Ο Δικαστής “Ντρεντ” Πολύδωρας

Πολυαναμασημένη τις δύο τελευταίες μέρες η έκφραση του ΥπΔΤ praetoris urbani για τους αστυνομικούς αλλά κάτι δεν πάει καλά εδώ. Είτε τη χρησιμοποίησε λάθος (όσοι γνωρίζουν τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή ιστορία το εντοπίζουν αυτό αμέσως), είτε σκοπίμως όσο και παραπλανητικά θέλει να απονείμει στα αστυνομικά όργανα εξουσίες που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό (φασιστικό) καθεστώς. Και τείνω να πιστέψω ότι συμβαίνει το δεύτερο επειδή ο καλλιεργημένος ΥπΔΤ δεν είναι τόσο άσχετος σε αυτά τα θέματα απ’ όσο νομίζουμε ή θέλουμε να πιστέψουμε. Ας δούμε γιατί.

Πραιτωριανός – praetorian (ή πραιτοριανός σύμφωνα με άλλη ορθογραφία) είναι ο μισθοφόρος του ρωμαϊκού στρατού, συνηθέστερα αποτελούσε στο επίλεκτο σώμα εκείνο των Πραιτωριανών που προστάτευε τον εκάστοτε αυτοκράτορα της Ρώμης, αν και συχνά το σώμα αυτό στρεφόταν εναντίον του (πάρτε για παράδειγμα τη δολοφονία του Καλιγούλα όπου οι πραιτωριανοί/μισθοφόροι ανακύρηξαν, για υποχείριο τους, αυτοκράτορα τον διανοητικά καθυστερημένο Κλαύδιο – θα το θυμόσαστε από την θαυμάσια βρετανική σειρά και το βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέηβς I, Claudius).

Όμως, ο πραίτορας – praetoris είναι τίτλος αιρετών αρχόντων της Ρώμης που είχαν δικαστικές εξουσίες. Το λατινικό praetoris urbani θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αστικός δικαστής και στο Βυζάντιο ακόμη, ο πραίτορας ήταν ο δικαστής.

Οπότε, εδώ έχουμε δύο ευδιάκριτες εξουσίες: ο πραίτορας/άρχοντας/δικαστής και ο πραιτωριανός/στρατιώτης/μισθοφόρος. Δικαστική και στρατιωτική εξουσία.

Το praetorium (πραιτώριο) έχει τρεις ιστορικές έννοιες: στρατιωτική διοίκηση του άρχοντα πραίτορα (δικαστή να μην ξεχνιόμαστε) που έχει για φρουρά πραιτωριανούς, οι κυρίως ειπείν μισθοφόροι. Αλλά σημαίνει και το δικαστήριο. Στο Βυζάντιο, το praetorium είναι και η καθεμιά από τις δύο στρατιωτικές διοικήσεις Ανατολής και Δύσης.

Τι μένει λοιπόν από τον απόηχο της σημερινής «επιπόλαιας» απονομής δικαστικής και στρατιωτικής εξουσίας στους αστυνομικούς; Ότι οι τελευταίοι μπορούν να έχουν, με τη βούλα του υπουργού προϊσταμένου τους, δικαστικές και στρατιωτικες εξουσίες – που αποδίδονται κιόλας στο πασίγνωστο αηδιαστικό νεοναζιστικό κόμικ (και ατυχώς ταινία με τον Σταλόνε και τον…μπεργκμανικό Μάξιμ φον Σύντοβ) «Δικαστής Ντρεντ» – όπου σε άλλες εποχές της ιστορίας, η στρατιωτική και η δικαστική εξουσία ήταν αξεδιάλυτα πλεγμένες μεταξύ τους.

Είναι τώρα σαφές τι εννοείται με το praetoris urbani;

ΥΓ Έχω την εντύπωση πως σε λίγο θα αναπολούμε τον Βουλγαράκη στο πόστο του ΥπΔΤ…

ΥΓ2 Που λουφάζουν τόσες μέρες οι «προοδευτικές» πένες που γνωρίζουν καλύτερα κι από μένα τέτοια θέματα; Που λούφαζαν όταν ο ΥπΔΤ αποκαλούσε συλλήβδην τους ταραξίες στην πορεία του Κοινωνικού Φόρουμ ως «ακτιβιστές«;

Advertisements

12 thoughts on “Ο Δικαστής “Ντρεντ” Πολύδωρας

 1. Δεν υπάρχει τίποτα αηδιαστικό ή νεοναζιστικό στο κόμικ Δικαστής Ντρεντ.Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκδοχή ενός πιθανού μέλλοντος που όπως δείχνουν τα σημερινά γεγονότα – με τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και του προσωπικιού απορρήτου στην Αμερική για παράδειγμα- δεν είναι καθόλου παρατραβηγμένο.

