Ακυβέρνητες Πολιτείες

Παρακολουθώ προβληματισμένος κι ανήσυχος τα τεκταινόμενα στη Γαλλία. Σαφώς τα αίτια αυτής της εξέργεσης είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση, ο ρατσισμός και η ανεργία κυρίως των νέων που κατάγονται από τις βορειοαφρικανικές χώρες, τις πρώην αποικίες της Γαλλίας. Αλλά κάπου το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς από τον χαρακτηρισμό που προσδίδουν επιπόλαια πολλά ΜΜΕ (τα δικά μας…) για τον «γαλλικό Νοέμβριο των μεταναστών». Αν η Γαλλική Επανάσταση ξεκίνησε από την εξαθλιωμένη μάζα του Παρισιού, σήμερα αυτοί που εξεγείρονται είναι οι… πολιτογραφημένοι Γάλλοι. Εδώ αρχίζουν τα οξύμωρα όταν τα ΜΜΕ προσπαθούν να συνδέσουν τα ασύνδετα. Πολλοί προσπαθούν, με χαιρεκακία που δεν κρύβεται, να πείσουν πως η Γαλλία παίρνει πίσω αυτό που της αναλογεί ως πρώην αποικιοκρατική υπερδύναμη. Άλλοι βλέπουν, με χαιρεκακία που δεν κρύβεται, ότι πίσω από τις ταραχές κρύβεται η Αλ Καΐντα και το αποκορύφωμα της παράνοιας, πως στην πραγματικότητα, με χαιρεκακία που δεν κρύβεται, είναι δάκτυλος της CIA επειδή οι αμερικανοί δεν γουστάρουν τον ανεκδιήγητο Νικολά Σαρκοζί ως μελλοντικό ένοικο των Ηλύσιων Πεδίων. Ακόμη και ο πολύς τουρκάντρακλας Ερντογάν βρήκε την αιτία: «μας απαγορέψατε τη μαντίλα γι αυτό φτάσατε εδώ που φτάσατε»!!

Να σοβαρευτούμε επιτέλους.

Αν κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου, το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης πιθανότατα θα έχει αρνητικό πρόσημο. Το αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η Τρομοκρατία. Τα γεγονότα της Δρέσδης το 1848 και της παρισινής Κομμούνας το 1871 έφεραν περισσότερη ασφυκτική εξουσία στις μάζες. Η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε τον Στάλιν. Η ανέχεια και η ταπείνωση της μεσοπολεμικής Γερμανίας ανέβασε τον Χίτλερ. Οι αμερικανικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ δεν απέτρεψαν μελλοντικά τις εκλογές των γερακιών Ρήγκαν και Μπους.

Και ο Μάης του ’68, κακώς συγχέεται με τη σημερινή κατάσταση. Διότι ήταν μια εξέγερση από συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών (τους φοιτητές) με σαφή κίνητρα, ιδεολογίες και διακηρύξεις, και σίγουρα είχαν σκεφτεί αυτοί οι άνθρωποι τα ελάχιστα προσδοκώμενα αποτελέσματα, προϊόντα σχεδιασμού και τακτικής. Καμία λοιπόν σχέση με τη σημερινή εξέγερση.

Ήδη από τώρα φαίνεται ότι ο Σαρκοζί κερδίζει το παιχνίδι. Διότι αυτοί οι νεαροί Γάλλοι δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη τακτική. Και η δίκαιη απαίτησή τους για καλύτερο βιοτικό επίπεδο παραμένει μια γενική αόριστη ιδέα χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Ή μάλλον η μόνη πρότασή τους είναι να πυρπολούν τα αυτοκίνητα των μικροαστών (δεν είδαμε να καίνε επιτέλους και κανένα SUV).

Και γι αυτό θα αποτύχουν. Και θα νιώσουν περισσότερο στο πετσί τους τη δύναμη των γκλομπς χωρίς να μπορέσουν να (ξανα)αντιδράσουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s