Νεο ιστολογιο, νεοι στοχοι, νεα πορεια

Ιδού το ιστολόγιο μου σε ιδιόκτητο domain. Ολοδικό μου, να κάνω αυτά που σχεδιάζω εδώ και καιρό. Η νέα Λαπούτα ξεπέρασε το στάδιο όπου ήταν στα μπετά και τώρα σοβατίζεται, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις κι εργασίες που πρέπει να γίνουν, τα «επιχρίσματα» θα έλεγα, αλλά αυτά στην πορεία. Λίγα λίγα και καλά τα βήματα, διαβάστε περισσότερα με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων —>

Γιατί μετακόμισες, καλά δεν ήταν εκεί που βρισκόσουν;

Όχι, μετά από δύο χρόνια στο blogspot και στην wordpress.com ένιωσα ότι ο χώρος δεν σήκωνε όλα όσα είχα στο μυαλό μου και ήθελα να εφαρμόσω επιπλέον πράγματα, από το πιο μικρό στο μεγάλο. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά στην παρούσα και μόνιμη διεύθυνση του ιστολόγιου μου.

Τι ιδέες είναι αυτές που έχεις;

Δεν μπορώ να σας τις αποκαλύψω από τώρα, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: το blogging εξελίσσεται ως φορέας ιδεών, σκέψεων και δημιουργίας. Δεν μου αρκεί πλέον αυτό το στεγνό γράψε-δημοσίευσε, ζητώ κάτι παραπάνω που θα αποκτήσει περισσότερο αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα. Τον τελευταίο καιρό, οι περιορισμοί των παρεχόμενων εργαλείων από τους οικοδεσπότες των «έτοιμων» ιστολογίων δεν μου αρκούσαν να υλοποιήσω κάποιες ιδέες που μελετούσα και γι αυτό πήρα την απόφαση να δημιουργήσω δικό μου χώρο.

Γιατί γράφεις στη διεύθυνσή σου blog.teleologikos.eu κι όχι κάποιο λχ laputa.com ή .gr; Και γιατί .eu;

Το .com παραείναι «επαγγελματικό», το .net κάπως «φτηνό», προτίμησα το .eu, και παρά το .gr, για πολλούς λόγους. Ο βασικός λόγος είναι ότι το .eu θα εξελιχθεί ως βασική κατάληξη για ιστοσελίδες από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο τοπικισμός του .gr με ενοχλεί ακριβώς για τον διαστρεβλωμένο τοπικισμό του όσο και για την νεφελώδη ελληνική νομοθεσία περί του Διαδικτύου. Δεν είναι οι συνέπειες που προσχηματικά μπορεί να θέλω να αποφύγω (παραβλητικά, η υπόθεση Τσιπρόπουλου) αλλά επειδή δεν καλύπτει σε όλες τις καταστάσεις μπορεί να προκύψουν. Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Εξάλλου, το πρόθεμα blog στο λινκ θα πρέπει να σας προϊδεάσει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα projects που θα συνδυαστούν με το teleologikos.eu. Υπομονή από σας και επιμονή για μένα. Η ονομασία Λαπούτα είναι ένα ισχυρό brand name μεν, αλλά ανέκαθεν σχεδίαζα κάτω από το teleologikos να καλύψω κι άλλα ενδιαφέροντα.

Ε πες μας ποια είναι αυτά τα projects που ετοιμάζεις και μας σκας.

Ένας φίλος στον οποίο είχα δείξει ένα demo του καινούριου ιστολόγιου, μου έκανε την εξής παρατήρηση: «μην μας τα δώσεις όλα μαζί, θα κορεστεί η όρεξή μας, λίγα λίγα σαν παρθένα κοπέλα που ξεκλειδώνουμε και μια πόρτα ηδονής μαζί της». Συμφωνώ. Χρειάζονται επιπλέον μελέτες και πειραματισμοί που θα συμπορεύονται με τις νέες αλλαγές που έρχονται στο μέλλον των blogs και των ιστοσελίδων γενικότερα – δεν λέω εδώ πομπωδώς web 2.0 επειδή έχει γίνει κατάχρηση του όρου αυτού. Μπορεί να τις κάνω αύριο, μπορεί σε ένα χρόνο, αλλά κάποιες από αυτές θα αρχίσουν πολύ σύντομα κιόλας. Όλα είναι ζητήματα εξέλιξης, μελέτης και πρόβλεψης. Κοινώς, κοιτάμε τι τρέχει στον κόσμο πέρα από τα ελληνικά ιστολόγια κι επωφελούμαστε ανάλογα από τις νέες ιδέες. Λίγη φαντασία χρειάζεται μονάχα ανάλογα με τις απαιτήσεις που θέτει ο εαυτός μας και τις τρέχουσες εφαρμόσιμες λύσεις που προσφέρονται για την ικανοποίησή τους.

