχολιάσω: τον επιθετικό
  προσδιορισμό «λεσβιακός» τον οποίο και χαρακτήρισα αμφίσημο.

  Το γεγονός αυτό φυσικά, δίνει και την καλύτερη απάντηση σε σένα, αγαπητέ
  Νίκο Τζήμα, που ΧΩΡΙΣ να διαβάσεις ή να καταλάβεις ή να λάβεις καν υπ’ όψιν
  αυτό που είχα γράψει 18 ολόκληρα σχόλια πιο πριν, έσπευσες να πουλήσεις
  και… πνεύμα ρωτώντας εάν «αυτό το Λεσβιακή» θα πρέπει τώρα να το λένε…
  «Λέσβιακη;». Και φυσικά η απάντηση σ’ αυτό το ανεξηγήτως τεθέν ερώτημα
  δεν θα μπορούσε παρά να είναι… αρνητική, αφού τοσο στην Αρχαία όσο
  και στην… ανύπαρκτη ΝΕΚ, καμία λέξη δεν τονίζεται πιο πάνω από την
  προπαραλήγουσα. Και δεν τονίζεται πιο πάνω από την προπαραλήγουσα
  όχι επειδή αυτό λέει ο κανόνας, αλλά επειδή… δεν το αντέχουν τ’ αφτιά μας!

  Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι αντιλαμβάνομαι απόλυτα τι εννούσες όταν με
  προέτρεψες να κάνω τον κόπο να ξαναδιαβάσω αυτά που έγραφα πριν από
  μερικές μέρες για να… γελάσω ακόμα περισσότερο. Όντως είχες απόλυτο
  δίκιο. Ακόμα κρατώ την κοιλιά μου!

  Παρότι λοιπόν, αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ, το όλο ζήτημα είχε πλέον αναχθεί στο
  ερώτημα κατά πόσο είναι ορθό μια αμφιλεγόμενη έννοια να επιχειρείται τώρα
  να επισημοποιηθεί και να παγιωθεί νομικά, εντελώς ξαφνικά και αμέσως
  μετά την παρέμβαση τού Νίκου Τζήμα για τις τρεις λεξικολογικές παραθέσεις
  μου, ξέχασες εντελώς όλα αυτά για τα οποία είχες και είχα συμφωνήσει, και
  ξανάρχισες να με ρωτάς τα ίδια ακριβώς πράγματα:

  «ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, Ή ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ, Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ (εντοπιότητας κλπ.)
  ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ
  ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑ;».

  Με κάλεσες λοιπόν να τοποθετηθώ για κάτι που είχα ήδη σχολιάσει και το
  οποίο -όπως η ίδια είχες συμφωνήσει- δεν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κριτήριο
  στην περίπτωση των σημασιακών αλλαγών. Και σαν να μην έφτανε αυτό,
  άρχισες πάλι να με κατηγορείς ότι… κρύβομαι! Εγώ λοιπόν «πού το πάω»,
  αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ, ή εσύ;

  Επανερχόμενος τώρα στην παρέμβαση για την οποία έκανα λόγο πιο πάνω
  και η οποία στάθηκε αφορμή ν’ αλλάξει άρδην η στάση σου, ο Νίκος Τζήμας
  αφ’ ενός μεν ΔΕΝ αναγνώρισε την ύπαρξη τής ΝΕΚ, παρά μόνο μιας γλώσσας
  που ονομάζεται «Ελληνικά» (πιθανόν εκείνης τής… προγιγνώσκουσας με
  τις… εκατομμύρια λέξεις), αφ’ ετέρου δε επισήμανε ότι με το «Λέσβιος, α, ον»
  τού Liddel & Scott στην πραγματικότητα εννοείται «Λέσβιος, ία, ον». Και όντως
  στην περίπτωση αυτή έτσι είχαν τα πράγματα – κάτι που, νομίζω, αναγνώρισα
  αμέσως. Παρότι, βλέπεις, δεν μου διέφευγε το… φοβερό μυστικό ότι στα θηλυκά
  δευτερόκλιτα ο τόνος κατέβαινε (ακόμα κι ο τελευταίος αγράμματος λέει: «η Αγία
  Τάδε κι η Οσία Δείνα», η Δικαία κι η κυρία… Κατίνα), παρασυρόμενος από τη
  φράση «αι Λέσβιαι γυναίκες» και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αντίθεση
  με τα κοινώς εφαρμοζόμενα ο καταβιβασμός τού τόνου στο εν λόγω λεξικό
  αποτυπώνεται μόνο στα ουσιαστικά, και όχι στα επίθετα -για την ακρίβεια, όχι
  σε ΟΛΑ αφού π.χ. στο επίσης δευτερόκλιτο τρικατάληκτο «άξιος» διαβάζουμε
  «άξιος, ία, ον»!- συμπεριέλαβα μαζί με τις παραπομπές στα δύο λεξικά τής
  Νεοελληνικής κοινής ΚΑΙ την πηγή αυτή.

  Εσύ βέβαια, Νίκο Τζήμα -όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο- άδραξες αμέσως
  την ευκαιρία να βγάλεις λίγο… δασκαλίκι. Από μια άποψη κατανοητό. Ωστόσο
  επειδή είναι το χούι μου -και ασφαλώς ξέρεις τι λένε για το χούι τού ανθρώπου-
  όταν βλέπω λαϊκισμούς να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για μη μένουν
  αναπάντητοι, επαναμβάνω το ερώτημα: όταν παρέπεμψα στο εν λόγω λεξικό,
  ακόμα κι αν υποθέσουμε πως μέχρι τότε… αγνοούσα ότι στο θηλυκό ο τόνος
  κατέβαινε, βλέποντας το παράδειγμα «Λεσβία οικοδομή», ε δεν θα την
  ανακάλυπτα πια τη ρημάδα την… Αμερική; Εκτός αυτού, είχα ή δεν είχα
  παρακαλέσει «να μη βομβαρδιστώ με ατέλειωτους καταλόγους παραδειγμάτων
  χρήσης τού πατριδωνυμικού Λεσβία» γιατί ήλπιζα (τρομάρα μου!) ότι είχε γίνει
  αντιληπτό «τι ακριβώς ήθελα να καταδείξω με την παρέμβασή μου»; Και τέλος,
  για το «Λέσβιαι γυναίκες» που -κακώς- επικαλέστηκα πάνω στη φούρια μου
  να βρω όσο περισσότερα παραδείγματα γινόταν για τον τύπο «Λέσβια», το
  θεωρείς το πιθανότερο πράγμα τού κόσμου ένας άνθρωπος που είναι σε θέση
  να διασκευάσει τις φοβερές ατάκες τού Κουσουράτου σε… «πολιτικά ορθό»
  (αρχαιοελληνικό) λόγο και που στο προσωπικό του ιστολόγιο κάνει φύλλο και
  φτερό τα βιβλικά κείμενα αναλύοντας ακόμα και το κόμμα, να μην έχει ακούσει
  ποτέ του φράσεις όπως «αι άγιαι Οικουμενικοί Σύνοδοι» ή «αι άγιαι εικόνες»;
  Δηλαδή πόσα θες να μας τρελλάνεις, άνθρωπέ μου;

