Νέα κόλπα: παραβίαση(;) ιδιωτικότητας από την Cosmote

Σαν να μην έφταναν τα όσα συμβαίνουν με την ΤΙΜ και την Vodafone, η Cosmote χοντραίνει για τα καλά το παιχνίδι του εντυπωσιασμού με τη χρήση αθέμιτων μέσων προς τον καταναλωτή. Εδώ και δυο-τρεις μέρες, έχει προστεθεί στον MSN Messenger του υπολογιστή μου, χωρίς καμία απολύτως δική μου συναίνεση, μια καρτέλα με το σήμα της Cosmote. Τι κάνει αυτή; Διαφημίζει – ή μάλλον καλύτερα επιβάλλει – μια καινούρια υπηρεσία, ομολογουμένως αρκετά πρωτότυπη, σε συνεργασία με την Microsoft όπου μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά MSN από το κινητό σου! Εννοείται πως προϋπόθεση αυτής της υπηρεσίας είναι να έχεις i-mode.

Μετά την αρχική μου δυσάρεστη έκπληξη, κι επειδή είναι δωρεάν στην αρχή (τι μας θυμίζει αυτό;) εγκατέστησα μεν το λογισμικό δοκιμαστικά στο κινητό μου να δω τι είναι. Είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται: MSN μέσω κινητού.

Την απόφασή μου την έχω πάρει πλέον, αν και το σκεφτόμουν εδώ και δυο μήνες, ακύρωση ακόμη και της υπηρεσίας i-mode κυρίως για τον εξής λόγο-απορία: η Cosmote που βρήκε και πως συνέδεσε με μένα το e-mail μου; Δεν θυμάμαι να είχα δηλώσει το hotmail μου ή άλλο, αν το έκανα ποτέ αυτό έχω μόνιμα άλλο e-mail που δίνω για τέτοιου είδους περιστάσεις.

Αλλά υπάρχει κι ένας σοβαρότερος λόγος: το MSN Messenger στον υπολογιστή μου είναι ρυθμισμένο να με ρωτά για ενδεχόμενες αναβαθμίσεις. Εδώ δεν υπήρξε καμιά ειδοποίηση, άρα και δεν έδωσα την συγκατάθεσή μου στην Cosmote να εγκαταστήσει μέρος του λογισμικού της στον υπολογιστή μου. Οπότε;

Δεν μπορώ να δώσω επαρκείς απαντήσεις, αλλά η απόφασή μου είναι οριστική. Διακοπή συνδρομής στις υπηρεσίες της Cosmote.

ΥΓ Παρακαλώ, αν έχετε κι εσείς υπηρεσίες i-mode και MSN, ενημερώστε αν σας παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα.

________________________________________
UPDATE: Αναλογιζόμενος το σχόλιο του Dimitris, βλέπω ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής στη σοβαρότητα των ενστάσεών μου. Λέει ο Dimitris πως δεν είναι τόσο τραγικό το γεγονός. Κι όμως είναι τραγικό διότι η «διαφήμιση» της Cosmote δεν είναι ένα απλό μπανεράκι στο κάτω μέρος όπως όφειλε να βρίσκεται εκεί, αλλά μια ενσωματωμένη λειτουργία στον πυρήνα του προγράμματος. Και συνειδητοποιώ τώρα το λόγο: σίγουρα σε μας τους περισσότερους χρήστες, έχουμε συνηθίσει τόσο την ύπαρξη μπάνερ που πλέον μας είναι εντελώς αδιάφορη η ύπαρξή του και δεν το προσέχουμε καν. Το «κολπάκι» της Cosmote, σε αγαστή συνεργασία με την Microsft, είναι να ενσωματώσει τη «διαφήμιση» σαν ένα μενού του MSN. Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να ανοίγετε το Word και η λειτουργία της Cosmote να υπάρχει ως μενού εργαλείων. Εκεί είναι που διαφωνώ κάθετα.

_______________________________________

UPDATE-2

Ο/η Bird On A Wire μας υπέδειξε ένα κόλπο, παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο:

Έχω την εντύπωση ότι δεν (θα) είναι αποκλειστικότητα της Cosmote το συγκεκριμένο tab.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής βήματα:
0. (Προαιρετικό βήμα) Ρίξτε μια ματιά στο zenteam.gr (Για να μην παιδεύεστε, με απλά λόγια: το site μιας διαφημιστικής εταιρίας είναι.)
1. Αν έχετε firewall, βάλτε στα sites που μπλοκάρει το zenteam.gr, αλλιώς ανοίξτε το αρχείο “hosts.”. Στα Win XP βρίσκεται εδώ: “C:Windowssystem32driversetchosts” (είναι χωρίς extention, απλώς ανοίξτε το με το notepad ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο πρόγραμμα που σώζει απλό text κείμενο).
2. Προσθέστε στο τέλος του σε μια σειρά το εξής:
127.0.0.1 http://www.zenteam.gr
3. Κάντε exit και ξανατρέξτε το MSN.

