Για να γίνω ο αντιπαθής δικηγόρος του διαβόλου…

Βλέπω σε ένα ρεπορτάζ έναν, κατά τα άλλα συμπαθέστατο, Λιβανέζο να ωρύεται μπροστά στα ερείπια μιας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας: «Βλέπετε εδώ καμιά στρατιωτική βάση (σ.σ. της Χεζμπολάχ); Μόνο αθώοι άνθρωποι έμεναν εδώ«.

Και μπλα μπλα μπλα τηλεοράσεις, εφημερίδες και ιστολόγια για τους μονίμως κακούς Εβραίους.

Ένας είναι ο βασικός κανόνας της τρομοκρατίας: αυτή κρύβεται πίσω από αθώους, οικογένειες και παιδιά, ακριβώς για να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τόσο καιρό, αυτές οι μουσουλμανικές οργανώσεις βάζουν βόμβες σε καφετέριες και λεωφορεία, κι αυτό το λέμε εμείς «πόλεμο» για να κατηγορούμε από αλλοθι τους «κακούς» Εβραίους και τον Κίσσινγκερ (που τον θυμήθηκα; Ε, αυτός πάει με όλα).

Τρομοκρατία, καθαρή τρομοκρατία είναι. Ο νεκρός Λιβανέζος είναι εξίσου αθώος με ένα νεκρό Ισραηλινό, που ένα πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά του, ένας ηλίθιος με ξεπλυμένα όσο και τιναγμένα μυαλά με το «αλλαχ-ακμπαρ» σαν ενδοφλέβια ένεση – αντί να πάει να αντιμετωπίσει στα ίσα τους στρατιώτες και τους πολιτικούς, βλέπει μέσα στην τύφλα του μίσους του όλους τους ανθρώπους σαν ζώα – αυτός λοιπόν ο αθώος πολίτης πληρώνει για τις αμαρτίες άλλων. Παράπλευρες απώλειες το λένε στην «πολιτική» γλώσσα.

Ο Θεός είναι τόσο μεγάλος, που κάθε επίκλησή του είναι τόσο λίγη όσο το τσιμπούρι στο σώμα ενός σκύλου. Κι ούτε.

Δεν υπάρχουν πια εθνοαπελευθερωτικά κινήματα σήμερα, να το πάρουμε χαμπάρι αυτό. Όσο η Χεζμπολάχ και οι «φίλοι» της από πίσω συνεχίζουν το «αλλαχ-ακμπαρ», τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών θα είναι τόσο τρελά που κανένα ΑΕΠ δεν θα μπορεί να τους ξεπληρώνει. Γιατί, πως να το κάνουμε δηλαδή, ο καλύτερος φίλος του κερδοσκόπου, είναι οι πολεμικές κρίσεις. Και η «φίλη μας» – σε μας τους Έλληνες δλδ – Χεζμπολάχ, εξυπηρετεί καθαρά αυτούς που θεωρούμε εχθρούς μας.

Η δική μας ελληνική παράνοια δεν έχει όρια. Το σούπερ νεο-ορθόδοξο κράτος μας είναι τόσο πολύ αρνητικά διακείμενο με τους μουσουλμάνους γείτονες – αφού κι αυτοί είναι εχθροί μας – που έχουμε το θράσος να «στηρίζουμε» άλλους μουσουλμάνους που είναι εχθροί των κυρίως ειπείν εχθρών μας μουσουλμάνων. Ηλιθιότητες στον κύβο. Αν η Παλαιστίνη και το Κουρδιστάν, αν κι όταν, αποκτήσουν κρατική οντότητα και σταθερότητα, αυτοί νομίζετε πως θα ξορκίσουν τον φονταμενταλισμό τους; Μπαααα…. θα πεινάσουν κι άλλο και θα μπούμε κι εμείς στη χορεία του δυτικού άξονα κακού, από βλαμμενίδια ζωσμένους με βόμβες που τους υποσχέθηκαν βουνά από πιλάφια μπασμάτι και σειόμενα χανουμάκια στον άλλο κόσμο τους.

Με εντυπωσιάζει η ευκολία που κατηγορούμε τους Ισραηλινούς. Δεν μάθαμε από το χοντρό πάθημά μας στην περίπτωση Οτσαλάν.

Καιρός να παύσουμε να συνδέουμε την εξωτερική μας πολιτική με το γνωστό δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου». Βλακεία ξεκάρφωτη. Όταν βγαίνει ο ένας εχθρός από τη μέση, ο άλλος εχθρός παύει να είναι φίλος μας.

Κάθε πόλεμος είναι άδικος εκτός από αυτόν που απειλεί τα χώματά μας. Αυτή η σαφήνεια της φράσης δεν ισχύει στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής. Είναι τόσο πολύ μπουρδουκλωμένη όλη η κατάσταση που δεν μπορούμε – και δεν επιτρέπεται – να πάρουμε το μέρος κανενός. Όσες ευθύνες έχουν οι Ισραηλινοί, άλλο τόσες έχουν και οι Παλαιστίνιοι, οι Λιβανέζοι, οι Σύριοι και πάει λέγοντας.

Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας προς την Ισραηλινή Πρεσβεία είναι γελοίες, αριστερισμός του κώλου τις αποκαλώ. Όσο ο Οτσαλάν «ρύθμιζε» την ελληνική εξωτερική πολιτική, σερνόμασταν από πανωλεθρία σε πανωλεθρία. Από τον Άννα στον Καϊάφα κι από τον Καντάφι στον Αραφάτ. Είδατε πόσο καλό και χαϊδεμένο παιδάκι της Δύσης έγινε εσχάτως ο Καντάφι; Δεν άκουσα κανέναν να τον αποκαλεί «προδότη»… εκτός ίσως από τους γνωστούς αριστεριστές του κώλου.

