Τα πικρά χαμόγελα του Άη Στράτη

xamogelaste-01.jpg

Τι πανέμορφο ιστολόγιο! Συλλαμβάνω τον εαυτό μου σήμερα να ψάχνει για πολλοστή φορά το Χαμογελάστε! Δεν ξέρω τελικά πόσες φορές πια το είδα. Για να θαυμάσω τις υπέροχες φωτογραφίες και την άδολη ειλικρίνεια των παιδιών. Να συμπάσχω στην αγωνία τους για μια επαφή με την αθηνοκεντρική πατρίδα που ξεχνάει ότι υπάρχουν κι αλλού Έλληνες. Να σιχαίνεσαι τελικά το βλοσυρό Κράτος που ξεχνάει την έννοια Έθνος για να προσπορίσει την οικονομική λαιμαργία από ένα εκτεταμένο σε σούμα πελατολόγιο. Αυτό το αδηφάγο Κράτος που προσβλητικά και προκλητικά δεν αγγίζει τον παλμό των ξεχασμένων κι από τους Θεούς, τους οιονεί ακρίτες της ελληνικότητας στους νησιώτικους θύλακες του Αιόλου.

Κοιτάξτε σε αυτό το ποστ τη μεγάλη χαρά των παιδιών, που όταν ένας επισκέπτης έφερε το τηλεσκόπιο του και τα έβαλε να αγγίξουν, πέρα σε εκατομμύρια χιλιόμετρα που βρίσκονται, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Και διαπιστώνουν πολύ εύκολα πως η Αθήνα βρίσκεται ακόμα μακρύτερα κι από τον Πλούτωνα…

Κοιτάξτε σε αυτό το ποστ τα φαρδιά χαμόγελα των παιδιών, που η μοίρα τους δεν τα πτοεί και πιστεύουν στην ελπίδα, αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους με την χαρά της προσδοκίας για το καλύτερο μέλλον τους.

Αν η βιβλική αποστροφή από μία εκ των δέκα εντολών, η λαιμαργία, είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αυτά τα παιδιά είναι περισσότερο αμαρτωλά από μας. Επειδή έχουν τη ακόρεστη δίψα της επικοινωνίας και της μάθησης, καθώς είναι τα πιο στερημένα και αποκλεισμένα στις επαφές με την ενδοχώρα της πλεονεξίας. Ένα απλό πράμα ζητάνε, αφού καθώς βιώνουν ένα αποκλεισμό που υπαγορεύεται από τις φυσικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, ζητάνε το ελάχιστο δυνατό που μπορεί να προσφέρει κάλλιστα, και με χαμηλό κόστος , το αδιάφορο γι αυτά Κράτος: – Τι είναι για σένα το διαδίκτυο; – Είναι η επικοινωνία που έχω με τους άλλους ανθρώπους. Η επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο που απρόσκοπτα μπορεί να προσφέρει η Τεχνολογία. Η Τεχνολογία!

Απορώ δηλαδή, οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις πάντα ξεκινούν από μια εφαρμοργή σε περιορισμένο εύρος δοκιμασίας μέχρι να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία τους, άρα εν τω μεταξύ διασφαλίζονται οι αντοχές τους για την διάδοσή τους. Στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας γίνεται το αντίθετο, να εφαρμόζεται μια κατακτημένη τεχνολογία σε γενικό και αόριστο εύρος χωρίς λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες και οι διαφορετικές ανάγκες, αφού πάντα συντρέχουν εισπρακτικοί λόγοι. Η μοναδική σχεδόν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι η πολυδιαφημισμένη τηλεϊατρική. Έχουμε δει πολλές φορές στα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες το πόσο χρήσιμη είναι – κι αν είναι ακόμα λειτουργική – αυτή η τεχνολογική ευλογία αλλά συνολικά, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών επιζητούν αυτό που ζητάει το μικρό κορίτσι πιο πάνω: επικοινωνία και ξανά επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί η μοναξιά είναι αβάσταχτη σε ένα αποκλεισμένο μικρόκοσμο σαν τον Άη Στράτη. Η τεχνολογία και κατ’ επέκταση ο σύγχρονος πολιτισμός προσφέρουν τα εφόδια για πολλές μορφές άμεσης επικοινωνίας, μα φαίνεται πως ο Χριστός σταμάτησε στον Άη Στράτη*.