Που είναι η cosmote; P

Με απλά λόγια η διαδικασία αυτή απλώς μπλοκάρει εντελώς το site που παρέχει τις διαδημίσεις στο MSN. Ίσως στο μέλλον να αλλάξει εταιρία, αλλά η διαδικασία παραμένει ίδια.

Επιπλέον: με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μπλοκάρετε και τις διαφημίσεις της microsoft: προσθέστε μιά ακόμα γραμμή όπως πριν βάζοντας “127.0.0.1 rad.msn.com”

Ευχαριστούμε πολύ!

21 thoughts on “Νέα κόλπα: παραβίαση(;) ιδιωτικότητας από την Cosmote

 1. Κι όμως, με τρεις φίλους που μίλησα χτες στο MSN, αυτοί δεν είχαν τέτοιο σηματάκι.

  Πάντως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η εταιρεία επέβαλλε με αθέμιτο τρόπο τις υπηρεσίες της. Δεν θέλω να βλέπω σήμα εταιρείας στο MSN, μπορώ;

  Διότι, αν ξεκίνησε έτσι το πράμα… τότε ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες «διαφημιστικές» πρωτοβουλίες από άλλους… Στο τέλος ούτε το Yahoo Messenger δεν θα μας σώσει.

 2. 1)Διαφημίσεις στον MSN υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν. Τον τελευταίο καιρό παίζει πολύ conn-x και στοιχήματα. Δεν το είχες παρατηρήσει;
  2)Αν δεν θέλεις να βλέπεις σήμα εταιρίας στο MSN σβήστο, γιατί το σηματάκι της microsoft υπάρχει σε καμιά 15ριά σημεία.
  3)Αν έχεις δηλώσει κάπου σαν χώρα σου την Ελλάδα ή ίσως σαν γλώσσα σου τα ελληνικά, έχει προστεθεί η διαφήμιση της cosmote.
  4)Η προσθήκη καινούργιας καρτέλας με διαφήμιση δεν είναι προσθήκη λογισμικού. Μία μάλλον ακριβή δυνατότητα διαφήμισης που πρσφέρει η Microsoft είναι.
  5)Βρώμισε τεχνοφοβία…

 3. fade, πως το σβήνεις το σήμα της εταιρείας;

  Έβαλα ένα update:

  Αναλογιζόμενος το σχόλιο του Dimitris, βλέπω ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής στη σοβαρότητα των ενστάσεών μου. Λέει ο Dimitris πως δεν είναι τόσο τραγικό το γεγονός. Κι όμως είναι τραγικό διότι η «διαφήμιση» της Cosmote δεν είναι ένα απλό μπανεράκι στο κάτω μέρος όπως όφειλε να βρίσκεται εκεί, αλλά μια ενσωματωμένη λειτουργία στον πυρήνα του προγράμματος. Και συνειδητοποιώ τώρα το λόγο: σίγουρα σε μας τους περισσότερους χρήστες, έχουμε συνηθίσει τόσο την ύπαρξη μπάνερ που πλέον μας είναι εντελώς αδιάφορη η ύπαρξή του και δεν το προσέχουμε καν. Το «κολπάκι» της Cosmote, σε αγαστή συνεργασία με την Microsft, είναι να ενσωματώσει τη «διαφήμιση» σαν ένα μενού του MSN. Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να ανοίγετε το Word και η λειτουργία της Cosmote να υπάρχει ως μενού εργαλείων. Εκεί είναι που διαφωνώ κάθετα.

 4. Και όχι, δεν είμαι τεχνοφοβικός. Απλά, δεν μου αρέσει η εγκατάσταση υποχρεωτικών διαφημίσεων χωρίς δυνατότητα παράκαμψής τους. Είναι σαν να σου ρχονται στο σπίτι σου το ίδιο κάτι αγενείς απολογητές να κάνουν κατήχηση.

 5. Γιατί δεν κάνεις μια αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;
  Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση direct marketing και σίγουρα υπάρχει «πρωτοβουλία» που ξεπερνά τα όρια της θεμιτής επεξεργασίας δεδομένων.

 6. Αγαπητέ μου e-lawyer, πως και πως σε περίμενα. Πράγματι, το σκέφτηκα αυτό από πριν, αλλά περιμένω να δω πρώτα τις αντιδράσεις σας στο θέμα αυτό καθώς είναι ακόμη φρέσκο. Και νομίζω πως δεν είναι μόνο θέμα της Αρχής αλλά περισσότερο και της ΙΝΚΑ. Τι λες γι αυτό;

 7. Είναι μια διαφήμιση. Πρωτότυπη μεν, αλλά διαφήμιση. Το messenger έχει τη δυνατότητα να σου στέλνει διαφημίσεις.