Το ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σφυράει άλλα αντ’ άλλων, είναι ενδεικτικό της αμηχανίας της. Διότι τώρα είναι που επιτέλους συνειδητοποιεί πως το τροπάρι της δεν πείθει πια κανέναν. Και ότι δεν κερδίζει τίποτε απ’ όλη αυτή την παρούσα κατάσταση, ούτε από το Ισραήλ, ούτε από την Παλαιστίνη και κανέναν άλλον εκεί. Και οι φίλοι της και οι εχθροί της έχουν κοινά συμφέροντα, κι αντί να κάτσουν να σκεφτούν πως θα τα εκμεταλλευτούν, υποκύπτουν στα τερτίπια νήπιων στο μυαλό κρατών. Τόσο του Ισραήλ όσο και της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής.

Πίσω από αυτή τη διστακτικότητα, διακρίνω μια κυνικότητα. Στο στυλ «αφήστε τους να σφαχτούνε αναμεταξύ τους και βλέπουμε μετά με ποιανού το μέρος θα πάρουμε». Μόνο που τότε ίσως θα είναι αργά.

Όσο για την Αμερική… αυτοκράτειρα είναι, όπως γουστάρει φέρεται.
Όπως η αρχαία Ρώμη.

Advertisements

34 thoughts on “Για να γίνω ο αντιπαθής δικηγόρος του διαβόλου…

 1. τρομοκράτες δεν είναι αυτοί που βάζουν βόμβες σε λεωφορεία αλλά αυτοί που βομβαρδίζουν με υπερσύγχρονα αεροπλάνα αμάχους

  αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτή την ουσιώδη διαφορά τότε κάνε τον δικηγόρο του διαβόλου για θέματα που μπορείς να καταλάβεις

 2. Υπό άλλες συνθήκες σε αρκετά σημεία θα συμφωνούσα. Υπό άλλες συνθήκες είπα -και μάλιστα από ραδιοφώνου, πως ο Γιασέρ Αραφάτ έχει υπάρξει ένας από τους πλέον διεφθαρμένους ηγέτες της Μέσης Ανατολής και αναρωτήθηκα για την ανάγκη του τόπου μας να παράγει αγίους, μάρτυρες και όσιους.

  Αυτή τη στιγμή, είναι τόσο αδιανόητη η φρίκη που πίπτει σα χαλάζι -μόνο που έχει τη μορφή βομβών-που δεν μπορώ να πω τίποτα από όλα αυτά.

  Και είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω, πως ο άμαχος πληθυσμός του Λιβάνου βρίσκεται υπό τα πυρά ενός πάνοπλου στρατού, οπλισμένου με την τελευταία τεχνολογία του τρόμου και από την άλλη μεριά, οι χεσμπολάδας, που κανείς δεν τους δικαιολογεί, ρίχνουν στρακαστρούκες (κατιούσα) αρχαίας κυριολεκτικά τεχνολογίας.

  Αυτή τη στιγμή, ειμαι ηθικά υποχρεωμένος να φωνάξω όσο αντέχω για τον πραγματικά ανίσχυρο, αδύναμο και ανήμπορο και όχι για το Ισραήλ.

  Και, πέρα από όλα αυτά, καλό θα είναι να σκεφτεί κανείς, ποιοι έχουν κέρδος από αυτή τη φρίκη. Για να καταλήξει και σε συμπέρασμα και,,κυρίως σε θέση.

 3. newmanifesto

  Τα απαξιωτικά «πυροτεχνήματα» χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, απαξιώ να ασχοληθώ μαζί τους. Κάνε εσύ τη δική σου δουλειά κάνοντας απλώς «copy paste» χωρίς κριτική σκέψη κι άσε εμένα να προσεγγίζω με τον τρόπο μου αυτά που σκέφτομαι.

  Δύοντα Ανατέλλοντα

  Μα γι αυτό είπα να ντυθώ δικηγόρος του διαβόλου όταν λες πως «ο άμαχος πληθυσμός του Λιβάνου βρίσκεται υπό τα πυρά ενός πάνοπλου στρατού, οπλισμένου με την τελευταία τεχνολογία του τρόμου και από την άλλη μεριά, οι χεσμπολάδας, που κανείς δεν τους δικαιολογεί, ρίχνουν στρακαστρούκες (κατιούσα) αρχαίας κυριολεκτικά τεχνολογίας»

  Αυτές οι «ποιοτικές» επισημάνσεις δεν με βρίσκουν σύμφωνο για τον απλό λόγο πως ουσιαστικά έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Δημιουργία πολεμικού κλίματος, θύματα κι από τις δύο πλευρές ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους, επιδίωξη αποτελεσμάτων που ουσιαστικά δεν αφορούν την εθνική τους ωφέλεια.

  Αν είναι κοινοτοπία να πω ότι η Μέση Ανατολή είναι σκακιέρα, θα συμπλήρωνα πως είναι ένα κάκιστο παιχνίδι σκάκι ανάμεσα σε δύο νήπια που αντί να ακολουθήσουν τους κανόνες, αρπάζουν με το έτσι θέλω τα κομμάτια του αντιπάλου.