Και παρατηρώ το εξής ανάμεσα στα πλούσια φωτογραφικά παραθέματα του ιστολόγιου. Σε μια σκηνή, αυτό που είναι για εμάς απεχθές, στα παιδιά αυτά είναι η καθημερινότητα όσο και μια αδιάφορη οπτική απαλλαγμένη από τα κόμπλεξ του πρωτευσουσιάνου που απεχθάνεται τη θέα του αίματος αλλά δεν διστάζει να καταβροχθίσει άπειρες ποσότητες σφαγμένου κρέατος. Δείτε τη σφαγή των αμνών με αφορμή ένα αγιοστρατίτικο γάμο, γνωρίζουν καλύτερα από μας πως η αναγκαιότητα της διατροφής, αλλά και κυρίως η παράδοσή τους, είναι αντιστρόφως ανάλογες των συμπλεγμάτων του πρωτευουσιάνου. Στρίψτε, εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το λαιμό του κόκκορα, μπορείτε; Οι γονείς ξέρουν καλύτερα από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ρωτήστε τους. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει οπισθοδρομικότητα στο περιβάλλον τους, αλλά τελεολογική θεώρηση της κοινωνίας τους. Εκεί ζουν, αυτά μαθαίνουν κι έτσι τα βιώνουν. Γι αυτό σήμερα το παράθυρο διαφυγής είναι το διαδίκτυο με τον τρόπο που σε άλλες εποχές ήταν καταχρηστικά ο πλούσιος γαμπρός. Μία οθόνη που φέρνει τον κόσμο σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα μάτια μας.

Ποιά εντύπωση έδωσε σε ένα παιδί το υδροκέφαλο κράτος όταν πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα; Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο! Όχι ο Παρθενώνας, μήτε η καθημερινή κίνηση στα πέριξ της Ομόνοιας αλλά ούτε και το ευρύτερο Αττικό τοπίο (ως Αττική Οδός κιόλας). Το μάτι του παιδιού αυτού δεν αντιλήφτηκε το (εκάστοτε) τοπικό «θαύμα», αλλά την χειρίστη εικόνα στην πρώτη επίσκεψή του πέρα από το λιμάνι της Ραφήνας. Ειλικρίνεια χωρίς προσχήματα που πονάει σε μας – ή αλλιώς, έτσι θα έπρεπε. Η παιδική αθωότητα ποτέ δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί.

Ας διευκρινήσουμε τώρα μερικά πράματα. Αν τα παιδιά του Άη Στράτη ζητάνε γρήγορο ίντερνετ είναι επειδή οι συνδέσεις τους είναι οι πλέον αρχαίες pstn/isdn που κοστίζουν και πανάκριβα σε σχέση με τις dsl, αυτονόητο. Αλλά οι φωνές της απόγνωσής τους είναι η δική μας ντροπή, διότι ξέρουν πολύ καλά τι κοστίζουν οι διαδικτυακές υπηρεσίες. Αν τα παιδιά του Άη Στράτη ζητάνε επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους είναι γιατί δεν υπάρχουν άλλοι στο νησί πέρα από τις οικογένειες τους. Βλέπουν πως ζούμε εμείς οι υδροκέφαλοι αστοί και στεναχωριούνται και δικαίως ζηλεύουν που δεν μπορούν να έχουν τις δικές μας ανέσεις. Σε αυτό το σημείο μπορεί κανείς να προβάλλει την εύλογη ένσταση πως ούτε εμείς δεν επικοινωνούμε μεταξύ μας, αλλά αυτό είναι καθαρή δαιμονοποίηση που υπαγορεύεται από τον αυτισμό μιας ανόητης μικροαστικής αγοραφοβίας. Τα παιδιά του Άη Στράτη δεν είναι αυτιστικά, αλλά διψασμένα για επαφή. Γιατί τους φέρνει το Κράτος προσκόμματα στην κοινωνική τους ανέλιξη;

Εννοείται πως δεν είναι μόνο τα παιδιά του Άη Στράτη, είναι τα παιδιά και οι κάτοικοι κάθε νησιού, κάθε επαρχιακού χώρου, αλλά και κάθε κάτοικου στις αστικές περιοχές όπου η απομόνωση του διαμερίσματος μπορεί να είναι χειρότερη από τη μοναξιά του Άη Στράτη. Δεν μετράει μόνο η επιθυμία, αλλά η υπέρβαση του μέσου· τα παιδιά του Άη Στράτη καταλάβανε κι επιδιώκουν πως το διαδίκτυο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μία δίοδος για να επικοινωνήσουν με ένα έξω κόσμο που τον ζούμε εμείς και δεν τον κατανοούμε πάντα.

