Κύρωση ύπατος

Από ζάπινγκ παρακολούθησα το Σάββατο, για ελάχιστα λεπτά, την εκπομπή του Βασίλη Βασιλικού στην ΕΤ3. Τι το ήθελα τώρα αυτό. Ωραίος και καλός ο Βασιλικός – είχε τις προάλλες την Ψιλικατζού, την «δικιά» μας – αλλά εκεί στην ΕΤ3, από την σούπερ βαρβάτη ασχετίλα τους, κάνουν ότι μπορούν να τον μειώσουν. Να τον υπονομεύσουν και να τον λοιδωρήσουν, άθελα ή όχι.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρία Κ. (η δημοσιογράφος Μαρία Παπαγιαννίδου, από το Βήμα) σχετικά με το AIDS. Η υπόθεση είναι γνωστή, άτυχη γυναίκα προσβεβλημένη από τον ιό του AIDS βάλλει κατά τών ομοφυλόφιλων και του ιατρικού κατεστημένου επειδή ψεύδονται ασύστολα (κατά τη γνώμη της) ότι ο ο ιός μεταδίδεται και μέσω της γυναίκας.

Δεν θα σταθώ στα όσα ελέχθησαν τόσο καιρό με αφορμή το βιβλίο, ένα δείγμα της πολεμικής μπορείτε να δείτε στον Αρκούδο, αλλά στον τρόπο της παρουσίασης της εκπομπής.

Παρεμβάλονταν κάτι έντυπες κάρτες, σαν σφήνες, μα η συνέντευξη και η ορθογραφία τους ήταν άθλια. Μάθαμε ότι η αναιμία γράφεται ανεμία, η κίρρωση ήπατος, κύρωση ύπατος. Σας λέω τα πιο κραυγαλέα λάθη τώρα, δεν τολμώ να ανακαλέσω από τη μνήμη μου τις υπόλοιπες σουπεραθλιότατες ανορθογραφίες στην εκπομπή του τοπ νάμπερ ουάν τηλεοπτικού λογοτέχνη.

Αναρωτιέμαι μόνο το εξής: ο Βασίλης Βασιλικός δεν έχει κανένα συνεργάτη φιλόλογο να διορθώνει τις κοτσάνες των παραγωγών (ή των μοντέρ) της ΕΤ3; Κι επιπλέον, αν κάνει εκπομπή για «ιατρικό» βιβλίο, δεν είχε τη δυνατότητα να ζητήσει τη συμβολή ιατρού για τις βαθυστόχαστες βλακείες που πλήγωσαν την ελληνική γλώσσα και το ιατρικό κατεστημένο; Είπαμε, οι γυναίκες ΔΕΝ μεταδίδουν τον ιό του AIDS, για όλα φταίνε οι κακοί πούστηδες και αμφισεξουαλικοί άντρες.

Συγγραφείς είναι εξάλλου… ό,τι θέλουν λένε και παρουσιάζουν.

ΥΓ Δεν σχολιάζω το περιεχόμενο της εκπομπής. Μόνο δέκα λεπτά τηλεθέαση, αρκούσαν για να καταλάβω πως ακόμα και να προσλάβεις τον Βασίλη Βασιλικό σε τηλεοπτική εκπομπή, η ελληνική γλώσσα πάει εκπαιδευτική εκδρομή στους Σόλους (πόλη της Μικράς Ασίας, όπου λόγω των παρεφθαρμένων ελληνικών που μιλούσαν οι κάτοικοί τους βγήκε ο όρος σολοικισμός). Επειδή η κυρίως ειπείν συνέντευξη έγεμε από ασυναρτησίες. (ή μήπως, έγεμε ασυναρτησιών; )

ΥΓ2 Όταν η αγραμματοσύνη βαράει κόκκινο, ειδικά στην εκπομπή του σούπερ τοπ νάμπερ ουάν τηλεοπτικού λογοτέχνη, άδικο έχουμε να καγχάζουμε;