  Το λέω στο κείμενο, και το ξανατονίζω: θύματα υπάρχουν και στις δύο πλευρές και δεν παίρνω το μέρος κανενός ζώντος.

  Και πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να τα κοιτάζει κανείς από απόσταση, αν όχι μακροσκοπικά. Και κυρίως όχι με συναισθηματισμούς, όσο φρικτή κι αν είναι η κατάσταση. Διότι στην αντίθετη περίπτωση, θα υποπέσουμε στα ίδια λάθη που συρθήκαμε με τον Οτσαλάν και τον Αραφάτ.

  Οπότε, για μένα δεν είναι θέμα αν θα βροντοφωνάξω κατά του Ισραήλ ή άλλου. Αλλά κατά της ηλίθιας πολιτικής τους και του άθλιου φονταμενταλισμού τους.

  Το όπλο του Ισραηλίτη είναι η διπλωματία και η στρατιωτική ισχύς. Τα όπλα των υπολοίπων κρατών της Μέσης Ανατολής, ο «αλλαχ-ακμπαρ» που στρατολογεί μικρά παιδιά για τα μετατρέψει σε μαριονέτες εκδίκησης.

 4. Θα έλεγα ψέμματα αν έλεγα ότι με ενθουσιάζει η αναλυσή σου.

  Η σύγκρουση υπήρχε πριν από την ανάδυση του ριζοσπαστικού ισλάμ -όταν στον αραβικό κόσμο κυριαρχούσαν οι φιλοσοβιετικές κοσμικές δικτατορίες- ως μία από τις περιφερειακές συγκρούσεις ενός διπολικού κόσμου.Η διαφορά είναι ότι τότε υπήρχε λιγότερος κυνισμός,μεγαλύτερη ανθρωπιστική ευαισθησία, περισσότερες αντιδράσεις και κατά συνέπεια περισσότερη διπλωματία και λιγότερο shock & awe.
  Τώρα συνεχίζεται σαν -ουτοπική ίσως, αλλά ποιός ξέρει- απόπειρα ανάδειξης ενός νέου πόλου από τη μία, και σαν προσπάθεια αποτροπής αυτού του ενδεχομένου από την άλλη.Τα κίνητρα είναι -και οι επιλογές γίνονται- και από τις δύο πλευρές με καθαρά οικονομικά/γεωστρατηγικά (ορθολογικά εν πάσει περιπτώσει) κριτήρια, και ο ανορθολογισμός -είτε το αλλάχ ακμπάρ είτε το newspeak των neocons- είναι απλώς ένα ευπρόσδεκτο προιόν της συγκυρίας που διeυκολύνει την άσκηση ανεξέλεγκτηςπολιτικής , με τις ευλογίες (κυριολεκτικά!) των συγχυσμένων πολιτών, στη βάση άσπρο-μαύρο.
  Για την τρέχουσα συγκυρία , υπάρχει κίνδυνος για προμελετημένη κλιμάκωση με σκοπό την τελική λύση των διαφορών με την Τεχεράνη.Εν όψει της αντικειμενικής αδυναμίας για δημιουργία μιας νέας «συμμαχίας των προθύμων» ίσως οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μόνο με το Ισραήλ ,επιδιώκοντας ανάμιξη του Ιράν.Αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές-περα από τις άλλες επιπτώσεις-, αλλά ο σημερινός κυνισμός και το newspeak εξασφαλίζουν την δυνατότητα να θεωρηθούν αυτά παράπλευρες απώλειες χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.
  Σε ότι αφορά την Ευρώπη,εχει κάθε λόγο να εύχεται -αφού προς το παρόν δεν μπορεί να επιδιώξει ενεργά- το τσαλάκωμα των ΗΠΑ, πάλι με εντελώς κυνικά κριτήρια, αφού η ανευ όρων επικράτηση της Αμερικής ,υπονομέυει την ευημερία της.Κατά συνέπεια η στάση της -όπως και της ελληνικής κυβέρνησης- είναι ευνόητη.
  Τέλος για τους απλούς πολίτες τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.Το ποιος έχει δίκιο είναι ψευτοδίλημμα -όλοι ιδεολογικοποιούν ιδιοτελείς οικονομικές/γεωπολιτικές επιδιώξεις- η έννοια παράπλευρες απώλειες είναι απαράδεκτη και η μόνη νορμάλ πολιτική είναι αυτή που οδηγεί στο σταμάτημα του πολέμου και την αποτροπή της κλιμάκωσης-δηλαδή η παύση των συγκρούσεων και στη συνέχεια η διπλωματία.

 5. Καλά, μάλλον κάνω διάγνωση για τρικυμία εν κρανίω!;-) Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης δε μετράει; Οτι δλδ ο Λίβανος, η «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» όπως λεγόταν μέχρι το ’73, έχει πατώσει σε όλους τους τομείς.. οικονομικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά.. δε λέει τίποτα; Οτι το Ιράκ, η πιο προηγμένη -πολιτιστικά, μορφωτικά και οικονομικά- χώρα της περιοχής, έφτασε στο όριο του αφανισμού και της οπισθοδρόμησης, δε λέει τίποτα;

  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ..?

  ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ..? ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΝΑ ΚΡΕΜΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ..?

  ..εκτός αν δεν έπιασα το νόημα του ποστ..
  σμουτς!:-)

 6. Ροδιά

  Όχι, δεν το πιασες το νόημα. Σμουτς κι από μένα.

