το δικαίωμα στην Ελευθερία της Έκφρασης: μια σύντομη αποτίμηση

Η κατάσταση εδώ στην ελληνική μπλογκόσφαιρα έδειξε πως όταν οι χρήστες του διαδικτύου ξεπεράσουν τους προσωπικούς τους σκόπελους, η ενότητα καταφέρνει να δώσει έναν ισχυρό και καίριο λόγο ενάντια σε αυτούς που τους συμφέρει να καταστείλουν κάθε ελευθερία της έκφρασης.

 

Αυτές τις συλλογικές αντιδράσεις δεν θα τις περίμεναν ούτε και οι ίδιοι οι μπλόγκερς. Θεαματική η συμπαράσταση προς τον Αντώνη Τσιπρόπουλο, πράγμα που δείχνει ότι το ελληνικό Διαδίκτυο όταν θέλει δεν είναι ομφαλοσκοπικό κι αυτιστικό. Όταν νιώθει πως απειλείται το αυτονόητο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αυτή η ενωμένη οργή μπορεί να γίνει το ισχυρότερο όπλο ενάντια σε κάθε πολιτικίστικο, αστυνομίστικο και νομικίστικο τερτίπιο.

 

Η περίπτωση Τσιπρόπουλου, τερτίπιο μιας Αργόσχολης Δικαιοσύνης είναι, που αντί να κυνηγάει τους πραγματικούς εγκληματίες, κυνηγά τους κριτές της. Διότι δεν της αρέσει η Κριτική. Δεν της αρέσει η Διαφορετική Άποψη. Δεν της αρέσει η Πολυχρωμία. Η Πολυσυλλεκτικότητα. Ο Διάλογος. Η Αυτοκριτική. Και εν τέλει, η Ελευθερία.

 

Και σε αυτό η αντίδραση είναι υγιής όσο κι αναγκαία. Η περιφρούρηση για την Ελευθερία του Λόγου στο Διαδίκτυο, πρέπει επιτέλους να τεθεί σε νέες και οργανωμένες βάσεις για να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοιες τραγελαφικές καταστάσεις που στόχο μόνο έχουν, είναι να φέρουν πλήγμα στη καρδιά της Δημοκρατικής Συνείδησης.

 

Και το σημαντικότερο είναι πως αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα πως η διαδικτυακή κοινότητα είναι πάντα εν εγρηγόρσει. Ας το έχουν αυτό καλά υπόψη τους οι αργόσχολοι διώκτες της ελεύθερης κι ανεπηρέαστης Συνείδησης και Κρίσης.

Advertisements

2 thoughts on “το δικαίωμα στην Ελευθερία της Έκφρασης: μια σύντομη αποτίμηση

 1. O ΜΗΝΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  Και με την άτοπο απαγωγή στα blogs του blogme.gr το συμπέρασμα βγαίνει απολύτως σίγουρο(δεν σατιρίζεται κανένας άλλος έντονα σε κανένα άλλο blog στο ευρετήριο του blogme. Gr. Όπου, σημαντικό, το μοναδικό στη κατηγορία του blog ήταν ΜΟΝΟ το funel.blogspot.com. ) Επικουρικά αναφέρουμε τις ανάλογες απειλές (όπου και βρήκαν έδαφος) στο site kafenes.gr από τον κ Λιακόπουλο (απ ότι φαίνεται ο ιδιοκτήτης του site γλίτωσε ανάλογη μεταχείριση). Φυσικά ξέρουμε και άλλους ιστιότοπους που έγιναν ανάλογες τραμπούκικες απειλές. (σε άλλους έπιασε, σε άλλους όχι) Περισσότερα σε ανάλογο ένθετο ποστ συντόμως.

  Όλοι ξέρουν ποιός είναι ο κ. Λιακόπουλος τι πρεσβεύει, το παρόν και το παρελθόν του. Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και συνάδουν απόλυτα με το «Δυνατό και Ελληνικό» προφίλ του.
  HEIL UBERMENSCH LIAKO. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ. GOTT MIT UNS.

  ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  ”Με φέρνεις σε δύσκολη θέση, γιατί έψαξα και βρήκα (ΟΧΙ μέσω του κατηγορούμενου) ποιός είναι ο μηνυτής. Αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να το πω, δεν είναι δικιά μου δουλειά να το πω, επειδή όμως όντως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επειδή το θέμα εκτός από σοβαρό είναι και δημόσιο και μας αφορά όλους, επειδή οδήγησε εμμέσως σε δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της έκφρασης, επειδή θεωρώ ότι συντρέχει αξιολογικά ισχυρότερο συμφέρον να μην μείνει κρυφό το όνομα του μηνυτή (ιδιαίτερα μάλιστα αφού πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο), γιατί με την μυστικοπάθεια δημιουργείται και παγιώνεται μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής που τσακίζει την ελευθερία του μέσου στη ρίζα της, μηνυτής είναι ο Δημοσθένης Λιακόπουλος. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της εγκλήσεώς του και εννοείται ότι εφόσον θεώρησε ότι θίγεται, δικαιούταν να προστατεύσει τον εαυτό του με κάθε νόμιμο μέσο. Αφού όμως τα πράγματα πήραν τη δυσανάλογη τροπή που πήραν, το θέμα παύει να αφορά μόνο αυτόν, έχει ευρύτερη διάσταση και ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει. Δημοκρατία έχουμε κι ό,τι οδηγεί εκ του αποτελέσματος στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, δεν είναι ένα θέμα που άπτεται μόνο των αμέσως εμπλεκομένων. “
  Στα comments του old boy.
  http://old-boy.blogspot.com/2006/10/blog-post_116187810249534670.html

  * φυσικά, κατά τη γνώμη μας, λίγο νοιάζει τον κ. Λιακόπουλο η έκβαση της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τον νοιάζει να βρει ΠΟΙΟΣ τον σατιρίζει… μετά έχει αυτούς άλλους τρόπους να τον εκπολιτίσει αλά Πούτιν, εκτός δικαστηρίων δυνατά και ελληνικά… πάντα κατά τη γνώμη μας φυσικά.

 2. Άκουσα κι εγώ σήμερα από άνθρωπο, που εμπιστεύομαι και δεν γνωρίζει γρυ από μπλογκ ποιος είναι ο μηνυτής (αλλά γνωρίζει από πηγαδάκι που ξεχυλίζει από ξερολίαση (με την πολύ καλή έννοια)) και ο funel πολύ απλά φαίνεται να έχει δίκιο. Funel νομίζω έκανες την τύχη σου, με όλη την έννοια της λέξης «τύχη». 😉

  Αντί λοιπόν να ξεχειλίζει από υπερηφάνεια, που στο πρόσωπό του γίνεται η πιο πετυχημένη σάτυρα στο ελληνικό internet, πολεμάει τον [b]διαδικτυακό Αριστοφάνη[/b].

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s