Ακούστε τα και στηρίξτε τα.

***

Έφτιαξα δύο μπάνερ σε δύο διαφορετικές διαστάσεις. Όποιος θέλει, ας τα βάλει στο δικό του blog για να εκφράσει και να μεταφέρει την αγωνία των μοναχικών κι αποκλεισμένων από τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που πρέπει να βοηθηθούν στη διάδοσή τους πέρα από το συνήθες αρνητικό πρόσημο της δημοσιογραφικής δαιμονοποίησης του διαδικτύου και των ασύστολων και ληστρικών χρεώσεων σε πολίτες δευτέρας κατηγορίας από τσιγκουνιά στα υλικά εξαιρετικά χαμηλού κόστους**. Ο Άη Στράτης δεν είναι μόνο ένα αποκλεισμένο νησί στη μέση του ανεμοδαρμένου πέλαγους, είναι ένα σύμβολο της αθωότητας εκείνης που αποζητά τις διεξόδους εκείνες που θα υπερβούν και θα επαυξήσουν το περιβάλλον της. Όπως ανέκαθεν συμβαίνει με τον πολιτισμό.

<code><a
target=»_blank» href=»http://xamogelaste.blogspot.com/»
title=»Χαμογελάστε!»>
<img src=»http://img180.imageshack.us/img180/1608/xamogelaste160x186fx5.jpg»/>
</a></code>

<a
target=»_blank» href=»http://xamogelaste.blogspot.com/»
title=»Χαμογελάστε!»>
<img src=»http://img222.imageshack.us/img222/5861/xamogelaste200x232ia6.jpg»/>
</a>

<a
target=»_blank» href=»http://xamogelaste.blogspot.com/»
title=»Χαμογελάστε!»>
<img src=»http://img522.imageshack.us/img522/5286/xamogelaste160x245lg1.jpg»/>
</a>

 

<a
target=»_blank» href=»http://xamogelaste.blogspot.com/»
title=»Χαμογελάστε!»>
<img src=»http://img206.imageshack.us/img206/6509/xamogelaste200x310ua3.jpg»/>
</a>

Σημείωση: εναλλακτικά, αν δεν σας βγει σωστή η στοίχιση στην sidebar, δοκιμάστε τις εντολές με

<code> τον κώδικα </code>

 

Επίσης, θα προστεθούν κι άλλα μπάνερ αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας για περισσότερη ευελιξία στις sidebar, χρειάζεται χρόνος στο photoshop. Αν φτιάξετε κι εσείς δικά σας, ρίξτε σχόλιο ή στείλετε μέηλ.

Το κείμενο του δεύτερου μπάνερ ανήκει στον Δημήτρη Ρουσουνέλο.

______________________

* Κατά παραβολή του διάσημου απαισιόδοξου τίτλου «ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» του Κάρλο Λέβι.

** Πόσο κοστίζουν οι οπτικές ίνες, ξέρετε; Μην μου πείτε για εργατικό και εργολαβικό κόστος, διότι πόσο κόστισαν κατ’ αναλογία οι συνδέσεις με τα υποθαλάσσια χάλκινα καλώδια; Σουτ λοιπόν!

______________________

ΥΓ Θα ήταν και πάρα πολύ ωραίο κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να στείλει δημοσιογραφική αποστολή στον Άη Στράτη. Τα ακούτε κύριοι κινδυνολόγοι των Ιμίων δημοσιογράφοι;

ΥΓ2 Υπάρχει, όπως γνωρίζετε ήδη, ένας ημίσαχλος διαγωνισμός που λέει «ξε-blog-άρετε». Δεν χρειάζεται και πολύ να ψάξει κανείς και να αποφασίσει ότι πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων τα Χαμόγελα του Άη Στράτη πρέπει να πάρουν παμψηφεί το πρώτο βραβείο χωρίς καν να υποβληθεί η υποψηφιότητά τους.