  Το κομικ διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό κόσμο – αυτό το είπαν οι ίδιοι οι δημιουργοί του- και είναι γεμάτο με σάτυρα που αφορά τη σημερινή κουλτούρα του καταναλωτισμού και των ρεάλιτυ σόους,γενικά του κουτόχορτου.Που σε κάνει να αναρωτιέσαι τελικά αν ο μη-δημοκρατικός κόσμος του Δικαστή Ντρεντ είναι στη πραγματικότητα πολύ διαφορετικός απο τη σημερινή δημοκρατία των πολυεθνικών και των πλουτοκρατών.

  Το ότι κάποιος όπως εσένα βαφτίζει αυτό το κόμικ αηδία και ναζιστική προπαγάνδα δείχνει μνημειώδη ασχετοσύνη.

 2. Ανατριχιαστική η αναφορά του Υπουργού και – ιδίως – το συναγόμενο όραμά του! Ιδεολογικά και από άποψη «πολιτικής αισθητικής» είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός, ειδικά απευθυνόμενος σε μια Αστυνομία που δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα όριά της.

  Ο Δικαστής Ντρεντ, ως «ηρωοποίηση» της αυθαιρεσίας και της ανέλεγκτης καταστολής («I am the law!») είναι από τις χειρότερες κομιξίστικες μορφές, συμφωνώ. Αν θέλει κανείς να ειρωνευτεί τα χειρότερα σενάρια για την κοινωνία, δεν κάνει ήρωα τον εκφραστή τους. Το αντίθετο.

 3. JustAnotherGoneOff, neTpen νομίζω ενώ ορθά επισημαίνετε τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του Ντρεντ και του κόσμου του, αδικείτε λίγο τον δημιουργό του κόμικ τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις του.

  Of his inspiration for Dredd, Warner says: «This was back in the days of Dirty Harry and with [Margaret] Thatcher on the rise there was a right-wing current in British politics which helped inspire Judge Dredd. He seemed to capture the mood of the age – he was a hero and a villain.» He adds that they sometimes get letters from children enamoured with his «hard-right stance», so they introduced a democratic movement as a counterpoint.

 4. Πολύ καλό Just. Δεν βλέπω και πολύ τηλεόραση ξέρεις και ενημερώθηκα από εσένα για το θέμα… Θυμηθηκα και το «Το κράτος είστε εσείς» του Μητσό.

 5. Για να βάλουμε μερικά πράματα στη θέση τους.

  Λέει ο Ακίνδυνος: "ενώ ορθά επισημαίνετε τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του Ντρεντ και του κόσμου του, αδικείτε λίγο τον δημιουργό του κόμικ τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις του".

  Λάθος. Δεν αναφέρθηκα ουδέποτε στο δημιουργό του κόμικ. Αναφέρθηκα στη ιδεολογία του ίδιου του κόμικ. Εξάλλου, τον Δικαστή Ντρεντ τον γνωρίσαμε από το "πολεμοχαρές" Μπλεκ, περιοδικό αποκλειστικά για ανήλικα αγόρια που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν συνειδητοποιημένη όσο και ολοκληρωμένη πολιτική άποψη. Οπότε, ο NetPen είναι εξαιρετικά εύστοχος όταν λέει: "Αν θέλει κανείς να ειρωνευτεί τα χειρότερα σενάρια για την κοινωνία, δεν κάνει ήρωα τον εκφραστή τους. Το αντίθετο". Ποιό μυαλό σαν και μας τους σημερινούς, τουλάχιστον, οι τριανταπεντάρηδες-σαρανταπεντάρηδες μπορούσαν να αντιληφθούν την υποτιθέμενη ειρωνία του κόμικ αυτού όταν ήμασταν τότε ανήλικοι; Από μικροί πολιτικοποιημένοι, μόνο ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Παπαδόπουλος το επεδίωκαν. Οπότε, ναι, το ξανατονίζω ότι είναι νεοναζιστική αηδία ο Δικαστής Ντρεντ.

  'Αρα, εδώ ο δημιουργός του Δικαστή Ντρεντ υποκρίνεται ασύστολα. Το απέδειξε η κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ που είναι ότι πιο σιχαμένο και δικαίως παραχωμένο στη λήθη των απανταχού σοβαρών σινεφίλ των κόμικς. Που ήταν ο δημιουργός του Δικαστή Ντρεντ όταν παρουσίαζαν τον ήρωά του ως γκεσταπίτη; Πουθενά!! Και αναμασήστε όσο θέλετε τη συνέντευξή του στον Guardian – Μισή είναι κι αυτή… άστα να πάνε.

  Λέει ο Passenger για το ίδιο θέμα, πως δείχνω μνημειώδη ασχετοσύνη. Θα δεχόμουν να συζητήσω την κατηγορία του, αν δεν αποδεικνυόταν ο σχολιαστής αυτός μνημειωδώς άσχετος στην ορθογραφία της "σάτυρας".

  Και θλίβομαι που σταθήκατε μόνο στο κόμικ κι όχι στην ουσία του κειμένου. Κρίμα.

