Ο Αιγύπτιος Μότσαρτ

Μια ευχάριστη όσο και διαφορετική επιλογή από τις συνηθισμένες λύσεις για την φετινή επέτειο Μότσαρτ, αποτελούν οι δύο κυκλοφορίες επάνω σε ιδέες του γάλλου Hughes de Courson και του αιγύπτιου Ahmed al Maghraby. Πρόκειται για πολύ έξυπνες διασκευές γνωστών έργων του Μότσαρτ, με αραβικό χρώμα και συμπληρωματική ενορχήστρωση με αραβικά όργανα πάνω σε συμφωνική ορχήστρα.

Η μουσική του Μότσαρτ αποδεικνύει εδώ ότι ο οικουμενικός χαρακτήρας της μπορεί να μεταπλαστεί με ευκολία κι ευφυία σε διαφορετικές κουλτούρες ξεφεύγοντας από τους δεσμούς της κλασικής μουσικής που κακώς θεωρούνται ασφυκτικοί. Σχεδόν όλα τα είδη μουσικής στη σημερινή εποχή διαχέονται μεταξύ τους και η κλασική δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα, αλλά προξενεί μεγάλη έκπληξη η αποτελεσματικότητα της μοτσάρτειας μεταφοράς σε αραβικούς τόνους.

Η σχέση του Μότσαρτ με την Αίγυπτο δεν είναι άγνωστη, ο Μαγικός Αυλός με τους εμφανείς μασονικούς συμβολισμούς, η Απαγωγή από το Σεράι και ο Θάμος, αυτός ο αρχαίος πολιτσμός ήταν ιδιαίτερα προσφιλής θεματολογία στον συνθέτη. Στη σημερινή εποχή, ο Hughes de Courson και ο Ahmed al Maghraby ακολουθούν την αντίθετη φορά, θεωρώντας δίκαια τον Μότσαρτ ως ένα βαρυσήμαντο στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού που πια συμπορεύεται αναπόσπαστα στη συλλογική συνείδηση.

Επιλέγω τέσσερα χαρακτηριστικά κομμάτια – ο Αθήναιος θα σας προσφέρει σύντομα και τα δύο cd ολοκληρωμένα στο RU Sirius – τα οποία θα είναι αναρτημένα και στις Μουσικές Στιγμές, το κουτάκι πάνω στη δεξιά στήλη της κεντρικής σελίδας στο ιστολόγιο μου.

Martern aller Arten – η άρια της Konstanze από την Απαγωγή από το Σεράι, ως the Quarrel in the Seraglio

Cosi fan tutte – η εισαγωγή από την ομώνυμη όπερα Έτσι κάνουν όλες, ως Mozart in Egypt

Quintet K.581 – ως Alexandria Quintet

Qui Tollis – από την Λειτουργία σε Ντο ελάσσονα, ως Al Maghfera

Καλή ακρόαση!

Advertisements

3 thoughts on “Ο Αιγύπτιος Μότσαρτ

  1. Φυσικά και θ’ανεβάσω και τους δύο δίσκους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ευκαιρία να τους μαζεψω από εκει που τους έχω παρατημένους!

    Ο Courson έχει βγαλει δισκο «Bach in Africa» τον οποίο δεν τον έχω ακουσει αλλά για τον οποίο έχει δεχτεί σκληρή κριτική.

    Δλδ συγγνωμη κιόλας αλλά έχετε και το δίσκο όπου ο Gould παίζει τις μεταγραφές από τον Λιστ στο πιάνο τις συμφωνίες του Μπετόβεν;

  2. Τις μεταγραφές αυτές τις έχει ηχογραφήσει κι ο Κυπριανός Κατσαρής κι είχα ακούσει πολύ θετικά σχόλια. (Το γράφω καίτοι φανατικός Gouldικός)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s