Ο Τεν Τεν και η Μακεδονία

Η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από το άλμπουμ Υπόθεση Κάλκιουλους, όπου ο Τεν Τεν παρολίγο να συλλάβει έναν μπορντουριανό κατάσκοπο που μπήκε κρυφά στο εργαστήριο του Κάθμπερτ Κάλκιουλους (ή Τρύφωνα Τουρνεσόλ). Έτσι, μαθαίνουμε ότι η Μπορντουρία, γείτονας και αντίπαλος της Συλδαβίας, είναι μία βαλκανική χώρα, αφού χρησιμοποιεί και το κυριλλικό αλφάβητο, η οποία φαίνεται ότι τελεί κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς. Σε αντίθεση με την φερόμενη ως δυτικοπρεπή και φιλελεύθερη, αν και μοναρχική, Συλδαβία, η Μπορντουρία παρουσιάζεται με μελανά χρώματα με χαρακτηριστικό εκπρόσωπό της τον συνταγματάρχη Σπροντζ, ένα μείγμα αξιωματικού της KGB και SS. Διόλου τυχαίο που η σημαία της Μπορντουρίας ζωγραφίζεται σε μαύρο πλαίσιο με κόκκινο κύκλο στο εσωτερικό του και δύο αντικρυστά στις κορυφές τους τρίγωνα.

Θα ήταν μάταιο να ανιχνεύσει κανείς τις υπερβολικά στυλιζαρισμένες πολιτικές υπόνοιες και τοποθετήσεις του Hergé στα σχετικά κόμικ, αφού έχει κατηγορηθεί από νωρίς και ως φιλοναζιστής, χώρια το αντικομμουνιστικό παραλήρημα στο πρώτο του κόμικ ο Τεν Τεν στα Σοβιέτ, αλλά αυτό που συνάγεται από την αναφορά στην Μακεδονία μέσω ενός πακέτου τσιγάρων είναι ότι το μακεδονικό ζήτημα ήταν και τότε ένα διεθνές ζήτημα, που αν και η εικόνα αυτή προέρχεται από το 1956, είναι επιπόλαιο να το αποδώσουμε μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που μεσολαβούν στην ανακήρυξη της γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας» από τον Τίτο το 1949. Ήδη, στη συνείδηση των ευρωπαίων αναγνωστών του Τεν Τεν, διαφαίνεται η παραδοχή πως η Μακεδονία δεν είναι μόνο «ελληνική», αλλά και «σλάβικη», κι αυτό δεν είναι τιτοΐκό εφεύρημα αλλά βουλγάρικο αφού η Βουλγαρία ονόμαζε μια δυτική περιοχή της από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ήδη ως «Μακεδονία του Πιρίν».

Επίσης, είναι μάταιο να αποδώσουμε ευθύνες στον Hergé. Αυτό το κόμικ δεν «διδάσκει» ιστορία, αλλά την στυλιζάρει ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής και γι αυτό αποτελεί σύμπτωμα κι όχι αιτία. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχε μια προσπάθεια να ανιχνευτούν οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων κατά τις περιόδους αυτές που αυτισμός (όσο και κουτός εθνικισμός) της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν λάμβανε υπόψη του τη διείσδυση της σλαβομακεδονικής προπαγάνδας σε πολλούς επιμέρους τομείς πολιτιστικών εκφράσεων. Τα «εθνίκια» αγνοούν (επίτηδες;) το γεγονός πως κατά την περίοδο της ελληνικής χούντας, η φερώνυμη «Μακεδονία» των γιουγκοσλάβων γειτόνων συμμετείχε κανονικά με την ονομασία της στις, επί συναπτά έτη, Εκθέσεις Θεσσαλονίκης (Hellexpo).

Προβληματίζομαι όμως για την «κοντή» οπτική που προσφέρουν πολλές πλευρές για το μακεδονικό επειδή είναι πολύ πιο σύνθετο σε βάθος χρόνου απ’ όσο νομίζουν ή νομίζουμε. Κάποια πράματα δεν μας τα λένε καλά και στο επόμενο σημείωμα θα εξηγήσω γιατί.

Advertisements

6 thoughts on “Ο Τεν Τεν και η Μακεδονία

 1. Τα «εθνίκια» αγνοούν (επίτηδες;) το γεγονός πως κατά την περίοδο της ελληνικής χούντας, η φερώνυμη «Μακεδονία» των γιουγκοσλάβων γειτόνων συμμετείχε κανονικά με την ονομασία της στις, επί συναπτά έτη, Εκθέσεις Θεσσαλονίκης (Hellexpo).

  Μαααάλιστα…
  Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα..
  Αν υπάρχουν τίποτα στοιχεία γι αυτό, ευπρόσδεκτα.
  Γιατί το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ στο εγγύς μέλλον.

 2. «MAZENTONIA» ανορθόγραφη Μακεδονία δλδ…
  😀

  Όταν από της ιδρύσεως της Ο.Σ.Δ. της Μακεδονίας μετά τον β’ Π.Π. κάναμε γαργάρα τόσο το όνομα όσο και τις βλέψεις του μεγάλου καρασυντροφάρα, πιονέρου, εργάτη κλπ. Τίτο στη Θεσ/νικη, μην απορούμε με το επιχείρημα «Καλά εσείς το ’91 ξυπνήσατε; Τώωωωωωρα σας έπιασαν οι ψυχές και τα ονόματα;»

  (Σημ. Στο Βελιγράδι υπάρχει οδός «Σολούνσκα»-Θεσσαλονίκης. Να κάμνουμε ρελάνς με οδούς Βελιγραδίου και Σκοπίων και αδούλωτης Βόρειας Μακεδονίας να τους κάνουμςε τα μούτρα κρέας ναούμ).

 3. Και πιο μετά, όταν ο μακαρίτης ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τους μακεδονικούς τάφους, ο Κων. Καραμανλής διοργάνωσε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδά, Ευρώπη) με τα ευρήματα, γιατί διέβλεψε το επερχόμενο πρόβλημα (ήδη από το ’75-’76 είχε πει ότι η Γιουγκοσλαβία θα διαλυθεί μετά τον θάνατο του Τίτο). Η απάντηση της τότε αντιπολίτευσης (Παπανδρέου και λοιπών); Γιατί ξοδεύουμε τα λεφτά του λαού σε τέτοια πράγματα…

 4. Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

  Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

  *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

  *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

  *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
  Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

 5. Έλα Αλέκο…

  Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

  ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

  Λυπάμαι πολύ!

  ΧΑΣΑΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s