  Άλμπεριχ

  Θα έλεγα ψέμματα αν έλεγα ότι με ενθουσιάζει η αναλυσή σου. Άψογη η τοποθέτηση σου. Συμφωνώ, συνυπογράφω κι επαυξάνω σε αυτό που λες: «όλοι ιδεολογικοποιούν ιδιοτελείς οικονομικές/γεωπολιτικές επιδιώξεις». Έτσι είναι – κι αυτό ήταν, Μαρίνα Ροδιά, το νόημα του ποστ μου. Να συμπληρώσω ένα άλλο όνομα με το οποίο πάθαμε προ ετών εθνική παράκρουση: τον μαφιοζάκο Μιλόσεβιτς.

 7. Να υπενθυμίσω (αν και πιστεύω ότι κανείς δεν ξεχνά) ότι οι Ισραηλινοί εγκαταστάθηκαν και ίδρυσαν τη χώρα τους πολύ πρόσφατα και με το έτσι θέλω, αποτελούν στην ουσία εισβολείς, ενώ οι παντός είδους και πάσης ιδεολογίας Άραβες ήταν ήδη εκεί από αιώνες…

  (Κι ένα τραγούδι, τραγικά επίκαιρο, αν και ηχογραφήθηκε το 1984: «War Crimes» από τους The Specials και το άλμπουμ τους «In The Studio». Αναζητήστε το και ακούστε το… γιατί ο πόλεμος δεν έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους…)

 8. Να υπενθυμίσω κι εγώ λοιπόν ότι η ίδρυση του Ισραήλ προτάθηκε σαν λύση για τα εδαφικά προβλήματα της περιοχής και κατοχυρώθηκε από τον ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1947, και μάλιστα σε εδάφη Βρεταννικής Δικαιοδοσίας. Ενώ η επίσημη ίδρυση του Ιραήλ έγινε το 1948.
  Ολα αυτά με το σκεπτικό ότι ήδη κατοικούσαν εκεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Εβραίοι, οι οποίοι είχαν από «αιώνες» κατοικήσει στην περιοχή…

  επειδή τελικά πολλοί ξεχνούν επιλεκτικά

  και εν πάσει περιπτώσει, το ζητούμενο είναι το εξής : να σταματήσουμε να ρίχνουμε το ανάθεμα δεξιά και αριστερά αδιακρίτως, την ώρα που πάνω στις ζωές ανθρώπων και στις συνειδήσεις των υπολοίπων κάποιοι βγάζουν λεφτά…

  αν πρέπει να κατηγορούμε κάποιους είναι αυτούς και όχι μόνο όσους εντέχνως μπλέκονται στις κατά καιρούς πολιτικές και πολεμικές «κρίσεις»…

  αν αυτό δεν το πάρουμε απόφαση, θα δουν πολλά ακόμα τα μάτια μας..

 9. Φυσικά και οι ανατινάξεις αθώων από την Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατικές ενέργειες (δεν εξετάζω εάν έχουν το ελαφρυντικό ότι είναι το μόνο που τούς έχει απομείνει να κάνουν). (Όχι όμως η σύλληψη («απαγωγή» τήν λέει η διεθνής εξουσία) των εβραίων στρατιωτών, κάτι που ειναι σύνηθες ακόμη και μεταξύ συμμάχων και ακολουθεί απλώς ανταλλαγή συλληφθέντων-αιχμαλώτων, και όχι… γενοκτονία ή εξαφάνιση ενός κράτους!)

  Εάν κάποιος κάνει μία τρομοκρατική ενέργεια, αρμόδια είναι η αστυνομία και η Ιντερπόλ να τόν συλλάβει.

  Η δολοφονία αθώων, ως αντίποινα για την τρομοκρατική ενέργεια, είναι, απλώς, έγκλημα. Ακόμη και στον πόλεμο είναι έγκλημα πολέμου, κατά το διεθνές δίκαιο. Η δε μαζική δολοφονία αθώων και το ολοκαύτωμα ενός ολοκλήρου κράτους, του Λιβάνου, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητος.

  Είναι λογική η αντίδραση των εβραίων. Φυσικά και είναι λογική. Και ή αντίδραση των γερμανών ναζί που έκαναν ολοκαύτωμα τα Καλάβρυτα, λογική ήταν. Γιατί κατηγορούμε δηλαδή τους ναζί για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων; Οι άνθρωποι είχαν ξεκαθαρίσει την στάση τους: Κύριοι κατσαπλιάδες, οι τρομοκρατικές ενέργειες κομμένες. Εάν δολοφονήσετε γερμανό, καίμε τα χωριά, στα οποία βρίσκετε εφόδια. Η ευθύνη δική σας. …Συλλαμβάνουν τώρα κάποιοι κατσαπλιάδες γερμανούς και τους σφάζουν σαν αρνιά. Ε, γενοκτονούμε κι εμείς τα Καλάβρυτα. Σάς τό είχαμε πει.

  Η διαφορά είναι ότι οι Γερμανοί έκαναν ολοκαύτωμα τα Καλάβρυτα αφού οι αντάρτες σκότωσαν Γερμανούς, ενώ οι αιμοδιψείς εβραίοι ναζί έκαναν ολοκαύτωμα ολόκληρο τον Λίβανο… προληπτικώς, την στιγμή που η Χεζμπολάχ σέβεται απολύτως, ακόμη και τώρα, τους αιχμαλώτους εβραίους στρατιώτες.