______________________

Σχετικοί δεσμοί

Δημήτρης Ρουσουνέλος

Μαρίνα Ροδιά

Advertisements

10 thoughts on “Τα πικρά χαμόγελα του Άη Στράτη

 1. Προσεκτική ανάγνωση του μπλογκ των παιδιών, γνήσιο ενδιαφέρον και ουσιαστική συμπαράσταση στο αίτημά τους, στο πλαίσιο της δυνατότητας ενός blogger.

  Όμορφα jago! Tώρα μένει να δούμε πόση ευαισθησία θα επιδείξουν οι αρμόδιοι.

  Μαζί με τις ευχές μου για πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας τους, μία ακόμα: Eύχομαι όταν μεγαλώσουν να μην γίνουν bloggers!
  🙂

 2. Διαβάζοντας στο μπλογκ των παιδιών ότι υπάρχει γυμνάσιο για 5 παιδιά και λύκειο για 4, αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και ως έλλειψη, είναι «παρήγορο» το αίτημα για γρήγορο ίντερνετ.

  Χωρίς να γνωρίζω τις παλαιότερες εκπαιδευτικές συνθήκες στον Άη Στράτη, σκέψου ότι στην πρώην ψωροκώσταινα, πριν λίγα χρόνια, τα παιδιά τέτοιων περιοχών αποκλείονταν ακόμα και από την μέση εκπαίδευση!

 3. Για να κατακτήσουν λοιπόν τη δόξα στον κυβερνοχώρο, οι μπλόγκερ δοκιμάζουν τα πάντα, σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των ιερόδουλων του κυβερνοχώρου.

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_07/02/2008_258371

 4. Ωραίο ποστ. Άξιζε!
  Με τα banner δεν βρήκα άκρη. Δεν ανταποκρίνονταν στα κλικς. Είμαι και λίγο τεχνολογικά αναλφάβητος.
  Το έχω αλλάξει πάντως το δικό μου γιατί το αρχικό ήταν …πρωτόλειο.
  Ευχαριστίες!
  Δημήτρης Ρουσουνέλος

 5. klik, αν αντικαταστήσεις τη λέξη μπλόγκερ με τη λέξη δημοσιογράφος και την λέξη κυβερνοχώρος με την λέξη ΜΜΕ, το κείμενο μπορεί να επιστραφεί αυτούσιο στον συντάκτη του.

  Και τα δύο στέκουν εξίσου. Η αλήθεια είναι πικρή και για τους μπλόγκερς και για τους δημοσιογράφους.

  (με τις εξαιρέσεις πάντοτε, ο κανών)

 6. Ρουσουνέλος & Άμμος
  Γι αυτό είπα να δοκιμάσετε να βάλετε στις άκρες του κώδικα το code…/code. ή αλλιώς, αν βάζατε το πρώτο μπάνερ βγάλτε τα code.

  Κλικ
  Γι αυτό το ζήτημα είχα εξαρχής τις επιφυλάξεις μου, έγραψε χοντράδα μεν η Κουναλάκη αλλά ο τρόπος που θέτει τον τύπο επί των perss-ήλων με βρίσκει σχετικά σύμφωνο. Αλλά βέβαια, όπως αποδείχτηκε, έκανε και την λογοκλοπάρα της όταν η ίδια σκούζει και για «αντιγραφές»…

  K.σ-Μ.
  «Eύχομαι όταν μεγαλώσουν να μην γίνουν bloggers!»
  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; 😛

 7. Update

  Για δοκιμάστε μήπως φταίει η θέση του target=”_blank”.
  Βγάλτε το τελείως ή διατυπώστε το εξής τμήμα στον κώδικα:

  […] href=”http://xamogelaste.blogspot.com/” target=”_blank” title=”Χαμογελάστε!”> […]

  (τα πλάγια είναι για έμφαση, όχι για τον κώδικα :-P)

  Σε μένα λειτουργεί μια χαρά, όπως και για πολλούς μπλόγκερς που έχουν κάνει δικά τους μπάνερ, δεν ξέρω γιατί προβληματίζεστε.

 8. JAGO τα εισαγωγικά φταίνε
  το WordPress τα μισεί και τους αλλάζει τα φώτα.
  ας προσπαθήσουν να «γράψουν» μόνοι τους τα εισαγωγικά του κώδικα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s