Τ.Α.ΜΠΛΟ.

Πήξαμε από οικονομικούς αναλυτές στην μπλογκόσφαιρα. Η φρίκη δεν είναι ότι ο καθένας τους έχει κι από μία άποψη για το ασφαλιστικό, αυτή είναι πάντα σεβαστή όσο και χρήσιμη, αλλά κάποιοι στηρίζονται σε ψευδείς εντυπώσεις, άκρατο λαϊκισμό και ομαδικό λυντσάρισμα στις διαφορετικές απόψεις. Είναι τυχαίο που το πάτημα βρέθηκε στην -κατασκευασμένη εν πολλοίς- αντιπαλότητα μεταξύ δημοσιογράφων και ιστολόγων; Διόλου.

Αν κάποιοι δημοσιογράφοι-«μπλόγκερς» ήθελαν την επιδοκιμασία μας για την απεργία τους, ας μην έβγαζαν θέσφατα περί απεργοσπαστών. Όπως κάποιοι άλλοι μπλόγκερς-«δημοσιογράφοι» (η αντιστροφή δεν είναι τυχαία) θα ήταν περισσότερο πειστικοί αν δεν λαΐκιζαν καταγγέλοντας τον λαϊκισμό με αυριανίστικους όρους.

Μάθαμε πολλά αυτές τις μέρες για το ασφαλιστικό μέσω των ιστολόγιων, σε σημείο που η ενημέρωση αυτή να περνάει μέσα από τα φίλτρα της παράνοιας, της συνωμοσιολογίας, του κρετινισμού και της ζήλειας ψώρας για το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Δυστυχώς, τα ιστολόγια απέχουν ακόμη πολύ από το να θεωρηθούν ως μία εναλλακτική πηγή ενημέρωσης που αντικαθιστά τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Ο λόγος είναι απλός, όσοι δεν απαλλάσονται από μια εγωιστική όσο και αυτιστική θεώρηση των πάντων, διανθισμένη με αναχρονισμούς (πολλοί ζουν ακόμα στο 1981), εθελοτυφλίες (πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουμε κυβέρνηση ΝΔ) και πολιτικούς πουριτανισμούς (ο Αλαβάνος φταίει για όλα), πόση αξιοπιστία να αποκτήσει το ευλογημένο μέσο;

Κι εγώ αποφεύγω πλέον να μιλάω για «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας, διότι θεωρώ πως όταν το στοιχείο της υπερβολής κατισχύει στην ατομική άποψη, δεν έχει νόημα να ξοδεύω άδικα το χρόνο μου. Είναι κι αυτό μια μορφή αυτολογοκρισίας που περισσότερο σκοπό έχει να προστατέψει τον εαυτό μου από τον υφέρποντα φασισμό του ψευδοπροοδευτισμού.

Όσο για το Τ.Α.ΜΠΛΟ., να θεωρήσετε ότι είναι το Ταμείο που μας αξίζει αν ο ιστολόγος ασφαλιζόταν. Ταμείο Αργόσχολων Μπλόγκερς.

Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για να λαϊκίζετε χωρίς να σας κατηγορούν για λαϊκισμό.

 

  1. Όταν θέλετε να μιλήσετε για το Ασφαλιστικό (όπως και κάθε άλλο θέμα) αποφεύγετε κάθε αναφορά και παράθεση στοιχείων από τα ΜΜΕ. Γιατί είναι όλα τους πουλημένα όπως τονίζετε συχνά.

  2. Να εξετάζετε πάντα τη ρίζα του προβλήματος η οποία επίσης πάντα πρέπει να είναι κομματική. Να αναφέρεστε στο κακό 1981, να πείθετε ότι ζούμε τις ένδοξες μέρες του Ανδρέα. Το Ασφαλιστικό (όπως και κάθε άλλο θέμα) ποτέ δεν υπήρξε πριν, ούτε υπάρχει μετά.

  3. Σε αντιστοιχία, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία από σήμερα για να κατηγορήσετε εκ του ασφαλούς τη σημερινή κυβέρνηση (μετάφραση: φοβάμαι να δω τα βράδια γαλάζια περιστρεφόμενα φωτάκια έξω από το παράθυρο – ίου ίου ίου)

  4. Να διατυπώνετε επιθετικές και ακραίες (ψευτο)αριστερές τοποθετήσεις. Η πιθανότητα να σας βάλουν στο στόχαστρο είναι μικρότερη από την πιθανότητα εκείνη που η φίλια πολιτική ταυτότητά σας προς το (εκάστοτε) κυβερνών κόμμα μπορεί να σας κοστίσει ακριβά όταν εκφράζετε ανοιχτά τις διαφωνίες σας προς την πολιτική του.

  5. Ο σοσιαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός είναι αποκλειστικά και μόνο ταμπέλες, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων λένε αυτό ακριβώς. Ο σοσιαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός στα ιστολόγια συνήθως είναι οι βολικές προφάσεις για να κρύψεις κάτι βαθύτερο. Όπως είπε και ο Μπαλζάκ, αυτός που πίνει μόνο νερό, έχει να κρύψει κάτι.

  6. Όταν σχολιάζετε σε ένα ποστ που πληρεί τα παραπάνω κριτήρια, να αντιγράφετε ο ένας τον άλλον στα σχόλια. Ποτέ η απόλυτη συμφωνία (λέγε με προβατοποίηση) έδωσε λαβή για πραγματική παραγωγή σκέψεων και τομών. Με άλλα λόγια, η δύναμη της φωνής είναι αντιστρόφως η αντίστοιχη στάση του παθητικού τηλεθεατή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s