Advertisements

16 thoughts on “Κύρωση ύπατος

 1. Είναι προφανές -και αναμενόμενο- το ότι ο κρατικός σταθμός υφίσταται την απαξιωτική αδιαφορία των αρμοδίων.Έχω την αίσθηση όμως ότι είσαι λίγο ισοπεδωτικός σε ο,τι αφορά την ΕΤ3 γενικότερα.Υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα και μια σχετική αντικειμενικότητα που επιπλέει (προς το παρόν) εν μέσω μιας επικίνδυνης και μονόπλευρης αντιμετώπισης των πραγμάτων που διέπει τους λοιπούς τηλεοπτικούς σταθμούς, νομίζω…

 2. άσχετο… Ψάχνω νά βρώ τό… (ούτε κάν θυμάμαι πιά εκείνο τό πόστ πού είχα σχολιάσει) δέν βρίσκω όμως κάτι…

  Μά πώς μπορώ νά βρώ όλον τόν νοέμβριό σου;

  (καλημέρες)

 3. Λυπάμαι, αλλά εσύ είσαι ο άσχετος.

  Το «γέμω» συντάσσεται με γενική ενώ η «κύρωση» προέρχεται από το «κύριος» καθότι είναι ασθένεια που παρατηρείται, κυρίως, στους κυρίους. Η δε «ανεμία», εκ του άνεμος, καθότι όταν φυσάει πολύ ο αέρας παίρνει μαζί του τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

 4. Σταυρώστε με, σταυρώστε με
  στα χέρια σας ματώστε με 🙂

  Βρε marja, πάει και η αιτιατική…

  Artois, να με διορθώνετε συχνότερα, ο γηράσκων δεν μαθαίνει μόνο αλλά και μωραίνει.

  Medman, η ΕΤ3 έχει μεγάλη και βαριά παράδοση στις γλωσσικές παρεκτροπές. Στο http://gravityandthewind.blogspot.com/ και στην κατηγορία Μεταφραστικά θα βρεις μπόλικα ποστ με υλικό από την ΕΤ3.

  Vangelakas, καλημέρες. Είχες σχολιάσει εδώ: http://blog.teleologikos.eu/?p=343
  Δεν λειτουργεί το notify mail;
  Και επίσης, σκρολάρεις στην στήλη δεξιά και κάτω θα δεις το Archive των μηνών.

 5. @Artois: Μπορείτε να μου λύσετε κι εμένα μια απορία; Κάποτε είδα στην τηλεόραση -νομίζω τότε που έπεσε το αεροπλάνο της «Ήλιος»- τη φράση «αμίληκτα ερωτηματικά». Ποιά είναι η ετυμολογία της λέξης «αμίληκτα»;

  Αχ, δεν μας φτάνανε οι ομοιοπαθητικοί, ήρθανε και οι αρνητές της σύνδεσης HIV-AIDS…
  Καλομελετάτε και σε λίγο μας έρχονται και οι αντιεμβολιαστές…
  +ζωησταγαιδαροκατσικομουλαραμας+

 6. Δεν ξέρω για την εκπομπή αλλά το βιβλίο αυτής της ημίτρελης ΕΓΕΜΕ μαλακωδών και αυθαίρετων συμπερασμάτων.
  Καλημέρα

 7. penguin_witch, αυτό δεν το είδατε στην ΕΤ3, έτσι δεν είναι;

  Mπορούμε επομένως να συμπεράνουμε ότι προέρχεται από την ευγενή «άμιλα» (ανορθόγραφη κι αυτή) μεταξύ των καναλιών ποιο θα κάνει τα περισσότερα λάθη.

  Εκτός αν τα ερωτήματα τα έθετε ο Λιάτσος και έγραφε «Αιμίληκτα» αλλά, λόγω παρέλευσης του αμείλικτου χρόνου, δεν θυμάστε σωστά.

