Ένας συγκρητισμός των άκρων: Φασίστας vs Αναρχικός

Ο φασίστας πιστεύει στο έθνος: το έθνος πιστεύει σε αυτόν.

Ο αναρχικός πιστεύει στον εαυτό του: ο εαυτός του είναι πολύ πιο μακρυά από τον ίδιο απ’ όσο το έθνος με τον αναρχικό.

Ο φασίστας έχει πάντα ως κρυφό σύμμαχο το κράτος καταστολής: το οξύμωρο της απόλυτης ελευθερίας μέσα από την καταστολή.

Ο αναρχικός έχει πάντα ως φανερό σύμμαχο το χάος: το οξύμωρο της απόλυτης καταπίεσης μέσα από την ελευθερία.

Ο φασίστας έχει το πάνω χέρι στα γκομενικά από ανάγκη για εξουσία στο στενό του περιβάλλον: γι αυτό δεν θα δείτε ποτέ γυναίκες στις πορείες ακροδεξιών.

Ο αναρχικός έχει το κάτω χέρι στα αρχίδια του: γι αυτό οι γυναίκες αναρχικές είναι συχνά η εμπροσθοφυλακή των φοιτητικών πορειών.

Ο φασίστας, αν και επιλεκτικός στα αναγνώσματά του, γνωρίζει τόσο από Ηρόδοτο όσο κι από τον Αγών του Χίτλερ.

Αν ρωτήσεις έναν αναρχικό για τον Μπακούνιν, το πιθανότερο είναι να σε κοιτάξει με απορία. Τα μόνα που διαβάζει και γράφει είναι τα συνθήματα στους τοίχους.

Άρα: Ο φασίστας ξέρει να σου πει για τη μάχη του Μαραθώνα όσα και για την επανάσταση της Δρέσδης το 1848.

Άρα: Ο αναρχικός, εξ ορισμού αντίθετος με κάθε πολιτική θεώρηση της ιστορίας, έχει πλήρη άγνοια αυτής.

Φασίστες καλλιτέχνες υπήρξαν και υπάρχουν πάρα πολλοί.

Αναρχικοί καλλιτέχνες: ένα, δύο… ;

Ο φασίστας έχει συνήθως clean army look, πράγμα που τον κάνει συμπαθή, αλλά και κατάλληλο για το κρεβάτι.

Ο αναρχικός έχει συνήθως pretty look, αυτό τον κάνει ακόμη περισσότερο συμπαθή, αλλά ακατάλληλο για το κρεβάτι.

Ο φασίστας έχει μάνα που ανησυχεί για τις παρέες του και πατέρα που καμαρώνει για τα χοντρά αρχίδια του γιού του.

Ο αναρχικός έχει μάνα που ανησυχεί για τις παρέες του και πατέρα που μισεί το γεγονός ότι ο γιός του έγινε κομμουνιστής, ναρκομανής και φλούφλης – και η κόρη του ναρκομανής και τσούλα.

Συμπέρασμα: όσο κρύβουμε έναν φασίστα μέσα μας άλλο τόσο υποκρινόμαστε ότι είμαστε αναρχικοί και το αντίθετο.