  Τι διάβολο λοιπόν; Τόσο δύσκολο πια είναι να γίνει κανείς κατανοητός;
  Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το μόνο που μ’ ενδιέφερε εδώ εξ αρχής, δεν
  ήταν να υπερασπιστώ σώνει και καλά την Ο.Λ.Κ.Ε. ούτε βέβαια ν’ αμφισβητήσω
  τον αρχαίο- λόγιο τύπο «Λεσβία», αλλά να αντικρούσω πρώτον, τον εντελώς
  ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ και ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ισχυρισμό περί ανυπαρξίας τού τύπου
  «Λέσβια» και δεύτερον, την επίσης εξωφρενική θέση ότι οι δύο διαφορετικά
  τονιζόμενοι τύποι δεν συνιστούν διαφορά; Αυτά ήταν που με τσύγκλησαν,
  και γι’ αυτό παρενέβην. Στην πραγματικότητα, μέχρι τότε παρακολουθούσα
  το όλο θέμα εξ αποστάσεως˙ μού ήταν σχεδόν αδιάφορο. Γι’ αυτό άλλωστε
  και το πρώτο μου σχόλιο («Συνεσόμεθα νυν του λευκοί γενέσθαι.») δεν ήταν
  επί της ουσίας. Αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι, μόνο άσχετο δεν ήταν…

  Επί της ουσίας τώρα, ο πρώτος -επιεικώς αστείος- ισχυρισμός ότι το «Λέσβια»
  υπάρχει μόνο στην φαντασία τού JustAnotherGoneOff «και στη φαντασία κάτι
  αστοιχείωτων ομοφυλοφίλων γυναικών που μιλούσαν στη τηλεόραση» (στη
  συνέχεια προστέθηκε: «και στη φαντασία του Μπαμπινιώτη, Φυτράκη και
  αμέτρητων άλλων τέτοιων ασχέτων»), ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΗΚΕ. Καταρρίφθηκε.
  Μπουμμμ! Διότι όπως μας διαβεβαιώνουν τα περισσότερα λεξικά τής -πάλι
  θα το πω, δεν αντέχω-… ανύπαρκτης ΝΕΚ, ο τύπος Λέσβια -σε πείσμα
  κάποιων στρουθοκαμηλιζόντων και μ’ όποιο τρόπο κι αν προέκυψε!- τελικά,
  ω του θαύματος, ΥΠΑΡΧΕΙ! Λέγεται. Χρησιμοποιείται. Εσύ η ίδια, αγαπητή
  ΕΤΑΙΡΑ, δεν ήσουν που στην προτελευταία σου απάντηση προς τον
  JustAnotherGoneOff είπες αυτολεξεί ότι τα λεξικά «ορθώς κάνουν και
  αποτυπώνουν την ΤΡΕΧΟΥΣΑ χρήση της λέξης» Λέσβια; Συμφώνησες
  λοιπόν ή δεν συμφώνησες μ’ αυτό που είχα πει κι εγώ στον Νίκο Τζήμα,
  ότι δηλαδή από τη στιγμή που «πάρα πολλοί άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο
  επιμένουν να βάζουν τον τόνο στην προπαραλήγουσα (Λέσβια), δικαίως
  αποτυπώθηκε το γεγονός αυτό με την καταχώριση τού επίμαχου τύπου στα
  δύο λεξικά που μνημόνευσα»;

  Το πιο αστείο δε -για να μην πω… τραγικό!- στην όλη υπόθεση, ξέρετε ποιο
  είναι; Ότι τον τύπο «Λέσβια», εκτός από τους φαντασιόπληκτους, τους
  αστοιχείωτους, τις… λεσβίες, τους ρωμιοχριστιανούς κρυπτοντιγκιντάγκες
  και τους… πανάσχετους Μπαμπινιώτηδες και «άλλους τέτοιους», τον
  μνημονεύουν και τον αποδέχονται ακόμα και οι… ακόμα και οι ίδιοι οι…
  Λέσβιοι που κινήθηκαν κατά της Ο.Λ.Κ.Ε.!! Μάλιστα, αγαπητοί μου:
  ο κ. Λάμπρου και οι κυρίες Ρόδου και Κουβαλάκη μέσα στην ίδια την αίτηση
  ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, δήλωσαν αυτολεξεί και με πάσα
  σοβαρότητα ότι το εθνικό τους όνομα, παράγωγο τοπωνυμίου τού τόπου
  καταγωγής τους, «αποδίδεται λεκτικά ως Λέσβιος-Λεσβία, Λέσβια, Λέσβιο»!!
  Και μάλιστα -σε αντίθεση μ’ αυτά που ανέφερε η Κ.σ-Μ. σε κάποιο σχόλιό
  της- δεν ζητούν μόνο την απόσυρση τού επιθετικού προσδιορισμού
  «λεσβιακή» από την επωνυμία τής Ο.Λ.Κ.Ε., αλλά του όλου πακέτου:
  «Λέσβιος, Λεσβία, Λεσβιακός, -ή, -ό» ΚΑΙ «Λέσβια»!!

  Οπότε τώρα που κάθομαι και διαβάζω εγώ όλα αυτά τα απίστευτα, και
  μετά απ’ όλα όσα άκουσα εδώ μέσα για το συγκεκριμένο ζήτημα, πείτε μου,
  πώς νομίζετε ότι πρέπει ν’ αντιδράσω;

  Και βέβαια διαφορά ανάμεσα στο Λέσβια και το Λεσβία, ΑΣΦΑΛΩΣ και
  υπάρχει, αγαπητή ΕΤΑΙΡΑ και λοιποί διαφωνούντες! Και μάλιστα τεράστια!
  Αν δεν υπήρχε, τότε στα λεξικά δίπλα από το λήμμα «Λέσβια» θα βλέπαμε
  και την υποσημασία που βλέπουμε δίπλα από το «Λεσβία», δηλαδή:
  «ομοφυλόφιλη γυναίκα». Όμως ΔΕΝ την βλέπουμε, όπερ σημαίνει ότι η
  «Λέσβια» είναι αποκλειστικά και μόνο η γυναίκα που κατάγεται από το νησί
  τής Λέσβου, ενώ η Λ/λεσβία μπορεί να αναφέρεται και στα δύο: και στη
  «γυναίκα από τη Λέσβο» αλλά και σε «ομοφυλόφιλη γυναίκα». Είναι τόσο απλό.
  Και βέβαια ποτέ και πουθενά δεν είπα ούτε και υπονόησα (ανταπόδειξε το, αν
  επιμένεις στην άποψη αυτή) ότι η «“λεσβία” είναι η αρχαία -και…ομοφυλόφιλη…-
  που κατάγεται από τη Λέσβο»! Αν είναι δυνατόν! Και βέβαια… ακόμα λιγότερο
  είπα πως… «οι σημερινές ομοφυλόφιλες “κληρονόμοι” της “δικαιούνται” να την
  επικαλούνται ιδεολογικά»! Ειλικρινά δεν έχω ιδέα πώς σου δημιουργήθηκε
  η εντύπωση αυτή… Είπαμε – ένα κι ένα κάνουν δύο: το «Λέσβια» -ειδικά στον
  γραπτό λόγο- είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΦΕΣ και μόνο σε δεύτερο χρόνο μπορεί
  να βάλει κάποιον σε σκέψεις. Το «Λεσβία» αντιθέτως -ακόμα και εντός ενός
  σαφούς συμφραστικού πλαισίου- σχεδόν πάντοτε δημιουργεί… «πονηρούς»
  συνειρμούς. Το ίδιο φυσικά και το «Λεσβιακός».