  Passenger, έγραψες στην ουσία τα ίδια πράγματα με μένα στο δικό σου πόστιο, απλά δεν ήταν αυτά στοιχειοθετημένα παρά μόνο κατέθεσες μια άστατη συναισθηματική αποτίμηση χωρίς σαφή πολιτική άποψη, σε στυλ Τραγκαουνάκη. Η επίθεσή σου λοιπόν, έδειξε τον εξαιρετικά εμφανή φθόνο σου, τίποτε άλλο μιας που προηγήθηκα όλων στο ποστάρισμα του συγκεκριμένου θέματος.

  Και η φιλική μου διευκρίνηση στον αγαπητό μου Αθήναιο: στην αρχή είχα γράψει "κατά τα άλλα καλλιεργημένος" αλλά το 'σβησα διότι το είδα σαν πλεονασμό. Αρκούσε να τον πω σκέτο "καλλιεργημένο", τα συμφραζόμενα απ' όλο το υπόλοιπο πόστιο μου ήταν αρκετά για το τι εννοούσα.

  Αζραήλ, πάλι καλά που άφησες ανολοκλήρωτο το επώνυμο του σύντεκνού μου Γρουσούζη. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έσπαγα το πόδι μου, θα έβγαζα κωλόσπυρα στα μούτρα και η γλώσσα μου θα έβγαζε προβατίσιο μαλλί. 😛

 6. Για το αρχείο, ο Ντρεντ ήταν στο Αγόρι εκτός κι αν με απατά με άλλον η μνήμη μου.

  Για την ουσία του ποστ σου. Δεν στάθηκα σ’ αυτή όχι από αδιαφορία αλλά επειδή δεν έχω κάτι να προσθαφαιρέσω ή να τροποποιήσω. Δεν είναι στο στυλ να αφήνω σχόλια του στυλ «Συμφωνώ μαζί σου, ωραία τα γράφεις, συνέχισε έτσι». Και δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι εσύ αποζητάς τέτοιου είδους feedback.

  Για τον Ντρεντ. Αν τα καταφέρω θα γράψω αύριο ένα ποστ όπου θα αναπτύσσω την αποψή μου σχετικά. Ως τότε μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει μια εκτενή συνέντευξη του Άλαν Γκραντ συνδημιουργού του Ντρεντ.

  Και να η γνώμη του ιδίου για την ταινία:
  So instead of being a bad tough-guy, Judge Dredd had to be a nice tough-guy. And we know that he’s not a nice tough-guy. I mean you can put it another way and say, what they were trying to do was gloss over the fact that Judge Dredd is a fascist, because they figure you can’t have a fascist as a hero. So they changed the essence of Judge Dredd.

  υ.γ. Η καλύτερη στιγμή του Πολύδωρα, χάριν της οποίας είμαι πρόθυμος να του συγχωρήσω αρκετά, είναι μετά την εκλογή του Καραμανλή στη ΝΔ το 96. Ανεβαίνει στο βήμα και, αναφερόμενος στην ομιλία του πριν τη ψηφοφορία, λέει: Σας είπα ότι θέλω τη ψυχή σας και όχι τη ψήφο σας [μικρή παύση] Φοβάμαι ότι πολλοί από σας το πήρατε τοις μετρητοίς [γέλια και χειροκροτήματα από κάτω]

  Φαίνεται ο αυτοσαρκασμός έρχεται δωρεάν με την ήττα. Ενώ με την έπαρση της υπουργικής καρέκλας γίνεται είδος εν ανεπαρκεία.

 7. Μια και η συζήτηση στην πορεία λοξοδρόμησε, ας προτείνω ένα ψυχοφελές ανάγνωσμα, τη σειρά manga «Battle Royale» των Koushun Takami/Masayuki Taguchi, εκδόσεις Tokyopop, με θέμα την – κυριολεκτικά – θανάσιμη διάβρωση της συνείδησης της νεολαίας. Οι σινεφίλ θα έχουν υπόψη τους και τις αντίστοιχες ταινίες. Καλή διασκέδαση!

 8. Ακίνδυνε, κέρδισες περίσσιο σεβασμό από μένα λέγοντας ότι θα γράψεις ποστ που θα αντικρούσει τα λεγόμενά μου. Αναμένω με αγωνία. Σε κάθε περίπτωση, ειδοποίησε εδώ αν δεν το πάρω χαμπάρι.

  Τα λεγόμενα του Άλαν Γκραντ είναι αρκούντως διαφωτιστικά, θα αλλάξω τη γνώμη μου τότε, αναμένοντας και το ποστ σου.

  Πάντως, σκέφτομαι ότι το ποστ μου τελικά έβγαλε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που το υποτίμησα εξαρχής.

  Αγγελικέ Ιωάννη, πως μου διέφυγε το Battle Royal, φτου μου. Γνωρίζω τις ταινίες και τις βρίσκω έξοχες μες τον ωμό σχολιασμό τους. Θα δοκιμάσω να γράψω κάποιο σχετικό ποστ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s