Το μανιφέστο των blogs

Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο του Νίκου και είναι άξιο διάδοσης:

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.

1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Advertisements

5 thoughts on “Το μανιφέστο των blogs

 1. 5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

  Και οι επαγγελματίες, πολίτες είναι. Αλλά είναι μακρύς ο κατάλογος των επαγγελματιών της «ενημέρωσης» που έχουν μπλογκς. Άλλο τόσο μακρύς είναι και ο κατάλογος των μπλόγκερς που μέσω του μπλογκ τους έγιναν επαγγελματίες όσο και ο κατάλογος των wannabe.

  Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;

  8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

  Αν όμως η άποψή του αγγίζει και ξεπερνάει τα όρια της συκοφαντίας, τι γίνεται με το ιερό δικαίωμα του συκοφαντούμενου – μπλόγκερ ή μή – να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;

  Tι γίνεται όταν ο λασπολόγος μπλόγκερ ενθαρρύνεται από άλλους μπλόγκερς, είτε δια της συμμετοχής τους είτε διά της σιωπής τους;

  …ερωτήματα
  (αυτά προς το παρόν)

 2. Μόλις έκλεισα αηδιασμένος την τηλεόραση όπου παρακολουθούσα την εκπομπή του κατά διαστήματα συμπαθή Πρετεντέρη όπως είχα κλείσει την πρώτη φορά το press-gr, όταν το είχα επισκεφθεί πριν έναν μήνα για πρώτη και τελευταία φορά.
  Δεν ξέρω αν είναι η άγνοιά του επί του θέματος αλλά οι καλεσμένοι του «ειδήμονες» επίσης ήταν παλιάτσοι-άσχετοι πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις.
  Είδα μια κόφωση και μία μεγέθυνση της υπόθεσης, στοχεύοντας χαρακτηριστικά να ταυτοποιηθεί το έγκλημα του εκβιασμού με την πράξη της συκοφαντίας.
  Σαν δίκη ιεράς εξέτασης. Λαϊκισμός κι επιχειρηματολογία τραμπούκου.

  Άρχισαν να λένε ότι η συκοφαντία είναι χειρότερη από τον εκβιασμό!!!!!
  Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Παρόλ’ αυτά βλέπω παντού συκοφαντημένους και ούτε έναν αόματο.
  Φωνάζανε στα παράθυρα, ουρλιάζανε στα πάνελ, ούτε με τα σκάνδαλα τόση ένταση.
  Τόσο μικροί άνθρωποι;
  Στο κάτω κάτω ας βάλουνε και μικρόφωνα πέρα από κάμερες στους δρόμους.

  Όμως, για να μην φλυαρώ γραφικά, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ο διαχωρισμός της υπόθεσης του press-gr απ’ όλα τα υπόλοιπα blogs, γιατί κατηγορείται για εκβίαση κι όχι για συκοφαντία και αυτό θα πρέπει να αποσαφηνθεί.

  Αν δεν διαχωριστεί, έχει να πέσει πολύ γέλιο.

  Επίσης, έχει πολύ ενδιαφέρον ή όλη υπόθεση του press-gr με τα τελευταία τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή καθώς και με τα σκάνδαλα.

 3. @Νομίζω

  Το καλύτερο το είπε ο Χιώτης: «έχει εντοπιστεί η διεύθυνση από την οποία εξέπεμπε» αυτός που «τον απείλησε» με e-mail (το 2006 αν θυμάμαι καλά;), αλλά τίποτε περισσότερο.

  Άλλη μια για τους αργούς/μεθυσμένους.

  Του έστειλε κάποιος e-mail και του έλεγε (άγνωστο το τι ισχύει τελικά) «δώσε τριάντα χιλιάρικα, γιατί θα σου κάνουμε τη μούρη ηλεκτρονικό κρέας». O Χιώτης, προσέφυγε στις αρχές, οι οποίες – σύμφωνα με τον ίδιο – ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!

  Παραστατικά: του παρέδωσαν μια πίτσα από την Πίτσα-Βρώμα και η αστυνομία – μετά από διετή έρευνα – βρήκε από που είναι, επειδή το κουτί είχε πάνω το λογότυπο και κολλημένο το δελτίο αποστολής, με την επωνυμία του καταστήματος.

  Περί Πρετεντέρη και κουστωδίας, ασχολίαστα. Αν δεν ντρέπονται εκείνοι μία για τις αρλούμπες και τα ψεύδη τους, εγώ ντρέπομαι και γι’ αυτούς. Προσέξατε τι έγινε και τι ειπώθηκε μόλις τελείωσε η ανάκριση;

  @Στοθέμαμασρε

  Οι διακηρύξεις και οι προκηρύξεις, αν και με καλές προθέσεις, κάνουν κακό. Πέρα από τις ανακρίβειες, τα λάθη και τις αντιφάσεις αυτής που προηγήθηκε, γενικότερα, ομαδοποιούν καταστάσεις που από τη φύση τους δεν επιδέχονται ομαδοποίηση (φυσικά, αυτό δε σημαίνει ασυδοσία).

  @Κατατάλλα

  Βλέπω αστρική σκόνη και αριθμητικές πράξεις.

 4. καλά τα λέμε εμείς, αν ακούει κανείς είναι άλλο θέμα.. τώρα ας συγκριθεί αυτό το κείμενο με αυτό:

  1. Οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.

  2. Το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

  3. Διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

  4. Το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απασχολούν Δικαιοσύνη και Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Την τελική ώθηση στην υλοποίησή τους φαίνεται όμως να δίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από το press-gr.blogspot.com.

  από εδώ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=26978

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s