  Κατόπιν τούτου γίνεται σαφές ότι και ο έτερος ισχυρισμός ότι δηλ. ο τονισμός
  δεν συνιστά διαφορά, πρέπει να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ -και μάλιστα κατηγορηματικά!
  Και στην ουσία βέβαια, δεν είμαι εγώ αυτός που τον απορρίπτει, αλλά όλα
  εκείνα τα λεξικά που κάνουν σαφή -σαφέστατο!- σημασιολογικό διαχωρισμό
  ανάμεσα στους δύο τύπους. Κι επειδή μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι
  όλη αυτή η επιχειρηματολογία μου περί τής σημασίας τού τονισμού, δυστυχώς
  ΔΕΝ κατανοήθηκε σωστά (πιθανότατα επειδή αποκλείστηκε εκ των προτέρων
  η περίπτωση όντως να μ’ ενδιέφεραν ΜΟΝΟ οι αμιγώς γλωσσικές παραμέτροι
  και τίποτα παραπάνω), το ξαναλέω για πολλοστή φορά ότι το ζήτημα αυτό
  που έθιξα σε καμία περίπτωση δεν το συνδέω με οποιαδήποτε δικαιώματα
  και οποιεσδήποτε υποχρεώσεις οποιουδήποτε συλλόγου!! Μάθετε πια επιτέλους
  να καταλαβαίνετε τι λέει ο άλλος και μη βλέπετε παντού συνωμοσίες! Έλεος
  δηλαδή!

  Και προτού κλείσω, μερικές επισημάνσεις ακόμα:

  α) Το σχόλιο στην ιστοσελίδα τού Δαυλού ότι «σύμφωνα με την ηλεκτρονική
  έκδοση του Λεξικού της Οξφόρδης […] στην πρώτη έκδοση του Επίτομου
  Λεξικού (1911) η λέξη Λεσβία (Lesbian) «αναφερόταν μόνο στη νήσο»», αλλά
  και οι υπόλοιπες αναφορές περί λέξεων που «άλλαξαν σημασία ή απέκτησαν
  νέες έννοιες», όπως το gay φερ’ ειπείν, τι… ακριβώς αποδεικνύει; Για νέο
  μας το λένε; Αυτό ακριβώς δεν προσπαθούσα κι εγώ τόσες μέρες να εξηγήσω
  ματώνοντας τα δάχτυλά μου πάνω στο πληκτρολόγιο; Είπαμε: μας αρέσει,
  δε μας αρέσει, έτσι λειτουργεί η γλώσσα. Όποιος ασχολείται -σε οποιοδήποτε
  επίπεδο- με την επιστημονικά τεκμηριωμένη ετυμολογία των λέξεων (και όχι
  με… αρχαιολατρικά ανέκδοτα επιστημονικής φαντασίας), δε σηκώνει ούτε
  το φρύδι του για τόσο κοινότοπα και αυτονόητα πράγματα! Αναφορικά τώρα
  με το Λεξικό τής Οξφόρδης, αμέσως παρακάτω!

  β) Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αναφέρεται ότι τους επίμαχους λεκτικούς
  χαρακτηρισμούς η Ο.Λ.Κ.Ε. τους χρησιμοποιεί «διαστρεβλώνοντας τη σημασία
  τους και δημοσίως, […] ενώ η διαστρεβλωμένη εννοιολογική χρήση των λέξεων
  αυτών επεκτείνεται και ξενόγλωσσα, όπως «Lesbian» στην Αγγλική,
  «Lesbiaque» στη Γαλλική κ.λπ.». Μάλιστα. Τ’ ακούσαμε λοιπόν κι αυτό! Η
  Ο.Λ.Κ.Ε. που ιδρύθηκε μόλις πριν από 4 (τέσσερα) χρόνια, ευθύνεται για την
  εξάπλωση της διαστρεβλωμένης σημασίας μιας λέξης που μαρτυρείται ήδη
  από τον… ύστερο 19ο αιώνα!!! Μάλιστα, αγαπητοί μου. Ήδη το 1870 είχε
  σχηματιστεί το όνομα «Lesbianism», ενώ δύο δεκαετίες αργότερα ήρθε και η
  πρώτη καταγραφή τού «Lesbian» ως επιθετικού προσδιορισμού από το…
  Λεξικό τής Οξφόρδης. Ως όνομα δηλαδή ήταν που απουσίαζε από το
  εν λόγω λεξικό, κι όχι γενικά ως παράγωγο τού τοπωνυμίου!

  γ) Η παρουσίαση τής Σαπφούς ως ομοφυλόφιλης, σύμφωνα με τη νεώτερη
  έρευνα στερείται τεκμηρίωσης. Η ιστορία γι’… αγρίους όμως που ακούγεται
  συχνά (κυκλοφορούσε ήδη κατά την αρχαιότητα) ότι δήθεν η Λέσβια ποιήτρια
  αυτοκτόνησε για έναν μεγάλο έρωτα, τον Φάωνα, καλό θα ήταν να βγει… εκτός
  κυκλοφορίας αφού ο εν λόγω μορφονιός στην πραγματικότητα ήταν.. δαίμονας,
  ακόλουθος της… Αφροδίτης!

  Αυτά λοιπόν είχα να πω κι ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του. Εγώ πάντως
  την έκανα. Όπως μου υπέδειξε ο Νίκος Τζήμας, έκανα τον κόπο να συγκρίνω
  αυτά που έγραφα πριν από μερικές μέρες με αυτά που γράφω τώρα, και
  με ανακούφιση διαπίστωσα ότι το μοναδικό που χρειάστηκε να πάρω πίσω
  ήταν η παραπομπή στο Liddel & Scott. Μού ’δωσα και μια γερή σφαλιάρα
  για να καταλάβω καλύτερα ότι η βιασύνη και η υπερβολική σιγουριά είναι
  κακός σύμβουλος, και με… συγχώρεσα. Εσύ, αγαπητέ Νίκο Τζήμα; Την
  έκανες την αυτοκριτική σου;

  Υ. Γ. Αν οι οξύνοες, ανυπόκριτοι, απροκατάληπτοι, σεξουαλικά
  συνειδητοποιημένοι και ισορροπημένοι και κυρίως, από οιστρογόνα και
  τεστοστερόνη σφύζοντες Συνέλληνες, δεήσουν επιτέλους να καταλάβουν
  ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΩ χωρίς να κάνουν… ελεύθερη μετάφραση, θα είναι
  οπωσδήποτε μια καλή αρχή…

 75. ΚΟSTAS,
  Εδώ Τζήμας!

