Διαδικτυακές μπούργκες και σκισμένα καλσόν

Η αντίληψη πως το εικονικό προσωπείο μπορεί να οριστεί και ως διαδικτυακή μπούργκα είναι εσφαλμένη όσο και επικίνδυνη’ κι αυτή είναι πηγή των διαφόρων «δαιμονοποιήσεων» του διαδικτύου, τόσο από τα ΜΜΕ όσο κι από τις σαλεμένες μανάδες που βλέπουν τα κανακάρια τους να «σνιφάρουν» bits & bytes. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει μασκάρεμα, αλλά πολυεπίπεδες αποτυπώσεις ενός εαυτού που διαθλάται σε πολλά εικονικά Εγώ. Αυτό δεν είναι υποκρισία, αλλά η αναζήτηση μιας ωραιοπάθειας μα κι ενός αποενοχοποιητισμού.

Αν εγώ δημιούργησα το παρόν ιστολόγιο, δεν το έκανα για να κρυφτώ. Αντιθέτως, η μπούργκα που φοράω στο real life, είτε ακούσια είτε εκούσια, με οδηγεί σε μια εναλλακτική λύση για να εκτονώσω την αναγκαιότητά μου να εκφραστώ από τις καταπιεσμένες δυναμικές μου σε ένα εναλλακτικό πεδίο. Είτε αυτές είναι καλλιτεχνικές και πολιτικές, είτε γνωμοδοτήσεις και επί συνόλω του επιστητού απόψεις, είτε μια ομφαλοσκοπική ανάγκη.

Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μας εμποδίζουν να δούμε πέρα από τη διαδραστικότητα του μέσου με έναν τρόπο που ακόμη κι αν είμαστε εξαιρετικά καλοπροαίρετοι κι αφειδώλευτοι, τότε αυτή η ψευδής ελευθεριότητα είναι στην ουσία καταναγκασμός. Αφού έτσι συμπεραίνεται πως όταν δεν ξεπερνάμε το βρόχο της αντίληψης για μια «περσόνα που κρύβεται«, τότε το διαδίκτυο είναι ο λάθος χώρος και τόπος – είσαι εν τέλει ένα παράσιτο.

Αν η μονοκαλλιέργεια αυτών των τετριμμένων αντιλήψεων τείνει στην ομαδοποίηση και στην καταχώνιαση κάτω από την σκεπή της «μπούργκας», τότε το διαδίκτυο χάνει κάθε θετικό χαρακτηριστικό από τον όρο του. Αν μέσα στην πολυσχιδή εικονική κοινωνία το μόνο που γίνεται κατανοητό είναι ότι όλοι είναι ίδιοι, κρυμμένοι όντας κάτω από μια μπούργκα, τότε το μέσο έχει αποτύχει εντελώς.

Το ψευδώνυμό μου, JustAnotherGoneOff, σημαίνει Ένας Ακόμη Ξεχασμένος. Δεν το επινόησα εγώ, έτσι με «βάφτισε» ένας πολύ καλός φίλος μου. Κι αλήθεια, όσοι συμμετέχουμε στο διαδίκτυο και κυρίως φτιάξαμε ιστολόγια, δεν είμαστε κατά βάθος όλοι ξεχασμένοι από το real life; Αυτή η ζωή εκεί έξω δεν μας αναγκάζει να κοινωνούμε σε αυτήν φορώντας μπούργκα; Γι’ αυτό δεν δημιουργούμε εδώ πυρήνες σκέψεων και ανταλλαγής, ακριβώς για να αποτινάξουμε αυτή την ενοχλητική μπούργκα;

Προς τι λοιπόν επιδιώκουμε την υποκρισία μέσα από μια «στημένη» υποκρισία; Ας σταματήσουμε πια να υποτιμάμε τον εαυτό μας και τους διαδικτυακούς συμπολίτες μας.

Advertisements

20 thoughts on “Διαδικτυακές μπούργκες και σκισμένα καλσόν

 1. Πέστα επιτέλους!
  «Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει μασκάρεμα, αλλά πολυεπίπεδες αποκαλύψεις ενός εαυτού που διαθλάται σε πολλά εικονικά Εγώ.»
  ..αυτό πολύ με ήρεσεν.. 🙂

 2. Προσυπογράφω!

  Στο κάτω-κάτω, και εκτός Διαδικτύου, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και με την δεδομένη ομάδα στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι, και πάλι πολλαπλές αποτυπώσεις ενός εαυτού βλέπουμε.