Advertisements

25 thoughts on “Ένας συγκρητισμός των άκρων: Φασίστας vs Αναρχικός

 1. Είναι φανερό ότι μπερδεύεις τους αναρχικούς με τους μπαχαλάκηδες – οι οποίοι είναι ακριβώς όπως τους περιγράφεις 🙂
  Επίτρεψέ μου, καθώς έχω θητεύσει (εκ φύσεως κι από θέση) στον αντιεξουσιατικό χώρο, να επισημάνω ότι οι πραγματικοί αναρχικοί διαβάζουν τα πάντα, από Ηρόδοτο και Χίτλερ μέχρι Μπακούνιν, Βέμπερ και… Τόλκιν (γνωστός -;;- φασίστας). Και δεν έχω ποτέ υπάρξει πρεζόνι ή τσούλα :Ρ
  Το ότι οι γυναίκες του χώρου πρωτοστατούν σε κάθε εκδήλωση δείχνει όχι τη θέση των.. χεριών των αρρένων συναδέλφων τους, αλλά το σεβασμό τους γι’ αυτές και την αναγνώριση της προσφοράς τους, κάτι που (όπως σωστά αναφέρεις) δεν ισχύει για τους ακροδεξιούς, οι οποίοι πρεσβεύουν το «kinder, kuche, kirche».
  Φασίστες καλλιτέχνες υπάρχουν αρκετοί, αλλά η Τέχνη γενικά ανθίζει κάτω από τον καθαρό ουρανό της Αμφισβήτησης και της δίψας για Ελευθερία. Πολύ περισσότεροι ήταν και είναι οι σημαντικοί καλλιτέχνες που δεν είχαν καλές – ή καθόλου -σχέσεις με την «εξουσία» και το «κράτος», παρά εκείνοι που στήριξαν πλαγίως και υπογείως τους «θεσμούς» ως εκφραστές της αντίδρασης.
  Όσο για την καταλληλότητα αμφοτέρων των φυλών για το κρεβάτι, δεν μπορώ να κρίνω, διότι δεν έχω κάνει ποτέ σεξ με φασίστα 😉
  Πριν κλείσω, αναφέρω ότι μία πανέμορφη ομάδα νέων παιδιών με πανό, συνθήματα και χιούμορ αποτέλεσε τη δυναμική «ουρά» της πορείας του Athens Pride 2006 και ήταν αντιεξουσιαστές…

  Με πολλή αγάπη,
  Η Ιέρεια 🙂

 2. Αγαπητέ μου Αγγελικέ Ιωάννη

  Δεν μπερδεύω από άγνοια ή επίτηδες τους αναρχικούς με τους μπακαλάκηδες, αναφέρομαι σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που έχεις βιώσει πριν πολλά χρόνια. Σήμερα η κατάσταση στον «αναρχικό» χώρο έχει αλλάξει στο βαθμό που η «πολιτική» απόχρωση της αναρχίας έχει κατά πολύ ξεπεραστεί – όσο κι υποχώρησε – ακριβώς από τους μπαχαλάκηδες.

  Σήμερα, αναρχικός πια δεν είναι αυτός που όπως λες «να επισημάνω ότι οι πραγματικοί αναρχικοί διαβάζουν τα πάντα, από Ηρόδοτο και Χίτλερ μέχρι Μπακούνιν, Βέμπερ και… Τόλκιν». Ναι μεν πραγματικοί αναρχικοί, αλλά οι χτεσινοί αναρχικοί. Οι σημερινοί έχουν απλώς μπαχαλορεά.

  Υπάρχει μια σοβαρή μεταλλαγή του αναρχικού κινήματος, οι πραγματικά σπουδαγμένοι αναρχικοί έχουν δώσει τη θέση τους σε νεότερα άτομα – ας μην ξεχνάμε πως η αναρχία είναι κατεξοχήν νεανική έκφραση – που μπερδεύουν την αναρχία με το φασισμό. Εξ ου τα μπαχαλίδικα επεισόδια των τελευταίων ετών, τα οποία και προσιδιάζουν περισσότερο σε προβοκάτορες και φασίστες παρά στην κυρίως ειπείν «δίκαιη» αγανάκτηση της νεότητας.

  Λες: «Πολύ περισσότεροι ήταν και είναι οι σημαντικοί καλλιτέχνες που δεν είχαν καλές – ή καθόλου -σχέσεις με την “εξουσία” και το “κράτος”, παρά εκείνοι που στήριξαν πλαγίως και υπογείως τους “θεσμούς” ως εκφραστές της αντίδρασης».