  Γνωρίζεις πώς λέμε στη
  Νέα Ελληνική την
  Αμφίχειρο ταχυ-πεοκρουσία;

  Ασχολήσου με αυτό αγόρι μου
  να εκτονωθής,
  που κάθεσαι κι εκτονώνεσαι
  με αλλότρια στον υπολογιστή.

  Και τα δικά σου νεύρα θα περάσουν
  και τα νεύρα των υπολοίπων δεν θα σπάς.

  Άσε με τώρα,
  πάω να κάνω την αυτοκριτική μου…

  Καλό βόλι!

 76. Εντάξει, άξιε απόγονε του Αυνάν, καλή διασκέδαση! Και
  πρόσεξε μη σου φύγει κανένας… πόντος!

 77. Για την τάξη να επισημάνω επίσης ότι οι τύποι «αφτί» και
  «αβγό» δεν αποτελούν εφευρήματα τού Μπαμπινιώτη, αλλά
  ορθογραφικές προτάσεις κάποιου… Γεωργίου Χατζηδάκι.

 78. Jago, επειδή πριν από λίγο έπεσα πάνω σε κάποιο σάιτ όπου
  κάποιοι με αφορμή τη συζήτηση εδώ, άρχισαν πάλι να ξερνούν
  λάσπη και δηλητήριο, και δεδομένου ότι τα σχόλια δυστυχώς
  έχουν απενεργοποηθεί, επίτρεψέ μου -έτσι για το φινάλε- μία
  ακόμα τελευταία παρέμβαση, και μετά -αλήθεια το λεώ- ΣΤΟΠ!
  Δεν πάω τώρα να κάνω τον συνήγορό σου -άλλωστε τα σκάγια
  εμμέσως παίρνουν και εμένα-, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά
  της!

  Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να αποδοθούν στην καθομιλουμένη
  οι παρακάτω -ενδεικτικές των απαντήσεων πού «δόθηκαν»-
  φράσεις; Προσοχή μόνο, γιατί υπάρχει και μια παγίδα μέσα!

  1) Ανέγνως, αλλ’ ούκ έγνως˙ ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως.

  2) Ηδύ μεν το δέφειν εαυτόν, μωρόν δε το ληρείν και παραπαίειν.

  3) Διάβολος ουδέν έργον είχεν (πυγέκρουε), συνήν τε τοις τέκνοις
  αυτού.

  4) Ευδαίμων ο βλέπων σε, τρισόλβιος όστις ακούει, ημίθεος δ’ ο
  φιλών, αθάνατος δ’ ο γαμών.

  5) Τί πίνεις ου δίδων υμίν;

  6) Ο δ’ ηλίθιος, ώσπερ αλεκτρυών, άδων βαδίζει.

  7) Ήγροντο τα αγγούρια τους οπωρώνας πυγίσαι.

  8) Φιλονικία τε, πορδή τε και τιτανιούχος σωλήν διτρόχου οχήματος
  εξ ου απόβλητοι αναθυμιάσεις αποπέμπονται…

  9) Εάν τι λέγης παρά ταύτα, μάτην ερείς.

  10) Ες κόρακας.

  Ευχαριστώ και καληνύχτα.

 79. Πότερος αρ’ ημών ενθάδε δέφει εαυτόν, ληρεί τε και παραπαίει;
  Χρη σε περί τού Γνώθι σαυτόν συλλογίζεσθαι.

 80. Αντιγράφω από την μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Λέσβου: «Κυριακάτικα Αιολικά» άρθρο του Στρατή Μολίνου, προέδρου του Σωματείου «Λεσβιακή Παροικία», στο οποίο φαίνεται καθαρά η θέση, που λαμβάνει ο τοπικός πληθυσμός επί του θέματος.
  [ <http://www.aiolikanea.gr/news/articles/detail.php?ID=32317 ]

  «Αυτές τις μέρες πολύς θόρυβος γίνεται γύρω από τη χρήση του όρου «λεσβία» – αυτός στην ουσία είναι ο μόνος επίμαχος – από την Κοινότητα Ομοφυλοφίλων γυναικών, επίκειται δε σύντομα και εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εν λόγω κοινότητας, με τα οποία ζητείται να σταματήσει η χρήση του όρου αυτού και των διαφόρων άλλων παραγώγων, όπως λεσβιακός-ή-όν ή Λέσβιος, Λεσβία, Λέσβιον διότι, ενώ οι όροι αυτοί καθορίζουν γεωγραφικό προσδιορισμό ήτοι προέλευση ή καταγωγή από το νησί της Λέσβου, τώρα προσδιορίζουν και την ταυτότητα των ομοφυλοφίλων γυναικών.

  Το θέμα είναι ενδιαφέρον, αφορά άμεσα στις συντοπίτισσες και στους συντοπίτες μας και εύχομαι ολόψυχα η δικαιοσύνη να ικανοποιήσει το αίτημα των εναγόντων.

  Όμως το ζήτημα τούτο αποτελεί και την αφορμή για να γίνει μια περαιτέρω μικρή ανάλυση, ώστε να συνειδητοποιήσει κανείς ποιο είναι το «status» που επικρατεί σήμερα σε σχέση μ’ αυτές τις καταστάσεις.
  Η διεκδίκηση του ονόματός μας, ας το θέσω έτσι, κατ’ αρχήν έρχεται αρκετά καθυστερημένα τη στιγμή που η «υποκλοπή» του έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ίσως και εκατό. Ταυτόχρονα ο κάθε σχετικός όρος έχει πλέον παγκοσμιοποιηθεί ενώ τα ήθη, οι συνήθειες, οι ιδιαιτερότητες κάποιας μερίδας ανδρών και μιας άλλης μερίδας γυναικών είναι πλέον απρόβλεπτα προκλητικές. Στο εξωτερικό π.χ. έχει ιδρυθεί κόμμα παιδεραστών (!), ενώ οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, αρσενικών και θηλυκών, παίρνουν και δίνουν. Δικαίως ο μέγας Κικέρων θα ξανααναφωνούσε: «O tempora! o mores!» (Catilina I,1.).

  Ο αγώνας για μια αποκατάσταση ορθότητας, λοιπόν, μοιάζει να χαροπαλεύει μέσα σ’ αυτό το χωνευτήρι των εν πολλοίς ακατανόητων ενασχολήσεων.