 3. Αυτό είναι το παρθενικό μου σχόλιο. Μου προκαλούν εντύπωση όλα αυτά που λέτε! Ειδικά αυτή η στημένη υποκρισία, όπως την περιγράφετε, με φοβίζει, επειδή δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω στα μπλογκς.

 4. Σφαλερό Δηλητήριο να μην σας τρομάζει τίποτα. Αυτά που γράφουμε εδώ είναι αστραπόβροντα, δεν θα κάψουμε κανέναν επειδή ξέφυγε από τον κανόνα. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφής τι είναι κανόνας; Τίποτα δεν σημαίνει. Το διαδίκτυο δεν έχει κανόνες αλλά συμπεριφορές.

  Καλορίζικο το ιστολόγιο σας, έχετε τα φόντα ως ταξινομητής εγγράφων να ταξινομήσετε κι εσείς τον εαυτό σας ανάμεσα σε μας. Αφήστε τι λέμε εμείς – και ειδικά εγώ. Βάλτε στο πικάπ Κουρτ Βάιλ με Λότε Λένια και μην πολυδίνετε σημασία στο τι λέμε εμείς, επειδή στο διαδίκτυο η άγνοια κινδύνου είναι σωτήρια, μην πάτε να μπλέξετε στα δικά μας λάθη. Θα σας συνιστούσα μάλιστα, στην αρχή που είσαστε, να διαβάζετε ελάχιστα, έως κανένα, ιστολόγια μέχρι να διαμορφώσετε κατά το δυνατό τη διαδικτυακή σας προσωπικότητα.

  Να είστε αυτός που θέλετε να γίνετε, φαίνεται η καλή σας διάθεση.

  ΥΓ Artois, μην με κράξεις πάλι, αλλιώς θα ακυρώσω την αποστολή της κάσας που σου υποσχέθηκα.

 5. Μπαμπάκη, στην έξω ζωή, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αν καθόμασταν δίπλα δίπλα σε μια καφετέρια, χωρίς να γνωρίζουμε ότι συζητάμε μέσω νετ, τότε θα βαριόμασταν από ρηχότητα. Κι αυτό συμβαίνει πολλές φορές όπως θα γνωρίζεις σίγουρα κι εσύ από την πείρα σου.

  Αλλά ας μην είμαστε αυστηροί. Μην βλέπουμε το διαδίκτυο ως καθρέφτη της ζωής (όχι τον δικό μου που λέει ο Artois), αλλιώς θα χάσουμε και τους λίγους εξωδιαδικτυακούς φίλους που έχουμε. Να κάτι που δεν κατάλαβε ο Artois αφιερώνοντάς μου σήμερα ειδικό post.

  Να προσέξεις το γιό σου, έχω την εντύπωση πως μπαίνει ως Νίκος Δήμου στα μπλογκς 😉

 6. ΕΙΝΑΙ καθρέφτης της ζωής, Jago. Και για πολλούς είναι μόνον ο καθρέφτης τους. Αύριο, θα σου κάνω νέο «ειδικό» ποστ για να καταλάβεις καλύτερα.

  False Poison, θα τρομάξεις μόνον αν, μέχρι σήμερα, ζούσες σε γυάλα. Τα μπλοκγς είναι σαν τα σαλόνια μας, τις κουζίνες μας, τα ιδιαίτερά μας, τα καφενεία μας και τα εντευκτήριά μας. Κουτσομπολιά, συζητήσεις περί ανέμων, συνταγές, κλειδαρότρυπες, πολιτικές συζητήσεις, λογοτεχνικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις…

  Και ως προθάλαμος για «οντισιόν» σε εκδότες.

  Ουδέν νεώτερον, δυστυχώς.

 7. Δυστυχώς για σένα Artois, αποδεικνύεις ξεκάθαρα με το τελευταίο σχόλιο σου, ότι ο ρόλος που θες να παίξεις στην μπλογκόσφαιρα είναι εκείνος του φασίστα χωροφύλακα-νταβατζή. Επιπλέον, το δείχνει και η πεσμένη δημοτικότητα του μαγαζιού σου και γι αυτό βρήκες τώρα καινούριο «θύμα» σαν και μένα, μπας και τραβήξεις κάτι παραπάνω. Και κάνε όσα ποστ θες, εμείς από την άλλη πλευρά θα γελάμε και θα σε κερνάμε για κάθε ασήμαντο όσο και πολύτιμο πόντο δημοφιλίας που μας χαρίζεις.

