ΘΕΩ-τρόπιο

Θεωρώ το Γεωτρόπιο της "Ε" από τα χειρότερα ταξιωτικά περιηγητικά και φυσιολατρικά έντυπα του είδους του. Και ειδικά μετά τον αδόκητο θάνατο τού ιδρυτή του Σταύρο Απέργη, έπεσε σε μεγάλη ποιοτική κατρακύλα το ύφος του. Αν η "Ε" θεωρείται ως μια εφημερίδα με προοδευτικό χαρακτήρα, αριστερή σκέψη και έντονο κριτικό ύφος (ας έλειπε και ο υπερβολικός αντιαμερικανισμός της…), το Γεωτρόπιο λειτουργεί πιο πολύ ως παράρτημα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Οι συνεργάτες του εντύπου κάνουν κάποια ταξίδια, εντάξει. Γράφουν εντυπώσεις, φωτογραφίζουν και γενικά υποτίθεται πως μας γνωρίζουν κάποια μέρη – ειδικά της Ελλάδας – τα οποία χρήζουν μια καθόλα τίμια προβολή, έστω και για τουριστικούς λόγους.

Αυτό όμως που με χαλάει είναι ότι στις "αποστολές" τους μας έχουν πρήξει με τους χριστιανικούς ναούς. Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές των ναών αυτών καταλαμβάνουν το μισό έντυπο. Καθώς και οι (δήθεν) λαογραφικές πληροφορίες που καταθέτουν, δεν είναι απαλλαγμένες από μια θρησκευτική χροιά που αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας.

Το Γεωτρόπιο μοιάζει να έχει στήσει έναν τοίχο στο χρόνο, σχεδόν δεν υπάρχει μνημείο και ιστορία πριν το Χριστό. Μας "ταξιδεύουν" σε χωριά και νησιά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που βρίσκουν είναι οι… χριστιανικοί ναοί. Και δώστου πλουσιότατο φωτογραφικό ρεπορτάζ για όλους τους αγίους.

Θυμάμαι με θλίψη μια ανταπόκριση στην Πέργαμο προ καιρού. Το βυζαντινό περιβάλλον της πήρε την πρωτοκαθεδρία σε σχέση με το ελάχιστα αναφερόμενο αλλά πλουσιότατο ελληνιστικό και ρωμαϊκό παρελθόν της. Γιατί; Ακόμη και οι σελίδες των αναγνωστών, βρίθουν από φωτογραφίες με ναΐσκους, εικονοστάσια, αγαλματίδια, καμπαναριά και ότιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον χριστιανισμό. Γιατί; Δεν υπάρχουν άλλα μνημεία; Η ιστορία της Ελλάδας αρχίζει μόνο από την εποχή του Χριστού; Πάρτε παράδειγμα τη Σαλαμίνα, γιατί δεν υπάρχει άρθρο για τα αρχαία της, μόνο μας έπρηξε μια-δυο φορές με τις… εκκλησίες της;

Στις αποστολές στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ίδια, να μην πω χειρότερα. Πάνε σε κάποια αραβική χώρα, θα γράφουν και θα φωτογραφίσουν την ιστορία τής εκάστοτε χώρας μετά τον Μωάμεθ! Άλλος τοίχος κι εκεί. Σε ευρωπαϊκή πόλη θα πάνε, μια από τα ίδια. Κι άμα βρουν ελληνική εκκλησία, στην τρελή χαρά! Οι αρθογράφοι του Γεωτρόπιου φαίνεται ότι έχουν την αντίληψη πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις έναν (ορθόδοξο) Έλληνα από κάτω. Μόνο που αγνοούν πως αυτό γίνεται επειδή μας παίρνουν με τις πέτρες!

Γράφω το σημείωμα με αφορμή το τελευταίο σαββατιάτικο τεύχος, δεν είχε μεν τόση έκταση στη χριστιανική προπαγάνδα αυτή τη φορά. Αλλά μου 'κανε εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση το ρεπορτάζ με το κακέκτυπο του "Παρθενώνα" που χτίζουν για καζίνο στην Καρπασία της Κύπρου οι τουρκοκύπριοι, άλλωστε με το ναό της Άρτεμης στην Έφεσσο έχει μεγαλύτερη ομοιότητα παρά με τον Παρθενώνα. Ο αρθρογράφος κατακρίνει – και ορθώς από μια άποψη – το καρακιτσαριό της προσπάθειας αυτής αλλά σκέφτομαι και τα δικά μας αρχαιοκίτς, γι' αυτά δεν περίσσεψε λόγος; Κι ενώ οι δυτικοί, μέχρι την Αμερική, έχουν ξεσηκώσει όλη την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, μπήγουμε τις φωνές επιλεκτικά και μόνο στους τούρκους; Δεν αρκεί να γελάμε με την ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά" για το αρχαιογκαγκά σπίτι του Νικ Πορτοκάλος, να μιλάμε σοβαρά για το εγχώριο κιτς και να μην στρέφουμε επιλεκτικά και μεροληπτικά τα βέλη μας μόνο στους τούρκους. Άλλωστε, σήμερα τα μόνα που χτίζουμε είναι εκκλησίες κι εκκλησίες και τις "λατρεύουμε", η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική κι αισθητική έχει σταλεί στο πυρ το εξώτερον.

Εδώ το Γεωτρόπιο επιβεβαιώνει και πάλι τον τοίχο στην Ιστορία που έθεσα πιο πάνω.

Σημείωση: Θα γνωρίζετε κάποιοι το γνωστό ντοκυμαντέρ με τον Ιάνη Ξενάκη που μας έκανε μια αρχιτεκτονική περιήγηση στην Αθήνα. Μας δείχνει τη Μητρόπολη των Αθηνών και λέει πάνω-κάτω: "Κοιτάξτε αυτό το κτίριο, είναι αίσχος!" Μας δείχνει μετά προς το ταπεινό παρρεκλήσι του Αγίου Ελευθέριου στο πλάι και τότε λέει περίπου: "Αυτό είναι ένα εξαιρετικό κτίσμα!"

ΥΓ. "Κόστα Ρίκα: η Κιβωτός του Νώε"… ήμαρτον! Όπου γη και χριστιανική αναγωγή.

Advertisements

5 thoughts on “ΘΕΩ-τρόπιο

  1. Χουανίτα, θα 'λεγα ότι με κολακεύετε αφού λέτε ότι ο μακαρίτης πιθανόν θα συμφωνούσε μαζί μου. Πάντως τώρα ανακάλυψα το ταξιδιωτικό και μαγειρικό ιστολόγιο σας, τα συγχαρητήρια μου. Θα το ξεψαχνίσω με την ησυχία μου, μάλλον οδεύω στο να γίνω τακτικός επισκέπτης σας.

    Νάντα, μπορούσα να πω πολλά περισσότερα, αλλά βαριόμουν να γράψω κι άλλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s