  Το όλο κακό άρχισε οπωσδήποτε από τη μακρινή γιαγιά μας τη Σαπφώ, της οποίας η ποίηση, το μέλος, οι ασχολίες της στον οίκο και στα κοινά παρεξηγήθηκαν ολωσδιόλου. Πολλοί λένε πάλι ότι από ζηλοφθονία οι ακοινώνητες γυναίκες την έβαλαν στη μαύρη λίστα. Κατηγορήθηκε ως τριβάς (= γυναίκα που ικανοποιεί το γενετήσιο ένστικτό της με ομόφυλη), κατηγορήθηκε ως fricatrix (= όρος παρόμοιος) ακόμα και ως mascula, τουτέστιν αρσενική, ανδροπρεπής.

  Αυτές οι κατηγορίες ανήκουν ανεπιστρεπτί στις πλάνες του παρελθόντος. Το κύρος της μεγάλης ποιήτριας απεκατέστησαν με τις εμβριθείς μελέτες τους διάσημοι ερευνητές, μεταξύ αυτών ο J. Falke και ο Ul. von Wilamowitz – Mollendorf.
  Αντί άλλου μέσου στήριξης, θα παραθέσω απόσπασμα από την επιχειρηματολογία του τελευταίου, μεγάλου ελληνιστή και διάσημου φιλολόγου:
  «Νεαραί κόραι προσήρχοντο προς αυτήν (σ.σ. Σαπφώ) δια να εκμάθωσιν το επάγγελμά της, το επάγγελμα των Μουσών. Όταν επέστρεφον εις τας πατρίδας των ενυμφεύοντο. Αν η νεωτέρα έκφρασις δεν μας τρομάζει, ημπορούμεν να ονομάσωμεν το ίδρυμά της οικοτροφείον κορασίδων. Εις τας Αθήνας και την Μίλητον δυστυχώς το τοιούτον, προς ευτυχίαν του εκεί γυναικείου κόσμου, θα ήτο παντελώς αδύνατον. Αι μαθήτριαι της Σαπφούς έδρεπον άνθη εις τας θεάς, εχόρευον χορούς, έψαλλον άσματα. Η μυσταγωγός εδίδασκεν αυτάς. Συνέθετε ωσαύτως ποιήματα δια την μεγάλην αυτών εορτήν, τον γάμον. Ποιήματα επίκαιρα είναι ταύτα, και όταν η γυνή στιχουργή δια γυναικείας υποθέσεις, ο κύκλος της ενέργειάς της είναι πολύ στενός.

  Είναι όμως μια εξαίρεσις διά την Σαπφώ. Διότι την επίκαιρον ταύτην ποίησιν εξηυγένισεν δια της τελειοτάτης εκφράσεως. Κάτι τι υψηλόν προστίθεται εις την ποίησιν ταύτην, η ψυχή της Σαπφούς, ήτις ζωογονεί τους στίχους τούτους.

  Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος γνωρίζει σαρκικόν έρωτα μεταξύ ανδρός και γυναικός και επί τη βάσει ταύτη ηδύνατο εν τώ γάμω να αναπτυχθή αμοιβαία εμπιστοσύνη, την οποίαν οι Έλληνες ονομάζουσι φιλίαν. Αλλά η έλξις των ψυχών ευρίσκεται μόνον εις άτομα ανήκοντα εις το ίδιον φύλον. Και είναι βαθύ και γνήσιον εις τους άνδρας το αίσθημα τούτο αν και κατά τα επικρατούντα τότε ήθη η σαρκική φιληδονία δεν ελλείπει παντελώς. Αλλ’ εις τα ποιήματα της Σαφπούς, η θεράπαινα των Θεών, η διδασκάλισσα και μυσταγωγός διδάσκει τας μαθήτριάς της, εις τας ψυχάς των οποίων πρώτη αυτή εξύπνησε τον έρωτα προς την πνευματικήν ζωήν, εις τα ποιήματα ταύτα εις τα οποία κάθε ρυπαρά σκέψις είναι ού μόνον βλασφημία αλλά και βλακεία, ομιλεί η γλώσσα του θερμού ερωτικού αισθήματος, ως ήχος ερχόμενος εξ άλλου κόσμου, όχι γήινου…».

  Στην ουσία όμως. Φαίνεται ότι πολύς κόσμος στις μέρες μας, ιδιαίτερα ο θηλυκός που άγει την καταγωγή από τη Λέσβο, ενοχλείται ή και ντρέπεται ακόμα να λέει φανερά ότι «είναι Λεσβία» (= γεννήθηκε στη Λέσβο) ή ότι τη «λένε Λεσβία» (όνομα πολύ διαδεδομένο στο παρελθόν, εθνικού περιεχομένου όπως και τα βαφτιστικά Ευρώπη, Ελλάς κ.ο.κ.).

  Ως είπαμε η Σαπφώ απ’ όλη την περιπέτεια βγαίνει άσπιλη. Η Λέσβος πάλι, είναι μια κοινωνία ζωντανή, πρωτοπόρα, αδιαμφισβήτητη εδώ και αρκετές χιλιετίες. L’ Esbou, η εβδόμη στο μέγεθος νήσος στη Μεσόγειο. Έτσι ήταν γνωστή από τότε, έτσι δημιουργήθηκε η ονομασία της και ουδόλως την απασχολεί αν κάποιες κυρίες ταύτισαν τις σεξουαλικές τους ιδιαιτερότητες με το όνομα του νησιού. Πρόκειται περί ανοησίας και παρανοήσεως.
  Μάλιστα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, κι αυτό θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα και θα παρότρυνα όλους σ’ αυτό, προωθώ με έμφαση τον όρο Λέσβιος, Λεσβία και με απόλυτο θάρρος και ψυχραιμία.

  Αποφεύγω τα μασημένα λόγια. Κανένας λόγος υπεκφυγής ή ντροπής. Είναι ένα είδος έντιμης άμυνας.

  Η ιστορία μιλά και αναφέρεται σε μας και μόνον, όχι στις ομοφυλόφιλες.»

  Σήμερα είναι η δίκη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (το οποίο είναι κάτι τυπικό, όποιο κι αν είναι αυτό)το ζήτημα έχει πλέον τεθεί στην ελληνική κοινωνία.
  Και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, κάποιοι στο εξής δεν θα είναι και τόσο …άνετοι.

 81. Οι βουλευτές Λέσβου των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προέβησαν σε δημόσια ένθερμη συμπαράσταση υπέρ των τριών Λεσβίων, που αγωνίζονται να παύσει η χρήση των ονομάτων λεσβια – λεσβιακή κ.τ.λ. από τα μέλη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.) και από οποιονδήποτε άλλον δεν έχει γεννηθεί στη Λέσβο ή δεν κατάγεται από τη Λέσβο.