  Να σου φέρω παράδειγμα τον Ρίχαρντ Βάγκνερ, που αν και αντισημίτης, σε καμία περίπτωση δεν ήταν «ακροδεξιός». Στα νιάτα του ήταν καθαρόαιμος αναρχικός και κάποια «εθνικιστικά» δοκίμια του («Τέχνη και Επανάσταση», «Τι Είναι Γερμανικό») μάλλον περισσότερο ηχούν ως προτροπή σε αναρχικές εκδηλώσεις παρά, όπως διαπράχθηκε αργότερα συστηματικά η παραχάραξή τους από τους ναζί και τους αντιναζί, ως έκφραση εθνικιστικού Γερμανισμού. Βέβαια, μετά άλλαξε τροπάρι κι απομύζησε για τα καλά τον ψωνισμένο Λουδοβίκο της Βαυαρίας. Ειλικρίνεια στις προθέσεις ή συμφεροντολογισμός; Δεν ξέρω. Κι εκεί οδηγούμαι στη διαπίστωση για το αν υπάρχουν πράγματι «αναρχικοί» καλλιτέχνες. Διότι ο φασίστας θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της εξουσίας, ο αναρχικός προφανώς κοιτάζει μόνο τον εαυτό του. Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι τελευταίοι;

  Όσο για την βεβαιότητα για το ότι δεν έχεις κάνει σεξ με φασίστα… χμμμ… μου έχεις πεις σε προσωπικές κουβέντες κάποια πράγματα… Περισσότερα από κοντά οι ενστάσεις.

  Για την κατακλείδα σου περί «αντιεξουσιαστών» να σου πω ειλικρινά πως με έχει κουράσει η κατάχρηση αυτής της λέξης, στο τέλος μου θυμίζει πως όλοι, μα όλοι, ήταν εκείνη την αποφράδα βραδιά μέσα στο Πολυτεχνείο. Το να διεκδικείς τα νόμιμα κι εύλογα δικαιώματά σου δεν σημαίνει πως είσαι αντιεξουσιαστής.

  Σύλβια Οκαλιόβα

  Δυστυχώς το ΚΚΕ θέλει – να μην πω απαιτεί – να συναιτερίζεται με τον αναρχικό χώρο. Κι αυτός ο λόγος είναι πιστεύω ο σημαντικότερος που ο χώρος αυτός έχει διαφθαρεί σε τεράστιο βαθμό.

  Tilestwra

  Περαστικά σου. Την απάντηση την πήρες από τον Τηλετώρα, το ίδιο θα έλεγα κι εγώ.

 3. me lene trifwna kai eimai fasistas… 🙂
  eee…ekapsa th katalhpsh tou sxoleiou etrexan oloi oi antieksousiastes tou KOLOU na kryftoun san mpemphdes.punkakia tou kolou eiste oloi.hAIL HITLER!!!

 4. Κοπριτάκο Τρύφωνα, δεν έχω παρά να σας ευχηθώ Μαζελ Τοβ στον αγώνα σας.

  Η καταδίκη του Περίανδρου σας έτσουξε καλά, ε; Άλλη φορά να χρησιμοποιείτε βαζελίνη.

 5. Μερικές φορές εύχομαι να ήταν αλήθεια αυτά που λέγαν για απολιτικοποίηση των νέων.. Έλεος, τι μ****ες είναι αυτές για τα αρχίδια του φασίστα και τον μπαμπά τους που τα καμαρώνει κλπ. Ρε παίδες, παίξτε κανα πλέιστέισιον και αφήστε να ασχοληθούν άλλοι με πιο σοβαρά θέματα, αφού δεν σας παίρνει.

  p.s. Η μόνη πολιτική που φαίνεται πως ανθίζει στην ελλάδα είναι η λεγόμενη μικροπολιτική δηλ. ποδοσφαιροειδείς φατριασμοί κ’ρηχές
  ποσοτικές αναλύσεις. Η πραγματική πολιτική δυστυχώς απαιτεί παιδεία και καλλιέργεια.

 6. Aman!
  W esy, tis prwtis dimosiefsis, mallon de se dextikan se kamia fasistiki omada kai twra bgazeis tin pikra sou kai stous men kai stous de – agnowntas eskemmena pws den iparxei aspro kai mavro mono.
  Efxaristw, w iereia, gia ti diatirisi tis psixraimias sou kai tin emperistatwmeni sou apantisi.

 7. loipon epidi exis pliri agnia peri tou 8ematos auto ta opoia les einai ena karo malakies .fainontai ka8ara oi politikes sou pepi8isis kai apla den a6izei na ta diavasi kapoios.OI anarxikoi safos kai gnorizou kai gia bakounin kai gia kropotkin ala kai giaolous tous pateres tis anarxias.