  Υ.Γ. Δεν είμαστε αντιμουσουλμάνοι (παρά την αμερικανοκίνητη υποστήριξη της Αλ-Κάιντα και των ισλαμιστών μουζαχεντίν στην γειτονιά μασ στα Βαλκάνια), είμαστε αντίπαλοι των τούρκων. Αλλά, εντύπωσή μου είναι ή οι φανατικοί αντι-ελληνορθόδοξοι είναι κατά 90% εβραιόφιλοι; (και αμερικανόφιλοι, και τουρκόφιλοι ακόμη· να φέρω «Δαυλό» για το κάθε ένα από αυτά; ) Ορθόδοξος Έλληνας να μην είσαι (αυτό απαγορεύεται!), και καλός είσαι, ας είσαι ότι νά ‘ναι…

 10. Είναι λογική η αντίδραση των εβραίων; Φυσικά και είναι λογική. Και η αντίδραση των γερμανών ναζί που έκαναν ολοκαύτωμα τα Καλάβρυτα, λογική ήταν.

  Η διαφορά είναι ότι οι εβραίοι εβάσισαν ολόκληρη την μεταπολεμική παγκόσμια επικυριαρχία τους, ιδεολογική προπαντός τυρανία και υπεροχή στην ηθική τους υπεροχή. Εάν τους αναγνωρίσουμε, βάσει της ψυχρής λογικής, το δίκαιο των Καλαβρύτων, ό,τι και νά κάνουν θα έχουν υποστεί μία τεράστια ήττα. Θα κατεδαφιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα της εβραϊκής υπεροχής. Θα δικαιωθεί ο μάγκας, ο τσίφτης ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος, απευθυνόμενος στους δυτικοευρωπαίους ετόνισε:

  «Ως πότε θα ανέχεστε να σας ταπεινώνουν και να σας εξευτελίζουν οι σιωνιστές, για κάτι που έγινε πριν καν εσείς γεννηθείτε;»

  Οι εβραίοι τώρα προσφέρουν μία τεράστια υπηρεσία στην ανθρωπότητα, χωρίς να τό θέλουν. Το αποτέλεσμα της ναζιστικής πρακτικής τους θα είναι το γκρέμισμα του οικοδομήματος της εβραϊκής υπεροχής, η απενοχοποίηση, το ξεπέρασμα του συμπλέγματος κατωτερότητος της ανθρωπότητος έναντι των εβραίων. Επιτέλους.

 11. Επειδή είμαι… αρχαία,θυμάμαι ότι οι Εβραίοι ήταν νομαδικός λαός που τριγύριζε στη Μεσοποταμία και μετανάστευσε μερικές χιλιάδες χρόνια πριν στη «land of milk and honey», όπου ήδη κατοικούσαν οι… χμ… Φιλισταίοι;
  Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά να λέτε ότι ξεχνάω; 😛

 12. ασθενής είμαι (πονόδοντος!) και αμαρτίαν ουκ έχω:

  ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ!

  ..να μελετήσουμε τας γραφάς μπας και βγάλουμε συμπεράσματα… λεω τώρα..

 13. Συμφωνώ γενικά με την κεντρική ιδέα.
  Να κάνω δύο επισημάνσεις: Α) Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν παντα φιλοαραβική. Και καλώς κατά την ταπεινή μου γνώμη.
  Όταν οι ισραηλινοί έιχαν μπει πάλι στο Λίβανο, 85-86; ο Παπανδρέου είχε την τόλμη να στείλει πλοίο να τους πάρει και να τους πάει στην Τυνησία. Μεγάλο πράγμα γι αυτούς και υποθήκη για τη μελλοντική αντιμετώπιση της χώρας μας από τους Άραβες.
  Β)Έχω την αίσθηση πως αυτή τη φορά πρόκειται για προβοκάτσια. Μπορεί οι Χεσμπολάδες να είναι φανατισμένοι αλλά ξέρουν ότι θα νικηθούν κατά κράτος. Δεν καταλαβαίνω γιατί προκάλεσαν έτσι εν αιθρία τους Ισραηλινούς. Δεν ξέρω κάτι δεν μου αρέσει και δεν κατηγορώ τους Ισραηλινούς, απλώς σαν κίνηση (των Παλ.) είναι τόσο εξόφθαλμα προκλητική….που προκαλεί υπόνοιες.

 14. Μανιφέστο

  Το copy paste κάνει καλό στο να κρύβεσαι πίσω από τις θέσεις άλλων.
  Κι εσύ ως δημοσιογράφος που είσαι γνωρίζεις πως βασική αρχή του επαγγέλματός σου είναι να θέτεις την αλήθεια κι όχι να την κρίνεις ή να την διαχειρίζεσαι κατά το δοκούν.
  Και οι επιλεκτικές σου «ευαισθησίες» είναι ουσιαστικά υπαγορευμένες από τον συναισθηματισμό σου. Επιπλέον, αν δεν σου αρέσει η γνώμη μου, μην με διαβάζεις αντί να με προσβάλλεις. Κι εκεί, δεν δέχομαι υποδείξεις από σένα, ούτε να μου κουνάς το δαχτυλό σου. Μην έχεις απαιτήσεις από την μπλογκόσφαιρα να πηγαίνει μόνο με τη νόρμα σου.
  ΥΓ Αλλά συγγνώμη για το ύφος μου, εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος για να σου την λέω, ούτε λέγομαι Πάσχος Μανδραβέλης. Έλα όμως που κατάντησες Άκης Παυλόπουλος της δημοσιογραφικής μπλογκόσφαιρας με τις εμμονές σου περί συγκεκριμένων προσώπων και καταστάσεων.