  Τώρα, ποιός είναι που στήνει αντίσκηνο στα μπλογκς;

  Από δω και πέρα, κάθε προσπάθεια για τις αγαπημένες σου στρεψοδικίες θα διαγράφεται. Διότι δεν θα σου επιτρέψω να εκμεταλλευτείς το δικό μου χώρο για τις ζηλόφθονες διαβολές σου. Όχι πως δεν καταλάβαμε όλοι ότι είσαι ένας ακόμη απογοητευμένος μπλόγκερ που δεν τον προσέχει κανείς. Αρκετά διασκέδασα με σένα, ώρα να σοβαρευτούμε.

 8. Βιάζεσαι jago. Το ποστ θα είναι μία ατάκα του Johnny Bravo. Hρέμησε, δεν διακυβεύεται η φήμη σου ως blogger και δεν είναι ανάγκη να ψάξεις για νέα καριέρα.

  Βιάζεσαι λοιπόν και εκτίθεσαι.

  Και κρίνεις εξ ιδίων. Ο observer δεν προσδοκά ούτε επιδιώκει να παίξει κάποιον ρόλο.- (πoιον, πού και σε ποιον άραγε;) Αντιμετωπίζει το blogging χαλαρότατα, γράφει αραιά, δεν χτυπάει κάρτα και δεν κόβει μεροκάματα στο μόνιτορ. Κάνει κέφι με την αγωνία των ψωνισμένων και σέβεται όσους με σεμνότητα και γενναιοδωρία καταθέτουν τις γνώσεις, τις σκέψεις και τον προβληματισμό τους.

  Kαι αγχώνεσαι και αντιγράφεις.

  Kαι, εν τέλει, έχεις μεγάλο γούστο.
  Τι είναι αυτό που νομίζεις πως σε κάνει αξιοζήλευτο ώστε να αποτελείς το αντικείμενο «ζηλοφθονίας» κάποιου;

 9. JustAnotherGoneOff wrote: «Να προσέξεις το γιό σου, έχω την εντύπωση πως μπαίνει ως Νίκος Δήμου στα μπλογκς»

  Το παλιόπαιδο! Και πριν του αγοράσω το λάπτοπ τον έβαλα και μου υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει χακεριές…

  …*αυτή* την φορά!

  😉

 10. «Δεν διακυβεύεται η φήμη σου», «κρίνεις εξ ιδίων», «αντιμετωπίζω το blogging χαλαρότατα», «Τι είναι αυτό που νομίζεις πως σε κάνει αξιοζήλευτο ώστε να αποτελείς το αντικείμενο “ζηλοφθονίας” κάποιου»…

  Μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο… ουουου, φοβήθηκα. Και μόνο ο τρόπος που παρουσιάζεις τις εμμονές σου για συγκεκριμένους ιστολόγους, δείχνει πόοοοοσο χαλαρός είσαι.

  Αχ σε καλό σου, γελάσαμε και πάλι σήμερα…

 11. Ακομη και έτσι να είναι. Ακομη και μπούργκα να φοράμε έχοντας υποπτους σκοπούς (να κρυφτούμε, να την πούμε γενικώς χωρίς -υποτιθέμενο-κίνδυνο,να ξεσπάσουμε ή ο,τιδηποτε άλλο υποπτο και μπουργκοπανούργο) εχει σημασία πια σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε; Δεν εχουμε επιλογές; Ναι,θελω να ειμαι δακτυλοδεικτουμενη και να λενε »κοιτα, αυτη κρυβεται πισω από το προσωπειο ρεγγινα για να πει αυτό που θέλει να πει».

  Δεν καταλαβαίνω την ξαφνικη αυτη μανία με το ποιος είναι ποιος κτλ. Εκπληκτικα συγκινητική βεβαια η ξαφνικη μανια αληθειας και αυτοαποκαλυψης και αυτοξηλωματος κτλ αλλα γιατί θα πρέπει εγω να πάρω απο την αληθεια των άλλων; Εχω δικες μου αληθειες και εγω και οσοι διαλεγουμε τα ψευδωνυμα.Δε με νοιάζει η αλήθεια κανενός, δεν ξερω καν τι είναι αληθεια.Ηλιθιες αληθειες,μου αρέσει ως ηχος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s