 8. Ethan

  Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο συμφωνώ μαζί σου.

  Penguin & Artois

  Αμίληκτος είναι αυτός που αντιμέτωπος με ένα αμείλικτο ερώτημα ήπιε το αμίλητο νερό.

 9. Η δική σας εκδοχή, συνάδελφε jago, θα με αναγκάσει να το σκίσω το ρημάδι το πτυχίο μου.

  Ούτε ο Καλοβυρνάς στο «Πλαθολόγιο Λέξεων» τέτοια επιτυχία!

 10. Χμ, θα συμφωνήσω ως προς την ανάγκη μεγαλύτερης υπευθυνότητας όταν πρόκειται για ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας και κυρίως όταν προβάλεται μέσα απο την τηλεόραση.

  Θα διαφωνήσω όμως για τον χαρακτήρα των λεγομενων της Μαρίας Παπαγιαννίδου. Απλά θα αναφέρω πως η Παπαγιαννίδου είναι η μία εκ των δύο οροθετικών-ακτιβιστών στην Ελλάδα που υποστηρίζει πως οι άνδρες δεν κινδυνεύουν απο τις γυναίκες. Η άλλη είναι η Αλεξάνδρα Αθηναίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της μέσα στο οποίο εξιστορεί αυτά που έζησε.
  Θεωρώ σημαντικό να σεβόμαστε τις προσωπικές ιστορίες των άλλων ιδιαίτερα όταν γι αυτούς έχουν αποτελέσει βασανιστήριο.
  Καμία λοιπόν απο αυτές τις κυρίες δεν έχει πει ότι οι gay είναι μιάσματα ή κακοι ποούστηδες. Ίσα ίσα που θέλουν να καταρρίψουν κάθε ρατσιστική διάθεση απέναντι σε οποιαδήποτε διαφορετικότητα.
  Μακάρι όλοι οι καλοι και κακοι gay, straight και bi να μπορούσαν να ζητήσουν υπέυθυνες απαντήσεις για το AIDS για θέματα που μας έχουν παρουσιάσει σαν δεδομένα όμως τελικά δεν είναι. Αν υπήρχε αυτή η διάθεση απ όλους μας τότε θα είχαμε απομυθοποιήσει και τους gay και τους straight και τους bi.
  Καμία Παπαγιαννίδου και καμία Αθηναίου δεν θέλει το κακό μας.Αντίθετα έχει αποδειχθεί πολλές φορές πόσοι απο τους γιατρούς θέλουν το κακό μας. Για να μας ανοίξουν το μυαλό δουλεύουν και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε. Και μόνο που προσπαθούν πρέπει να τις σεβαστούμε σαν ανθρώπους.

 11. Ποιός μας εγγυάται ότι η Παπαγιαννίδου και η Αθηναίου δεν θέλουν -κατα βάθος- το κακό μας; Ποιός μας εγγυάται ότι οι καλές τους προθέσεις μεταφράζονται αυτομάτως σε ορθότητα λόγων;
  Αν χρησιμοποιήσουμε την λογική που χρησιμοποιεί η παραπάνω «Μερικοί γιατροί αποδείχθηκε ότι θέλουν το κακό μας, άρα ΟΛΟΙ οι γιατροί θέλουν το κακό μας και λένε ψέματα» μπορούμε να πούμε ότι «πολλοί οροθετικοί αποπειράθηκαν να μολύνουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν λέγοντας ψέματα, άρα και οι παραπάνω οροθετικές κυρίες κάνουν το ίδιο και λένε ψέματα για να μολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο». Δεν είναι λογική αυτό.
  Και όσο για το ότι οι γυναίκες δεν μεταδίδουν το AIDS, γι’αυτό το άρθρο τι έχουν να πουν οι λαλίστατοι αρνητές της σύνδεσης HIV-AIDS?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s