  Δεν είναι ορατό μόνο σε χρήστες cosmote.

  Καταλαβαίνω τις ευαισθησίες, αλλά καλά θα κάνουμε να μη χρησιμοποιούμε όρους όπως η παραβίαση της ιδιωτικότητας «επί ματαίω». Για να μην την πατήσουμε όπως στην ιστορία με το ψεύτικο «Λύκος, λύκος!».

 8. Ε, τότε από δω και μπρος για κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, να σου πετάγονται μενού με cosmote και… Λιακόπουλο. Ακριβώς επειδή πρόγραμμα είναι και το msn messenger.

 9. Εντάξει και γω το είδα αλλά ούτε καν του έδωσα σημασία. Μάλλον έχω αναπτύξει καλές αντιδιαφημιστικές άμυνες.

  Στο θέμα τώρα συνεχώς ο τρόποσ διαφημίσεων εξελίσσεται, δεν είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να μας φοβίζει τόσο.

  Δεν τίθεται νομικό ζήτημα κατα την γνώμη μου (καμία σχέση με νομικά δεν έχω) γιατί δεν ξέρουν ποιος έχει cosmote για να βάλουν το σηματάκι.

  Απλά όσοι έχουμε δηλώσει χώρα Ελλάδα λαμβάνουμε τις ανάλογες διαφήμίσεις(απολύτως λογικό).

 10. Τάδε έφη Dimitris

  Απλά όσοι έχουμε δηλώσει χώρα Ελλάδα λαμβάνουμε τις ανάλογες διαφήμίσεις(απολύτως λογικό)

  Αυτό είναι που με τσαντίζει. Αγοράζουμε τους υπολογιστές μας με προεγκατεστημένα προγράμματα, άρα εδώ τίποτε δεν εμποδίζει τον Internet Explorer, το Microsoft Office, τα διάφορα antivirus να δέχονται «διαφημίσεις» με τον ίδιο τρόπο που το Messenger είναι προεγκατεστημένο πρόγραμμα.

  Λογικό δεν είναι;

 11. Κι εννοείται βεβαίως πως χρησιμοποιώ Firefox. Τώρα, θα αναγκαστώ ή να βάλω Yahoo Messenger ή το «φαντεζί» Trillian. Καταλαβαίνετε πως όταν με τις αγορές υπολογιστών προπληρώνετε προγράμματα τα οποία καταλήγουν για πέταμα, τότε ο λάκκος στη φάβα είναι μεγαλύτερος απ’ όσο τον προφέρουμε επιπόλαια μερικές φορές.

 12. Σαφώς και ειναι θέμα ιδιωτικότητας. Η Οδηγία 2002/58 της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την είσοδο κατασκοπευτικού λογισμικού για άντληση και χρήση δεδομένων για σκοπούς άμεσης διαφήμισης. Κι αυτό γιατί ο υπολογιστής και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό διαμορφώνουν, ως προς τα μη εκούσια διαθέσιμα δεδομένα, μία σφαίρα ιδιωτικότητας που αναπτύσσει την ίδια αμυντική «ζώνη» που θα είχε το συρτάρι του γραφείου μας. Στο οποίο, υπενθυμίζω, κανείς δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση για σκοπούς άμεσης διαφήμισης.

 13. Ο justanother και ο lawyer έχουν δίκιο. Και σε μένα εγκαταστάθηκε η διαφήμιση της cosmote με τρόπο τον οποίο δεν θέλω να δεχτώ. Αυτή η εν κρυπτώ διαδικασία εγκατάστασης χωρίς να την εγκρίνει ο χρήστης, σημαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, ότι οι εταιρίες μπορούν κι έχουν τη δυνατότητα με τις ευλογίες της microsoft να χώνουν προγράμματα στον υπολογιστή μας εν αγνοία μας. Πως νομίζετε ότι στην Κίνα οι χρήστες ιντερνέτ παρακολουθούνται και διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις με την άμεση βοήθεια της yahoo; Με τον ίδιο τρόπο που μπήκε το πρόγραμμα της cosmote, μόνο που εδώ το αποτέλεσμα είναι για τα έσοδα. Αλλιώς είναι πανεύκολο για κάθε εταιρία ή και κυβέρνηση να παρακολουθεί κρυφά τους υπολογιστές μας. Κρίμα στους σχολιαστές αποπάνω που δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος.

