Ακόμη και ο φον Κάραγιαν “σκότωσε” τον Εθνικό μας Ύμνο

Εντυπωσιακό να ανακαλύπτει κανείς τους δεσμούς του μεγάλου μαέστρου με την ελληνική καταγωγή του, όταν ακόμη με το πρόσχημα της τότε ΕΟΚ (νυν ΕΕ) ηχογράφησε τους εθνικούς ύμνους των χωρών της Ένωσης. Η παρούσα ηχογράφηση είναι του 1972 – όταν καν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη πρόθεση να μπει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ζώνη – αλλά με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία The Anthems Album Karajan, η ενσωμάτωση του εθνικού μας ύμνου στη συλλογή ήταν πλέον αναγκαία.

Ο εθνικός μας ύμνος, με την Φιλαρμονική του Βερολίνου βεβαίως, «προσφέρεται» από τον σχετικό δεσμό (παίζει μόνο σε real Player). Ακούστε και κρίνετε μόνοι σας.

Advertisements

9 thoughts on “Ακόμη και ο φον Κάραγιαν “σκότωσε” τον Εθνικό μας Ύμνο

  1. Δεν την έπιασες την ειρωνία! Έβαλα σε εισαγωγικά, ότι τον «σκότωσε» τον ύμνο μας, με την έννοια ότι ακούμε ολοένα και συχνότερα μπάντες και «μπαντούλες» να δολοφονούν άγαρμπα τη μουσική. Κι αν καλοπροσέξεις περισσότερο την ερμηνεία, η ενορχήστρωση έχει «πειραχτεί» διακριτικά, έτσι ώστε να είναι περισσότερο «καραγιανικό» το άκουσμα. Εξάλλου, δεν συμβαίνει κάθε μέρα ένας θρύλος του πόντιουμ να ασχολείται με την ταπεινή μουσική του Μάντζαρου!

  2. Να σου πω την αλήθεια, δεν μου αρέσει καθόλου ο Μάντζαρος 🙂 αλλά βρήκα την εκτέλεση πολύ πιο ενδιαφέρουσα 😛

    Πάντως μου ‘δωσες ιδέα για ένα «ενδεκαστιανό» ποστ, χοχοχοχ

  3. Έχω την υποψία ότι έχει «φάει» κάποια παρεστιγμένα, αλλά δεν έχω πρόχειρη κάποια αξιόπιστη παρτιτούρα (θέλει πολύ ψάξιμο στο χαρτομάνι εδώ μέσα).

  4. Μα για αυτό είπα πιο πριν ότι την έχει «πειράξει» την παρτιτούρα, δεν ήταν άσχετος! Δεν έφαγε μόνο παρεστιγμένα, άλλαξε και τις δυναμικές των οργανικών ομάδων τους δεύτερου θέματος για να βγουν πιο ανάγλυφα τα χάλκινα και τα κρουστά. Χώρια, που ως γνωστόν ήταν πάγια τακτική του, έκοψε και τις «ενοχλητικές» επαναλήψεις.

  5. Αγαπητή Ιφιμέδεια, αν ζούσατε στα χρόνια του, σίγουρα θα είχατε την ευτυχία να τον γνωρίστε από πρώτο χέρι, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος γυναικάς στις γοτθοσαξωνικές ετούτες χώρες 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s