  Γιάννης Γιαννέλλης (Ν.Δ.) «Οι κάτοικοι του νησιού που προσέφυγαν δικαστικά έχουν δίκιο, αναφορικά με αυτή την ταύτιση της Λέσβου με την σεξουαλική ταυτότητα κάποιων ανθρώπων. Η προσφυγή που έχουν κάνει δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτών των γυναικών, άλλωστε η Λέσβος είναι φιλόξενο νησί και κανένας δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν. Το θέμα όμως είναι ότι προσβάλλεται η ιστορική, πολιτισμική και γεωγραφική ταυτότητα του τόπου κατά τους προσφεύγοντες και έχουν δίκιο γιατί υπάρχει παραχάραξη και νόθευση της Ιστορίας.
  » Η Σαπφώ δεν ήταν ομοφυλόφιλη! Ήταν παντρεμένη, είχε κόρη, ο Αλκαίος ήταν ερωτευμένος μαζί της και τελικά εκείνη αυτοκτόνησε στην Λευκάδα για τον Φάωνα που αγαπούσε. Κι ο ίδιος ο Πλάτων αναφέρει πως ήταν σπουδαία γυναίκα και ποιήτρια και πουθενά δεν κάνει λόγο για το αν υπήρχε κάποια ιδιαιτερότητα στη σεξουαλική της συμπεριφορά. Άρα λοιπόν νοθεύεται η Ιστορία!
  » Από εκεί και πέρα το θέμα είναι γιατί σε ένα σύλλογο που δεν έχει καμία σχέση με το Νομό Λέσβου να υπάρχει ο όρος «λεσβιακή». Αυτό είναι το παράπονο των προσφευγόντων και έχουν δίκιο. Εννοείται πως οι γυναίκες αυτές είναι καλοδεχούμενες στη Λέσβο, δεν υπάρχει καμία συμπεριφορά διαφορετική απέναντι τους από μέρος των Λεσβίων.
  » Θα σας αναφέρω τι συνέβη και σε μένα προσωπικά, χτες ήμουν στην Βουλή μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο ο οποίος συνόδευε έναν ευρωπαίο πολιτικό που είχε έρθει στη Βουλή. Απευθυνόμενος ο κύριος Πάγκαλος προς τον ξένο πολιτικό για τις απαραίτητες συστάσεις, του λέει χαρακτηριστικά: «Από εδώ ο κύριος Γιάννης Γιαννέλλης που είναι Λέσβιος». Χαμογέλασε ο Πάγκαλος, χαμογέλασε και ο ξένος πολιτικός. Σκέψου λοιπόν πως ακούγεται για μία γυναίκα αυτό! Όλη αυτή η ιστορία που έγινε θα βοηθήσει και τουριστικά το νησί, όμως όπως προείπα οι άνθρωποι που έχουν κάνει τη προσφυγή τους έχουν το δίκιο τους». Η δήλωση έγινε στον Αθήνα 9,84.

  Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) «Πιστεύω ότι στον τόπο μας δεν ισχύει η σοφή ρήση, το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν ή να το πω καλύτερα το θεραπεύειν είναι πολύ δυσκολότερο του προλαμβάνειν. Είχε δύο διαστάσεις το θέμα, η μία αφορά τη χώρα μας και η δεύτερη αφορά τον έξω κόσμο. Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν από ιστορία θέλουν να τοποθετήσουν το θέμα στη σωστή του βάση πια. Βεβαίως είναι πολύ δύσκολη η ανατροπή, θέλει κόπο και χρόνο, ανθρώπους που θα είναι διατιθεμένοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να εργαστούν στην κατεύθυνση της ανάλυσης της πραγματικότητας που είναι η παραποίηση της λέξης «λεσβία». Απαιτείται σωστή πολιτική προς τα έξω ώστε να γίνει κατανοητό πως η ιστορική αλήθεια όπως αποτυπώνεται μέχρι σήμερα δεν είναι η σωστή. Κατανοώ απόλυτα τους πολίτες της Λέσβου που επιθυμούν την αποκατάσταση μίας διαστρέβλωσης τοπωνυμιών της περιοχής».

 82. Η λέξη «λεσβία»
  ως δηλωτικό σεξουαλικής ιδιορρυθμίας
  εισήχθη στα Λεξικά μόλις το 1976 !

  Απόηχο του διεθνούς σάλου, που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη λέξη «λεσβία» αποτελούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα δύο εκ των μεγαλυτέρων και εγκυροτέρων παγκοσμίως Αγγλικών εφημερίδων, της Τhe Independent και της Daily Telegraph, όπου έγκριτοι επιστήμονες διευκρινίζουν, ότι η έννοια της λέξης «lesbian» ως δηλωτικό σεξουαλικής ιδιορρυθμίας εισήχθη πρώτα στο Λεξικό της Οξφόρδης, μόλις το 1976!
  Νωρίτερα η λέξη δήλωνε μόνο τον/την καταγόμενο/η από τη νήσο Λέσβο.

  Το ίδιο επιβεβαιώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Λεξικού της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία «many words change in meaning or gain new senses: for example, ‘sex’ in 1911 meant only ‘being male or female or hermaphrodite’. Gay meant ‘full of or disposed to or indicating mirth; light-hearted, sportive’; ‘Lesbian’ was simply ‘of Lesbos’ [a Greek island].» Δηλαδή «για παράδειγμα, το 1911 «lesbian» ήταν απλά ο/η καταγόμενος από τη Λέσβο».
  (<http://www.askoxford.com/worldofwords/worddetectives/revising/?view=uk).

  Σε δημοσίευμα της Daily Telegraph υπό τον τίτλο «Πώς οι λεσβίες διείσδυσαν στο Λεξικό της Οξφόρδης» αναφέρεται: «Sexual intercourse may have begun between the end of the Chatterley ban and the Beatles’ first LP, but the lesbian variety didn’t made its debut until 1976. During the four decades it took to create the 12-volume Oxford English Dictionary, completed in 1928, Lesbian appeared only in reference to the island.
  » During preparations for its 1933 Supplement, one lexicographer averred: «Lesbianism is no doubt a very disagreeable thing, but the word is in regular use, & no serious Supplement to our work should omit it.» Omitted it was, though. Readers were left with Sapphism – which the Lancet in 1901 likened to morphiomania (opium craving). Lesbian surfaced only with 1976’s Supplement, as an 1890 synonym for Tribadism».
  (<http://www.telegraph.co.uk/arts/main.jhtml?xml=/arts/2008/01/05/bobre105.xml, 5.1.08)
  Δηλαδή επισημαίνεται, ότι η λέξη «λεσβία» εισήχθη στο συμπλήρωμα του Λεξικού της Οξφόρδης το 1976, ως συνώνυμο του «τριβαδισμού», που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

  Σε δημοσίευμα της The Independent αναφέρεται: «Ο κ. Λάμπρου επισημαίνει, ότι η σεξουαλική σημασία της λέξης «λεσβία» εδόθη μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ αυτός και οι άλλοι/ες καταγόμενοι/ες από τη Λέσβο είναι Λέσβιοι/ες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος το αρνείται. «Ανοησίες», είπε η εκπρόσωπός τους κ. Ευαγγελία Βλάμη. «Ο όρος χρησιμοποιείται, προκειμένου να υποδηλώσει τις ομοφυλόφιλες γυναίκες για χιλιάδες χρόνια».
  («Who are the real lesbians?», The Independent, 6.5.08,
  <http://www.independent.co.uk/news/world/europe/who-are-the-real-lesbians-821610.html).
  Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Τhe Oxford English Dictionary included the word with its modern usage only from the 1950s», δηλαδή: «Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης συμπεριέλαβε τη λέξη με τη σύγχρονη χρήση της μόνο από τη δεκαετία του ’50 κι ύστερα».