 14. Έχω την εντύπωση ότι δεν (θα) είναι αποκλειστικότητα της Cosmote το συγκεκριμένο tab.

  Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής βήματα:
  0. (Προαιρετικό βήμα) Ρίξτε μια ματιά στο zenteam.gr (Για να μην παιδεύεστε, με απλά λόγια: το site μιας διαφημιστικής εταιρίας είναι.)
  1. Αν έχετε firewall, βάλτε στα sites που μπλοκάρει το zenteam.gr, αλλιώς ανοίξτε το αρχείο «hosts.». Στα Win XP βρίσκεται εδώ: «C:Windowssystem32driversetchosts» (είναι χωρίς extention, απλώς ανοίξτε το με το notepad ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο πρόγραμμα που σώζει απλό text κείμενο).
  2. Προσθέστε στο τέλος του σε μια σειρά το εξής:
  127.0.0.1 http://www.zenteam.gr
  3. Κάντε exit και ξανατρέξτε το MSN.

  Που είναι η cosmote; 😛

  Με απλά λόγια η διαδικασία αυτή απλώς μπλοκάρει εντελώς το site που παρέχει τις διαδημίσεις στο MSN. Ίσως στο μέλλον να αλλάξει εταιρία, αλλά η διαδικασία παραμένει ίδια.

  Επιπλέον: με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μπλοκάρετε και τις διαφημίσεις της microsoft: προσθέστε μιά ακόμα γραμμή όπως πριν βάζοντας «127.0.0.1 rad.msn.com»

 15. Μια άλλη επιλογή (λίγο πιο εύκολη) είναι να κρύψετε τα tab, ως εξής:
  Tools > Options > Security > Κάντε τικ στην επιλογή «This is a shared computer so don’t display my tabs» (5η επιλογή)
  Στην ελληνική έκδοση του Messenger το ίδιο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το μενού Εργαλεία > Επιλογές > Ασφάλεια.
  Με τον τρόπο αυτό κρύβονται όλες οι «καρτέλες», εκτός από την πρώτη φυσικά με τις επαφές σας.

 16. Πού την είδες την είσοδο του κατασκοπευτικού λογισμικού, e-lawyer? Δεν είναι spyware, διαφήμιση είναι!

  Το έχει και το προεγκατεστημένο windows messenger ή μόνο το msn messenger ή το καινούριο windows live messenger? Αν μόνο τα δύο τελευταία, πρόκειται περί δωρεάν προγραμμάτων, στους όρους χρήσης των οποίων περιλαμβάνεται και η προβολή διαφημίσεων.

  Εγώ λέω να κρατάμε δυνάμεις για τις πραγματικές απειλές…

 17. Το msn messenger εδώ και χρόνια έχει διαφημίσεις.Ανάλογα με τη χώρα που δηλώσεις τέτοιες διαφημίσεις θα έχεις.Εγώ είχα δηλώσει Τουρκία και είχα τουρκικές διαφημίσεις.Ανάλογες διαφημίσεις υπάρχουν και για άλλες χώρες.
  Υπάρχουν τρόποι να ξεφορτωθείς αυτές τις σίγουρα εκνευριστικές διαφημίσεις κάτι το οποίο όμως είναι ενάντια στους κανόνες χρήσης του συγκεκριμλένου προγράμματος.
  Όταν κάτι είναι τσάμπα είναι ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ να έχει διαφημίσεις.Αυτο κάποιοι το ανέχονται και κάποιοι όχι.

  Αυτό που λέμε λοιπόν για παράβαση της ιδιωτικότητας της από τη Cosmote είναι ανακριβές.Καμία Cosmote και καμία Microsoft δε μπορεί να ξέρει ότι ο JustAnotherGoneOff (που έχει το τάδε πραγματικό όνομα) είναι συνδρομητής Cosmote.

  Έχουμε την περίπτωση μιας localised διαφήμισης στους έλληνες χρήστες msn (οι οποίοι το έχουν δηλώσει κιόλας).
  Αν δε μας αρέσει αυτό υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις .
  Ωστόσο είναι ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ και ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ να λέμε ότι η Cosmote και η Μicrosoft σε συνεργασία με τον ΟΤΕ (που και πάλι είναι εντελώς αμφίβολο αν θα είχε αποτέλεσμα) καταρράκωσαν κάθε έννοια Προσωπικών Δεδομένων και ξόδεψαν απίστευτα ποσά ώστε να κάνουν personalised διαφήμιση.Απλά δεν είναι έτσι.

 18. Ανόητο ποστ, σε παρακαλώ πολύ ξαναβρές το δρόμο σου! έχεις νεύρωση με υποψίες καταδίωξης συνωμοσιολογίας με την cosmote… ts ts ts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s