Φαστ Φουντ Όμηρος

Από το in.gr η είδηση:

Την ευκαιρία να διαβάσουν το αριστούργημα του Λ.Τολστόι Πόλεμος και Ειρήνη θα έχουν όσοι μέχρι τώρα κουράζονταν στην ιδέα των 1.500 σελίδων του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η «αυθεντική εκδοχή» του μυθιστορήματος, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, πρόκειται να εκδοθεί σύντομα και θα είναι κατά 600 σελίδες μικρότερη, καθώς δεν θα περιέχει τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του Τολστόι.

Πολλοί ακαδημαϊκοί, όμως, φοβούνται πως κάποιοι θα αμφισβητήσουν αυτή την εκδοχή, θεωρώντας την ημιτελή.

Τη νέα έκδοση επιμελήθηκε η Ρωσίδα ερευνήτρια Εβελίνας Ζάιντενσνουρ, η οποία επί 50 χρόνια μελέτησε χιλιάδες σελίδες με τα προσχέδια του Τολστόι, συνδυάζοντας τα μελάνια και τις αλλαγές στον γραφικό χαρακτήρα και στους τύπους του χαρτιού, με σκοπό να συνθέσει την πρώτη αυθεντική εκδοχή του συγγραφέα.

Το βιβλίο, που αρχικά προοριζόταν για ακαδημαϊκή χρήση, θα εκδοθεί τον Απρίλιο από τον οίκο Fourth Estate σε αγγλική μετάφραση του Αντριου Μπρόμφιλντ.

Θα έχει τίτλο War and Peace: The original version.

Να προτείνω στα καθ’ ημάς να μικρύνουν και τα ομηρικά έπη ανιχνεύοντας τους πρωτογενείς πυρήνες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Και να εκδοθούν με τίτλους η Ιλιάδα χωρίς βία και η Οδύσσεια χωρίς σεξ με την Κίρκη, την Ναυσικά και την Καλυψώ.

22 thoughts on “Φαστ Φουντ Όμηρος

 1. Κοίτα, αν είναι να βγάλουν κάτι από τα ομηρικά έπη, εγώ προτείνω αυτές τις επικλήσεις στις Μούσες και τις σκηνές με τα συμπόσια, τα γλέντια και τους χορούς. Βαριέμαι τα μιούζικαλ όσο τίποτα..

  χεχε

 2. Όχι ρε συ, μια υπόνοια σεξ δεν πειράζει, ίσα-ίσα, κάνει το βιβλίο πιο πικάντικο!! Γι αυτό προτείνω να μείνουν οι σκηνές Αχιλλέα-Πάτροκλου, όπως επίσης και σκηνές με τους μνηστήρες που τόσα χρόνια περιμένουν την Πηνελόπη ν’ αποφασίσει, παίζοντας… ζάρια.

 3. Σιγά το πρόβλημα! Κανονικά έπρεπε να ειναι 485 σελίδες σύνολο, να μπορεί να γυριστεί με αξίωσεις, μπας και πάρουμε και κανένα Οσκαρ… Ακου φιλοσοφικοί στοχασμοί και βλακείες…

 4. Το σεξ το κρατάμε, τις μοβόρικες σκηνές τις πετάμε, έτσι θα φτάσει η Ιλιάδα το 1/3 της!
  Άμα κόψουμε και τα τσιμπούσια, εξαφανίστηκαν τα έπη!

 5. Υποψιάζομαι πως ο Πεισίστρατος, αυτός που έδωσε την εντολή να καταγραφούν τα έπη, έκανε το ξηλωματάκι του. Το ξέρετε ότι στα έπη δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στη διατροφή με ψάρι; Λιμοκτονούσαν οι ναυτικοί του Οδυσσέα…

 6. Κίρκη, Ναυσικά και Καλυψώ μαζί…

  Χμ…

  Δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ απόψε, μου φαίνεται…

  Άλλωστε, τι μας φταίξανε τα ομηρικά έπη; Αφού ήταν αρκετά καλά για να τα διαβάσει και ο Ιησούς (όπως διατείνεται ο Σακκέτος-Πακέτος), θα είναι αρκετά καλά και για μας…

 7. Χμμμ CyrusGeo

  Λέω να βγάλουν όλες τις αγαπουλίστικες φλυαρίες από την Βίβλο και να κρατήσουν μόνο τα σπλάτερ. Θα μου πεις, σιγά τη διαφορά, μόνο κατά δέκα σελίδες θα κοντύνει…

 8. Ο Οδυσσέας έκανε 20 χρόνια να φτάσει στο κέντρο αποτοξίνωσης αλλά η Οδύσσεια στην ουσία διαρκεί πολύ λιγότερο. Από τη στιγμή που φεύγει από την Καγλυψώ όπου ξεκινάει το έπος, μέχρι τη στιγμή που εξολοθρεύει και τον τελευταίο μνυστήρα όπου τελειώνει, περνάνε ακριβώς 40 ημέρες (correct me if I’m wrong). Το ζουμί της ιστορίας με τις περιπέτειές του, το αφηγήται ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων.

  Επειδή δεν ξέρουμε αν ο τύπος (όντας πολυμήχανος) έλεγε στους Φαίακες παπαριές για να τους εντυπωσιάσει με κύκλωπες και λεστριγώνες ώστε να τον αφήσουνε να την κάνει με ελαφρά, προτείνω να εκδωθεί μια original version βασισμένη μόνο στα γεγονότα που μας αφηγήται ευθέως ο Όμηρος και για τα οποία είμαστε σίγουροι ότι έγιναν…

  Άκου εκεί κύκλωπες… Σε λίγο θα μας πούνε ότι η Αργώ πετούσε!