 8. Μάλιστα, για άλλη μια φορά ένα απαράδεκτο κείμενο από Ελληνα που είναι (τι έκπληξη) φασιστάκι.. Τι να πω.
  Λυπάμαι, μας αξίζει να μας γαμήσουνε όλοι οι λαοί και να γαμήσουν πρώτα από όλα τους φασίστες που έχουν γεμίσει και το ιντερνετ. Οχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει ο κόσμος γύρω τους αλλά γράφουν και σε επίπεδο δημοτικού για τον φασισμό και ότι στα θετικά του είναι τα μεγάλα αρχίδια. Μαλλον κοπέλα είσαι ε?
  Μαθε φιλε/η ότι οι παπούδες σου πεθάναν από Ελληνες. Μαθε ότι η μανα σου γαμήθηκε με το αφεντικό σου και καταπιε τα χύσια του γιατί πολύ απλά θα έχανε την δουλειά της. Μαθε ότι η αδερφή σου πεθαίνει της πείνας σε ένα σοκάκι στην ομόνοια απλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα και έλληνες σαν και σένα λενε ζήτω και προσκυνάνε, νομίζουν ότι το χώμα που πατάμε είναι η ζωή και το νόημα. Ξυπνα μαλάκα μου γιατι ο βιασμός θα σου έρθει απότομα. Εχεις να γνωρίσεις πολλούς φασίστες στην ζωή σου. Και που σαι.. Οι αναρχικοί είναι απείρως διαβασμένοι, οι μπαχαλάκηδες είναι για τον πούτσο, αλλά οι χειρότεροι όλων είναι οι φασίστες. Δεν εχουν λόγο ύπαρξης, δεν κριτικάρουν, δεν δεν δεν, απλά λένε «μπλε μπλε μπλε» σαν ρομποτ που κόλλησε η μπαταρία.

 9. Το ποστ είναι χρήσιμο για προβληματισμό. Προσφέρει μια ΑΛΛΗ οπτική γωνία από τις συνηθισμένες.

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ΓΙΑΤΙ τόσος ντόρος, τόση επιθετικότητα από ορισμένους σχολιαστές.

  Εγώ… σόρυ, αλλά θεωρώ πως ΚΑΘΕ οπτική γωνία που έχει ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ αξίζει να εξεταστεί. Ακόμη κι αν -φυσικά- δεν ακολουθούν ΟΛΟΙ τα κωμικά (μάλλον) στερεότυπα που έχει το ποστ, αποτελεί χρήσιμο είδος προβληματισμού να αναλογιστούμε όσους τα ακολουθούν, μπας και βγάλουμε καμμια άκρη (σε έναν κόσμο ολοένα πιο δύσκολο να κατανοηθεί σαν ΣΥΝΟΛΟ).

 10. Πως το ανακάλυψες αυτό το ποστ βρε Ομαδεόνα. Πάντως, να πω ότι παρεξηγήθηκε αρκετά το ποστ, το συμπέρασμα που γράφω θέλει να δείξει πως ο σκοπός μου ήταν η ειρωνεία απέναντι στις ταμπέλες. Και οι ταμπέλες είναι η μεγαλύτερη χοντροκοπιά.

 11. ποιο φασισμο ρε justin timberlake off ασε τις παπαρολογιες και πανε δουλεψε μαλακα σε καμια οικοδομη με κανενα αλβανο και κανενα καυκασιο και ασε το πληκτρολογιο και τις μαμας το φαι που μου θες και φασισμο.
  οταν η μανα σου πηγε στη γερμανια το 70 για δουλεια φταιει ο φασιστας που δεν τι γαμησε μαλλον. αλλα επρεπε, για να δω τι θα ελεγες μπινε για το φασισμο.αλλα μηπως αυτα για τα μεγαλα αρχιδια των φασιστων και το καμαρι που εχουν η πατεραδες για το φασιστα στα διηγηθηκε η μανα σου? μπορει ποιος ξερει αραγε?
  ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΤΡΥΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΒΥΣΣΟΣ!!!!!!
  ΠΑΟΚ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ!