Δηλαδή, αυτή είναι η οριστική μορφή του blog σου;

Όχι, και σωστά με ρωτάς. Μπορεί να το γυρίσω στο Joomla, μπορεί στο Movable Type και δεν ξέρω άλλο τι. Αλλά η ουσία είναι ότι όλα θα γίνουν κάτω από τη σκεπή του teleologikos.eu χωρίς να ψάχνω για «δανεικής φιλοξενίας» hosting για blogs με τους πάρα πολλούς περιορισμούς τους. Το θέμα είναι ότι ψάχνω και για άλλες ιδέες στο νετ όπου μπορεί να επωφεληθώ, μπορεί να τις χρησιμοποιήσω, μπορεί και όχι, σημασία είναι να έχω το δικό μου χώρο για να τις θέσω σε πειραματισμούς και εφαρμογές. Με άλλα λόγια, από τώρα κι εμπρός επιτέλους είμαι αφεντικό του εαυτού μου χωρίς εξαρτήσεις. Σήμερα λχ έχω αυτό το template που μου αρέσει και με καλύπτει σε βασικές παραμέτρους που αποζητώ, αύριο όμως είναι πιθανό -ή μάλλον σίγουρο- ότι θα βρω κάτι καλύτερο. Έχω επιτέλους την ευχέρεια να κάνω ό,τι θέλω χωρίς κανένα κόστος από την πλευρά σας (κυρίως αλλαγές link).

Εμείς πως μπορούμε να ωφεληθούμε, υπάρχουν προτάσεις;

Προς το παρόν, αρκεστείτε στο ιστολόγιο όπως φαίνεται, ήδη δρομολογούνται κάποια plugins και σχεδιασμοί που θα κάνουν την περιήγηση πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα. Ξεκινήστε με το «Notify me of followup comments via e-mail«, σας διευκολύνει να παρακολουθήτε τα ποστ και σχόλια που σας ενδιαφέρουν άμεσα, που και που θα μπαίνουν ψηφοφορίες, θα μπει σύντομα φόρμα επικοινωνίας για μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία χρόνου, θα οργανωθεί ένα σύστημα στις Pages για να βρίσκετε αυτό που θέλετε μέσα από εύκολες κατηγοριοποιήσεις, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επιλέξω κάποιους συνεργάτες για συγκεκριμένες ιδέες διότι το theme που διάλεξα όσο και το domain με ευνοούν σε αυτό. Γενικά, η πλατφόρμα της WordPress απογειώνεται μόνο όταν έχεις δικό σου διαθέσιμο χώρο. Οι περισσότερες αλλαγές είναι εσωτερικές, αλλά θα κινηθώ και προς την άλλη κατεύθυνση.

Γιατί διάλεξες αυτό το theme όπου το «σεντόνι» πάει αριστερά, δεν το βάζεις στο κέντρο;

Έχω συνειδητοποιήσει πολλά πράματα αυτά τα δύο χρόνια για το τι σημαίνει blogging. Η επιλογή του theme έγινε τόσο για την αισθητική αρτιότητα χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις στο CSS, σχεδόν καμία δεν χρειάστηκε, αλλά και για τη χρηστικότητά του. Η αντίθεση λευκού και μαύρου είναι ισορροπημένη και πιστεύω πως η ανάγνωση ενός ποστ θα είναι πιο εύκολη με τον τρόπο που διαβάζετε μια στήλη εφημερίδας. Από την άλλη, η αντίθεση μεταξύ λευκού/γκρίζου/μαύρου δεν κουράζει το μάτι. Βέβαια, υπάρχει εδώ ένα μικρό πρόβλημα, σε ανάλυση οθόνης 1024 στον οριζόντιο άξονα, το λευκό μέρος κολλάει αριστερά ενώ σε υψηλότερες αναλύσεις υπάρχει μία μαύρη στήλη που φέρνει στα ίσα το σχέδιο. Αν και προβληματιζόμουν στη χρήση του theme γι αυτό το λόγο, τελικά σκέφτηκα πως όλα είναι και θέμα συνήθειας όσο ότι η αγορά των οθονών 19″ ιντσών και των widescreen είναι η πλέον κυρίαρχη σήμερα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως το blogging δεν είναι μόνο να γράφεις και να δημοσιοποιείς τις σκέψεις σου, αλλά και να αλληλεπιδράς μέσω των widgets. Έτσι, εκτός από τα λινκς, υπάρχει ήδη το Σχόλιο της Ημέρας, αργότερα θα προστεθεί και άλλο υλικό με ιδέες και προτάσεις. Όλα θα πραγματοποιηθούν σε μετρημένα βήματα.

Καλό blogging!

______________________

Σημ. Ξέρω ότι δεν δείχνει σωστά το widget με τα Recent Comments, θα διορθωθεί σύντομα το πρόβλημα αφού ελεγχθεί η λύση του, δεν πειράζουμε τα bugs αν δεν ενημερωθεί πρώτα ο δημιουργός του theme!

Σημ. Για σεφτέ μην βιαστείτε, ήδη ο Ίνδικτος και ο Αθήναιος στο προηγούμενο ποστ πρόλαβαν και μου ευχήθηκαν. Ευχαριστώ.