  Αγγελικέ Ιωάννη

  Επειδή οι εβραίοι ήταν νομαδικός λαός, εννοείς ότι δεν έχουν δικαίωμα σε κράτος; Τι μου λες τώρα…

  Μαρίνα Ροδιά

  Α, έτσι εξηγείται, περαστικά σου βρε.

  Ματεράτσι

  Αν και δυνατές οι ενστάσεις σου, η σύγκριση με τις ναζιστικές θηριωδίες είναι ατυχής. Αν δεχτούμε έστω και ως πρόσχημα την ισραηλινή επίθεση σαν άμυνα, οι ναζί έκαναν κατακτήσεις, όχι άμυνα. Οπότε, επ΄αυτού δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου κι ούτε να το συζητήσω παραπέρα. Θα σταθώ σε ένα σημείο, λες:

  Εάν κάποιος κάνει μία τρομοκρατική ενέργεια, αρμόδια είναι η αστυνομία και η Ιντερπόλ να τόν συλλάβει.

  Η δολοφονία αθώων, ως αντίποινα για την τρομοκρατική ενέργεια, είναι, απλώς, έγκλημα. Ακόμη και στον πόλεμο είναι έγκλημα πολέμου, κατά το διεθνές δίκαιο. Η δε μαζική δολοφονία αθώων και το ολοκαύτωμα ενός ολοκλήρου κράτους, του Λιβάνου, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητος.

  Δεν αναφέρομαι και δεν επικροτώ σε μια επαναπόδοση εγκληματικών χαρακτηριστικών ανάλογα με το δίκιο τους. Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, ο πόλεμος είναι πόλεμος και ο φόνος είναι φόνος. Αυτούς τους όρους δεν τους αλλάζω και δεν τους συγχέω. Και όταν αναφερόμαστε σε ολοκαύτωμα, καλό θα ήταν να είμαστε ακριβείς, δίκαιοι και οικονόμοι στη χρησιμοποίηση του όρου, διότι μέχρι τώρα… δεν αφανίστηκε κανένα ολόκληρο έθνος. Ο προβληματισμός μου εστιάζεται στο γεγονός της οσιοποίησης τρομοκρατικών ομάδων επειδή είναι οι εχθροί του Ισραήλ και των ΗΠΑ, άρα αυτοί οι τρομοκράτες είναι φίλοι μας και πρέπει να τους υποστηρίζουμε έστω ηθικά. Η σημερινή κατάσταση είναι επανάληψη του χονδροειδέστατου σφάλματός μας επί Μιλόσεβιτς. Επειδή ήταν εχθρός της Αμερικής, λέγαμε ότι ήταν φίλος μας, μόνο που αυτός ήταν πραγματικά εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας, με τις μαζικές εκτοπίσεις και τις μαζικές δολοφονίες μουσουλμάνων που έπρατε (έχω πάει Σερβία πριν τον πόλεμο και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας μαζικών εκτοπίσεων, δεν μιλάω από την ασφάλεια του υπολογιστή μου, τα ‘χω δει αυτά).

  mamanni

  Συμφωνώ πως είναι πολλά αυτά που δεν πάνε καλά, αλλά μένω στην κεντρική ιδέα καθώς δεν μπορούμε να είμαστε γνώστες των παρασκηνίων.

  Προς όλους:

  Δεν σας έχει προβληματίσει το γιατί οι Ισραηλινοί χτυπάνε «επιπόλαια» αμάχους; Σας υπενθυμίζω τι έγραψα στο κυρίως κείμενο:

  Ένας είναι ο βασικός κανόνας της τρομοκρατίας: αυτή κρύβεται πίσω από αθώους, οικογένειες και παιδιά, ακριβώς για να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

  Σκεφτείτε το λίγο. Οι βομβαρδισμοί πολυκατοικιών στο Λίβανο είναι η πιο ακραία πράξη βίας μεν, αλλά μην μου μιλάτε για ανύπαρκτα «στρατόπεδα» τρομοκρατών… η Χεζμπολάχ είναι η πιο θρασύδειλη τρομοκρατική ομάδα που αντί να βοηθά τους συμπατριώτες της, ουσιαστικά θυσιάζει τους αθώους και τα παιδιά της στις βόμβες των ισραηλινών με το να κρύβεται ανάμεσά τους. Εξ ου και το όνειδος της ισραηλινής ακρότητας, μα όμως, μην λέμε ότι φταίνε μόνο οι Ισραηλινοί…

 15. 1. Θα έλεγα ότι «πολύ φοβάμαι ότι κανένας δεν κατάλαβε το ποστ μου», αλλά ακριβώς αυτή ήταν η πρόθεσή μου, οπότε δεν φοβάμαι καθόλου! (δλδ ούτως ή άλλως δεν φοβάμαι)
  2. Επίσης, ακούστε το τραγούδι που προτείνω και ίσως καταλάβετε κάτι…
  3. Κάτω όλα τα κράτη!

  Σας καλημερίζω 🙂

 16. Επειδή γνωρίζω καλά τα πνευματικά τερτίπια του Αγγελικού Ιωάννη, μου φάνηκε παράδοξο το αρχικό «αντισιμητικό» σχόλιο του. Απλά υιοθέτησε αντίστροφη λογική κι έτσι πρεπει να το διαβάσετε.

 17. ένα λεπτό … ποιος προσβάλλει ποιον εδώ?