  Στο παραπάνω άρθρο απάντησε με επιστολή της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Hertford, Dr Charlotte Brewer, η οποία διευκρίνισε, ότι «it was not until 1976 that the sexual sense of lesbian got into the multi-volume OED itself», δηλαδή ήταν το 1976, που η σεξουαλική έννοια της λέξης «λεσβία» εισήχθη στο πολύτομο λεξικό της Οξφόρδης.
  (<http://www.independent.co.uk/opinion/letters/letters-the-bnp-822076.html)
  Το ίδιο επανέλαβε η ίδια με στόμφο και σε διαδικτυακή συζήτηση («lesbian only got in in 1976!») (<http://wordsmith.org/chat/oed2.html)

 83. Όπως ένα χελιδόνι, που απομακρύνεται χιλιάδες μίλια από τον τόπο της γέννησής του για 6 μήνες το χρόνο και επιστρέφει την επόμενη Άνοιξη αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή που γεννήθηκε, εκφράζοντας έτσι την άρρηκτη σχέση της Ζωής με την Φύση, όπως ο Οδυσσέας αγωνίστηκε για δέκα χρόνια της ζωής του, για να ξαναέχει την χαμένη Ιθάκη του, έτσι και ο Σωκράτης έθετε ως «απάντων τιμιώτερον και αγιώτερον» την «πατρίδα γην» και όχι την «πόλιν», τους γονείς η οιοδήποτε άλλο ανθρώπινο αγαθό: Από τη σχέση γενέτειρας γης-ύπαρξης δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας, είναι νόμος της κοινής μητέρας όλων, της Παμμήτειρας Φύσης.

  Αυτή η σχέση γης-ζωής, αν πλαστογραφηθεί, παράγει βαρύτατες συνέπειες, «η βαρύτερη των οποίων είναι ψυχολογική, είναι η αποσάθρωση, η δόλια αλλοίωση της κουλτούρας μιας περιοχής, που αποτελούν τη βάση της λειτουργίας της», διότι «η ταυτότητα διαμορφώνεται από τη γη και ολοκληρώνεται από τον τρόπο ζωής […], που συμβάλλουν καθοριστικά στο να γίνουμε αυτό που είμαστε», όπως τοποθετεί αυτό το τρομερά κρίσιμο, όσο και υποβαθμισμένο στην εποχή μας, δικαίωμα κάθε ανθρώπου η μεγάλη διεθνής νομική επιθεώρηση της Νέας Υόρκης «Environmental Law Journal» στο τελευταίο τεύχος της.

  * * *

  Αυτή είναι όλη κι όλη η ουσία της προσφυγής μας ως Λεσβίων, εμού και δύο ακόμα κυριών, στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με αίτημα να προστατεύσει η Ελληνική Πολιτεία την ζωτική έννοια της γενέτειράς μας Λέσβου από την πλαστογράφησή της και την αυθαίρετη μετατροπή της από τη γεωγραφική έννοια -«τόπος καταγωγής» μας- σε έννοια «σεξουαλικής συμπεριφοράς» ωρισμένων ατόμων που δεν έχουν ως τόπο καταγωγής το νησί μας. Ίσως αυτό το τόσο απλό ήταν ο λόγος, που η υπόθεση συγκλόνισε και συγκλονίζει ακόμη την κοινή γνώμη του Πλανήτη. Αυτό το τόσο απλό, τόσο ζωτικό αγαθό, που όμως ελάχιστοι πια μπορούν σήμερα να έχουν την συναίσθηση της ζωτικότητάς του. Και αυτό ακριβώς καλείται η Δικαιοσύνη να υπερασπισθεί και αποκαταστήσει από τη διαπραχθείσα πλαστογραφία και ιδιοποίηση με την απόφασή της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες μέρες.

  Δ.Ι.Λ. (http://www.davlos.gr/)

 84. Mε αφορμή τις παραθέσεις τού Κρυφοάντρα για τη συμπερίληψη τής επίμαχης λέξης
  στο Λεξικό τής Οξφόρδης, υπενθυμίζω την ειδοποιό διαφορά που επισήμανα και
  την προηγούμενη φορά: ότι δηλαδή ήδη από το 1870 είχε σχηματιστεί και καταγραφεί
  το όνομα «Lesbianism» με τη σημασία τής ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ενώ
  δύο δεκαετίες αργότερα ήρθε και η πρώτη καταγραφή τού «Lesbian» ως επιθετικού
  προσδιορισμού. Ως ΟΝΟΜΑ δηλαδή ήταν που απουσίαζε από το εν λόγω λεξικό,
  κι όχι γενικά ως παράγωγο τού επίμαχου τοπωνυμίου (1)! Εκτός αυτού, το γεγονός
  ότι η σεξουαλικά προσανατολισμένη υποσημασία τής λέξης ήταν μαρτυρημένη ήδη
  από τα τέλη τού 19ου αιώνα και -παρά την παράλειψή του από το λεξικό- εν πλήρει
  χρήσει στις αρχές τού 20ου, επιβεβαιώνεται και από την ίδια την καθηγήτρια Dr Charlotte
  Brewer στην επίμαχη επιστολή της (2).

  Αναφορικά δε με την τοποθέτηση τού βουλευτή Γ. Γιανέλλη για τη Σαπφώ και τον
  Φάωνα, και εδώ θα πρέπει για την τάξη να υπενθυμίσω ότι ο Φάωνας για τον οποίο
  η Λέσβια ποιήτρια υποτίθεται ότι αυτοκτόνησε, στην πραγματικότητα ήταν.. δαίμονας,
  ακόλουθος της… Αφροδίτης!

  (1) http://www.etymonline.com/index.php?term=lesbian

  (2) http://www.independent.co.uk/opinion/letters/letters-the-bnp-822076.html

 85. Εντάξει, εντάξει Kostas, η Σαπφώ ήταν λεσμπία (με μια μουστάκα, να!).
  Τώρα λοιπόν, που οι λεσμπίες νομιμοποιήθηκαν να χρησιμοποιούν ως «επικύρωση» τού σεξουαλικού τους προσανατολισμού ένα «στοιχείο» από την αρχαία Ελλάδα, σίγουρα θα νιώθουν ότι νομιμοποιήθηκε και το -καλά κρυμμένο- κόμπλεξ τους απέναντι στην κοινωνία.

 86. Kostas,

  όλο από το ιντερνετ επιχειρείς να «μορφωθείς».

  Η ανιστόρητη μπουρδολογία σου,
  θα δείς, ότι είναι λάθος, άν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τον Δαυλό που κυκλοφορεί.