 12. Ωραιο το αρθρο. Πραγματι ετσι ειναι οι αναρχικοι και οι φασιστες που ζουν σε αυτη την χωρα

 13. εισαι λαθος δεχομαι οτι η πλειψηφια σημερα ειναι μπαχαλακηδες που δεν ξερουν τον προυντον και τον μπακουνιν αλλα παντα θα υπαρχουν αναρχικοι που θα εχουν ως στοχο τους μια μεγαλη επανασταση και οχιμπαχαλακηδες που πετουν μολοτωφ και κλεινωνται στα πανεπιστημια

 14. Κοιτα eisai malakas βρισκω τις αποψεις σου τελειως λανθασμενες και πιστευω πως και εσυ εισαι φασιστας κρινοντας που λες.Ο καθενας εχει το δικαιωμα να πιστευει οτι θελει.Και θα παρακαλουσα εσενα και οποιονδηποτε αλλο να εκφραζεται καλυτερα γιατι λεξεις σαν και αυτες που χρισημοποιεις οχι μονο δεν πειθουν αλλα ριχνουν το επιπεδο της συζητησης.

  Εχω βαρεθει πια να ακουω καθε ψευτοδιανοουμενου ο οποις πιστευει πως μονο η γνωμη του μετραει και καθενας που εκφραζει μια αλλη αποψη ειναι φασιστακι…Φτανει πια…Εχω βαρεθει με το που παω σχολειο να βλεπω αυτον που μοιραζει φυλλαδια του ΚΚΕ προσπαθωντας να επιρρεασει τους μαθητες που στο κατω κατω δεν εχουν την κριτικη ικανοτητα να καταλαβουν τι απο αυτα που διαβαζουν ειναι αληθινα.

  Σταματηστε πια να ποτιζετε το μυαλο μας με ιδεες δικες που μας αναγκαζετε να πιστευουμε και αφηστε μας να κρινουμε εμεις τι θεωρουμε σωστο και τι οχι.

  Στο κατω κατω οι αναρχικοι τι ειναι οταν προσπαθουν με την βια, σπαζοντας βιτρινες και καιγοντας μαγαζια,να επικρατησει η γνωμη τους…ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ

  Προσπαθησε να εισαι ανοιχτος σε αλλες αποψεις και να μην θεωρεις τον ευατο σου αλανθαστο (αλανθαστος ειναι μονο ο Κυριος)

 15. Καλά, τόσο καιρό μετά ακόμα δεν έχετε καταλάβει ότι κάνω πλάκα μεγεθύνοντας τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φασίστα και του αναρχικού;

  Ο καθένας ερμηνεύει όπως κατεβάζει η κούτρα του. Τι να πω.

 16. Απλα εκτος τόπου και χρόνου!!
  Πρόσφατο παράδειγμα αμάθειας από τους λεγόμενους εγγράμματους, (όπως εσυ τους παρουσιάζεις) είναι το πανό τους, «ελληνας δεν γίνεσαι γεΝιεσαι» !!
  Μαλλον βασική σου πληροφόρηση είναι τα Μεσα Μαζικής Εξημέρωσης και ίσως κάποιες ελάχιστες «συναντήσεις» σου με παιδάκια 15 χρονων ή πρεζάκια !!
  Έιναι πασίγνωστο στο χώρο τον αντιεξουσιαστικό πως οι γνώσεις των φασιστών είναι για γέλια . Για έναν αναρχικό , βασικός πυλώνας διαμόρφωσης έγκυρης προσέγγισης της τρέχουσας κοινωνικής κατάστασης ,είναι να ανατρέξει σε ιστορικά αρχεία και γεγονότα , όπου μέσω της κριτικής σκέψης που έχει αναπτύξει , αντλεί τις ποιο χρήσιμες πληροφορίες!!
  Ο φασίστας προσκολλημένος στις ακραίες και απάνθρωπες θέσεις του , πέφτει με τα μούτρα σε συγκεκριμένες πηγές πληροφόρησης , έχει ελάχιστη κριτική σκέψη λόγω της δογματικής του αντίληψης και καταλήγει ένα ημιμαθές δίποδο !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s