  εγώ έκανα μια παρατήρηση … ούτε σε αποκάλεσα «άκη παυλόπουλο» (να υποθέσω πως εσύ είσαι ο χατζηνικολάου της μπλογκόσφαιρας?) ούτε έκανα υπαινιγμούς για άλλους μπλόγκερ

  εσύ με προσέβαλες μία φορά με το σχόλιό σου για το copy paste (το οποίο παρεμπιπτόντως για μένα είναι μια μέθοδος για να μοιράζομαι με όσους με διαβάζουν αυτά που διαβάζω)

  και με προσβάλεις και δεύτερη φορά (ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον) με τους υπαινιγμούς σου για άλλους bloggers … υπαινιγμούς τους οποίους δεν έχεις καν το θάρρος να κάνεις ξεκάθαρους

  μετά απ όλα αυτά αντί να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου καλύτερα θα ήταν να κάνεις τον δικηγόρο της εφης θώδη … σου ταιριάζζει καλύτερα

 18. Αύριο είναι η επέτειος αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας.
  Η λέξη τρομοκρατία στο λεξιλόγιο του newspeak έχει αποκτήσει μεταφυσικές διαστάσεις.Είναι κάτι τόσο κακό που η εξόντωση ενός τρομοκράτη δικαιολογεί πολλαπλάσιες παράπλευρες απώλειες.
  Σε λίγο θα θεωρούμε φυσιολογικό να βομβαρδίζονται τα κάτω πατήσια -με παράπλευρες απώλειες-επειδή κάπου εκεί θα κρύβεται ο αυριανός κουφοντίνας.
  Και να το δεχτώ , αλλά τί ακριβώς προστατεύουμε από τους τρομοκράτες?Τις αξίες του διαφωτισμού και την ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία?
  Εχω την εντύπωση ότι είτε μέσω Χεζμπολλάχ, είτε μέσω neocons πάμε προς τα εκεί οπότε καλύτερα να ζητήσει κανείς πολιτικό άσυλο στην Κίνα, να γλυτώσει τουλάχιστον τις προσευχές και τις αγιαστούρες.

 19. μάλιστα… σόρρυ ρε παιδιά αλλά αυτά με την αντίστροφη λογική όταν είμαι κουρασμένη τα «χάνω»… και έτσι όπως έχει η κατάσταση, με το να ακούω άλλα στη θέση άλλων δεν θέλει και πολύ να μπερδευτεί κανείς…

  πάντως με την ευκαιρία… θα έλεγα ότι αφού και οι Τούρκοι υπήρξαν νομαδικός λαός, και σαφώς μεταγενέστερος στην περιοχή στην οποία τώρα έχουν κράτος, μήπως να σηκώναμε μπαϊράκι για τα «χαμένα εδάφη» μας μέχρι τις Ινδίες? 😉

  μήπως κιόλας να απαιτήσουμε και κάνα φιλέτο από την Αίγυπτο (λόγω Πτολεμαίων ντε) 😉

  έχω ακούσει πως υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που συμπίπτουν ηχητικά τα ονόματα τους με ονομασίες ελληνικές… να κάναμε μια βόλτα κι από κει μάλλον 😉

  α! και να θυμηθώ να βάλω στην πόρτα μου το αστέρι του Δαυίδ να μπορεί να με ξεχωρίζει ο κάθε δημοσιογράφος όταν θέλει να μου τα χώνει, γιατί μπορεί να μπερδευτεί ο άνθρωπος! :ρ

  ε, ρε γμτ… θέατρο του παραλόγου γίναμε… κι αντί να κλαίμε για τα μυαλά που κουβαλάμε και που θα γίνουν στο μέλλον η αιτία για περισσότερα θύματα, συζητάμε τι αφιέρωση έβαλαν στις ρουκέτες τα πιτσιρίκια…

  μήπως να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη να ησυχάζαμε? μήπως τελικά αυτός ο κόσμος αξίζει μόνο στις κατσαρίδες και δικαίως θα επιζήσουν ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος?

  καλημέρα είπα? 🙂

  φιλιά σε όλους

 20. 1. Μα τόσο άμουσοι είστε πια λολ
  2. Αν ήμαστε όλοι νομάδες, όπως τα παλιά καλά χρόνια της νιότης μου, τότε δεν θα υπήρχε τρομοκρατία (λέω εγώ τώρα)…
  3. Κάτω όλα τα κράτη! (το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι, αλλά δεν φταίω!)
  4. Τι σημαίνει άραγε η μανιώδης και πολωμένη ενασχόλησή μας με τα πάσης φύσεως θέματα της «επικαιρότητας»;
  5. Ποιος τελικά προσπαθεί να τρομοκρατήσει ποιον;

  [ Καθώς είναι Παρασκευή πρωί και αύριο είναι το Σάββατο που ακόμη και η Θεά ξεκουράζεται, ακούω το «Friday I’m in love» των Cure… και το συστήνω ανεπιφύλακτα – ιδιαίτερα αφού δεν σας αρέσουν οι The Specials 😛 Να έχετε καλό και ερωτικό σαββατοκύριακο, ο έρωτας είναι η υπέρτατη ανατροπή… ]

 21. 1. Εμένα πάντως φταίει η σύνδεση μου..
  2. και νομάδες και με ανταλλαγή προϊόντων μη σου πω (μόνο έτσι σωζόμαστε)
  3. Μη το ξαναπείς θα σε δαγκώσω! :ρ
  4. Σημαίνει πως δεν έχουμε/έχουν τίποτα άλλο να γράψουμε/γράψουν.. 😉
  5. Ο ένας τον άλλον, γιατί φοβάται ο Γιάννης το Θεριό …