Advertisements

31 thoughts on “Νεο ιστολογιο, νεοι στοχοι, νεα πορεια

 1. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

  Στο SYNC είσαι εδώ:

  http://blogs.sync.gr/blogs/22977/index.html

  Καλό θα ήταν πάντως να βάλεις ένα feedburner feed ώστε οι μετακινήσεις σου να μην επηρρεάζουν όσους σε παρακολουθούν μέσα από τους feed readers και να μη χρειάζεται να κάνουν αλλαγές και εγγραφές σε νέο feed κάθε φορά που αλλάζεις.

 2. Σας ευχαριστώ πολύ Πρέζα και Αταίριαστε.

  Νίκο, σε ευχαριστώ θερμά για τη δουλειά, ο feedburner λαγκάρει πολύ απόψε και δεν μπορώ να τελειώσω τη δουλειά οπότε αύριο θα ολοκληρωθεί και αυτή η λεπτομέρεια.

 3. pølsemannen

  Ε όχι να ριζώσει ένα νησί που πετάει 😉

  Medman

  Που χάθηκες εσύ βρε;

  Πρόβατο

  Είσαι είσαι είσαι, θα το ξαναπώ, είσαι είσαι είσαι.
  Μήπως να σε βάλω στα στρέητ μπλογκς; 😛
  Αααα, και ο λαός σου θέλει κι άλλα ποστ για το κολυμβητήριο.

  Χνούδι

  Πιάσε τα πινέλα και βάψε μου το νέο σπίτι. Χρειάζομαι κι ένα γυναικείο χέρι να το συμμαζέψει.

  spiretos72

  Ανέκαθεν το φθινόπωρο ήταν για μένα η περίοδος των αλλαγών. Εσύ πότε πάς φαντάρος;

  Μάρω

  Να είσαι καλά, πάντα ενδιαφέρον το ιστολόγιο σου και να βλέπω πιο πολλά ποστ.

  Πόντιε

  Ξέρεις, η στασιμότητα δεν είναι και το πιο ωραίο πράμα.

  ΜΑΤΙ

  Και το ροδόνερο! 🙂

 4. Παρακολουθώ ανελλιπώς αλλά σιωπηλά.Παράλληλα φτιάχνω sites και γραφικά.Θα επανέλθω όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν ή όταν ενδεχομένως κουραστώ να ακούω τις παπαρολογίες από διάφορες blogoπερσόνες που επανήλθαν ή ανήλθαν στην επικαιρότητα και πάλι…(Αν και πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς) καταλαβαίνεις ποιους φωτογραφίζω, το ξέρω 🙂

  Οι καλύτερες ευχές μου 🙂

 5. Επέλεξες την κατάλληξη .eu ανάμεσα στα άλλα και «για την νεφελώδη ελληνική νομοθεσία περί του Διαδικτύου.»

  Για δες αυτό:

  [Η ΕΕΤΤ] Ρυθμίζει τα θέματα ονομάτων χώρου στο Διαδίκτυο με κατάληξη «.gr» και είναι αρμόδια για θέματα ονομάτων χώρου με κατάληξη «.eu».

 6. Κι όμως Adamo, το λέει επί λέξει «ρυθμίζει τα θέματα ονομάτων«, τίποτε περισσότερο 🙂

  Να σαι καλά βρε συ Medman, αλλά πληζ, μην ασχολείσαι με τους «άλλους».

 7. Καλή αρχή και από μένα. Καλοτάξιδο το νέο blog/site ή οποιοδήποτε άλλο όνομα του έχεις δώσει και ο,τιδήποτε άλλο έχεις ονειρευτεί να το φτιάξεις.

  Τις καλύτερες ευχές μου!

 8. μεγειά το νέο εικονικό σπίτι. αισθητικά τουλάχιστον είναι άψογο. τα κείμενα σου πάλι, παραμένουν μικρά αριστουργήματα καθότι ως γνωστόν τα ράσα δεν κάνουν τον παπά 🙂

 9. Δεν έχω να πω τίποτα-καλορίζικο καλοτάξιδο κλπ. Όπως ξέρεις, σε «παρακολουθώ» ΄κοντά δέκα χρόνια τώρα, είσαι από εκείνους τους σπάνιους πια ανθρώπους, που πάσχουν επίμονα να είναι όλο και καλύτεροι σε όσα κάνουν.

  Το ιστολόγιό σου, θα έπρεπε να κάνει πολλούς και γνωστότατους από αυτούς που πληρώνονται για να γράφουν, να νιώθουν τουλάχιστον αμηχανία.

 10. Τα είπαμε και ιδιωτικώς, το νέο σάιτ έχει φοβερό design!

  Καλορίζικο βρε!
  Του ‘ριξα και ένα κουβά κέρματα να το ασημώσω :Ρ

 11. Καλοτάξιδο και θα τα λέμε καλύτερα από εδώ ελπίζω.

  ΥΓ. Η απάντηση σου «Όχι και σωστά με ρωτάς…» είναι όλα τα λεφτά. Κι εγώ με συγχαίρω που και που για τις ερωτήσεις μου…

 12. Λοιποί σχολιαστές, να μην απαντώ στο καθένα ξεχωριστά αφού θα πω το ίδιο πράμα, σας ευχαριστώ όλους πολύ πολύ πολύ!

  Minma, λίγο πιο ελληνικά μπορείς να γράψεις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s