  Διάβασε ρε Κostas, κανένα Δαυλό να ξυπνήσεις, εκτός κι άν έχεις τους λόγους σου να παραμένεις ή να κάνεις τον κοιμισμένο…

 87. Ρε παιδιά, έλεος! Φτάνει πιά! Νισάφι! Από την πρώτη κιόλας στιγμή
  που μπήκα σ’ αυτή τη γα*******η συζήτηση μέχρι και τώρα, κάποιοι
  απλά ΔΕΝ διαβάζουν ή αδυνατούν να εννοήσουν τι ακριβώς γράφω!
  Είπα εγώ, ρε παιδιά, ή υπονόησα ότι η Σαπφώ ήταν λεσβία; Πώς είναι
  δυνατόν να μην μπορεί κανείς παρά τη σαφήνεια των διατυπώσεών
  του, να γίνει κατανοητός; Αφού εγώ ο ίδιος είχα γράψει πιο πάνω ότι
  «η παρουσίαση τής Σαπφούς ως ομοφυλόφιλης, σύμφωνα με τη
  νεώτερη έρευνα στερείται τεκμηρίωσης». Το είπα αυτό. Το ξεκαθάρισα.
  Δεν το αμφισβήτησα με κανέναν απολύτως τρόπο! Απλώς επισήμανα
  παράλληλα ότι η ιστορία με τον Φάωνα ήταν απλώς ένας μύθος και
  τίποτα παραπάνω! Το ότι τώρα έκανα την επισήμανση αυτή, ε δεν με
  τοποθετεί αυτόματα στην απέναντι πλευρά, ή μήπως κάνω λάθος;
  Το ίδιο δε ισχύει και για την ετέρα πληροφορία σχετικά με το Λεξικό
  τής Οξφόρδης. Το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα με την
  ομοφυλοφιλικά προσανατολισμένη υποσημασία τής επίμαχης λέξης,
  το εξήγησα. Το θέμα είναι μόνο να δεχθεί κανείς να καταλάβει τη
  διαφορά για την οποία μίλησα. Αν μπορεί να καταλάβει τι μέρος
  τού λόγου καταγράφηκε ήδη το 1870 και τι έμεινε απ’ έξω, καλώς.
  Αν πάλι δεν μπορεί ή δε θέλει, τότε πάλι καλώς. Αλλά μη βγαίνουμε
  κι από πάνω!

  Αναφορικά τώρα με το σχόλιο τού Φανεροάντρα, επειδή δεν έχω
  όρεξη καλοκαιριάτικα ν’ αρχίσω νέο γύρο… αρχαιοελληνικής αργκό,
  παίρνω μερικές βαθιές ανάσες και περιορίζομαι να πω: «Ύπαγε οπίσω
  μου, Σατανά!» επισημαίνοντας παράλληλα ότι το γεγονός πως η
  αυτοκτονία για τον ακόλουθο της… Αφδροδίτης Φάωνα ανήκει στη
  σφαίρα τού μύθου (1), το αναφέρει μεταξύ άλλων ακόμα κι ο ίδιος ο
  -έκπληξη!- Δαυλός (τ. 288, σ. 19502) σε μια συνέντευξη με τον δρ
  Κλασικής Φιλολογίας Αθανάσιο Φραγκούλη! Κι αν απορείτε τώρα
  για την παραπομπή μου αυτή, μην… απορείτε! Στη βιβλιοθήκη μου,
  βλέπετε, μπορεί κανείς μεταξύ άλλων να βρει -ναι!- ακόμα και τεύχη
  τού… Δαυλού!

  Π Α Ρ Α Π Ο Μ Π Ε Σ

  (1) Παραθέτω από Πάπυρο Larousse Britannica, τ. 46, σ. 45,
  λήμμα:«Σαπφώ»:

  «[…] Όμως ο θρύλος αυτός στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας.
  Φαίνεται ότι οφείλεται σε παρερμηνεία ποιήματος, στο οποίο η
  Σαπφώ εξυμνούσε την ομορφιά του Φάωνος, ο οποίος ήταν δαίμονας,
  ακόλουθος της θεάς Αφροδίτης.»

 88. Αχ βρε Kostas, είσαι τόσο προχωρημένος ώστε, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ποιά είναι τελικά η συνεισφορά σου σε αυτή τη συζήτηση.

 89. Kostas,

  το ότι σε ωρισμένες πηγές ο Φάων αναφέρεται σα δαιμόνιο της Αφροδίτης, αυτό έχει να κάνει με την εκθείαση της ομορφιάς του.

  Αλλά και έτσι να μην είναι και να είναι τελείως φανταστικό πρόσωπο ο Φάων και φανταστική η αυτοκτονία της Σαπφούς για αυτόν, η ύπαρξη και μονο μιάς τέτοιας «ιστορίας» δείχνει, ότι κατά την παράδοση η Σαπφώ ήταν ομαλή γυναίκα κι όχι ετεροφυλόφιλη.

  Αφού απ’ότι φαίνεται μελετάς κι άλλες πηγές εκτός από το Διαδίκτυο κι έχεις διαβάσει και τη συνέντευξη του καθηγητή στο Δαυλό, που ανασκευάζει τη διαχρονική λάσπη περί δήθεν ομοφυλοφιλίας της Σαπφούς,
  τι νόημα έχει να μας λες και μας ξαναλές, ότι ο Φάων ίσως ήταν φανταστικό πρόσωπο.

  Είτε ἠταν, είτε δεν ήταν, η παράδοση με το Φάωνα δείχνει, ότι η Σαπφώ ήταν Λεσβία και όχι «λεσβία».

 90. Συγνώμη,
  διορθώστε παραπάνω
  αντί «και όχι ετεροφυλόφιλη» σε
  «και όχι ομοφυλόφιλἡ»

 91. @ΦΑΝΕΡΟΑΝΤΡΑΣ

  Το αναφέρω ξανά και ξανά απλώς και μόνο για την τάξη. Όταν σε μια
  συζήτηση προβάλλονται δέκα επιχειρήματα από τα οποία τα εννέα
  είναι τεκμηριωμένα, αλλά το δέκατο δεν ανταποκρίνεται στην
  πραγματικότητα – ή αν θες, δεν τοποθετείται στη σωστή του διάσταση-,
  τότε αυτό το ένα επιχείρημα ποιος ο λόγος να διαιωνίζεται; Τη θέση μου
  δε αυτή την ακολουθώ με απόλυτη συνέπεια και στο προσωπικό μου
  ιστολόγιο όπου παρά την αμείλικτη κριτική που ασκώ στον χριστιανισμό,
  όταν κάτι δεν ισχύει, το επισημαίνω ώστε να μη συμβάλλω κι εγώ
  στην παγίωση και διαιώνιση ανακριβειών. Αυτό είναι όλο.

  @ΚΡΥΦΟΑΝΤΡΑΣ

  Ποια είναι η συνεισφορά μου στη συζήτηση; Άσ’ το, ρε Κρυφοάντρα,
  ασ’ το… Υπάρχει κιόλας ο… κίνδυνος να καταλάβεις, οπότε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s