  συμφωνώ ως προς την ευχή! 🙂
  έλα όμως που Ερωτας και Θάνατος είναι όψεις του ίδιου νομίσματος… 😉

 22. Τελολογικέ, δεν νομίζω οτι κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου στο κείμενό σου (ο δικηγόρος του διαβόλου υποστηρίζει μία θέση που μόνο ο διάβολος θα προσυπέγραφε). Απλά προσπαθείς να παρουσιάσεις μία νηφάλια και περισσότερο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

  Ελάχιστοι πιστεύουν οτι η στάση του Ισραήλ (μη-αναλογική χρήση βίας, πλήρης έλλειψη μέριμνας για την προστασία αθώων) την τελευταία εβδομάδα είναι δικαιολογημένη. Όσοι προσεγγίζουν το ζήτημα χωρίς παρωπίδες, μολαταύτα, αναγνωρίζουν οτι το Ισραήλ είναι δικαιολογημένο να θέλει να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ, και αποδέχονται οτι είναι δίκαιο να προσπαθεί να στοχεύσει εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο.

  Εκείνο που δεν δέχονται είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο. Ως εκ τούτου πιστεύουν οτι η πολιτική του είναι επιλήψιμη, όχι ελέω σκοπών της, αλλά κυρίως λόγω των μέσων που υιοθετεί για να τους πετύχει.

 23. Νικόλα

  την προσωνυμία «δικηγόρος του διαβόλου» την επέλεξα επίτηδες όχι προς υπεράσπιση των ισραηλινών θέσεων, αλλά να υποστηρίξω μια αντίθετη όσο και μακροσκοπική οπτική που δυσαρεστεί τους οπαδούς της οσιοποίησης τρομοκρατικών ομάδων (βλέπε το αρχικό σχόλιο του μανιφέστο να καταλάβεις πως ο άκρατος κι άκριτος συναισθηματισμός υπέρ φονταμενταλιστών, επειδή είναι εχθροί των εβραιοαμερικανών κλπ, οδηγεί σε ακραίες θέσεις και απαξιώσεις όσων δεν είναι μέσα στο μαντρί).

  Διαβάζω τα δικά σου ποστ και τα βρίσκω πάρα πολύ καλά διατυπωμένα, πολλές θέσεις μας επάνω στο συγκεκριμένο θέμα συμπίπτουν (βλέπω όμως πως ο άλλα αντ’ άλλων Ματεράτσι παρέθεσε το ίδιο ακριβώς σχόλιο που έβαλε κι εδώ, ενδιαφέρον αυτό).

  Πάντως, σημειώνω το ιστολόγιο σου, γενικά μου άρεσε πάρα πολύ η πολιτική σου άποψη για διάφορα θέματα – το κυριότερο, κάνεις διάλογο κι όχι συνθηματολογίες – και απορώ που δεν το πέτυχα τόσο καιρό.

  Μανιφέστο

  Μες την τύφλα σου δεν βλέπεις πως εσύ είσαι αυτός που προσβάλλει με το να λες «κάνε τον δικηγόρο του διαβόλου για θέματα που μπορείς να καταλάβεις». Αν δεν σου αρέσει ο διάλογος, πήγαινε να βάζεις βόμβες στους κακούς σου εβραίους.

 24. Ενδιαφέρον το War Crimes από τους Specials αν και προτιμώ το θέμα του M.A.S.H. 😛

  Πάντως όσον αφορά το παρών post, τις πολιτικές αναλύσεις δεν μπόρεσα ποτέ να τις καταλάβω κι ούτε με ενδιαφέρει να τις κατανοήσω γιατί δεν θέλω να ανεχτώ συνειδητά ή ασυνείδητα την αναγκαιότητα οποιασδήποτε μορφής βίας (κι εξουσίας). Δεν φορώ κάποιου είδους παρωπίδες (-Σε φούξια βγαίνουν παρακαλώ; -Τι νούμερο φοράτε; -Σας πάνε τρέλα! – Ω! Δεν είναι για μένα. Για τον σύζυγο είναι.) απλά βοηθώ λίγο τα λευκά αιμοσφαίρια της ηθικής μου.

  να ‘στε καλά παιδιά

 25. «Θα ειχα γινει μελος τρομοκρατικης οργανωσης»
  Εχουντ Μπαρακ (πρωην πρωθυπουργος του Ισραηλ.Απαντα στην ερωτηση τι θα εκανε αν ειχε γεννηθει Παλαιστινιος)

 26. Ισκιοπεριπατητή

  Το σχόλιο σου μοιάζει με παραίτηση. Κατανοητό όταν η κατάσταση είναι τόσο θολή, δεν ξέρεις ποιανού το μέρος να πάρεις. Αλλά δεν είσαι ο μοναδικός, βλέπω πολλούς πελαγωμένους, ανάμεσα σε ακραίες πλευρές, που ίσως προτιμούν να παρακολουθούν πια από απόσταση στα τεκταινόμενα.

  Αδαμαντία

  Το σχόλιο του Μπαράκ ακολουθεί μια αντίστροφη λογική που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ακολουθεί την τυποποιημένη λογική του φανατισμού, π.χ. αν ήμουν τούρκος θα ήμουν Γκρίζος Λύκος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s