 9. Ωραία η ιδέα για «περικομμένες» εκδόσεις…
  Άντε βρε, και σε «κλασσικά εικονογραφημένα»!

  Πέρα από την πλάκα πάντως, όπως κάθε εγχείρημα έχει πολλές όψεις και αποτελέσματα… θετικά και αρνητικά. Ίδωμεν λοιπόν (αν και την κατάληξη μάλλον την υποπτευόμαστε οι περισσότεροι).

  May the Force b with u…
  papet

 10. Επιτέλους, μετά τα radio friendly τώρα και τα bookstore friendly. Ανυπομονώ να βγει κι άλλη ακόμα πιο περικομμένη έκδοση με συντομογραφίες. ΠΟΛ.+ΕΙΡ.
  Που’σαι ρε Τολστόι να υπογράψεις το αντίτυπό μου…

  Την συγκεκριμένη ιδέα θα μπορούσα να την συμπεριλάβω στο βιβλίο που ετοιμάζω: ????? Τρόποι Για Να Αυνανιστεί Κανείς.
  (Τα ???? θα αντικατασταθούμε με αριθμούς μετά την συλλογή του υλικού)

 11. εγώ πάντως που είμαι σούπερ φαν του βιβλίου (το έχω διαβάσει 3 φορές – μάλιστα αποπειράθηκα και μία να το διαβάσω στο πρωτότυπο αλλά τελικά κατάλαβα ότι ήταν τιτάνιο έργο και δεν…) πρέπει να πω ότι δεν την βρίσκω και τόσο ιερόσυλη την ιδέα.

  … χμ χμ χμ χμ χμ

  (μην με δείρετε, μία γνώμη λέω!)

 12. frontman
  Μα φυσικά πετούσε η Αργώ, με πυρηνική ενέργεια μάλιστα… άκου τώρα που ήταν καραβάκι με κουπιά και πανιά…

  papet
  Δεν είναι τόσο απλό, αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά με ανάλογες προσπάθειες, είναι ότι η έκδοση γίνεται για καθαρά ακαδημαϊκούς λόγους (=δεν είναι «παιδική») προσθέτοντας δίπλα: the original version. Κι εγώ μπορώ να σου «συνθέσω» τον Ρίτσο στο ορίτζιναλ, απαλείφοντας την πολιτική του ιδεολογία. Μην τρελαθούμε τώρα…

  Νομίζω
  ???????????????
  (τόσοι είναι οι τρόποι που μπορώ να σκεφτώ κι εγώ, να στους στείλω; )

  theintvduals
  Αααααααα! Γι αυτό γίνονται όλα αυτά! Respect!

  CyrusGeo
  Αν δοκίμαζες κάτι σε Αχχιλέα/Πάτροκλο;

  silia
  Ιεροσυλία…… είναι…… ο «εξορθολογισμός»…… κάθε…… μεγάλου πνευματικού έργου…… Μην είσαι μονόπλευρη……

 13. provato

  Τρεις φορές το διάβασες;;;;;
  Αμπιλίστευτον, να μπεις είδηση πάραυτα στον Independent, στους N.Y.Times, στο Figaro και δεν ξέρω που αλλού. Μοναδικό αναγνωστικό φαινόμενο!
  Btw, έχεις υπόψη σου και το κινηματογραφικό έπος του Σεργκέι Μπονταρτσούκ;

 14. Πόσους τρόπους είπες ότι γνωρίζεις Jago;!;
  Μέχρι να τους δοκιμάσω όλους αυτούς θα μου έχει πέσει ρε συ.
  Μακάρι να είχα «κράτει» όπως οι 300. Όχι του Λεωνίδα φυσικά… 😉

 15. εννοείται ότι το έχω υπόψη μου. το έχω σε dvd – έτσι, το έχει δει 2 φορές ολόκληρο και μάλιστα μέσα σε μία νύχτα την καθεμία παρά την 7ωρη διάρκεια του (αν υπολογίσεις τα ΥΠΕΡΟΧΑ έξτρα), και με τους υπότιτλους στα Ρώσικα.

  αυτά. (αχ τι ωραία που μου το θύμισες – λέω να το ξαναδώ… αν σε ενδιαφέρει please be my guest. παρεμπιπτόντως το ξέρεις ότι «αναλογικά» είναι η πιο ακριβή ταινία όλων των εποχών, αλλά και η πιο πετυχημένη σε αριθμό εισιτηρίων; ήταν υποχρεωτικό στην Σοβιετική Ένωση αν είσαι μέλος του ΚΚΕ να πας να την δεις – μάλιστα έχω γνωρίσει και άνθρωπο που μου την επιβεβαίωσε αυτή την ιστορία, αφού έτσι είχε πάει και την είχε δει όταν ήταν παιδάκι στα 11 – 12!!!! γαμώ).

  μπεεεεε μπεεεε μπεεεεε

 16. Νομίζω
  Είπα «μπορώ να σκεφτώ» όχι πόσους «γνωρίζω». Το ξέρεις ότι η θεωρία απέχει από την πράξη, πάρε πχ τον Κάρλ Μαρξ 😉

  Πρόβατο
  Για αυτό σε ρώτησα αν το ξέρεις, εν τέλει δεν αμφέβαλλα λόγω των ρωσικών σου. Κι όντως, τα έχω διαβάσει κάπου αυτά που μου είπες (ή ήταν στα έξτρα του dvd, δεν καλοθυμάμαι). Πάρα πολύ μου αρέσει ο Μπονταρτσούκ, όπως και στο Βαρτελώ που είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s