Αττική Γη (2)

Επειδή οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των καμένων εκτάσεων στην Πάρνηθα ποικίλουν, άλλοι λένε 20.000 στρέμματα κι άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό μέχρι και 28.000, παίρνουμε για ευκολία ως μέσο όρο τα 25.000 στρέμματα. Που σημαίνει ότι κάηκε μία έκταση ίση με 50 φορές το Πεδίο του Άρεως (500 στρέμματα) ή 158,22 φορές τον Εθνικό Κήπο (158 στρέμματα – χωρίς το Ζάππειο) ή 500 φορές το Άλσος της Καισαριανής (50 στρέμματα). Αλλά, 25.000 στρέμματα αντιστοιχούν σε 25 εκατομμύρια τετραγωνικά (1 στρέμμα=1000 τμ, άρα εδώ έχουμε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και υπολογίσουμε ένα τετράγωνο με ίσο εμβαδό, τότε κάθε πλευρά του έχει 5 χιλιόμετρα.

Ανοίγουμε το Google Earth και με το εργαλείο Ruler, στη θέση Path, σχεδιάζουμε στο χάρτη της Αθήνας μια ανάλογη έκταση. Σε ένα τετράγωνο 5Χ5, η ίδια έκταση καλύπτει άνετα το κέντρο της Αθήνας.

Σε ένα ορθογώνιο σχήμα (κάτι παραπάνω από 4Χ6) το αποτέλεσμα είναι πιο θεαματικό. Έχει σχεδόν μέχρι έξι φορές την έκταση του Πειραιά.

Τα ανωτέρω γραφόμενα είναι πολύ φτωχά, έως κυνικά, για να περιγράψουν τον όγκο της καταστροφής.

_____________

Απόψε κάνουν συνάντηση οι bloggers με προτροπή και συντονισμό του ιστολόγιου Αναδάσωση. Προσοχή, είναι στις 8 μμ κι όχι στις 10 μμ που αναφέρουν τα Νέα και το in.gr.

Μην ξεχάσατε και την κυριακάτικη συγκέντρωση στη Βουλή, ώρα 7 μμ.

_____________

Σημ: η «εκτίμηση» των Νέων είναι λίγο υπερβολική λόγω του ανάγλυφου της Πάρνηθας που περιορίζει κατά πολύ τη «σημαδεμένη» περιοχή. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, η καταστροφή είναι τεράστια.

Advertisements

4 thoughts on “Αττική Γη (2)

  1. Και πάλι σκληρό κείμενο έβαλες. Ίσως έτσι βέβαια να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να μιλάμε και πως πρέπει κάποτε να δράσουμε κι εμείς μακριά από φιλαυτίες και αναζητήσεις σε άλλους τις ευθύνες.

  2. Ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός μου Δείμε. Χωρίς φιοριτούρες και οδυρμούς, γράφω αυτό που νιώθω ως αποτελεσματικότερο μέσο: κυνικότητα μέχρις εσχάτων.

    Και ναι, δράση. Όχι λόγια. Κι ας διαφωνώ με την υπερβολική προθυμία για «επιπόλαιες» αναδασώσεις.

  3. Το σχόλιό μου δεν ακυρώνει τις εκτιμήσεις σου, απλά θα ήθελα σε παρακαλώ, αν είναι δυνατόν, να προβάλλεις πάνω στον χάρτη της Αθήνας την καταστροφή, τις ίδιες μέρες, στο Πήλιο, ή πέρισυ στην Χαλκιδική ή…
    Θέλω να πω, όπως και με τον σεισμό της Αθήνας, αν η καταστροφή δεν χτυπήσει την πόρτα της Αθήνας, κανένας δεν κουνιέται.
    Οι σημερινή εκδήλωση, χωρίς ουσία κατά την άποψή μου, «σπονσονάρεται» τουλάχιστον από Καθημερινή και Ελευθεροτυπία. Μια εκδήλωση μπροστά σε μια κενή βουλή, με αίτημα την αναδάσωση, είναι το λιγότερο μια κενή εκδήλωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s